Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok, a leandert szaporítani?


Regi
Névtelen
 


kimaradt hogy "hogyan kell". elnézést. Regina
Névtelen
 


Szia Regi!

A leandert lehet szaporitani félfás dugvánnyal. Egy félfás hajtást levágsz a fõnövényrõl, ferdén kell vágni. Érdemes egyszerre hármat is levágni, mert nem mindegyik ered meg.
Lehet kapni szaporító hormonport kertész boltokban, azzal mégbiztosabb a siker. Ha van ilyen por, akkor a hajtásdugvány ferde végét belemártod a porba és igy ülteted jó minõségü komposztos földkeverékbe.
Egy cserépbe három hajtásdugványt ültetsz, és három hurkapálcát is beleszúrsz, amire a neylon tasak kerül.
Ez olyan párás környezetet biztosit, ami segiti a megeredést. A neylont csak rá kell húzni a pálcákra, hogy olyan legyen mint egy üvegház.
Én igy csináltam és biztos siker volt, mert minden dugvány megmaradt és ma már szép bokrok.
Ha nincs hormonpor, akkor is probáld meg mert azért attól még sikerülhet.
Sok sikert az ültetéshez, most van itt az ideje, mert én is tavasszal csináltam.

Szia Mirmur
 
 

 
 

Regi!
Én ugyan nem értek hozzá, de nekünk többször eresztett gyökeret vízben a leander ágacska. Azután cserépbe ültettük és kész.
Egyébként vigyázat. A leander (bár nem köztudott) mérgezõ, a levél fogdosása a gyerekeknél fejfájást okozhat.
Üdv.
Malacka
 
 


Kedves leander szakértõk, miért van az hogy elkezd bimbózni a virágom, denem tud kinyílni? Évek óta ezt csinálja velem!!!
üdv:
F. Dia
Névtelen
 


köszönöm a válaszokat, de van ám még kérdés: Mennyi idõ alatt lesz kb. 1 méteres a leander. Ugye nem 5-10 év?
nagyon szeretnék egyet ide a folyosónkra.

Regi
Névtelen
 


Lassan bedilizek a sok nyamvadt vakondtól,feltúrják a kertet,minden reggel újabb pukli éktelenkedik a fûben.
Mi a frászt csináljak?
Virág
 


Uveget tegyel a jarataba. Ugy hogy teteje kilogjon es szel tudjon sipolni benne.

Kiscica
Kiscica
 


A szüleimnek csak az jött be, hogy fáradtolajos rongyot (FFÚJ!) dugtak be a járatokba.
Vera
 
 


Anyueknak van egy vakonduzo zold viragjuk ill. nem is egy hanem sok, gyoesan magrol szaporodik, nem is csunya, azota tenyleg kevesebb a turas, es ott a kornyeken ahol ez a noveny van szinte nincs is.
sajnos a pontos nevet nem tudom.

majd megredeklodom mikor lehet magot szedni es akkor valahogyan kuldok jo?

Tomka
Tomka
 


Köszönöm mindenkinek a tippeket,az üveget és az öntögetést már próbáltam,(eredménytelenül,biztosan turbóvakondok vagy
mutánsok,) de a növény neve érdekelne,Tomka ! Sziasztok!
Virág
Virág
 


Sziasztok%!

Nekem is van valami állat a kertemben. Eleinte volt egy vakondom is, az akkor tuti az volt, jellegzetes túrásokkal. Aztán egy ideje látok hasonló repedéseket a földön, viszont kisebbek és nincsenek túrásnyomok. Ez az állat úgy egy-másfél (na jó, lehet kettõ) cm átmérõjû vájatban jön-megy. Mivel ez túl kicsi vakondnak, így jár az agyam, mi lehet ez, és hagyjam-e. Mindenféle lótücsökre meg egyéb hasonlókra gyanakszom. És félek, hogy a vakonddal ellentétben ez megkajálja a növényeim (fácskáim!!!) gyökerét. Van valaki, aki látott (irtott) már ilyet??

Ja és más. Hallottam, hogy termés után az eper levelét le lehet vágni, és akkor nemfog eldzsungelesedni, kapálni is jobban lehet. Valami epertermelõtõl ered a dolog, de sokadikként jutott el hozzám. Próbált már ilyet valaki?


Ildi

Ildi
 
 


DIa, találtam valamit a leánderekrõl lehet hogy segít:

" a virágzáshoz nálunk is meleg klímára van szüksége. A telt virágúak érzékenyek az esõre, gyakrannem is nyílnak ki, az egyszerû fajták hálásabbak.
A nyári napos helyen lévõ virágnak sok tápanyagra és vízre van szüksége, ezért nyáron vízzel töltött alátétre állíthatjuk a cserepét, mert a legtöbb balkonnövénnyel ellentétben szeret a vízben állni. a leander bírja a vezetékes mész tartalmú vizet is.

A nyár végi szaporítás a legjobb .... "


Gio
Gio
 


köszi Gio, aranyos vagy hogy gondoltál rám. Az idén kinyílt néhány virág , de még mindig nem annyi ahányat szeretnék...lehet hogy valami puccos fajtám vanKép?
F. Dia
fd
 


Sziasztok, kertészkedõk!
Jó régen nem írt ide senki...Kép
A következõ lenne a kérdésem: már négy különbözõ helyrõl vettem szobarózsát, ill. tövet. Amikor megveszem, gyönyörûen virágzik, viszont utána SOHA TÖBBÉ. Már visszavágtam, tápoldatoztam, de hiába. Tudtok valami tanácsot adni szobarózsa-ügyben?
Nagyon köszi: Viráganya
Viráganya
 


Sziasztok!
Tudnátok olyan virágot ajánlani (tapasztalatból), ami a kevés fénnyel megbírkózva is szépen tartaná magát a szobában (sajnos nem egy napfényes lakásban lakunk).

A virágkereskedõkben már nem bízok, legalább is nekem még nem sikerült olyan üzletet találni, ahol valóban értenek hozzá (ez meg az én tapasztalatom).

elõre is köszi, Phaedra
Phaedra
 


Sziasztok!

Ildi Igaz, hogy még júniusban kérdezted, de én most kukkantottam be ide. Nekünk egy idõben volt volt nagyobb eper földünk. Mi mindig, amikor már leérett az eper, levágtuk a szárát. Teljesen a tövéig, levelestõl, indástól. Álltalában õszre teljesen kihajtott, és jó idõ esetén, õsszel újra virágzott és termett. Ezek az eperkék kicsik voltak, apró szemûek, de szabadföldi, és finom. Egyébként szinte állandóan indáztuk, hogy ne bokrosodjon el. Így a növény energiája a gyümölcsre maradt, és elég szép volt a termés. Ja, és még arra is emlékszem, hogy tavasszal mielõtt teremni kezdett alá szalmáztuk, hogy egyenletesebben kapja a vizet, és lecsüngõ érett vagy félérett szemek ne rohadjanak meg.

Nekem is lenne egy kérdésem. Kaptam ajándékba egy fügefa csemetét, amit egy pár évig még szeretnék az erkélyen nevelgetni. De nincs semmi tapasztalatom, hogy pl. télen , tavasszal mi a tehendõ vele. Tud valaki segíteni?
Elõre is köszi!

Prü
prü (prü)
 


Helló!

Phaedra! Árnyékos helyen állott vízzel öntözve folyamatosan virágzik és a leveleivel is díszít a
flamingóvirág!Hosszú sötétzöld a levele,bokros, a
virága karcsú nyélen hintázó (többnyire) fehér színû
kanálforma. Nálunk az északi oldalon széplik.
Prü! A környéken a füge vígan telel a kertekben, bár az már kb. két méteres. Szerintem ne kockáztass, kupacold fel a földet a tövénél,és rakd körbe a többi növénnyel,ha zárt az erkély. Ha nyitott, fokozatosan szoktasd hozzá a benti
levegõhöz, a lakás leghûvösebb részére tedd, félárnyékba,
kevés vizet adj neki, hadd aludjon téli álmot.
A jelszó: fokozatosan!
Csaó! Vi.
virág
 


Sziasztok!

Köszönöm az epret. Egyébként levágtam, bár az egész pici leveleit nem mertem. Azóta már indázni kellett újra... Viszont egyik része (háromfélét vettem anno, perzse jól összekeveredett már) szépen virágzott is újra, terem is, egész normális méretûeket. Na jó, persze nem annyit,mint tavasszal, de élvezem, hogy szept. közepén friss epret lehet enni a kertbõl.

Füge anyuéknál is nagyon jól el volt kint. Átmenetinek vermelték le, pontosabban csak úgy beültették, átmenetileg. Aztán ott felejtõdött, és kutya baja nem lett. Termett is. Ja, nekik viszonylag fákkal körülvett helyen volt. Nem csináltak vele semmit (nem épp nagy kertész társaság), de így is jól elvolt.

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Virág! köszi az ötletet.
Phaedra
Phaedra
 


Sziasztok!
Megtudnátok mondani, hogy mit csináljak a szobarózsámmal télen? El kezdett sárgulni szegénykém.
Köszönöm: Klári
Névtelen
 


Teleltetések:

bár a rózsát nem tudom, csak tippelem, hogy a radiátortól távol, de világos helyen ...

ami másoknak érdekes lehet:

LEANDER:
A leander teleltetése egy kertes házban legtöbbször nem okoz problémát. Elég egy megfelelõen hûvös, de világos helyet találni számukra. Ettõl eltérõ környezetben a növények bár túlélik a telet, de egészen nyár közepéig a tél megpróbáltatásait próbálják meg kiheverni. Hajtásiról lehullanak a levelek, koronája megnyúlik, formátlan lesz, esetleg a levéltetvek is ellepik. Mivel a leander leveleit a tél folyamán sem hullajtja le, ezért fontos, hogy a teleltetõhely világos legyen. A hûvös környezet csaknem ugyanilyen fontos szempont. Bár a nyári hónapokban vízigényes növényrõl van szó a téli idõszakban csak kevés vizet igényel. Semmiképp se öntözzük túl!
Igen meleg mikroklímában a szabadban is teleltethetjük, de ilyenkor kivétel nélkül tövig visszafagy tavasszal onnan hajt ki.

MUSKÁTLI:

A muskátlikat egészen az elsõ komolyabb fagyokig a szabadban lehet nevelni, de utána a teleltetésükrõl feltétlenül gondoskodnunk kell.
A kerti muskátlit hûvös 6-8 Celsius fokos helyiségbe helyezzük el. Erre a legalkalmasabb a pince vagy a padlásszoba. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idõsebb töveket vágjuk vissza. A késõbbiekben elég két három hetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgõsre száradt. Ha világosabb helyen, melegebb környezetben teleltetjük a muskátlit (lépcsõház), akkor több vizet igényel.
A futómuskátli teleltetéséhez a 6-8 fokos hõmérséklet már alacsony. Nekik legalább 10-12 fokos hõmérsékletre van szükségük a biztonságos átteleléshez. Erre a lépcsõház, elõszoba, fûtetlen konyha a legalkalmasabb hely. A magasabb hõmérséklet ellenére itt se vigyük túlzásba az öntözést, mert ebben az esetben különféle betegségek léphetnek fel.

PAMPAFÛ:

A pampafû talán a legdekoratívabb díszfüvünk. Idõsebb korában akár a 3-4 méteres magasságot is eléri. E Dél-Amerikából származó növény mélyrétegû, laza tápdús talajt igényel. Hosszú, keskeny, barázdált levelei közül kiemelkedõ hatalmas bugája adja fõ díszét. A szeptembertõl-decemberig nyíló virágzata ezüstös szõröktõl tollszerûen pelyhes.
-20 Celsius fokig télálló, de a fiatal növényeket takarni kell. Erre nádfonatot, szalmát, lombot vagy faforgácsot használhatunkvagy más hõszigetelõ anyagot használhatunk. Csak tavasszal vágjuk vissza!
Ne ültessük olyan helyre, ahol a talajban a víz alul összegyûlhet. Ilyen helyen télen kifagyhat. Ültetéskor érdemes a gödör aljára kavicsréteget tenni a vízelvezetés miatt.

Gio
Gio
 


klári, mégiscsak találtam valamit a szoba rózsádhoz:

világos, levegõs, a tûzõ naptól védett helyen, nyáron lehet szabadban, majd lombhullás után: hûvös helyen tartsuk: 7 C-on teleltessük, februártól szobahõméréskletet kíván újra.

növekedés idején mérsékelten öntözzük és traágyzzuk, TÉLEN: csak kissé nedvesítsük a talaját, párásítsunk ha mód van ró, kihajtás elõtt a vesszõket a felére, harmadára vágjuk vissza.

remélem tudod használni és még nem késõ: Gio
Gio
 


Lányok azt hallottam, ill olvastam most fentebb, hogy a muskátlikat pl. a lépcsõházakban kiválóan lehet teleltetni, és hogy havonta 1x elég öntözni, mert akkor jö võre szebben virágzik.

Nos az enyém intenzíven szárad. a levelei mindenképpen.
Mit csináljak? Lassan olyan lesz mint egy kóró.


Bogi
Névtelen
 


Sziasztok!

Köszönöm szépen a tanácsot, Gio!
Mindenképpen kipróbálom.
Üdv: Klári
Névtelen
 


Phaedra, próbáltál már mûvirágot? Nálunk nagyon bejött.
Pl. a fürdõben konyhában ...stb.

És már gyönyörûeket lehet kapni, (nem a kinai piacon)
az áruk annyi mintha igazit vennél, és azért nem mindegy hogy tönkremegy vagy nem.

Gio
Gio
 


Egypár dolgog a fûszernövényekrõl itt találsz

Pan
Pan
 


Hát nem gyönyörûek?

Nem tudom megállni, hogy ne mutassam meg nektek, egyszerûen bennem is tavasz lesz ha a képekre nézek ...

Kép
Kép
Névtelen
 


Sziasztok!
Segítsetek egy antilanentumnak!Kép
Szeretnék elültetni mandarinmagokat! Hogy és mikor kezdjek hozzá?
És valahol olvastam , hogy ha az ananásznak levágjuk a leveleit és elültetjük akkor ki fog hajtani. Igaz ez?
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


Szia Kanga!

Én úgy tudom, hogy hiába ülteted el a mandarin magokat soha nem fog virágozni és gyümölcsöt hozni, én úgy hallottam hogy ezeket beoltják mármint egy termõ növényrõl levágnak egy termõ ágat és azt a te nevelt növényedre teszik úgy hogy bevágják és oda kötözik és az onnan fog hajtani és az lesz az az ág ami teremni fog. Bár nem vagyok kertész de régebben én is szerettem volna egy citromfát és megkérdeztem lesz-e gyümölcs és ezt mondták. Régebben vettünk mini citromfát ami a lakótelepi szobába termett is csak ezeket a növényeket ha jól tudom át kell teleltetni amit ugye a lakótelepen elég nehéz és így elpusztult.
Remélem valamit segítettem, de azért ültesd el mert ki fog nõni.

Eszter
eszter (eszter)
 


Kanga,
ezeket talaltam Neked:

http://www.edenkert.hu/showcikk.php?idx=388 es http://www.edenkert.hu/showcikk.php?idx=39 Bálint gazdatol.

Aztan ott boklaszva veletlenul talaltam cikket az ananaszrol is, de ellapoztam, s mar nincs energiam megkeresni, bocsi.

-Afonya
 
 


Köszi mindenkinek!
Azért a mandarint elültetjük a csemetével.Ha már kihajt az is sikerélmény lesz a manónak.Kép
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


Sziasztok, mikor lehet a muskátlit kiültetni? Amit vennék cserepestõl a piacoon, vagy obiban vagy kertészettõl?

és a rózsákat?

Melinda
Névtelen
 


Melinda,
musktálit akkor tedd ki, ha nincsenek már fagyok. Én az átteleltetett növénykéimet kb.áprilistól kezdem kirakni, elõször csak nappalra, aztán a fagyosszentek után már éjszakára is. Már úgy váromKép, olyan ronda az erkély nélkülük.
Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Sziasztok! Képzeljétek, kirügyezett a gyömbérgyökerem a konyhában, elültettem és már hozza is a kis levélkéket. Kiváncsi vagyok, mi fán terem a gyömbérgyökér. Persze nem számítok nagy gyömbérgyökér-szüretre, de úgy örülök!
mikoo
 
 


A hagymás virágok nevelése voltaképpen nagyon egyszerû dolog. A hagymákat akár 3—4 évig sem kell megbolygatni, és csak akkor szedjük ki azokat, ha a fiókhagymák elszaporodtak és hasznosítani kívánjuk ezeket is. Az ültetéskor viszont nemegyszer elkövetik azt a hibát, hogy a hagymák túlságosan sekélyen kerülnek a talajba. A szabály az, hogy a hagymákat háromszor-négyszer olyan vastag talajréteg fedje, mint amilyen a hagymák magassága. Az apró hagymákat egy kissé sekélyebben lehet, a nagyobbakat mélyebben kell a talajban elhelyezni.


Ellenkezõ esetben a hagymák télen felfagynak. Ez az a jelenség, amelyet sok kezdõ kertészkedõ ijedten szokott az elsõ tavaszi kertszemléken konstatálni; azt látja, hogy a hagymák — rendszerint elfagyva — a talaj felszínén hevernek. Aki a hagymákat megfelelõ mélyen ülteti el, ettõl a veszélytõl nem kell tartania, és bízhat kertje tavaszi virágpompájában.
Névtelen
 


Melinda, van egy mintakártyám, valami elõfizetésre akartak buzdítani és abban olvastam a rózsákról:

zord éghajlaton tavasszal öltessük ki, a fagyott vagy befelé/keresztbe növõ hajtásokat távolítsuk el, a többit 1/2-ra vágjuk vissza.Nyár: júliustól ne trágyázzuk a rózsát, mert fagyérzékennyé válhat.

Ültetés: legmegfelelõbb idõszak az õsz vagy a tavasz. konténerben öntözzük a rózsát, és ássunk neki 50*50*50cm-es gödröt. a kiemelt földet keverjük össze trágyával, komposzttal, és tegyünk valamennyit visza a gödörbe.
A növényt úgy ültessük el, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Töltsük vissza a földet, hgy ne lehessen látni a gyökérlabda felsõ részét.
Míra
 


rózsát -futót- lehet dézsában nevelni mint balkonnövényt? a ronda folyosó szakaszunkat szeretném feldobni vele.

ha valakinek van ötlete tapasztalata írja meg!!!!

Köszi
Névtelen
 


persze, csak legyen neki helye.
Névtelen
 


Sziasztok!

honnan lehet olyan szobarózsát beszerezni, ami nagyra megnő, és sokáig él? Egyszer láttam egy külföldi könyvben, és azóta szeretnék.
Köszi!
 
 


Sziasztok,
tudja valaki veletlenul, hogy a Zebra nevu viragot, hogy lehet megmenteni, mert az enyemnek, mar majdnem az osszes levele lehullott, mit csinaljak vele?
Eniko

[url=http://www.nagyonbaba.hu]Kép[/
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó