Új privát üzeneted érkezett!

sziasztok!
ha valakinek van kipróbált kenyér receptje, s az jó is, szívesen venném, ha leírná.
én most kaptam egy ilyen gépet, de úgy érzem, hogy a recept, amit adtak hozzá nem tökéletes, és szívesen kipróbálnék új ízeket is.
szóval summa summárum várom a bevált kenyér recepteket!
anita
sipi
 
 


Szia Anita!

Nekem még nincs ilyen gépem, de én is szeretnék.
A www.kenyersutes.hu címen vannak receptek. Nem tudom, hogy a gépedhez valóak-e, de nézd meg.

TÁgi
tÁgi
 
 


[url=http://www.kenyersutes.hu" TARGET="_top]http://www.kenyersutes.hu[/url]

Fórum >> Konyhaasztal >> Mindennapi kenyerünk
[url=http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=1001728&uq=773" TARGET="_top]http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=1001728&uq=773[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 

 
 

zsömle:

a tésztához:
40 dkg sima liszt
10 dkg rozs lisz
1 dkg só
2,5 dkg élesztõ
1 kávéskanál cukor
4 dl folyadék ami tetszés szerint lehet tej vayg víz vagy a kettõ keveréke is
izléss szerint magok, ízesitõk pl. lenmag, szezámmag, hajdina, tökmag, napraforgómag, egész köménymag stb.

a tetejére kenésnek
1 db tojás sárgája
1evõkanál tej
izléss szerint magok, ízesitõk pl. lenmag, szezámmag, hajdina, tökmag, napraforgómag, egész köménymag stb.

Az élesztõt a cukorral és 1 dl langyos folyadékal felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk belõle. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kelesztés után 16 db-ra vágjuk, formázzuk. A tetejét megkenjük a tojásos tejjel és megszórjuk ízlés szerinti magokkal.
Még egy kicsit keleszteni langyos sütõben, majd 220 fokon 17 percig sütni.

Jó étvágyat

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kenyér

hozzávalók:

80 dkg liszt
1 cs. száritott vagy 1/2 friss éleszto
2-3 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1/2 liter langyos viz

ízesítok:
1 evokanál tejpor
1 kávéskanál margarin
1 késhegynyi aszkorbinsav

1 evokanál lenmag
1 evokanál szezámmag
1 evokanál napraforgó (sótlan)
1 evokanál tökmag

A hozzávalókból tésztát gyurunk, majd beledagasztjuk az ízesítoket is.

A vizet ne öntsük mind bele egyszerre, mert vannak lisztek amik szárazabbak több vizet kívánnak és vannak lisztek amik nedvesebbek azok kevesebb vizet vesznek fel. A tésztának rugalmassnak és simának kell lenni dagasztás után. Inkáb egy kicsit keményebb legyen mint lágy puha, mert a keléskor tovább puhul és nem tudja megtartani a formáját. A barna lisztek ragacsosabbak!
Az éleszto mindegy milyen én nem szokta felfuttatni csak a süteménybe.
A sót ki kell tapasztalni erre mondják izlés szerint.
A cukrot el is lehet hagyni, de szebben kell a kenyér.

A tejportól szintén jobb ízu lesz a kenyér.
A margarintól kevésbé morzsálódik ha marad még másnapokra .
Az aszkorbinsav a kelést segíti, de el is hagyható.

A magokat bele lehet dagasztani és szórható a tetejére is. Ha a tetejére teszed vizezd be a kenyér tetejét, hogy a mag ráragadjon.

Jobb álagú a kenyér ha kétszer van megdagasztva.
Én géppel megdagasztom, kelesztem, újradagasztom és másodszor már abba a formába kelesztem amibe sütöm. A formát vékonyan ki kell margarinnal kenni.

175 fokon gázsütoben 45-60 percig kell sütni.
A sütési ido függ a sütottol meg ki mennyire sültre szereti.
Sütés után ki kell venni a formából és rácson kihüteni. Azért fontos kivenni, mert beizzad és elázik a kenyér.

A liszt aránya:
Malom boltba lehet kenyérlisztet kapni ha nincs jó a finom(búza)liszt is helyette.
Graham liszt teljeskiörlésu búzaliszt
Rozsliszt a teljeskiörlésu rozsliszt az van ráírva RL 190. Minél kisebb ez a szám annál több korpa anyagot szitáltak ki belole.

fehér kenyér:
2 rész finomliszt, 2 rész kenyérliszt

félbarna kenyér:
2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész grahamliszt

2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész rozsliszt

Javaslom eloször fehér kenyeret sütni próbának, mert azt könnyebb és nagyobb a sikerélmény.

Jó étvágyat, jó kisérletezést mindenkinek!

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Iboly kiflije

Szezámmagos kifli

70 dkg liszt (35 dkg rétes + 35 dkg finom)
2 dkg élesztõ
10 dkg olvasztott Ráma
3 evõkanál cukor

tej

Az élesztõt felfuttatjuk, a liszthez adjuk + cukrot, Rámát, sót és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. 10 percig dagasztjuk utána langyos helyen legalább 1 órán keresztül kelesztjük.
Kelesztés után a nagy cipót 4 részre osztjuk, a négy kis cipót egyenként kör alakúra kinyújtjuk, 8-8 egyenlõ részre felvágjuk. A kis háromszögeket feltekerjük, tojásfehérjével megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, megsütjük.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


[url=http://pekmester.hu/pekmester/" TARGET="_top]http://pekmester.hu/pekmester/[/url]

[url=http://pekmester.hu/pekmester/200104/rozskenyer.htm" TARGET="_top]http://pekmester.hu/pekmester/200104/rozskenyer.htm[/url]


Funai sütõre receptek
[url=http://e-iroda.titasz.hu/ugyfelsz/musz_taj/keszulekek/kenyersuto.htm" TARGET="_top]http://e-iroda.titasz.hu/ugyfelsz/musz_taj/keszulekek/kenyersuto.htm[/url]

kenyérreceptek
[url=http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/kenyer.html" TARGET="_top]http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/kenyer.html[/url]

KENYÉRSÜTÕ ISKOLA
[url=http://www.profeciak.hu/taplal3.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal3.htm[/url]

KENYÉRFÉLÉK
[url=http://www.profeciak.hu/taplal4.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal4.htm[/url]

KOVÁSZTALAN KENYEREK, POGÁCSÁK, KEKSZEK
[url=http://www.profeciak.hu/taplal6.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal6.htm[/url]

294. Graham–kenyér
[url=http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky295.html" TARGET="_top]http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky295.html[/url]

295. Graham–zsemle
[url=http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky296.html" TARGET="_top]http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky296.html[/url]

Mulan, Krumplis kenyér
[url=http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/mulan/netszak/recipe/kelt_1.html" TARGET="_top]http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/mulan/netszak/recipe/kelt_1.html[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Engem élesztõnélkül sütõben megsütött kenyér recept érdekelne!!!Segítsetek!
Köszi szépen,
Zsuzsi
G.Zs.
 


Sziasztok!
Kölcsönkaptam egy Kenwood (Rapid-Bake)kenyérsütőt , de sajna nincs hozzá használati utasítás. Tudna valaki segíteni?!
Kanga
Ui.: Ha tudsz segíteni , kérlek e-mailbe tedd!
Köszi

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Élesztö nélkül:

Igen, látom, hogy tavalyi üzenet, de csak mostanában kaptam a receptet.

Ír szóda kenyér:
450g/4 csésze liszt
5ml/ 1 tk só
5ml/ 1 tk szódabikarbóna
400 ml/ 1 2/3 csésze író (vagy tej+1ek ecet, néhány percig állni hagyjuk)

A meggyúrt tésztát kerekre formázzuk, kb. 1 cm vastag legyen. 230 fokon sütjük 15 percig, majd 200 fokon további 30 percig. Szép cipó formája lesz. Kép


Én a kenyérsütö gépben is szoktam csinálni, a gyors programon. Nagyon finomra sikerült a 2 cs. fehérliszt + 2 cs rozsliszt + fél csésze lenmag változat.

Kati
kat_ica
 
 


Felteszek én is egy képet a kenyérkémről.
A recept Manókától van , csak én teszek bele még margarint is.
Kép
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Ez valami gyönyörűűűűűűű! Kép Csinálsz eladásra is? Kép
virág78
 
 


Virágom!!!
Imádlak!!!Már megérte!!!
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kép Pusszancs! Kép Szombat?

Virág
virág78
 
 


Igen szombat , de mi csak a nagytalira megyünk.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Nem adtam elég jó ötletet? Kép

Mi ide is, oda is, de hallgatok még ezért...
virág78
 
 


Igazából Gergő sokalna be és akkor koradélután már nem bírnék vele.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Sütött már valaki teljes kiőrlésű rozslisztből kenyeret? Kép
Kezdőknek nem ajánlom! Megszenvedtem vele az imént...
jamina
 
 


Jamina!

Igen! Én is szívok vele mindig.
Két fajta van az RL 190 meg az RL 160.
A 160 az jó, egyharmad arányban, ha lehet kapni, de mostanában sehol sincs. Legalábbis ahol én nézem.
A 190-es meg, hát izé, ha egy negyedét rakod ebből, akkor jó.
Én rozsból nem bírok olyan szép magasat sütni, mint grahamból.
Picit kevesebb viz kell hozzá és egy picit hosszabb kelesztési idő, akkor egész jó lesz.
Ízre viszont szeretem nagyon a rozs ízét.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kanga!

Ez nagyon szép lett, még nekem mint kritikusnak is igen igen tetszik. Kép Kép
Akkor ezek szerint kipróbáltad a tüzhelyben sütést is. Ez ott sült nem?

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Virág!

A receptet vedd meg tőle. Kép
Aztán kézzel is meggyúrhatod, Kép nem kell ám, hozzá az a flancos kenyérsütőgép. Kép Kép

Te aki olyan szép kalácsot sütöttél húsvétra, neked simán menni fog elsőre. Kép


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga,
nem sütök több rozst, asszem. Bár ízre tényleg jó, de azért annyival nem jobb, mint amennyit szív vele az ember.
Én kifejezett sütőlisztet szoktam venni, nálunk árul ilyet a pék, abból is a félbarnát. Azzal leányálom dolgozni!
jamina
 
 


Jamina!

Süssél csak, de az összes liszt egyharmadánál ne tegyél bele többet, vagy vegyél RL 60-est az a "rozsrétesliszt", RL 90-es a "rozssimaliszt" azzal nincs ilyen baj. Kép

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 



Az elején én is a tetjére raktam amagokat, de mindig lehullott róla az a sok finom mag. Kép
Most már inkább beledagasztom a kenyérbe a magot, akkor nem vész kárba. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kata!
Azóta is sütőben sütöm , mármint a tűzhelyben. Én bele is meg rá is teszek magot , amit előtte megpirítok.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kata,
ez a kép sem látszik Kép
jamina
 
 


Jamina!

Igazad van csak egyszerre dobtam fel őket és azóta nem tudtam ide jönni. Kép

bigacsiga Kata


ui: Bár, ezt már te láttad. Kép
Te is felteszed ide a tiedet?

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


na jól van tökölök ám Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 



bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Azt nem vállalom, hogy dagasztok és sütőben sütök. Pláne, ha itt a kenyérsütőgép is.
Ezért ez úton szeretnék kérni tapasztalt kenyérsütőktől kukoricaliszttel készült kenyér receptet, amit kenyérsütőgépben is lehet alkalmazni! Ami receptet eddig kipróbáltam az normál tészta helyett palacsintatésztaszerű állagot produkált, felkelt, majd összetöppedt és megsülve állagában leginkább a német nagyon magos, fekete kenyerekre emlékeztetett, amiket vákumcsomagolva lehet időnként látni.Kép Csak ez sárga volt.Kép
Annyi mindent lehet változtatni rajta, hogy biztos 15 kenyeret kellene sütnöm, mire használható születik. Hátha van ennél gyorsabb módszer is....

Köszi!
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Hát, feltehetem éppen Kép
Kép

Snoopy,
hidd el, a kenyérsütésben a legfőbb élvezet a dagasztás. És szvsz össze sem lehet hasonlítani a kenyérsütőben sütöttet a tűzhelyben sütöttel Kép Én magam legszívesebben kemencében sütném -tán egyszer ráveszem az Embert, tapasszon egyet az udvarra Kép
jamina
 
 


Jamina, ez gyönyörűséges, szinte él! Kép

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Köszi Kép
Ezért mondom Nektek mindig, hogy a kenyérsütőben készültek nem olyan igaziak -legalábbis nekem nem Kép
Ráadásul jóval kevésbé kényes arra, hogy mit pakolsz bele!
jamina
 
 


Én úgy csinálom , hogy a gép megdagasztja , megkeleszti. Kiveszem megdagasztom , kelesztem és sütöm.Ha bent hagyom a gépben akkor kivétel nélkül mindíg behorpad és nem lesz olyan szép "szellős" sem. A tűzhelyest már láthattátok , hát most teszek fel a csúnyából is. Pénteken készült , nem értem haza időben és már elkezde sütni.Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kanga nem csúnya, nincs semmi baja, csak egy gondolatnyival kevesebb folyadékot kell bele tenni.

Üvegtetős ablaka van? Az egyik kenyeres topicban olvastam, hogy le szokták takarni a tettejét konyharuhával, hogy ne tudjon az ablakon keresztül hő távonni.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Háááát a saját gyerekével az ember elfogult , de Katám ez akkor is csúnya!!!Kép
Így is fél decivel kevesebb a folyadék!
Meg különben is a tűzhelyben , nagyobb is , púposabb és szebb is lesz! Kép
Pusza
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Sziasztok!

Nekem is van kenyérsűtőm és néha én is úgy jártam mint Kanga. Van egy könyvem, címe: Házi kenyérsütés, géppel finomat, amiben a következő a megoldás:
" Ha a kenyér közepén egy "V" alakú mélyedés keletkezik, akkor a liszt vagy túl nedves vagy túl alacsony a sikértartalma. Ilyenkor tegyen a kenyértésztába minden 500g liszthez 1 ek búzasikért.
Ha a kenyér tölcsérformán középre összesetik, akkor túl magas volt a víz hömérséklete vagy túl sok volt a víz"

Ezt írja a könyv, de mi azt vettük észre, hogy az is számit hol van a gép, hűvös vagy hideg helyen. Múlt összel nem tudtunk kenyeret sütni, amig egyszer kínomban betettem szobába a gépet és lám ott elég meleg volt. A konyhánk egy kicsit hűvösebb, mint a lakás többi részre.

Kanga, ha nem sütöd meg a gépben a kenyeret akkor miért nem a kelesztő programot haszálod?

Üdv Melinda
szokolka
 
 


Nem tudom!Kép
Eddig azt hittem az rövidebb ideig keleszt , dagaszt, de ha jobban belegondolok akkor nem is!
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Melinda!

Ezt mondom ám én is Kangának, de nem hisz nekem. Kép Kép Kép


Ezt én is megfigyeltem a réges régi lakásunkban, ahol télen nem volt fűtés a konyhában, hogy ott télen kisebb, nyáron nagyobb kenyér lett, ugyan annyi összetevőből. KépKép


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kanga!

Na, ezért nem sütöm, már én sem száz éve a kenyérsütőbe, csak dagasztom, kelesztem, mert sütőbe tepsibe sokkal nagyobbra, könnyebbre levegősebbre kel mint a gépbe.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Na, most akkor meggyőztök lassan, hogy jó, hogy nem vettem még gépet? Már csak a dagasztást kéne megtanulnom? Vagy azért a csak dagasztásért még megéri? Igaz, igy meg akkor kiesik, hogy reggelre van kész a kenyér, mire keltek? Vagy azt igaziból nem is használja az ember, ha már rendszeresen süt?
Bocsi, hogy igy berontottam, nem túl aktuális, hogy vegyünk, tavasszal végül nem vettünk 12-ért (csak egyet, nászajándékbaKép), de azóta is néha elbizonytalanodom, jól döntöttem, vagy sem.
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi!

Nekem, már nem fontossági szempont az, hogy "reggelre legyen kenyér". Ugysem tudod enni, mert meleg, melegen meg nem jó a kenyér, mert csak hasfájást okoz. KépNem is lehet szépen szeletelni sem.

Én, akkor sütök kenyeret amikor négy órát egyfolytában otthon vagyok. pl. most este, mert vacsira elfogyott a kenyér, így meg regglere lesz ehető. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Én nem akarok senkit ledumálni róla, de én, ha mégegyszer venni kéne én egy nagyon nagyon jó és erős dagasztógépre költeném azt a pénzt és nem kenyérsütőre.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Én is Kata Kép
De a gép már itt van.
Szóval, mikor megdagasztotta és kelesztette, ti kiveszotek a gépből, és aztán hogy teszitek a sütőbe? Valami formába?
Jamina,
a kenyered harapnivaló!!!!

Én is szeretnék.....

Erika
kerika
 
 


Erika!

Igen! A gép megdagasztja, megkeleszti, mégegyszer megdagasztja, akkor kiveszem formába rakom és a langyos sütőbe kelesztem újra. Nézegetem, amikor megkelt begyújtom és készre sütöm. De, ehhez kell 4 óra otthon töltött idő, de legalább kettő, mert az elején el islehet menni otthonról csak két óra múlva érj vissza.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


PIldi,
sztem ne vegyél Kép Ahogy bigacsiga is mondja, akkor már inkább egy jó dagasztót. Bár én kifejezetten élvezetet lelek a tészta gyömöszölésében, püfölésében, nekem a kenyérsütés ezen része az igazi Kép
Amúgy meg -bármily egészségtelen is- imádom a meleg kenyeret. De tényleg lehetetlenség szépen szeletelni úgy.
Nálam nem napi program, hanem amikor rámjön -vagy amikor pl. 3 napos ünnep van és a 3. napon már ehetetlen a bolti.
Szóval nálam nem munka, hanem szórakozás a kenyérsütésKép
jamina
 
 


Katám!
Mit nem hiszek én el?
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kata, Jamina,
és milyen formába rakjátok?
Jamina, az a fentebbi csodaszép pl. miben sült??

Erika
kerika
 
 


Erika,
próbálkoztam már őzgerinccel és hosszúkás tepsivel, az nem annyira vált be, elég laposka maradt.
A képen látható viszont már kerek jénaiban sült, ez vált be nekem.
jamina
 
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet: