Új privát üzeneted érkezett!

közízlés kutatást végzünk, azt szeretnénk megtudni, melyik név "cseng" jobban Balázs, vagy Vilmos
Névtelen
 


Az attól függ, milyen vezetéknévhez teszik.
Egyébként egyéni ízlés kérdése.

Személy szerint egyik sem az esetem, de ha objektíven próbálom nézni, akkor mind a kettő komoly hagzású, "férfiembernek" való név.

Nyelvtanilag: Balázs: mély hangrendű, tehát inkább magas hangrendű vezetéknévhez tenném (hacsak nem nyelvi játékot akartok gyártani a névből: Darázs Balázs, de egyhangúan hangzik a Varga Balázs vagy a Tatár Balázs is.
Vilmos: vegyes hangrendű, tehát bármilyen hangrendű vezetéknévhez illik.
Én kerülném a vezetéknévvel azonos magánhangzójú keresztnevet. Pl.: Bihari Balázs, ill. Varga Vilmos, bár hangrend szerint mindkettőhöz helyesen párosulnak.

Bocs a hosszú fejtegetésért, de elgondolkodtatott a dolog. Kép

Dove
Dove
 


Ha én fiú lennék, és választanom kéne, hogy Balázs vagy Vilmos néven éljek, akkor a Vilmost biztos nem választanám, mert van benne valami túlontúl régies vagy inkább túl arisztokratikus. A becézése pedig Vili, ami nem igazán férfias, legalábbis a hangzása.

(Én azt sajnálom, hogy van egy csomó név, amit azért nem adhat az ember a fiának, mert valamilyen szempontból ciki. Ahogy a Vilmos túl előkelő vagy mi, addig az én egyik kedvenc nevem, az Aladár túlságosan le van járatva. Pedig milyen jó kis név lenne. És nálunk speciel a vezetéknévhez is menne. De nem szúrhatok ki a gyerekkel.)

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

 
 

Hmmm!

Most mit írjak? Kép
Nekünk tetszett a Balázs is, de szűk családi körben már van Balázs. Vilmosra véletlenül találtunk, leginkább az egyik tanítványom kapcsán. Nekem meg sem fordult a fejemben az arisztokratikus hangzása, bár kétségtelen, hogy az angol herceg és jónéhány porosz uralkodó használja/ta e nevet. A Barátok közt-öt, ha néztem volna, biztos jobban elgondolkodtam volna, de még ez sem játszott közre. Régiesnek sem tartom. Becézésnek kis korban a Vili tökéletes, később pedig lehet a Vilmos. A nagybátyámat sem Jancsizza le senki, pedig János. Így szokta meg mindenki. Kép
A vezetéknevünkhöz mindkettő megy. Én nem érzem úgy, hogy kiszúrtam a gyerekünkkel.
Ha már arisztokrácia: most, a második megszületésének hajnalán eljátszadoztam a Rudolf név ötletével. Még szerencse, hogy a UH szerint kislány. Kép

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Nekem tetszik, ha egy név régies. Én a modern nevektöl kapok frászt. Fontos, hogy ha bemutatkozik, ne kérdezzenek vissza többször, hogy hogy is hívnak? Vilmossal csak az a bajom, hogy Vili a veréb jut eszembe róla, különben tetszik. Balázzsal elfogult vagyok, mert a fiam Balázs. Felmérések szerint az elmúlt évben Balázs volt az egyik leggyakoribb név, ennek nem örültem.
Kriszta
Nyanya
 


Nyanya!

A fiam egyik kedvenc meséje a Vili a veréb. Kép Még mindig jobb, mintha Hugó, a viziló jutna eszembe róla. Kép

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Én a Vilmosra szavazok! Már csak azért is, mert Gryllus Vilmos jó ember :-))), no meg lényegesen kevesebb, mint a Balázs.

Egyébként a mi aranyhörink Vilike, igaz, lány. De nagyon jól áll neki!

Cili
Zenebölcsis Cili
 


Gryllus Vilmos: Szegény Vilmos éneke
(Kányádi Sándor nyomán)

Elment Vilmos tejet inni,
Tejhez bögrét kellett vinni.
Csakhogy lyukas volt a bögre,
Lecsorgott a tej a földre.
Felnyalta egy éhes cirmos:
Szomjan maradt szegény Vilmos.

Kép Kép Kép Kép Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


József Attila: Altató

Lehunyja kék szemét az ég,
lehunyja sok szemét a ház,
dunna alatt alszik a rét-
aludj el szépen, kis Balázs.

...

Kép Kép Kép Kép Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Nekem meg ez jutott eszembe arról, hogy vajon melyik is a szebb???

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Juca Kép

bigacsiga
én majdnem minden este ezt az altatót éneklem Balázsnak Kép
Nyanya
 


Most fedeztem fle a topicot, lehet nem aktuális. Az én kisfiam is Vilmos. vele való terhességme elején igen rosszul voltam, kóros hányással kerültem kórházba. Közben mindig beszélgettem a pocakomban növekvő fiammal, hogy "többet nem leszek rosszul, vigyázzunk egymásra világos?" néha becézve "vilike", ekkor találtam ki, hogy Vilmos legyen. Előtte Olivérben gondolkoztunk, csak nem tetszett, hogy az Olivér nevet nem tudom becézni.
Mivel a vezetékneve Nagy örülök, hogy sikerült egy viszonylag ritka de gyönyörű nevet találnunk. ÉN nem érzem különösebben arisztokratának, kimondottan tetszik hogy nemzetközi név. Jucáéknhoz hasonlóan a tesót az uh nálunk is lánynak mutatja mutat. Tamara lesz, Fiú esetén a férjem Artúrban gondolkodott.

Norci
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó