Új privát üzeneted érkezett!

[url=http://www.ribizli.hu/befott.htm" TARGET="_top]http://www.ribizli.hu/befott.htm[/url]


Save as befott.pack avagy
Gyümölcsök mentése ínséges időkre


Minden vitaminjúzer tudja, hogy a gyümölcsöket többféleképpen eltehetjük télire. E heti nekibuzdulásunkat aktualitása miatt a témának szenteljük hát; és bár a pálinkafőzésre most nem térünk ki, reméljük, hogy közszolgálati jellegünket sikerül fenntartanunk a befőzés-fagyasztás-lekvárkészítés alapjainak körbejárásával is. Tapasztalt és/vagy időmilliomos gyümölcsfeldolgozók számára idén a cukrozott gyümölcsök kipróbálását külön javasoljuk: ezzel a házi készítésű finomsággal minden őszi-téli gasztroalkalommal nagy sikert
arathatunk, feltéve, hogy kellő lelkierővel rendelkezvén nem magunk faljuk fel az összeset egy édes éjszakai ircelés közben. Kell-e mondanunk, hogy a boltban kapható lekvárok, befőttek és effélék a nyomába sem érnek a házinak...

Cukrozott gyümölcs
A cukrozott gyümölcsök elkészítése elég idő- és türelemigényes feladat, de mindenképp érdemes
megpróbálni, mert a végeredmény bőven kárpótol a befektetett energiáért. A gyümölcsöt fajtájától függően megtisztítjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, magjukat eltávolítjuk. A legtöbb gyümölcs húsa levegővel érintkezve megbarnulhat, ezt megelőzendő rövid időre tegyük a darabokat citromos vagy enyhén ecetes vízbe. Amíg áznak, főzzünk cukorból és vízből szirupot. (Ahogy az áltiban kémiából tanultuk, túltelített oldatot készítünk így.) Ebbe a cukorszirupba beletesszük a gyümölcsöt, felforraljuk, aztán félretesszük hűlni. Másnap megint felforraljuk, és ezt kb. egy hétig minden nap megismételjük. Ha a szirup már nyúlós, sűrű, kiszedjük belőle a gyümölcsöt, megszikkasztjuk, kristálycukorba forgatva zsírpapírral rétegezve jól záródó dobozba tesszük és hűvös, száraz helyen tároljuk. Nagyon fontos a folyamatos tesztelés. Korszerű minőségbiztosítás híján ma már semmi sem lehet tökéletes, ezért a cuccot állandóan csócsálni kell, hogy a fejlődést nyomon követhessük. Ha valaki az ún. csinovnyik-kényszerképzetben szenved, készíthet jegyzőkönyveket is, és az eljárás megkezdése előtt jól teszi, ha kidolgozza a Cukrozott Gyümölcs Készítési Folyamatábrát, a szervezetnek megfelelően kialakított jegyzőkönyvvezetési és egyéb eljárásokkal, beleértve az eszkalációs folyamatot is -- gondoljunk csak a "drágám, ez szar lett, dobjuk ki" és a "szar ám a nénikéd egybites agya, az" típusú viták megelőzésére. Itt ajánlanám a T. Olvasók szíves figyelmébe a Bújócska Cukrozott Gyümölcs Kóstoló Akciócsoport (BCGyKA) nívós szolgáltatásait.

Befőzés
A befőzés népszerű nyárvégi szórakozás. A befőttek készítése ma már a korszerű (műanyag) befőzőszereknek köszönhetőően lényegesen egyszerűbb, mint valaha, bár megkérdőjelezhető, hogy feltétlenül szükségünk van-e tartósítóanyagok befőtt képében való fogyasztására. Jobb tehát, ha a hagyományos recept szerint cukorral, fűszerekkel (citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, ánizzsal) levet főzünk, kihűtjük, aztán az üvegbe szépen lerakott, tisztított, darabolt gyümölcsre öntjük. A tetejére kevés szalicilt, vagy egyéb hagyományos tartósítószert szórunk, majd dunsztoljuk. A dunsztolás, azaz hőkezelés tulajdonképpen a befőtt igazi tartósítása, valójában a baktériumok elpusztítása. (SafeGuard vagy Flóraszept hozzáadása ellenjavallt.) A dunsztoláshoz nagy fazék kell, aminek az aljára deszkákat állítunk, amire majd a lezárt üvegeket tesszük. A fazékba csak annyi vizet öntünk, hogy ne érje el az üvegek fenekét. Lassú tűzön elkezdjük forralni a vizet, és lassan forraljuk kb. 20 percig, figyelve, hogy az üvegekben a lé finoman gyöngyözve forrjon. Ha kész, óvatosan kivesszük őket a fazékból, és pokrócból vagy rongyokból készített kuckóba (száraz dunsztba) tesszük, jól bebugyolálva az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki. Kb. két nap múlva kibontjuk és végleges helyükre tesszük az üvegeket. A befőttek hűvös, egyenletes hőmérsékletű, sötét és kulcsra zárható helyen szeretnek álldogálni.

Lekvárok
A lekvárok, dzsemek készítése igen egyszerű: feldaraboljuk a gyümölcsöt, fazékba tesszük, cukorral és ízlés szerint fűszerekkel megfőzzük. Üvegekbe töltjük, tartósítószert teszünk a tetejére, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
A lekvár és dzsem közötti különbség a szakemberek szerint annyi, hogy a lekvár egynemű, pépes állagú, míg a dzsem darabos. Ezek szerint viszont a dzsemet könnyebb elkészíteni, mert a darabosságot passzírozással vagy turmixolással lehet megszüntetni, mindkettő veszélyes művelet a félkész lekvár forró mivolta miatt. Lekvárt lehet többféle gyümölcsből együtt is készíteni, ezekből lesznek a vegyes lekvárok. A lekvár édessége a felhasznált cukor mennyiségétől is függ, viszont a túlzott spórolás veszélyes lehet, mert a fő tartósítószer a lekvároknál a cukor, így, ha nagyon keveset használunk, a lekvár megromolhat. Ha túl édesnek találjuk, citromlével ezt ellensúlyozni lehet. A készen kapható "csak beleteszem és már megyek is" típusú lekvár-befőzőszerekre ugyanaz az aggály érvényes, mint a befőttekhez valóknál: aki mindenáron műanyagot akar enni, jobban jár, ha inkább pillepalackot rágcsál. Nagyanyáink kipróbált lekvárreceptjei általában természetesek és megbízhatóak, inkább vegyük elő azokat.

Fagyasztás
A legegyszerűbb, bár szintén munkaigényes tartósítási mód a mélyhűtés. Ehhez csak fagyasztó, gyümölcs és zacskó kell. Érdemes a kifejezetten mélyhűtéshez való zacskót megvenni, mert ez biztosan megőrzi a zamatokat hosszabb időn át. A megmosott, megtisztított és megszárított gyümölcsöt adagonként bezacskózzuk, és a gyorsfagyasztóban jól megfagyasztjuk. (Ócska poén lenne a Windows-zal viccelni itten, nem is tesszük. Rendes júzer úgyis tudja, hogy maximum egy szelet alma fér a floppy-meghajtóba.) Ha egyszerre nagyobb mennyiséget teszünk a fagyasztóba, érdemes előtte erősebb fokozatra állítani a hűtést. A nagy víztartalmú gyümölcsöket (pl. málna), meg lehet próbálni "gurulósra" fagyasztani: ehhez tálcán kell a gyorsfagyasztóba tenni a gyümölcsöt, egy rétegben, és csak a fagyás után zacskóba. Csodát a fagyasztástól sem szabad várni: a kiolvasztott gyümölcs a legtöbb esetben csak épp felidézi a friss emlékét. Javíthat a helyzeten, ha fokozatosan olvasztjuk ki a gyümölcsöt: kezdjük először a hűtőszekrényben, valamivel fagypont felett, és ne felejtsünk el egy edényt a zacskó alá tenni a kicsorgó víz felfogására.

Figyelem: éléskamra nélküli lakásban a lekvárok, és főleg a befőttek tárolása nehézkesebb, és az eltett gyümölcsök rendszeres ellenőrzést igényelnek, mert a melegben könnyen megbuggyanhatnak.
Nagyanyáink receptjei még "echte Speisekammer" figyelembevételével íródtak.

Jó molyolást!
bigacsiga
 


Szia Bigacsiga!
Köszi a jó ötleteket, és a reggeli jókedvokozásért is KÖSZI!
Pusszz. Chris
Chris
 


Sziasztok, én még sohasem fõztem be, így egy csomó dolgot nem tudok (eddig a nagyi lekvárjai bevátak :-) de szertnék én is valami fincsi lekvárt készíteni)
szóval:

mi a az a szárazdunszt?
mennyi ideig kell ott tartani
úgy hallottam ha nem elég édes a lekvár nem lehet eltenni. én nem szeretm az édes lekvárt mit lehet tenni a savanykás íz megõrzése érdekében?

Köszönöm: Momo
Momo
 

 
 

Momo,
emlékeim szerint anyukám ráöntötte a forró levet /vizet (?) a befõttre (plusz cukor, meg szalicil vagy mi), és egy mindenféle takaróval kibélelt dobozba (anyu a kiskádat használta) rakta be még forrón az üvegeket, és jó alaposan be is takarta. Kihûlésig hagyta benne.
A "vizes dunszt" az olyan, hogy asszem addig kell a forró vízbaen dunsztolni az üvegeket amíg fel nem forr a befõtt leve/vize. Utûána kiszeded és az asztalon (vagy akárhol) hagyod kihûlni.
pussz
Zsóka

ui: Szerintem nyugodtan megpróbálkozhatsz cukor nélküli/kevés cukorral való eltevéssel. Vmiféle tartósító szvsz mindenképpen kell.

Zsóka
 
 


Sziasztok

Szoktatok kovaszos urkat csinalni? Ti hogy csinaljatok? Minden szakacskonyvembe fokhagymaval keszitik, de en ugy emlekszek mamam nem tett bele. Sajnos megkerdezni nem tudom mar. De szeretnek olyat enni mint amilyet o csinalt anno.

Napocska
Napocska
 


Napocska!

Én általában fokhagymával szoktam, de tavaly, mikor terhes voltam és épp utáltam a fokhagymát, anélkül készítettem, úgy is jó volt! Tehát: az ubiknak levagdalom a végét, nehogy keserû legyen és bevagdalom az oldalukat. SZorosan az üvegbe állítom õket. Forralok vizet. Az ubikra teszek sót, kaprot, esetleg fokhagymát és szõlõlevelet, a tetejébe pedig szorosan kenyérvéget nyomok. Az egészet leöntöm a vízzel, lefedem, kiteszem a Napocskára Kép, néhány nap és kész! Hát, azt persze nem tudhatom, hogy ez olyan-e, mint a gyerekkkori emlékeid, de szerintem finom!

Márti
márti
 


Marti

Koszonom a valaszod. En is ilyesmire emlekszek, igy is keszitettem el egy uveggel meg reggel. De itt ritka hollo a kovaszosnak valo uborka, ezert szerettem volna kideriteni, hogy van e eselyem ra hogy fokhagyma nelkul is jo lesz. Kivancsi leszek milyen lesz. Par nap mulva okosabb leszek mar.


Napocska
 


Napocska!

Nem tudom, hol laktok, az eszembe sem jutott, hogy "alapanyaggondok" is felléphetnek! Ebben az esetben viszont érdemes arra is gondolnod, hogy sajnos nem minden nemzet kenyere készül kovásszal, ezért nem mindenhol lehet elkészíteni. Az Olaszországban élõ nagynénémékhez pld. idõnként viszünk egy kis szikkadt magyar kenyeret is ajándékba Kép, mert õk is szeretik a kovászos ubit, de az ottani kenyérrel csak rohasztott ubi keletkezik Kép

Márti
 
 


Napocska, ha jól emlékszem Te is Kanadában élsz, igaz?
Én is itt vagyok, és már éppen el is fogyott az elsõ adag remekbe szabott kovászos ubim...Én rhye kenyeret raktam rá, jobb hiján, és csak sót, na meg kaprot, és tényleg nagyon jól sikerült. Azt nem tudom tudjátok-e,hogy a kenyeret pár nap után le kell venni,mikor már jó "zavaros" a leve.
Én nem rakok bele fokhagymát, de éppen most beszéltük a párommal, hogy ilyet is ki kellene próbálni.
Ja, és az ubi amit én vettem az valami butter tipusu, piacról. De már láttam Superstoreban is.
sziasztok
Barbi
Barbi
 


Marti es Barbi

Koszonom a tanacsokat. Azt tudtam hogy le kell szedni es leszurni legalabbis en ugy lattam mamamtol es irany a hutobe vele.

Barbi igen jol emlekszel en is itt lakok Kanadaba, csak en BC-ben. Superstorba en meg nem lattam. Varosba egy darab zoldseges van ahol idonkent van ilyesmi csak majd 50 kilometerre tolunk. Aztan amikor arra megyunk vagy van, vagy nincs amit szeretnek.

En safeway-es francia kenyerrel csinaltam. Mi mondjuk ezt is esszuk en nem szeretem a "mukenyereket" tul edesek nekem. Gondolom azok keszulnek kovasz nelkul.

Na lassan kezd zavarosodni ubim holnapra tuti jo lesz mar Kép majd kiderul milyen lett.

Koszonom a segitsegeteket.

Volna meg kerdesem Olajos alma paprikat hogy kell csinalni? Azt tudom hogy villaval meg kel szurkalni lobogo vizbe martani. Vagyis az a kerdes ebbe a vizbe mi van, volt szerintetek amibe mamam megfozte? Aztan uvegekbe tenni a folyadekot felfozni uvegekre onteni es tetejere egy ujjnyi olajat es szaraz dunsztba tenni. Rajotem hetvegen lattam alma paprikat es megkivantam ugy csinalnek egy ket uveggel, de hat emlekeim kopoba. Most kezdek rajonni milyen jo lett volna anyukamtol ezeket a recepteket osszeirni vagy megtanulni es nem kenyelmet valasztani, hogy csinalja o nekem is azt a par uveget amit mi megettunk. De mar keso banat sajnos Kép
Napocska
 


Napocska!

Utánakérdezek a paprikádnak és megírom! Apám szokott ilyet eltenni, én is nagyon szeretem!Kép

Márti
 
 


Szia Napocska!

Paprikát nem tudom, de tegnap rákérdeztem anyunál a koviubira. Õ sem tesz bele fokhagymát. Amit tesz: só, bors, köménymag, babérlevél, kenyér. Ezenkívûl régebben tett:szõlõlevél, meggyfalevél, torma. NÉha tesz:mustármag.
Hátha valamelyik még bejön...
Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok

Marti kosyonom elore is.
Pildi Neked is koszonom az erdeklodest es az informaciot.

En Kovaszos uborkam kozel hasonlo lett mint mamame volt regen Kép En is tetem bele mustarmagot, arra emlekeztem hogy valami sarga bogyok voltak anno benne. egeydul fokhagyma volt az mi engem receptes konyvekbe probalt megteveszteni. De ugy tunik anelkul is finom . Legalabbis en izlesemnek megfelelo. Csalad tobbi tagja nem rajong erte. Habar Lianna evet belole es izlett neki, ugyhogy legalabb egy konkurenciam akad. Tenyleg szerintetk ugye egy 20 honaposnak semmi baja nem lesz tole? Amit megevet attol nem lett eddig szerencsere.

Napocska
 


Napocska, ez olyan furi, amit irtál, mert hozzánk BC-bõl hozzák az összes gyümit. Valszeg a hegyen nem mennek át,inkább jönnek Albertába.
Nekem is jó lett a második adag ubim is, csak egy kicsit túlsóztam, na de istenem, én még kisérletezgetek.
Sajna az almapaprikában én sem tudok segiteni, mi sosem csináltunk. Amit én itt vettem, az káposztával volt megtölve, jó nagy üveg almapaprika. Magyar termék, és itt árulták...
Na, mára ennyit
Barbi
Barbi
 


Napocska!

A recept 10 kg Kép paprikáról szól, úghogy valószínûleg számolgatnod kell a csökkentett arányokat! Tehát:

Paprikákat alaposan megmosni (szurkálásról nem tud a recept).
4,5 liter vízbe kell tenni fél kg cukrot, 4 kávéskanál sót, 9 g szalicilt, felforralni. Közvetlenül a paprikák belepakolása elõtt 1,5 liter 10%-os ecetet kell még beleönteni. A paprikákat öt percig kell fõzni ebben az oldatban, közben kevergetni kell, állítólag ez jó ráncosodás ellen, zsugorodni mindenképp fognak!
5 perc eltelte után a paprikát jól elõmelegített üvegekbe kell kirakni, majd a már kissé lehûtött fõzõvizet ráönteni. Minden üveg tetejére 1 ujjnyi olajat kell még önteni, ezután az üvegekety lezárni, és kész! Kép Majd írd meg, finom lett-e!!! KépKépKép

És egy OFF: Egyszer felírattam magam veled egy levlistára, amit nagyon köszi Kép, de képtelen vagyok olvasni a leveleket, így inkább csak zavarnak, mert mindennap egy csomót kell törölnöm ahhoz, hogy a "valódi" leveleim megérkezzenek, de így is eléggé bekavar a rendszerembe Kép, szóval, nem megy ez nekem! KépKépKép Lehúznál?

Márti
 
 


Marti

Koszonom.
Listarol levetelek. Teny azt a lista kepek kuldesere talatuk ki heti par levellel. Hat nem az lett belole.

Barbi

Nalunk meg gyumolcs zome kaliforniai. Na jo paradicsom nagyresze nem, azt itt a szomszedba erlelik meleghazakba. Mondjuk lehet ennek az is az oka, hogy vilag vegen lakunk Vancouveren belul is. Itt mar csak a madar es a komp jar csak.

Napocska
 


Napocska!

Köszi!!!!! KépKépKép
 
 


Sziasztok!

Márti receptjében számomra van egy bibi. A szalicilre az van írva, hogy tilos forralni. Azt általában csak a végén szabad bármibe beletenni.

Ildi

Ildi
 
 


Keresek tartósítószer nélküli befõtt és lekvár recepteket, csak kipróbált és tapasztalt recepteket. Köszi elõre is!
Timi
 
 


Timi!

Talán a Zöld topikban írtunk ilyesmirõl, érdemes megnézni.

Ildi

Ildi
 
 


Köszi Ildi! Rád mindig, mindenhol lehet számítani! Timi
 
 


Sziasztok!

Látom már régen volt hozzászólás, de remélem tud valaki segíteni. Minden évben rengeteg befőttet teszünk el a férjemmel, de lekvár befőzés csak idén merült fel. Ma szeretném elkészíteni a szilvalekvárt, de konkrét receptem nincs hozzá. Gyerekkoromban rengeteg baracklekvárt tettünk el anyukámmal, de szilvát még sosem. Ezért is szeretnék segítséget kérni, hogy miből mennyit érdemes beletenni és a legfontosabb, hogy a héjával együtt eltehető vagy sem? Érdemes-e főzés előtt összeturmixolni, hogy hamarabb megfőjjön?

Köszi
Szilvi
 bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szilvi!

Ezeket találtam neked.
Anyukám is az ecetes változatotokat csinálta a múlt évben és mind a kettő nagyon jó lett.

bigcsiga Kata

ui.: Valóban nem szabad megkeverni, bárhogy szeretné is az ember... Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!Kép

Köszi a sok linket! Szilvalekvár 1. kipróbálva és télen kiderül milyen fincsi lett...(bár főzés közben belekóstoltam és már így is naggyon fini voltKép)

Szilvi
 


Szilvi!

Szivesen! Kép
Írjál majd milyen lett. Kép

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!
Szóval nem bírtuk kivárni a teletKép, így tegnap szilvalekváros palacsintát ettünk... Naggyon fincsi, +1x köszi a receptet!Kép

Szilvi
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó