Új privát üzeneted érkezett!

Üdv,

probléma a következõ- elnézést hogy õj topikot nyitottam ha már vhol volt errõl szó irányitsatok oda- szóval sos kellene nekem egy szakember aki abban segitene hogy elmagyarázza nekem hogyan is alakul a szabadság a szülés utántól az újbóli munkába állásig. Valóban másképp számolják a gyed idõtartama alatt, ill. a gyes idejére jár-e, stb stb.
Köszi: ZA
ZA
 


Eddig úgy tudtam,hogy a gyed idejére nem jár szabadság,mivel ekkor fizetésnélküli SZABADSÁG-on van az ember.
Névtelen
 


az a gyes, nem a gyed
Névtelen
 

 
 

érdekes,nekem fizetésnélküli szab-ot kellett kérnem,mielõtt elmentem gyedre
Névtelen
 


Szerintem is az a GYES, mert most írattam alá én + egy év kérelmet.
Névtelen
 


De ha gyedre mentél volna akkor is alá kellett volna írnod.
Névtelen
 


tök könnyû eldönteni. a gyed a hajdani fizud 70 százaléka.
m.
 


Felmondási tilalom

A terhes nõket és fiatal anyákat nem fenyegeti a kirúgás veszélye. A felmondási tilalom alapján ugyanis a munkáltató rendes felmondással nem szûntetheti meg munkaviszonyukat a terhesség teljes idõtartama alatt, a szülést követõ három hónap és a szülési szabadság teljes idõtartama alatt. A rendes felmondás akkor is érvénytelenné válik, ha a felmondás közlésekor a munkavállaló már terhes volt. Mégpedig függetlenül attól, hogy terhességének megállapítására sor került-e, illetve hogy a munkavállaló terhességérõl tudomással bírt-e.Munkakör, illetve munkafeltételek módosítása

A terhes fiatal nõnek ahhoz is joga van, hogy munkakörülményeinek módosítását kérje. A törvény lehetõséget ad arra, hogy az eddig betöltött munkájában az egészségügyi állapotának megfelelõen módosítsák körülményeit. Egy fiatal anya például olyan helyiségben dolgozott, amely közvetlenül a dohányzásra kijelölt hely mellett volt található. A cigarettafüst beszivárgott a szobába, zavarta. Így az õt alkalmazó cégnek egy új, a dohányzóhelyiségtõl távol esõ szobát kellett számára kijelölnie.

Ha a fiatal nõ olyan munkakörben dolgozik, mely az egészségét veszélyezteti, lehetõsége van az adott cégnél ideiglenesen olyan munkát végezni, ami állapotának megfelel. A vállalat azt sem döntheti el egyedül, milyen munkakörbe helyezi át a terhes nõt vagy a fiatal anyát, ahhoz a munkavállaló beleegyezése szükséges.Munkavégzési kötelezettség alóli felmentés

Kirúgásról még akkor sem lehet szó, ha az adott vállalat nem tud a nõ egészségi állapotának megfelelõ munkakört felajánlani. Ebben az esetben ugyanis köteles a munkavégzés alól felmenteni, a munkabér kifizetése mellett.

Ha egy nõ terhességével összefüggésben elvégzett orvosi vizsgálatok miatt nem dolgozik, a fõnökének nincs joga ezért felelõsségre vonni vagy hátrányosan megkülönböztetni.

Az éjszakai munka is tilos. Egy fiatal nõ terhessége megállapításától gyermekének egyéves koráig nem végezhet éjszakai munkát. A törvény ezt a rendelkezést kötelezõ erõvel határozza meg, vagyis a munkavállalót még beleegyezésével sem lehet éjszakai munkára igénybe venni.


Túlmunka végzése, valamint készenlét alóli mentesülés


A túlórák fárasztó réme alól is mentesülhetnek a fiatal anyák és terhes nõk. A fiatal nõt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig túlmunkára sem kötelezheti munkaadója. Ezt a törvény szintén kötelezõ erõvel határozza meg.

Ha a fiatal anya gyermekét egyedül neveli, úgy a munkavállaló a gyermek egyéves korától négyéves koráig csak beleegyezésével vehetõ igénybe túlmunkára, illetve készenlétre.Fizetés nélküli szabadság

Az anya gyermeke harmadik életévének betöltéséig fizetés nélküli szabadságra jogosult, ha gyermeke gondozása céljából kell munkáját szüneteltetnie. Amennyiben a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül, úgy a fizetés nélküli szabadságot a gyermek tizennegyedik életévéig jogosult igénybe venni.

A gyermek betegsége esetén, otthoni ápolás céljából a munkavállaló a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig jogosult fizetés nélküli szabadságot igénybe venni.
Névtelen
 


Köszönjük, nagyon jó, hogy ied írtad. De akkor kérdeznék is, ha lehet:

Jelenleg Gyeden vagyok, és tervezzük a következõ babát. Arra gondoltam, ha terhes leszek elmegyek táppénzre, mert anyagilag jobban jönnék ki (szülés elõtt nem volt meg az a bizonyos 180napom, mert szintén táppénzen voltam).
Tehát, ha elmenyek táppénzre, mint vesz.terhes, akkor sem rughatnak ki??? Semmilyen indokkal???

köszi elõre is a választ
Névtelen
 


Szia Névtelen!
Igazolt terhesség alatt, illetve betegállomány alatt nem lehet kirúgni senkit.
Ha visszamennél dolgozni akkor is van 30 napos védelem, csak utánna lehet.
Igazolt terhesség alatt csak rendkivüli felmondással lehet kirúgni, de azt nem igazán szokták tudni alátámasztani a munkáltatók. Ha megteszik akkor a kismamának kb 98%-os esélye van a nyert perre a munkügyi bíróságon, mert hát ugye terhes és ebből adódik a védelem.
 


Azt hallottam, hogy a felmondási tilalom megszűnt - legalábbis a munkáltatóm szerint. Nem így van? (Ez jó hír lenneKép) )
És azt esetleg nem tudja valaki, hogy ha GYED lejárta után táppénzre megyek, a terhesség alatt táppénzen leszek, akkor a baba megszületése után GYED-et fogok kapni, vagy csak GYES-t igényelhetek?
 
 


SziasztokKép

Queene,
Ebben változott csak a munkatörvénykönyve, olvasd el ezt a cikket: http://www.karrier.hu/cikkek/vedettnok.php

Ha biztositott voltál elötte, akkor kapsz gyást, gyedet ujra, csak hát az alapja nem a legjobb, ha jól tudom a minimálbér leszKép a gyednek márKép

Ági

KépKép
KépKép
 


Nagyon köszönöm Kép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó