Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Most olvastam a mérgező háztartási dolgokról: mosópor, öblítő, fogkrém stb., hihetetlen , hogy szinte minden káros. :shock: :!:

http://www.ideal.hu/cikk/398?searchText=mérgező%20háztartás

Mi a véleményetek? És mit lehet tenni?
Egy részét azért bemásolom nehogy eltűnjön a cikk:

Ideál, 2005. november. Rovat: Wellness & természet
Az áruházak eladási statisztikái bizonyítják, hogy a magyar háztartások többségében környezetszennyező, az egészségre is ártalmas tisztítószereket, festékeket, lakkokat, gyógyszereket és élelmiszereket használnak.
A kereskedők az ártalmas, de reklámozott termékeket helyezik el boltjaik polcain, úgy gondolják, a kevésbé ártalmas, ismeretlen áruk felhalmozása csak veszteséget eredményezne számukra. A fogyasztó pedig nem veszi a fáradságot, nem kutatja fel az egészséges termékeket árusító üzleteket, talán azért, mert a hazai települések többségében egyáltalán nincsenek is ilyenek. Ennek ellenére mindenki számára van alternatív megoldás…

Reklámozott szennyezés
A mérgező háztartások kialakításáért, fenntartásáért elsősorban azok a reklámcégek felelősek, amelyek szemrebbenés nélkül buzdítanak a rákért és más betegségekért felelős termékek fogyasztására. A cigarettásdobozokra ugyan már ráírják: hogy „A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget!”, de mindezt nem teszik például a „csodálatos” tisztítószerek esetében, amelyekkel ugye pillanatok alatt eltávolítható a legmakacsabb szennyeződés is. Ha ez valóban így van, s a zsíros, lekozmált, kéthetes ételmaradék is eltűnik egy laza mozdulattal… – gondoljuk el, mit tartalmazhat a csodaszer, s mit tesz a tüdőnkkel, a szervezetünkkel, ha véletlenül levegőt veszünk használata közben! Ugyanez a helyzet a vízlágyítókkal is, melyek állítólag megóvják a mosógépet a vízkövesedéstől, illetve eltávolítják a lerakódásokat. Ha megóvják, szükségszerűen megváltoztatják a víz kémiai szerkezetét, mert mérgező foszfátot tartalmaznak.

Vizesek hátrányban
A festékek, lakkok, hígítók már ritkán kerülnek „képernyőre”, de ha igen, sohasem a környezetkímélőbb vizesbázisúak. Szemléletváltásra és jobb törvényekre lenne szükség ahhoz, hogy csak tiszta és valóban egészséges termékeket reklámozhassanak, hiszen manapság még a nitrátos tartósítószertől, színezékektől, adalékoktól hemzsegő húsipari termékek is az egészség természetes erősítőjeként, pozitív termékként kerülnek elénk… A naiv fogyasztó fenntartások nélkül vásárol, el sem olvassa, miből is készül a fenséges csemege vagy a csodaszép színű – kátrányos – hajfesték s egyebek.

Illatcsapda
A mérgező háztartások egyik alappillére a WC-illatosítók és a légfrissítők. A spray tartalmának rendszeres belélegzése nyomán könnyen tüdőrákot, mérgezést kaphatunk. Hasonló hatások miatt veszélyesek a füstölők is.

Kártékonyság a polcokon
Fontos, hogy érdekeljen minket, miből készül egy áru! Legyünk tisztában azzal, mi történik vele a felhasználása során, milyen hatást gyakorol a szervezetünkre, illetve a gyermekünk szervezetére! Jó tudni azt is, mi lesz a sorsa a felhasználása után. Persze, ha alaposabban körbenézünk, lehet, hogy megtapasztaljuk, a mai fogyasztói társadalomban már nincs olyan tömegcikk, amelynek ne lennének mellékhatásai: egy hipermarket árukínálatának kilencven százaléka valamilyen szinten károsítja az egészséget, s előállításuk vagy felhasználásuk során a környezetet.

Megváltoztatható világ
Mielőtt feladnánk, s beletörődnénk abba, hogy nem tudunk a széllel szemben haladni, jó, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül! A normális ember alapvető igénye az egészség megszerzése és megtartása, ezért keresi – s szükség szerint meg is találja – a számára megfelelő termékeket.
A felvágottakkal, húskészítményekkel már nincs ilyen szerencsénk – még a legtisztább vákuumzárásúban is található valamilyen nemkívánatos adalék.
JEGYEZZÜK MEG! Különösen a májkrémekkel, májasokkal érdemes vigyázni, hiszen maga a máj is tele lehet mérgekkel. A legjobb, ha tiszta csirkemájból magunk készítjük el a csemegét. A felvágottak is pótolhatók lesütött csirke- vagy halhússal; minél kevésbé feldolgozott egy termék, annál kevesebb adalék található benne. A cukorkákat, édes üdítőitalokat jobb, ha örökre elfelejtjük, de esetleges pótlásuk megoldható természetes, adalékmentes krumplicukorral, házilag készített karamellel, illetve természetes gyümölcsteával.

Veszélyes fehérség…A mosóporok a környezet károsításán kívül, bizonyítottan allergiás tüneteket váltanak ki, ugyanakkor természetes mosószappannal, mosószódával és szódabikarbónával gond nélkül pótolhatók.
Vigyáznunk kell az optikai fehérítőkkel, a fogkrémekkel és öblítőszerekkel is! Előbbi, miután megkötődik a textílián, elnyeli az ibolyántúli sugarakat, s fehérnek láttatja az elszürkült ruhát. A fogkrémek egészségkárosító adalékokat tartalmaznak, egyeseken jelölik is a veszélyt: „lenyelni nem szabad!” Az öblítőszer felületaktív anyagai megmaradnak a textíliában, s mérgezik a bőrt.A fehérítő csupán optikai csalódást okoz, nem teszi tisztábbá a ruhát, olyan, mintha mosakodás helyett illatosítanánk magunkat.

Váczi Gábor

Szemléletváltást!
A környezettudatos gondolkodás másfajta hozzáállást, gondolkodást, életfilozófiát kíván tőlünk – intelligens, szelektív fogyasztást, a család és a természet érdekeinek szem előtt tartását.[/b]
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó