Új privát üzeneted érkezett!

Szerintetek a húsevő emberek részesei a gyilkosságnak, a vegetariánizmus az üdvözítő?
léda (léda)
 


Miért, ha a répát kitépem a földből, vagy az almába beleharapok az minek számít.
bigacsiga
 


Legjobb volna napenergiat enni,valoban...
Névtelen
 

 
 

Léda, ez biztos te vagy?
Mi van veled mostanában?
A chaten se futunk össze, pedig ott mondtam volna, hogy kezd elmenni az eddigi stílusod.
Othonszülést nem pártolod, OK, de mi baj a vegetáriánusokkal?
Mi dühített fel ennyire mostanság?
Ha gondolod, válaszolj emilben.
Chatelni ma biztos nem jövök, megígértem. Fáj a szemem a tegnapitól.
Bocs mindenkinek, hogy személyes lett, csak Léda miatt.
Egyébként van aki szerint a húsevés bűn, nyáron voltunk pl. a Krisna-hívőknél, szerintük az állatoknak is van lelkük. Ők ezért nem esznek húst. Más egészségi megfontolásból.
Abban szinte mindenki egyetért, hogy kevés és sovány, fehér hús az illdomos.
Már ha valóban ezért nyílt a topik.

Edóka
Edóka
 


Sziasztok!

Szerintem ez az egész abból indul ki, hogy van, aki szereti a húst mint olyat, és van, aki nem. Illetve kipróbálta már a vegetarianizmust, és úgy érzi, azóta "könnyebb", fittebb. Ízlés dolga. Ezt így el is tudom hinni. Az ideológiát utálom mögötte, mármint hogy "gyilkosság-e" a húsevés. Én részemrol nem érzem gyilkosnak magam, amikor berámolok egy jó csirkepörköltet galuskával, sot akkor sem, amikor a "legyilkolt" uborkát is elfogyasztom salátaként, jó sok tejföllel. Mindenki azt eszik, amit akar, és ami ízlik neki. Szerintem a húsevok és a vegetáriánusok csupán ízlésüket fejezik ki ezzel. Amennyiben ideológiát gyártanak az evési szokásaikhoz, akkor talán ahhoz is lehetne ideológiát gyártani, hogy ki miért szereti az ét-, illetve a tejcsokoládét, uram bocsá' például nem él a csokoládéevés élvezetével. Szerintem hagyjuk békén egymás gyomornedveit, hadd induljanak be kedvükre kinél-kinél.
Kedves Névtelen! A napenergiát imádom, kedvenc csemegéim közé tartozik, különösen vmi mediterrán vidéken szeretem fogyasztani. Kép
Léda! Örülök, hogy újra összefutottunk! Kép
Eryc@
 


Kedves Edóka!
A téma a Mónika SHOW-ban merült föl, és a topicot ezért nyitottam, ott ugyani több vendég volt, aki meggyőződésből, ideológiából nem eszik húst, mert az gyilkosság.. A vegetarianizmussal nincs semmi problémám, sőt, ha valaki úgy gondolja, ne egyen húst érzelmi okokból, csak ezért ne ítéljen meg másik embert, aki nem így gondolja.
A topic számomra azért érdekes, és azért nyitottam így, hogy pár igazi véleményt is kapjak, tényleg kiváncsi vagyok, hogy aki eszik, nem eszik.. miért teszi, és miért jutott erre az elgondolásra. Tehát várom a véleményeketKép
léda (léda)
 


Szia Léda!
Hát bocs, én nem nézek Mónikát.
Nemrég olvastam Gandhi önéletrajzát és személyesen ismerkedtem a Kridsna hívőkkel. Talán ezért hatott furán a topikod.
Lehet, hogy helytelenül, de ezek az emberek elvi meggyőződésből teszik, amit tesznek. És jól érzik magukat benne. Én megértettem az érveiket, de magam nem vagyok vegetáriánus, szeretem a finom husikát.
Meg kell vallanom, hogy ha nekem személyesen kellene egy csirkét levágnom, vagy pulykát esetleg, mert a pulykamell nagyon finom, gyorsan átállnék vegetáriánusnak. Sose voltam rá képes, falusi gyerekkoromban se.
Ti hogy vagytok ezzel? Vagy abszolút városi emberek vagytok?

Edóka
Edóka
 


Sziasztok!
Félve bár, de hozzászólok én is. Remélem nem az lesz itt is, ami az otthonszülés topikban. Ugye nem? Szóval én vegetáriánus vagyok. Régóta. kb. 15 éve. Ahogy fejlődött a személyiségem, ahogy nagyobb rálátásom lett a világra, úgy változtt, hogy mi okból, és úgy változott a "húsevőkről" alkotott véleményem is. Mára letisztult. Én egészségesebbnek tartom a nem húsevést. És humánusabbnak is, mivel az állattartó telepeken tényleg sokszor "állattalan" körülmények vannak. De mivel elvárom, hogy engem ne kényszerítsen senki sem húsevésre, ezért én sem foglalkozom vele, hogy ki mit eszik. Ha valaki húst eszik, nem rohanom le jótanácsokkal, hogy meggyőzzem. De elvárom, hogy engem se zaklasson senki és győzködjön a vegetarianus étkezés veszélyeiről. Utánajártam és ált. sokkal többet és mélyebben tudok a témáról, mint akik sokszor nekiállnak tanácsokat osztogatni. Mellesleg számomra eddig bevált alapelvem, hogy tanácsot annak érdemes adni, aki kéri. Igyekszünk egészségesen táplálkozni, de ez nem jelenti azt, hogy abszolút csak egészségest, mindössze odafigyelek. pl. nem adok cukrot, csokit a gyerekeknek, de nincs tiltva, ha valahol megkínálják őket. Egyszerűen csak mi nem szoktunk. Ill. ráadásul cukrot néha teszek a sütikhez. Húst is eszünk néha, ha kívánjuk. Bár több éve nem kívántam. Viszont, ha ennénk, akkor csak falusitól, piacon vett csirkét, és nem nagyüzemit vennék.
Igen, és a gyerekek egészségesek. Max. egy évben egyszer nátha, 1-2 nap. Antibiotikumot még sose kaptak, és orrszívót sem láttak még. Nincs is. Kép Vérkép rendben, és a várandósságok alatt (három fiam van) meg máskor sem voltam vérszegény. Gyerekkoromat folyamatos légúti megbetegedésekkel töltöttem, amik drasztikusan csökkentek, amikor abbahagytam a húsevést. Mostanra pedig elmúlt teljesen, az allergiám is. Pedig azelőtt elég volt ránéznem a parlagfűre. Szóval nekünk bevált. De mindenkinek joga van azt enni, amit akar.
További jó étvágyat mindenkinek!
Üdv,
Liesel
liesel (liesel)
 


Kép Védd a fákat, egyél hódot! Kép
Malacka
 


Mamacka!! Ez jópofa volt!!!!
Én egy olyat hallottam, amit egy vegetáriánus mondott, azért mert elege volt abból, hogy nem hagyják békén és folyton beleszólnak abba, mit és hogyan eszik. Azt mondta: " Nem azért lettem vegatáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert utálom a növényeket!"
Erre aztán békén hagyták.
Egyébként az én tapasztalatom is az, hogy aki nem divatból vegetáriánus, hanem komolyan az, az sokkal többet tud a támáról, mit a csupá kötözködõk!
Puszi mindenkinek: Maminti
Maminti
 


Sziasztok!

A répa meg az alma esetérõl. A növények egy része, pl. a gyümölcsök, direkt azért növesztik magukat, azért lesznek oly csábítóak, hogy megegyük õket. (és a magjukat valahova messzire jutassuk). Szóval emiatt napenergiás evészetre még nem szorulunk. Kép
Mi anyósomtól kapjuk a húst. A disznóöléseken ott vagyunk. Végignéztem közelrõl is. A szárnyasokat és a nyuszikat szerencsére csak pucolva, tisztítva láttam. Utóbbi szerintem nagyon finom, de tuti képtelen lennék véggvinni a teendõket. De anyósom ügyesen intézi, az állat azért van az udvaron, hogy ennivaló legyen belõle szemlélettel, és az unokáit is ügyesen vezeti ezen a téren. Féltem eleinte, hogy viselik majd a srácok ezeket, de mûködik. Imádják a kisnyuszikat, simogatják stb. de a nyúlpaprikással sincs semmi gondjuk. A kacsáknál meg õk mondják meg, melyik maradjon, melyiket lehet levágni. És ha anyósom hozza a sült kacsát, megkérdik: ez most a tarka, vagy a fekete? És jóízûen belakmároznak.
A zöldségek meg otthon jönnek a kertbõl, egyik másik gyönyörû, szeretem õket eleve. De nem okoz lelki gondot, hogy megegyem.

Hogy mi az egészséges? Ki tudja. Lehet, hogy nem is mindenkinek ugyanaz.

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Sziasztok,

Bar regen csend van ebben a topicban, de azert leirok ezt-azt.
En mindig szerettem az allatokat, de a husukat kevesbe. Nem is foglalkoztam a vegetarianizmus gondolataval, mignem egyetemista lettem. Agrar egyetemre jartam. Sajnos voltam gyakorlaton allattenyeszto telepeken es lattam vagohidat mukodes kozben. Hetekig undorom volt mindenfele hustol.
Szerintem joval tobb hust eszunk atlagosan mint, ammenyire szuksegunk van. A fo baj az, ahogyan azok a szerencsetlen allatok elik rovid eletulet. Pl. a sertesek igen nagy hanyada beteg mire levagjak. Szilikozist kapnak a szaraz takarmanytol es meg sorolhatnam. Aljassagnak tartom ahogyan kezelik oket. Pl az utaztatast. Azt hiszem megerdemelnek a jobb banasmodot, hamar beloluk elunk!
Azonkivul a sertes legalabb olyan okos, ha nem okosabb mint a kutya. A kutya eveset megis eliteli a mi kulturank.
Szoval en elvi okokbol nem eszek emlosoket. Baromfit csak azert, mert szerencsere akkor hainyoztam, mikor baromfi tenyeszetet latogattak Kép
 
 


Hát sziasztokKép

Idetaláltam és gondoltam hozzászólokKép

Nem vagyok vegetáriánus és nem eszem húst-hússal sem, de eszem, mert szeretem. Leölni persze képtelen lennék, de én sem piacról vásárolom a húst. Vagyok olyan "szerencsés", hogy anyukáméktól kapjuk a husit. Malac, csirke, pulyka és egyéb szárnyasokat tartanak (meg kell mondjam olcsóbb lenne boltban venni a húst, mert a táplálék amit kapnak az csak hetente 10e felett vanKép), mert a szüleim nem biznak az agyontápolt, tuningolt hús minõségében. Az a biztos amit õk adnak nekik, az tuti nem vegyszerezett, mérgezett. És persze nem állattalan körüklmények között vannak... Édesapám egy-egy malac vágásánal nagyon szomoru tud lenni. Az állatok már messzirõl üdvözlik és majd' fellökik úgy bújnának hozzáKép De ettól függetlenül az ember mindenevõ. A gyomra és a fogazata is úgy alakult ki, hogy alkalmas legyen a növényi és állati rostokat megemészteni és a benne található vitaminokat és ásványi anyagokat kivonni! Szerintem meg kell találni a helyes középutat. Mindezek mellett a vegetarianizmust nem itélem el, miért is tenném? Csak remélem tudják, hogy valami módon pótolniuk kell a húsból származó vitaminokat és ásványi anyagokat!

cuppp
sasha

Kép
 
 


Sziasztok!

