Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Babanetesek!
Segítséget, ötleteket kérek Tőletek! Úgy néz ki, hogy belevágunk egy építkezésbe. Ikerház, szülőkkel együtt. Akinek van ilyen irányú tapasztalata, ne fogja vissza magát. Tehát, aki most építkezik, vagy már túl van rajta, vagy álmodik róla, írja le ötleteit, hátha mást is érdekel. Szeretnénk egy igazán bababarát házat "összehozni".
Köszönöm: tmóni
tmóni (tmón
 


Szia Móni!

Mi akkor kezdtünk építkezni, amikor az ikreket vártam, a nagy már megvolt. Sose akartunk építkezni, de rájöttünk, hogy ha Pesten akarunk maradni, és kertet is akarunk, akkor ez csak így megy.
Nem is tudom, mit írjak róla, túl sokirányú. Anyagiakból nagyon az derült ki, hogy az a legjobb, ha vidékrõl hozattunk fel munkásokat. Ha itt adtuk ki vállalkozónak feladatot, hát akkor igencsak rá kellett nézni. Ez egyébként elsõfokú feladat, rendszeresen ellenõrizni mit csinál, mert nekünk hagyott el olyan dolgot ("bonyolult, adja meg a tervezõ, hogyan zsaluzzam ki, én nem tudok ilyen monolit vasbeton szerkezetet csinálni") ami azóta se készült el, amivel meg pótoltuk, az máig sem tökéletes, rengeteg bajunk van vele.
Ami nekünk bababarát ötlet volt: lépcsõn kell bejutni a házba, de hogy babával is lehessen, csináltunk egy rámpát, amit csak úgy hívunk "babakocsi feljáró". Mire beköltöztünk, az ikrek kijöttek a kocsiból, én sose toltam fel rajta kocsimat....
Másik. Csináltunk pincegarázst, amit azután a párom ezerszer megbánt. (lefolyó esõvíz, lejáró körüli gondok)
Ha legalább 4-5 -en lesztek, mindenképp jó a dupla WC, mi azt hittük felesleges, de egyre inkább kell.
Ablakokat érdemes jól megfontolni. Nagyon jó, ha a nappali tágas és nagy déli-nyugati ablakok vannak benne. Ugyanakkor a nagy ablak védelmi szempontból gond.
Spejz ablakot és eleve spejz irányt északinak érdemes választani.
Ami nekem még jó volt, a konyha - étkezõ - nappali egy légtér, így ha a konyhában kell dolgoznom, akkor is állandó kontaktusban vagyok a gyerekekkel, családdal, ill.ugyanez mûködik vendégek esetén is. Hátránya: fõzéstõl minden párásodik, talán szagelszívóval mûködne, nekem az még nincs.
Ja, a szigeteléseken nem szabad spórolni, megéri. A szobák aljára érdemes megfontolni mit tesztek, nálunk padlószõnyeg van, de télen ez elég hideg.

Most ezek jutottak hirtelen eszembe.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Kedves Ildikó!
Tulszárnyaltad minden reményemet! Ilyen böséges "elsö" reakciora nem is számitottam.
Nem Bp-en, hanem vidéken szeretnénk épitkezni, és a papám nyugdijas, ugyhogy "felügyelö" lesz. Nálunk most egy darab 10 hónapos leányzo van, szeretnék jövöre szülni még egyet, az épitkezés valahol a kettö között kezdödne, és a másodiknál fejezödne be.
Nagyon köszönöm soraidat, ha valami még eszedbe jut, ird meg légy szives!
Még egyszer köszi: tmóni
tmóni (tmón
 

 
 

tmóni akkor én is beszámolok a tapasztalatainkról, hátha segít. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy nálunk nem jött be az összeköltözés szülokkel. Illetve működőképes, de jobb lett volna, ha nem vágunk bele. Na mindegy, ez egy másik téma.

Eloször regálok Ildi soraira. Ablakokról jut eszembe, hogy amennyiben osztottbordásra vágytok, csakis olyat válasszatok, amelyik két réteg üveg között díszként funkcionál, mert különben nem gyozöd takarítani a sok kis ablakocskát. Nálunk van a konyhában szagelszívó, de szinte soha nem használom. Aránylag halkat vettünk, mégis olyan iszonyú hangos, meg nem is szívja el rendesen a szagokat, én nem kedvelem. Sokkal egyszerubb kiszelloztetni, de ez az én egyéni véleményem. A padlószonyeg alá célszerű polifoam-ot tenni. Nem hideg és kellemes puha.

Na akkor a saját tapasztalat. Az ikerház azt jelenti ugye, hogy saját kertetek, bejáratotok, teraszotok, pincétek és garázsotok lesz? Akkor még akár mukodoképes is tud lenni a dolog. Mert nálunk egy telken áll egy ház, ami kétlakásos. De a fent említett dolgok közösek. Nálunk nem sok dolog van, amit másképpen csinálnánk, de azért akad. Ha lehetoségetek van, feltétlenül csináljatok egy külön helyiséget mosás, szárítás, vasalás, varrás céljára. Nagy rumlitól szabadultok meg a lakás különböző részein.

A gyerekbarát funkciókat tekintve érdemes néhány dologra odafigyelni, de túlzottan nem kell védopajzsot vonni a gyerek köré. Nálunk pl. nagyon hamar megtanulta, hogyan közlekedjen a lépcsokön és a dimbes-dombos terepen. Most hirtelenjében ennyi jutott eszembe. Kérdezz nyugodtan és jövök is még, ha vmi eszembe jut.
Gabó
 


Kedves Gabó!
Nagyon köszönöm soraidat!
Ikerházat gondoltunk: minden külön, kivéve a kert.
Szerintem is csak így müködik a dolog.
Ha kérdésem lesz, szolok, egyelöre csak az infokat gyüjtöm!
Még egyszer köszi!
Üdv: tmóni
tmóni (tmón
 


Szia T.moni!

Volt hasonlo szituban egy ismerosom, aki a ket lakas koze tett ajtot (egy meglevo hazat bovitettek 2 lakasossa). Ugy jott ki jol, hogy legyen egy ajto, de majd zomeben zarva lesz. Mondta a srac nevetve az anyosanak, hogy majd betesz egy 1 cm vastag acelemezbol valo ajtot kozejuk.... Mire az anyos hanyagul kozolte: Azt siman atrugom...
Kép

udv
Zsolt
Zsolt
 


Kedves Zsolt!
Köszi az ötletet! Bár, nálunk - eddig még - nagyon jó a viszony anyósékkal.
De majd még meggondoljuk!
Szia: tmóni
tmóni (tmón
 


Sziasztok,
Gabó és Zsolt, (egyik tapasztalt, másik hozzáértõ Kép)
Padlószõnyeg alá polifoam-ot? Gondolom spécit nem azt, amit a sportszerboltban kapni... Hol lehet ilyet venni? Építõanyag-telepen?
Mivel érdemes/kell/lehet még a padlót szigetelni?
üdv és köszi
Zsóka
zsóka (zsók
 


Zsoka!

Attol függ, hogy milyen a meglévö padlod, és mi van alatta. Ez gondolom az uj házatokban érdekes?
Mi van ott a szobákban, mi a vizesekben, és föleg tudod-e, mi van alatta?
Képesek vagytok fölszedni a meglévöt, vagy teljesn ép? (most jartam egy hazban, hajopadlo, és ugy felpuposodott, hogy az ajtókat sem lehet már csukni-nyitni töle. Ott pl. föl is kell szedni.

Falak szigetelése hogy van, nem nedvesek?
Falakban van fellelhetö bitumenes lemez szigetelés? És a padló alatt van-e? Porlik már szét?
Polifoamot ill. ennek megfelelö anyag elég gyenge höszigetelés, annak nem is szoktuk használni.
Csak lakások közötti födémbe rétegek közé lépéshangelnyelö anyagnak.

Azért némi bajt tudsz okozni magadnak: arra az emlitett szituban alkalmas lehet, hogy a külsö falaid mentén elöcsalogasd a penészt a padloszönyegedben is.


üdv: Zsolt
Zsolt
 


Szia Zsolt,
kösti a kimerítõ választ. Az új házban kellene igen, a gyerekszobában a padlószõnyeg alá. Most ott cementpadló van. A többi helyiség nem érdekes, mert ott úgysem fogunk a földön ülni Kép. (A többi helyiség pvc-vel van borítva, a másik szoba is, ráadásul az meg van törve, rendbe kell hozni. Oda parketta lesz majd egyzser ha sok pénzünk lesz, addig marad a pvc. Szóval cementpadlóra padlószõnyeg alá mit ajánlasz?
üdv
Zsóka
zsóka (zsók
 


Zsoka!

Hasonlitsuk vegre ossze a csajokat a hetvegen, es akkor szemelyesen elmondom az osszes lehetoseget, meg hogy mi mivel jar, es vegigrajzolgatom neked a reszleteket. Ezt igy emilben nehez, de szoban felora-ora alatt felhomalyositlak, aztan el tudjatok donteni. Nem lattam a hazat, de ha kikerdezlek, akkor en is okosabb leszek.

udv
Zsolt
Zsolt
 


Zsolt,
emil ment, gyerekfotókkal együtt. Meg térképpel Kép.
Sajna megint nem megy... Jövõ hétvége? Vagy hét közben? Vagy valamikor, akár éjszaka is? Kép
Zsóka

ui: Zoli san Franciscoban van, mindenképpen csak én tudok menni a gyerekekkel.
zsóka (zsók
 


Zsóka!

Nekünk is tegyél fel képet a gyerekeidrol.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Szia Kata,
Pont ma akartam Kép Csak az a baj, hogy már többször megpróbáltma, és a program vmiért nem tetszik a babanetnek (vagy a babanet a levelezõprogimnak), és mindig bont, ha a Fényképtárat betöltöm... De majd ma!! Csak gyõzzétek nézni! Kép
üdv
zsóka
zsóka (zsók
 


Szia KAta,
Gondom van a fényképtárral, írtam is a szerkesztõ Gabinak, addig is míg nem válaszol, fotófelrakás elnapolva.
Ide mégsem rakhatok fel képet... Kép
üdv
Zsóka
zsóka (zsók
 


Zsoka!
Ejszaka? Azt lehet, csak nagyon faradt vagyok.
Inkabb jovo hetvege.
zs
Zsolt
 


Nem olvastam el mindent, de fontosnak tartom leírni: Az olyan konnektor, amin van egy gomb, hogy könnyebben ki tudd venni a dugót, könnyen kilövi a biztonsági gyerekpöcköt, nálunk ha bedugjuk a pöcköt, a gyerek folyton avval akar játszani, így üres a konnektor, mert úgy nem érdekli. A másik: külföldön sok helyen szokás a villanykapcsolót derékmagasságba helyezni, az bababarát, ha lehet, legalább a vécében mag a gyerekszobában javaslom.

Csillus
Névtelen
 


Szia Csilla4
Tényleg jó ötlet, sajna csak a hamadik gyerek született saját építésû lakásba, itt minden villanykapcsoló kb. 1 m-re van a padlótól, így mi is és a gyerekek is elérik. Nin "anya kapcsold fel". Nincs küszöb sem, mivel klassz a szigetelés, általában szezonban fütve az egész lakás, értelme nem volt. Nem esik el benne senki sem, akadálytalanul közlekednek a guruló tárgyak is.Nincs padlófütés, radiátorok vannak, de az összes járólapos helyen, és közlekedési útvonalon, az ajzatbetonba rakott mûanyag fûtéscsõ több helyen meg van tekerve. Így büntetlenül mezítláb lehet mászkálni, sok plusz költsége nincs.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Móni!
Lehet, hogy már kicsit elkéstem, de leírom azért ami nálunk nagyon bevált.

Elõször is a mosókonyha ami összesen 1,5 nm, a konyhából nyílik, és a mosogatógép (életem második legjobb döntése a férjem után), mosógép is elfér benne. a szennyes és szárítás... szóval ezt mind tudja. Egy háziassszony itt éli az életét, és a fürdõbe fürödni járhat, ami ebben az esetben nem kell, hogy óriási legyen...

Másodszor nagy közös terek (ha van rá lehetõség), nálunk étkezõ, konyha, nappali egy légtérben van, így az aktív idõszakban mindig együtt van a család és mégsem lógunk egymás szájába...

Kicsi hálószobák. Ami nálam nagyon bevált, hogy a két gyerekszobából az egyik a hálószobájuk (kölönbözõ nemûek), a másik a játszószoba. Nagyon praktikus, mert nem kell nap mint nap elpakolni ahhoz, hogy le tudjanak feküdni (itt könnyû rendet tartani)és játszani is szabadon tudnak (elég csak akkor elpakolni, ha már nem férnek be a szobába. Amikor már nagyok ezen átrendezéssel úgyis tudsz változtatni. (Ez a két szoba 4 gyerekkel is mûködik!)

A burkolatok. Nálunk mindenhol fa (hajópadló) van, a KONYHÁBAN is. A gyerekek így nyugodttan játszhatnak, mászkálhatnak körülötted. Nem kell tõle félni, ugyanolyan jól tisztántartható, mint bármi más. A felületkezelés a fontos. A lakk megakadályozza, hogy bármi beszívódjon a fába. (Persze, aki a patikatisztaságot szereti és tudja is tartani, arra lehet, hogy ez nem érvényes.)

Nagyon fontosnak tartom a gyerekbarát háznál, hogy a TV ne legyen "látható". Természetesen nálunk is van, méghozzá központi helyen, de egy szekrénykébe rejtve. Nagyon, nagyon hasznos. A szekrény nem zárható és mégsem kell semmi hókuszpókuszt bedobni, hogy ne tévézzenek annyit. Mivel nincs szem elõtt nem is jut eszükbe, hogy nézzék!!! Lehet, hogy ezt már a lakberendezéshez kellene írni, de szerintem nagyon fontos a boldog családi élet szempontjából.


Gondolj arra, hogy késõbbiekben a gyerekeid sokat fogank mozogni... és persze a lakásban is, hiába van kertetek. Ha lehet olyan falakat, mennyezetet alkalmazzatok, amire késõbb rászerelhetõ egy bordásfal, egy mászókötél, vagy gyûrû (Ha bírjátok az ilyesmit idegekkel)

Az 1m re helyezett villanykapcsolókkal is tökéletesen egyetértek.

Nagyjából ennyi. No és a legfontosabb nagyon változik ám a világ a gyerekek körül gondolj bele jó elõre, hogy milyen igényei lesznek majd 3-5 évesen (kis asztal, szék), aztán ha kisiskolás lesz (íróasztal stb..), kamaszkorban amikor ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogyplakátokat ragasszon a falra, amikor jönnek a barátok stb...
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egy gyerek barát háznak kb 3 évenként meg kell újulnia. És minden korosztálynak meg kell felelnie. Tehát nem érdemes nagy-nagy beruházásokat végezni a gyerekszobákat illetõen. Okos ügyes berendezéssel és a funkciók változtatásával sok mindent meg lehet oldani.

Sok sikert!
Szofi
 


...
Névtelen
 


Kedves anyukák és csemeték!
Fiatal iparművészként gyerekszobák meseszép kifestését vállalom!
Ha bizalmat kapok, kedves figuráimmal megtöltve, meséssé varázsolom gyermeke szobáját, segítek megvalósítani álmait elképzeléseit.
Kifejezetten egyedi elképzelések megvalósítását tervezem, saját figuráimmal karaktereimmel dolgozom, Walt Disney-t ha lehet szeretném elkerülni...


A szoba adottságait az ön elképzeléseit, álmait figyelembe véve arra törekszem, gyermeke a legnagyobb örömét lelhesse leendő szobájában.Rólam és a munkáimról itt lehet egy kicsit többet megtudni:


http://www.babaszoba.hu/forums/topic?tid=199434

Kép

Kép
Kép
Kép
 
 


Mamik
Nyitok egy új topikot ahova szeretném összegyűjteni a véleményeket tapasztalatokat, hogy hova érdemes költözni Budapest környékére... hol milyen lehetőségek vannak? Milyen az iskola óvoda?

http://www.babanet.hu/tarsalgo/index.html

Itt a topik gondoltam, jobb ha egy helyen van és minnél több embert meg tudok kérdezni...


ÉLETMÓD----HOL ÉRDEMES ÉPÍTKEZNI?

nem enged linkelni valamiért...

Kép
Kép
Kép
 
 


Muzsikával az újszülöttekért
- jótékonysági gálakoncert a Gólyahír Egyesület javára -

Időpontja: 2007. november 03. szombat - 16h

Helyszíne: Otthon Művelődési Ház – Soroksár Bp. XXIII. Ker. Szitás u. 112 (a Hősök terei Templomtól egy percre)

Műsorunkban felejthetetlen dallamok hangzanak fel
egyebek mellett Puccini - A bohémélet, Gounod - Faust, Donizetti - A szerelmi bájital
és Donizetti - Don Pasquale című operáiból!

Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei:

Cecília Loyd, Boross Csilla, Csák József, Szvétek László, Vághelyi Gábor, Ghillány Márta
Németh Mónika, Szentidai Szilvia, Töreky Katalin, Angyal Enikő, Czira Judit, Réder Katalin
Zongorán közreműködnek: Katona Anikó és Köteles Géza
„Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokan döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni e remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!”

Jegyek 2007. október 1-től válthatók 2000 Ft-os áron az Operaház jegypénztáraiban,
vagy elővételben a Gólyahír Egyesületnél, számlára befizetve a jegy árát 2000 Ft/fő, név megjelöléssel, (a jegyek a koncert előtt a helyszínen vehetők majd át).
Érd és Vidéke Takarékszövetkezet: 64800073 - 10705005
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó