Bailey's
3,3 dl kommersz whisky
3,2 dl habtejszín
2 tubus sûrített tej
1,5 dl finom feketekávé
1 evõkanál instant kakaó
1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 ampulla vaníliaaroma.
A kakaót a feketekávéval csomómentesre keverjük és hidegen a többi hozzávalóval jól összekeverjük. Kb. 1 l lesz belõle. Próbáld ki tejszínes mogyoró-aromával, illetve kávé, kakaó és vanília nélkül is! A tejszínt fel is lehet forralni, majd lehûteni, édesszájúak részére megcukrozni (vagy több sûrített tejet használni), whisky helyett pedig vodkával vagy gyógyszertári tiszta szesszel készíteni.
Tojáslikõr
5 tojás sárgáját jó alaposan kikeverünk egy kikapart vanília belével és 1 csésze porcukorral. Apránként hozzáadunk 6 dl forralt és lehûtött tejet, 2 dl 90 fokos alkoholt és 1/2 dl konyakot. Lehet konyak nélkül is csinálni 6dl tejjel és 2 és 1/2 dl alkohollal, vagy vodkával, utóbbi esetben 3 dl tejet és 1/2 l vodkát adunk hozzá. Hûvös helyen 3-4 hétig pihentetjük, néha összerázzuk.
Fûszerolaj, füszerecet
Nagyon látványos ajándék lehet a fûszerolaj, illetve fûszerecet is. Ezt mindenképpen jó pár héttel karácsony elõtt elkészíteni, hogy összeérjen. (Az ecetnek savasságánál fogva kevesebb idõre van szüksége.)
Ha túl drága a boltban kapható szép díszüveg, bármilyen szebb kiürült borospalack, italosüveg is megteszi. Vásárolj ágas-bogas fûszereket, akár szárított, akár friss formában. Ecetbõl a bor- és almaecet, olajból az olívaolaj a legjobb. (Utóbbi nagyon drága, ezért inkább kis üvegekbe palackozzuk.) Próbálkozhatunk kukoricaolajjal is, de ebben az esetben csak szárított fûszereket rakhatunk az üvegbe, mert 2-3 hét alatt a friss ágacskák megpenészednek.
A kimosott, száraz üvegekbe ízlés szerint dobáljunk fokhagymagerezdet, feketeborsot, mustármagot, csilipaprikát (utóbbit csak mértékkel) és óvatosan csúsztassuk beléjük a fûszerágacskákat. A legjobb a friss vagy szárított kapor, tárkony, kakukkfû, bazsalikom, oregano. Más fûszereket is használhatsz, de ezek azok, amik minden mennyiségben és minden arányban keverve, vagy külön-külön is finom, aromás olajat és ecetet adnak. A kapor íze a legerõsebb, ezért abból kevesebbet használj, mint a többibõl. Töltsd fel az üvegeket olajjal vagy ecettel, állítsd õket napos ablakba, vagy a fûtõtest fölé az ablakpárkányba. (Semmiképpen se legyenek se túl forró, se túl hideg helyen.) Ha úgy érzed, kevés már az idõd, és nem érik össze a finomság karácsonyig, akkor nagy edénybe áztasd a fûszereket az olajba/ecetbe és minden nap keverd meg és nyomkodd ki õket fakanállal, hogy az ízük kioldódjon. Ezt 4-5 nap múlva már leszûrheted és ugyanúgy palackozhatod, mint a fentebb leírtakban. Az üvegeket parafadugóval zárd le, rakj rájuk díszsapkát a mézes csemegénél leírtak szerint, vagy mártsd a dugót viaszba, mint az elegáns boroknál szokás.
Salátarajongóknak és háziasszonyoknak ideális, dekoratív ajándék.