Ez egy érdekes téma...de szerintem amig az emberek egymást is leölik mert mondjuk kell nekik a masik pénze, földje, kocsija, nõje....addig az állatokkal miert lenne másKép Eredendõen mi is vadaszok vagyunk. Ezt nem lehet csak ugy levetkõzni. Lehet mondjuk nem enni húst, de ettol semmi sem valtozik meg. Es nem az intelligencia alapjan kéne az állatokat besorolni. Leölni egy disznót miért nagyobb bûn mint eltaposni egy bogaratKép))
 
 


Az az igazsag, hogy ide se irt mar senki nagyon regota... A tema viszont engem is erdekel: nagyon sokaig vegetarianus voltam, mondvan, hogy nem eszem meg a barataimat... Nagyon szeretem ugyanis az allatokat.
Aztan elmentem Afrikaba lakni... A sivatag közepiben azt kellett enni, ami volt: szaritott tevehust, tevemajat, stb. Fuuuj. Eleinte nehéz volt, de meg lehetett szokni.Sokszor arra gondoltam, egy miattam legyilkolt hulla hever elöttem, vagy, hogy én 1edül megettem mar 1 egész allatkertet(hosszu életem soran), es felfordult a gyomrom.
Ha utalja vki a hust, és megteheti, hogy ne egyen, ne egyen. Ehet helyette magokat, szojat, stbstb. Ha viszont szereti, egyen. Az allatok is leölik egymast, ha éhesek. Ez a természet rendje. Na jo, nem a nyuszi, vagy a csirke. De, mint mar irtatok: honnan tudjuk, hogy a répa, vagy a többi növény nem szenved, ha letépjük, kihuzzuk,stb???
Jo étvagyat!!!
Vendég
 


Az allatok gyanutlanul, bizalommal mennek a vagohidak henteseinek keze ala. Halaluk pillanataban egesz testukben szetarad a halalfelelem, es ezt mi informacios szinten magunkhoz vesszuk! Nem beszelve a tomeges allattenyesztesrol: szuk ketrecbe elik le szukre szabott kis eletuket az eroszakos lemeszarolasig! Taplalkozasunkban boven elegendo a napi 40-70 g novenyi feherje, ami ugyanugy tartalmazza az esszencialis aminosavakat és nem okozfaradtsagot! A tulzott feherje bevitel sok betegseg kiakakulasahoz vezet: vesebetegsegek, csontritkulas, rak... Az állatoknak ugyanugy lelke van, erzelmei, gondolatai vannak! A vegetarianizmus szorul a legkevesbe magyarazkodasra. Magasabb szintu gondolkodas!
mónika
 


Szerintem egy gazella sincs jó idegállapotban, amikor üldözi egy leopárd.
Az ember pedig definíció szerint mindenevő, tehát a húsevés is normális cselekedetnek minősíthető. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem elítélendő a nagyüzemi állattartás néhány eljárása. Szerintem azonban nem a vegetarianizmus jelent megoldást a tömeges állattenyésztés során elkövetett galádságokra.

Milla
 
 


Véletlenül keveredtem erre az oldalra...

Gyanútlan állatok ipari szintü lemészárlása tényleg szörnyü dolog...

Ennek ellenére íme 1 kis történelem:

Németországban élünk. Feleségem elsö terhességét egy helyi orvos kisérte figyelemmel. A 38. hét környékén jártunk, amikor az egyik rutinvizsgálatnál kiderült, hogy veszélyes toxikózis van kialakulóban. Megijedtünk, próbáltunk rájönni mi lehet az oka. Sikerült kideríteni, hogy a fehérjeszegény étrend okozta a toxikózist. Az orvos állította, ha sikerül elegendö fehérjét bevinni feleségem szervezetébe, talán el fog múlni a baj. Amint kijöttünk a nögyógyászati rendelöböl, beviharzottunk az elsö étterembe és vadul nekiestünk a legnagyobb csülöknek, amit csak rendelni lehetett. Nem érdekelt, hogy mit mond az állat lelke, van-e benne szétáradó halálfélelem, engem az érdekelt egyedül, hogy egészségesek legyünk mindannyian. Oroszlán módjára marcangoltuk a húst, a halat. Három nap után lement a feleségem vérnyomása a normális szintre, egy hét után pedig már akár el is felejthettük volna, hogy mit is jelent a terhességi toxikózis.

Azóta persze visszaálltunk a hússzegény étrendre...
Vezér László
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó