Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
2005-re kell elkészítenem a szakdolgozatomat, melynek címe: Ünnepek és szokások a családokban és az iskolákban
A segítségeteket kérném több dologban is. Egyrészt keresek olyan általános iskolát (esetleg középiskolát), ahol érdekes, szép, említésre méltó vagy éppen felháborító, förtelmes, említésre méltó ünnepi szokások vannak. (pl. évnyitó, ballagás, karácsony, húsvét, születésnap, bolondballagás, bármi!) Bármilyen ünnephez kapcsolódó. És persze a családi szokásokat is gyűjtöm. Szívesen fogadnám pár sorban leírva akár e-mailben, akár itt nyilvánosan a családi szokásaitokat. Olyanokat, amelyek már hagyományszerűen, többször ismétlődtek, tehát nem ötletet, hanem valóban szokást gyűjtök.
Minden segítséget előre is nagyon szépen köszönök.
Az iskolaiakra azért van már most szükségem, mert a valóban különösen érdekeseket a helyszínen kell gyűjtenem, tehát, ha mondjuk karácsonyi a szokás, akkor jövő karácsonykor tudok legközelebb odamenni megnézni, de addigra már a dolgozatom javának készen kell lennie. És iskolai szokásokat ugyebár csak iskolaidőben tudok gyűjteni Kép, nyáron nem.
Talán másokat is érdekel majd ez a topic, hiszen sok olyan szokás élhet még régről vagy jelenhet meg mostanában, amelyet érdemes a saját családunkban, iskolánkban is meghonosítani.
Köszönettel: Szeredásné Tóvári Dorka
szeredas@axelero.hu
200-5430
 
 


Kezdem én:

Ünnep: karácsony
Szokás: amikor összegyűlik 24-én este a család, együtt énekelünk, gyertyagyújtás, koccintás. Utána a családfő egy kis ünnepi tálon behoz egy szép almát, amelyet annyi darabra vág fel, ahányan éppen jelen vagyunk. Mindenkinek egy szeletet meg kell enni.
Jelentése: jövőre is ugyanennyien szeretnénk egészségben együtt ünnepelni. Mindenki hazataláljon az ünnepre együtt lehessünk ismét.
 
 


Kezdem én:

Ünnep: karácsony

Szokás: amikor összegyűlik 24-én este a család, együtt énekelünk, gyertyagyújtás, koccintás. Utána a családfő egy kis ünnepi tálon behoz egy szép almát, amelyet annyi darabra vág fel, ahányan éppen jelen vagyunk. Mindenkinek egy szeletet meg kell enni.
Jelentése: jövőre is ugyanennyien szeretnénk egészségben együtt ünnepelni. Mindenki hazataláljon az ünnepre, együtt lehessünk ismét.
 
 

 
 

Bocs, nincs megalomániám, csak nem vettem észre, hogy egyszer már elment az üzenet...
Dorka
 


Szia!

Hogy-hogy már most tudod, miből fogsz szakdogát írni 2005-ig?! Én kb. fél évvel a leadás előtt döntöttem el, és még utána is folyamatosan változott a téma. Ha elkészül, szeretném majd elolvasni, mert amúgy tényleg érdekes téma (pigniczki.beata@mailbox.hu). Hol tanulsz?

Ennyit az érdeklődésről. Én Kisteleken lakom (Csongrád megye), ahol a Petőfi Sándor Általános Iskolában pl. minden ünnepet (karácsony, márc. 15. stb.) előadásokkal ünnepelnek (a tanárok találják ki a szöveget, a gyerekek meg előadják). Gyereknapkor minden évben Ópusztaszerre mentünk ki.

Most még két általános iskola van, jövőre összevonják őket. Hogy ez hogyan fog változtatni a szokásokon, nem tudom. Én a Petőfibe jártam, ezért arról több infóm van. Az igazgatóhelyettes a rokonom, szerintem szívesen fogadnak, ha az ünnepekről akarsz kérdezni valamit. A www.kistelek.hu oldalon minden fontos infót megtalálsz. A többi intézmény nevét és telefonszámát is.

Kellemes ünnepeket és jó szakdoli-írást!

Szia: Betti
Betti
 


Kedves Betti!
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál. Rajtad kívül még valaki írt e-mailt nekem, így nagyon örülök, hogy nem hagytok magamra Kép
Azért tudom, mert nálunk már harmadévben kell témavezetőt és témát választani. Csak nagyon indokolt esetben lehet változtatni később.
Amúgy az ELTE-Tófkra járok. Tanító leszek egy év múlva. Azért is kell ilyen hamar választani, mert kötelező kutatást végezni, és a tanítók ugye csak iskolaidőben tudnak kutatni (szünetben legfeljebb a svábbogarak életéről tudnánk szakdolgozni Kép ).
Minden érdekel, ami a témával kapcsolatos! Most még csak gyűjtöm az információkat, tudod, vizsgaidőszak van, aztán majd februártól ráhajtok a szakdolira is.
Köszönöm az információt, eltároltam. Neked is boldog újévet!
Szia, Dorka
 
 


Szia Dorka!

Ha tudsz, menj el (előtte azért érdeklődj, hátha változott) az Árpád Gimnázium (Budapest) ballagására. Az iskola melletti Amfiteátrumban van fáklyás világítóbuzogányos ünnepség. Szerintem gyönyörű.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Szia, Cory!
Jól hangzik, bár ilyesmi férjemuraméknál is szokott lenni a belvárosban (Eötvös Gimnázium).
Köszönöm!
Puszi, Dorka
Ui. Hogy vannak a csemeték? Mekkora is a kisebbik? Hogy viselték a szilveszteri petárdahadjáratot? Ez is szép szokás, csak néhány gyerek nem alszik aznap éjjel, csak hogy a felnőttek jót röhöghessenek Kép
Amikor ilyeneket gondolok, a saját nagyanyámnak hiszem magam Kép
 
 


Szia Dorka!

Ez a helyszín miatt más. Itt (fénykorában) 110 lány buzogányozott. Volt futás, számkiírás, ÁRPÁD felirat, gyakorlat. Szóval nagyon szép. Nem tudom, most mi a helyzet, mert úgy tudom, hogy nyugdíjba ment a tanárnő, aki betanította.

A petárdázáson nagyon kiakadtam. Itt a lakótelepen minden visszhangzott Kép

Zsoma már 4 hónapos, nő mint a gomba. Lassan asszem elfelejthetjük, hogy korababa Kép
Balu meg már 2 éves múlt dumál ezerrel Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó