Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Mi a véleményetek a 35 év feletti genetikai vizsgálatról? Nekem a Szabolcs utcai Kórházban dolgozó dr. Hajdú Krisztinát ajánlották.
Szeptember 18-én mennék hozzá, és eléggé félek magától a vizsgálattól.
:?
 


Szia,
Mindenképpen csináltasd meg!!! 99,999% az esély, hogy valami baj van, demégis. Én is megcsináltattam annak idején a Schöpf -Méreiben. Ki lehet bírni, egyedül az kellemtlen, amikor atszúrja a hasfalat, már ha placenta biopsziáról beszélünk. Egyébként a SOTE Baross klinikán is csinálják, meg a Schöpf-ben is. Az orvosod azért monhatna vmit.
Üdv: emőke


Én meg azt mondom,csak akkor,ha rossz eredmények vannak.Ha rossz az AFP,ha az uh-n valami nem stimmel.
Nagyobb az esélye a vetélésnek,mint annak,hogy a babával gond legyen.
Arrol nem is beszélve,hogy sajnos van olyan ismerősőm,akinek jó lett a hasbaszúrás eredménye,majd megszületett az egészségesnek hitt baájuk,és hat hetes volt,mikor kiderült,hogy bocsika de,meg fog halni,mert olyan genetikai rendellenessége volt.
Ugyanis a lehetséges kb 300 helyett,jó ha 30-50 genetikai betegséget néznek itthon.Így sajni ők bele estek abba az x %-ba,akiknél téves volt a hasbaszúrás eredménye.

 
 

 
 

Sziasztok!
Nekem a Shöpf-Méreiben csinálták a chorion-biopsiát(méhlepény-boholy vizsgálat).Elötte egy genetikusnő elmondta, hogy a hat leggyakoribb genetikai betegséget vizsgálják. Kettő halálos, a többivel együtt lehet élni. Ha a statisztikákat nézzük erre egyébként az orvosom hívta fel a figyelmemet nem a 35-év feletti nők hozzák világra a sérült gyerekeket, csak ebben a korban adják meg a lehetőséget a nőknek a választásra. Én úgy fogtam fel, hogy biztos nincs semmi baja ez a vizsgálat csak megerősítés nekem, de ha nem csináltatom meg és mégis van valami egész életemben magamat fogom hibáztatni. A legrosszabb az a két hét volt amíg az eredményre vártunk, rosszabb volt a vizsgálatnál. Egyébként a kismamák közül akikkel egy kórteremben feküdtem csak ketten voltunk 35-év felettiek a többiek huszonévesek voltak akiknek az AFP- vagy UH-k nem volt jó.
Mindenkinek magának kell eldönteni, de kérni kell, hogy a doktor segítsen.
 


Sziasztok!

Nem vagyok 35 feletti, az orvos mégis elküldött betöltött 11 hetesen a Bolgárkerék utcai laborba integrált tesztre. Mikor rákérdeztünk, miért van erre szükség, az orvos válasza igen tömör és velős volt: "Nem akarok genetikailag sérült gyermeket látni a szülőszobán." Ezzel a mondattal nyilván senki nem hadakozik, és bár mindketten fiatalok vagyunk, és egészségesek, elmentünk, kifizettük, és megcsináltattuk. Utánanéztünk, és kiderült, hogy ugye Magyarországon a 16 hetes AFP az egyetlen kötelező genetikai vizsgálat, így a mamuszok nagy része csak ezt csináltatja meg. Pedig - ez a statisztika - a 29 évesek körében 1000-ből is egynek Down-kóros gyermeke születik, vagyis esély azért van rá. Az AFP vizsgálatot sokszor nem pontosan 16 hetesen csinálják meg, és az eredmény máris téves, csak a szülőket idegesítik esetleg fel. Ezzel szemben az integrált teszt többtényezős, és 94,5%-os biztonsággal mond eredményt. Mi kedden megyünk a második vérvételre, és csütörtök-péntek környékén meg is van az eredmény. A vért Londonba küldik, ottani laboratóriumban vizsgálják.
 
 


Én is a vérvételes genetikai vizsgálat mellet vagyok.
AMúgy jó ha mindenki tudja,a hasbaszúrásos vizsgálatnál is kb 3-6betegséget szűrnek,és sokkal nagyobb a vetélés rizikója,mint hogy a gyerek beteg lesz.
Én sajni nemrég jöttem ki a korházból,és feküdt melettem egy 20hetes terhes anyuka,akinek a hasbaszúrás óta szivárog a magzatvize :(
Lehet,hogy a vérvételért fizetni kell de,kb ugyanannyi betegségre szűrnek,mint a magzatvízvételnél.

 
 


Szóval,visszanéztem,és előzőekben rosszul tudtam,mert azt hittem,jóval több betegséget szűrnek a hasbaszúrásnál.De azóta én is megérdeklődtem,és sajni nagyon keveset néznek.A dokim szerint 3-at,más szerint 6-ot.De tök mindegy,ez a szürhetőhőz képest eléggé kevés.

 
 


Azt ne felejtsétek el megkérdezni a vérvételes genetikai vizsgálatnál, hogy X% mit is jelent valójában, mert sajnos nem azt, hogy hogy van eltérés vagy nincs. Ez egy arányszám a lehetséges a talán és valoszínüleg kifejezésekre. Csak tájékoztató jellegű arra mennyire esélyes, hogy van betegsége vagy nincs, de nem tudja ténylegesen kizárni. Genetikus mondta, hogyha rossz az arányszám a vér leletnél, akkor tényleg muszály elvégezni az amniocentézist vagy a boholy-vizsgálatot. Tehát megint az elejétől lehet kezdeni mindent főleg az idegeskedést!
Az pedig, hogy kinek milyen szövődményes a beavatkozás nagymértékben függ a vizsgálatot végző orvostól és persze saját magadtól.
 


Csak azokat a betegségeket szűrik amik gyakran előfordulnak a millióból egyet nem, ez valamilyen szinten érthető is.
 


Clarisza!
Teljesen igazad van.
Csak egy arányszám,a vérvételes vizsgálat eredménye.
De,nagyon fontos az uh-vizsgálat.Abbol is rengeteg kiderül.
Én úgy gondolom,azért,mert valaki elmúlt 35,még nem kell azonal hasbaszuratnia magát.
Ha viszont,bármiben is egy kis eltérés mutatkozik,akkor indokolt lehet a vizsgálat.
De ez nem korfüggő!! Sajni a legtöbb beteg gyereket,a 30év alattiak szülik,ugyanis őket nem vizsgálják meg,olyan alaposan,pont a koruk miatt.

 
 


Szia Mimi12!
Azt, hogy a beteg gyermekeket kik szülik, már több forumon lehet olvasni, sőt ez egy elég régen megállapított dolog, mert én évekkel ezelött már tanultam is róla, az orvosom pedig megerősítette. Az UH- vizsgálat nagyon fontos(ha hozzáértő csinálja). Három vizsgálatból tevődik össze a genetika (12-heti UH, AFP, 18-19-heti UH) ezek nem kifejezetten csak a genetikai rendelleneséget hivatottak felismerni hanem a különböző fejlődési eltéréseket is. Háromból talán az AFP a legmegbízhatatlanabb már csak Magyarországon végzik a többi országban megszüntették, mert nincs diagnosztikus értéke(ha nem pont a 16-héten veszik, befolyásolja a rosszul megadott súly, hogy mit ettél és persze az időpontja a vérvételnek). Amikor nekem csinálták a biopsiát az öt szobatársamból csak ketten voltunk 35-év felettiek normál UH, AFP-l. A másik három lány 20-25 közötti főként AFP eltéréssel és egynek még az UH sem volt jó. A legmegnyugatóbb az volt amikor kiderült egyikünk babájának sincs semmi baja. Az UH- még annyit, ha nem jól képzett orvos csinálja sokkal nagyobb a tévedés lehetősége és a rossz diagnozis. Barátnőm most 24-éves második babáját várja a 12-UH és az AFP- jó lett, most kellett menni a 18-19-heti UH amit egy másik orvos csinált. A legkisebb problémája a dokinak az volt, hogy nem tudta megállapítani hány hetes terhes, az már csak hab volt a tortán, hogy nem is látta a magzatot csak nagy sokára mondta valami mozgást lát és ennek örüljön az anyuka! Haza küldte, hogy jöjjön vissza egy hét múlva akkor lehet többet tud mondani!!! Végül a saját doktora is megnézte(csak bejárós orvos a kórházba) és kiderült semmi baja. Ennyit az UH- és arról ki is csinálja. Én biztos, hogy kötelezővé tenném a genetikai vizsgálatot minden terhes nőnél (vérvétel, integrált teszt) és ha valami gond van akkor kellene a biopsia. Nem lenne korhoz kötve. Most is azt mondom, mindenki döntsön a legjobb belátása szerint, a lelkiismeretére hallgatva, ki mivel tud együtt élni.
 


SZia Clarisza!
Teljesen egyet értek veled!
AZ AFP csak egy felesleges olyan vérvétel ami idegeskedést okoz.
A genetikai szűrést én is kötelezővé tenném.Nem is értem,miért nem az integrált v kombinált tesztet csinálják az AFP helyett??
Viszont az UH-t végző embereket nagyon levizsgáztatnám.
Engem sajni 2hete császároztak.20hetes terhes voltam. :(
Minden eredményem jó volt,a babával minden okés volt.Csak épp azt az aprócska tényt nézték be,hogy a lepény belógótt a hátsófalról a méhszájon keresztül az első falra.
Ha ezt a szaki észreveszi és közli,akkor nem kerültem volna én is életveszélybe.
No de,hála égnek a bajban,jó helyen voltam épp akkor.
Bár a babánkat elveszítettük de,én élek,és lehet még gyerekünk,és lesz is!!

 
 


Szia Mimi12!
Sajnálom ami veletek történt!
Azt hiszem elnézve a környezetemben lévő kismamákat és kalandjaikat az UH-l szerencsés vagyok, mert a dokim egyben UH-szakorvos is soha nem kellett máshoz mennem (kivétel a habaszúrás) és nem is mentem volna. Nem tudom elképzelni, hogy egy szülész ne maga nézze meg a babát akit majd ő segít a világra, hanem csak papirokból leletekből tudja, hogy rendben van e minden a pocaklakóval. Igen igazad van csak szakorvosoknak engedném az UH vizsgálatot én is, ha nem szakember akkor legyen egy szupervizora aki felügyeli a munkáját. A te orvosod ezek szerint nem végez UH-t?
 


Szia Clarisza!
De az én orvosom,is mindig csinált uh-t.Adig szent meggyőződésem volt,hogy látja is amit néz.De sajni kiderült,hogy csak az élő pocakbabát látja,ugyanis látni ahogy pulzál a szive,és a méreteket tudja megnézni uh.-n.Nos ehez nem kell szakértelem,ezt a hozzá nem értő is látja.
Viszont a lepény elhelyezkedését már nem látta,pedig kb 3hetente csinált uh-t :(
Sőt,voltam én a Shöpf-Méreiben is 2x is uh-n,hisz a korom miatt is(elmúltam 36),meg amúgy is oda küldött,mert anno ott dolgozott.
Nos ami elszomorító,hogy a Shöpfiben is,hol itt hol ott látták a lepényt.Volt előszőr elsőfali a 12.hetes uh-n,aztán a 18 hetesen a hátsófalon látta a nő.
És ugyan az látta előszőr melsőfalinak.
Aztán sajni kiderült,hogy bár részben a hátsó falon volt de,benyúlt előlre.
No mindegy,ami történt megtörtént,viszacsinálni nem lehet.
És tényleg optimistán kell nézni az életet.Nekem azt mondták,valójában felfoghatom csodának is a dolgot,hisz ezzel a problémával,2gyerek után,36évesen jó esélyem lett volna,hogy kipakoljanak.
De hála égnek az I-es nőin jó szakemberek vannak,és erre nem került sor.Tehát,aug-szeptemberben hajrá lesz :wink:

De viszont szálkaként bennem marad míg élek.Ha valaki nem ért az uh-hoz,akkor miért választja ezt a szakmát(szonográfus)?Vagy ha egy nőgyógyász nem ért hozzá,mert nem kötelező értenie hozzá.Akkor miért nem küldi a páciensét hozzáértőhöz??
Azért,ha belegondolok,a hasonló esetek,katasztófához is vezethetnének.

Amúgy ha már szűrés.Volt a szobában mellettem egy fiatal lány.Ő 20 hetesen szülte meg a beteg babáját.
Járt rendszeresen szűrésre,uh-ra mindenre,és a 18.heti uh-n vették észre,hogynyitott hasfala van a babának :(
Én ezt sem értem??Hát nekünk már a 12héten is megnézték az Istenhegyin,már amit akkor látni lehet.De bizonyos jelekből,egy jó szakembernek,már akkor is feltünik,hogy valami nem stimmel.
Vagy pl,volt egy másik hölgy.Neki is meg kellett szülnie a babáját,bár pár héttel elöbb.Neki pl a 12heti uh-n mindent rendben találtak.Majd 15-16hetesen elmentek 4D-re,és ott derült ki,hogy a baba arca eldeformálódva fejlődik.
Én az ilyeneket nem értem???Ezek mind olyan dolgok,és látható fejlődési rendellenességek,amiket szerintem elöbb illene észrevenni,ha hozzáértő nézné.(vagy mégsem?)

 
 


Szia Mimi12!
Amiket leírtál azok szörnyű dolgok tényleg, ilyenkor felmerül a kérdés miért nem hív segítséget ha nem látja jól, vagy úgy gondolja valami baj van meg is adom a választ neked egyszerű presztis kérdést csinálnak belőle, persze tisztelet a kivételnek, mert azt gondolják, ha a kismama azt látja, hogy bizonytalankodik vagy segítséget hív akkor más orvost választ, ezt pedig azért nem akarják. Én becsülöm azt aki beismeri, hogy nem ért valamihez, vagy azt mondja én nem vagyok biztos a dolgomba hívok egy tapasztaltabb kollegát. Ebből én azt szűröm le fontos neki a kismama és mindent megtesz érte. Nővér vagyok 19-éve ismerem az orvosokat az összes fajtájával találkoztam(értő, nem értő, én vagyok az orvos te csak beteg vagy és hallgass a neved) sajnos a saját bőrömön is megtapszataltam milyen ha nem ért valamihez és nem kér segítséget(nem nőgyógyász volt). Én megtehetem azt, hogy látom hogy dolgozik és az alapján döntöm el rá bízom e az életem. A nőgyógyászommal sok-sok évvel ezelött még nem volt szakorvos együtt dolgoztunk csak figyeltem, hogy dolgozik hogy viselkedik a beteggel embernek nézi vagy tárgynak stb. Nagyon sajnálom azokat akik az utcárol mennek be és fogalmuk nincs arról kire bizzák rá magukat.
A 4D-Uh-n még jobban kell látniuk, hiszen a két dimenziónál ami egy sima Uh ez kicsit jobban mutatja. Bár most cáfolok, mert mi is voltunk 4D-n és az én kisfiam a fejét végig a méhlepényemben fúrta az arcát egyáltalán nem is láttuk, a doki kiküldött sétálni hátha megfordul, de csak egy pillanatra tette(ha valami baja lett volna azt ez alapján senki nem állapította volna meg). Igaziból nem tudom, amikor Uh voltam a dokim mindig mindet megmutatott az első pillanattól kezdve arc csont, koponya csont, gerinc, bordák combjai stb mindig végig zongorázta nekem. Ha rosszul feküdt a kisfiam akkor egy picit megmozgatta a hasam, úgy soha nem engedett el, hogy ne nézet volna meg mindet.
Szerintem orvosa válogatja kinek mi a fontos a pénz elsősorban vagy segíteni egy új életnek. A legtöbb kismama azt hiszi, ha sok pénzt ad akkor minden rendben lesz. Szerintem ezek inkább szakmai etikai kérdések.
 


Szia Clarisza!

Szerintem,az orvosi szakma is pont olyan,mint az én alap autóalkatrészes szakmám :D

Értek x autóhoz de,vagyok annyira korrekt,ha olyanhoz kérnek alkatrészt,amirőllövésem sincs,azt sem tudom hol lehet beszerezni,és nem is értek ahoz a tipushoz,akkor átküldöm a 2utcával odéb lévő üzletbe,akik viszont pont azzal a márkával foglalkoznak.
Szóval,tudom furi hasonlat de,minden ezen alapul.
Attol,ha egy orvos bevalja,hogy bocsi hölgyem,én az uh-hoz nemértek,és legyen szives ide vagy oda elmenni,mert ott viszont értenek hozzá,akkor én nem lenézni fogom a dokit,hanem nagyot nő a szememben.
Persze vannak kivételek,vannak olyan szakik,akik tényleg bevalják,ha ahoz nem értenek.
De sajni sok esetben az van,hogy már csak a presztizs miatt sem küldig tovább a pácienst.
Amúgy engem most egy fiatal doki műtött meg az I-esen.
Elötte egy idős dokihoz jártam,és egy idősebb nő csinálta az uh-kat a Shöpfiben.Talán lehet ez az a korosztály,aki úgy van vele,hogy én már x éves vagyok,és jobban tudom mint az a 30-40éves siheder,aki pár éve praktizál.
Pedig,talán lehet a fiatalok,pont amiatt,hogy még fiatalok,jobban figyelnek az emberre.Tök mindegy milyen orvosról beszélünk.
Én pl a gyerekorvosnál is,sokszor azt tapasztalom,hogy a nyugdíjas dokinénink(akit amúgy imádok,mint ember),nem akarja elfogadni,hogy sok dolog már idejemúlt,és struccpolitikát folytat.

 
 


Na azért,hogy témánál is maradjunk.
Pl,mikor voltunk a 18hetes uh-n,a szonográfus azzal volt leginkább elfoglalva,hogy 36múltam,és az afp-m(amit 1héttel elöbb vettek le) 0,8 volt.SZóval pont határérték volt az AFP de,még a jó tartományban.
A szonográfus nőnek,az volt a legnagyobb gondja,hogy menjek el genetikai tanácsadásra,ahol mellesleg voltam.De őt az nem érdekelte,mert nem náluk voltam.
Lehet nem ezekkel a kérdésekkel kellet volna foglalkoznia,hanem jobban odafigyelni arra amit néz.
A méhlepényre csak rápillantott,és írta is hogy hátsófali fundusban :?
A gyereket bár lemérte rendesen de,kb 5perc volt az egész uh,ugy hogy a korom miatt 4D-t is csinált.

 
 


Szia Mimi12!
Engem figyelmeztettek annak idején csak olyan helyre menjek 4D-csináltatni ahol orvos nézi és nem szonográfus,mert a szonográfus nem ért az orvosi részhez és ami nem tankönyvbe illő és ott van a UH képen azt mind rossznak fogja mondani pl a magzatvíz mennyiségének a megitélése.
Az Istenhegyi Géndiagnosztikán voltam ahol doktor nézte, egy olyan doki aki a Jánosban dolgozott ahol én szültem és ismertem is a dokit.
Olyan alapos volt, hogy majd háromnegyed órát voltunk bent nekem már nagyon fájt a hátam a fekvéstől, de megérte mindent mutatott mi hol van elmondta, hogy ebben a terhességi hétben mi az elfogadott mekkora a magzat stb.
Szerintem a kor nem számít ez tisztán lelkiismeret kérdése ki milyen alapossan vizsgálja meg az embert.

Kép
 Sziasztok, én 37 vagyok és most tervezzük a második babát, az elsőnél nem volt genetikai vizsgálat. Clarisza, azt írod, chorion-biopsziád volt, aztán egy másik üzenetnél hasbaszúrást említesz. Azt hittem, az amniocentézist csinálják "hasbaszúrással", bár igaz, a chorion-biopsziáról még kevesebbet tudok. Megírnád nekem, a chorion-biopsziát hogy és hol csinálják? Ha jól tudom, ezt már korábban is lehet, mint az amniocentézist, úgyhogy érdemes előre rákészülni. Előre is köszi!
hk
 
 


Sziasztok!

35 múltam, és 18 és fél hetes terhes vagyok. Minden eredményem (vérvétel, ultrahang) megfelelő, teljesen jó. Párommal elmentünk genetikai tanácsadásra a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba Bp-en, mivel nem igazán tudtam mi fog történni, gondoltuk jó, ha mindennel tisztában vagyunk. A genetikus hölgy azzal kezdte a megfélemlitésünket, hogy nemrég egy 30 éves anyuka szült náluk Down kóros gyermeket és sorolta a százalékokat, hogy miért is kell nekem megcsináltatni a hasfelszúrást. Én nagyon ódzkodtam tőle, de mire a tanácsadásról kijöttünk - ami kb. 10 perces beszélgetés "futószalagon" - párommal teljesen beparáztatva álltunk a kórház folyosóján és úgy döntöttünk akkor legyen, hiszen az a kis szúnyogcsipés megér annyit, amit az ember érez, hogy tudjuk egészséges lesz a babánk. Pontosan azzal magyarázták a beavatkozás érzését, mint amikor a fogorvos bead egy érzéstelenitő injekciót. Gondoltam ezt elviselem, főleg mert láttam a páromon is, hogy nyugtalan lett a sok negativ adattól, hogy lehet járni, ha az ember nem csináltatja meg a méhlepény mintavételt hasfalon keresztül.

Hát kértünk időpontot és pár napja túl vagyok a "beavatkozáson".
Nagyon megbántam, hogy a vadidegen genetikus nőre hallgatva hagytam magam rábeszélni, soha többet nem hagynám.

A beavatkozás mérhetetlenül rossz volt, az érzéstelenitő hatása ellenére a felettébb hosszú vezető tű bebökését lehetett érezni, majd azt, hogy azt az orvos kb. 6-8 percig a testemben tartva azon keresztül egy másik tűvel három különböző alkalommal folyamatosan szurkáló és erősen kaparászó mozdulatokkal a belső hasfalamat böködi.

Mindeközben az embert teljes emberi méltóságától megfosztva deréktól teljesen lecsupaszitva, széttett, kengyelbe tett lábakkal kényszeritve anyaszült meztelenül végzik a beavatkozást úgy, hogy le sem takarnak és a műttőben eközben 5-6 ember (vadidegen) van jelen. A beavatkozást megelőzően pedig egy teljesen vadidegen orvos jó alaposan ellenőrzi nincs-e vérzés vagy méhszáj nyitva.

Hozzáteszem minderről a tanácsadást végző Júlia hölgy nem tájékoztatott, hogy milyen tortúrával jár az egész.

Mindezt azért irtam le ilyen részletességgel, mert ugyan megcsináltattam, de mélységesen megbántam az egészet annál is inkább, mert minden genetikai rendellenességet nem is szűrnek ki, hiába a pontos mintavétel, s amúgy is hosszú heteket kell várni, pontosan három hetet az eredményre, mire a terhességem 21-22. hetébe lépek.... ez elgondolkodtató....

Félreértés ne essék, senkit nem akarok a leirtakkal döntésében befolyásolni, mindenkinek egyéni véleményét is tiszteletben tartom, csupán úgy éreztem, hogy nőtársaim, kismama társaim érdekében ezt az oldalát is fel kell tárni a dolgoknak.

A hasam a "beavatkozást" követően még most, napok elteltével is fáj, rettentően féltem a babámat és a szivem szorult össze és átkoztam az időpont kérés napját, amikor megláttam a miniatűr ultranang képen, ahogy a baba mellett pár centire szúrkál az orvos a tűvel.... soha többé nem tenném.
 
 


Sziasztok!
A "hasfelszúrás" eredménye megjött, a baba teljesen egészséges. Ezt tudtam, minden eredményem jó volt, csak a párom aggódása miatt és a genetikus által elültetett félelmek miatt csináltattam meg mégis!
Kedves Kismamák, aki teheti kerülje el ezt a beavatkozást én csak azt tudom mondani!!!!
Még a mai napon és folyamatosan érzem a fájdalmat a hasamban azon a tájékon, ahol az orvos a lepényt jó alaposan megszúrkálta!!!!!!!!!! Nem tudok azóta sem aludni emiat a bal oldalamon és az aggódásom, hogy emiatt lesz majd baja a babának nem múlt el!
Kiváncsian várom a Ti véleményeketket is, akár aki átesett ezen a beavatkozáson, akár aki előtte áll.
Szép napot mindenkinek!
 
 


Sziasztok!

Nem értek teljesen egyet veled Fairy5 én is voltam a vizsgálaton és holnap megyek az eredményért.
Sajnálom, hogy neked rossz tapasztalatod volt. Engem a Júlia inkább le akart beszélni a vizsgálatról. Mi a saját hálóingünkben voltunk és nem vetköztettek le. A Mosonyi doktor Úr aki vizsgálat előtt megvizsgált egyáltalán nem volt durva. Igaz én a Bajcsyba járok és ott is fogok szülni, de a szobatársak közül mindenki meg volt elégedve a dolgozók hozzáállásával. Volt olyan kismama aki azt mondta a Ferenczy doktorúr sokkal emberségesebb volt vele mint a saját orvosa.
A szobatársak közül 3-an szinte észre sem vették a beavatkozást, nekem kicsit kellemetlenebb volt, valószínű a túlsúlyom miatt.
Összegezve a beavatkozás valóban nem mindenkinek olyan kellemes de az osztály dolgozói nagyon segítőkészek és nekünk mindent elmondtak előtte pontosan.
Mindenkinek saját magának kell eldöntenie elvégezteti-e. Én végül azért csináltattam meg mert nem csak az én életemről van szó, hanem az egész családoméról, ha esetleg egy beteg babaánk születne.

Üdvözlettel mindenkinek Bogáta

Kép
 


Sziasztok!

Nemrég töltöttem be a 35-öt, és nem akartam rizikót vállalni a negyedik babával, úgy értem, ha van rá lehetőség, hogy kiszűrjék a lehetséges rendellenességeket, akkor tegyék.
A Baross u-ban csinálták a magzatvízvételt, nem volt vizsgálat, vetkőzés előtte, csak egy steríl köpenyt és textilcipőt kellett húznom.
Lefertőtlenítették a hasam, közben mindenről tájékoztatást kaptam, mi fog következni és miért. Bár nem féltem, nyugtatgattak.
A szúrás nem volt kellemes, olyan mint a vérvétel. Még két napig kicsit érzékeny volt a helye, de semmi komoly. Maga a beavatkozás kb. 6-7 perc. Rögtön utána kaptam anti-D-t, mert Rh-neg. vagyok. Na az jobban fájt az izomba!
Az eredmény 4 hétre lett kész, addigra már 22 hetesek voltunk,
szerencsére jó lett az eredmény.
Az már más kérdés, hogy az azóta végzett ellenanyagszűrésem
poz. lett, és nem tudják biztosra, köze volt-e ehhez az amniocen-
tézisnek? Szerintem biztos, mert azelőtt egyik gyerekkel és a jelenlegivel sem volt soha pozitív.
Ennek ellenére nem bántam meg, néhány rendellenesség legalább
nem "paráztat". Most aggódhatok másért....
Kép
üdv. :?
 


Sziasztok!
Kulcsár Bogi vagyok,4.éves dietetikus hallgató.Most írom a szakdolgozatomat:Gyermekvállalás örömei és veszélyei 35év feletti várandósok körében címmel.Segítséget szeretnék kérni,hogy akinek lenne kedve kitöltené-e a kérdőívemet.Kérem olyanok írjanak,akik jelenleg várandósak.
emailben küldeném el a kérdőívet.címem:bogibogarka26@gmail.com
előre is köszönöm


Valaki segíthetne hogyan lehet a rendelő rovatban kérdezni a genetikus Dr-úr tól. 39 évesen várom a második babámat, az orvosom megpróbált lebeszélni. Majd közölte genetikai vizsgálatra van szükség.Tudom nem éppen optimális a korom a gyermek vállaláshoz de így hozta az élet. kb mennyibe kerülnek ezek a vizsgálatok? Támogatja a tb? Előre is köszönöm.
 


Hú csajok, azért itt vannak rémtörténetek ...
Sajnálom, hogy voltak, akik sokat szenvedtek, nagyon erősek vagytok!

Jó sztori:

Engem a Bolgárkerék u. ban egy orvos paráztatott be down eséllyel, még aznap átmentem kontrollra az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumba (remegő térdekkel). Itt tündérek voltak, fél órán belül megvizsgáltak (időpontom sem volt), vért is vettek, 1 óra múlva eredmény született. A korom miatt chorion-boholy biopsziára is feliratkoztam, pár nap múlva műtöttek - semmit, de semmit nem éreztem! Sem a kis szurikat, sem a nagyot, nem kellett levetkőznöm, csak a hasamat fertőtlenítették, a mennyezetet bámultam, még neoncső sem világított a szemembe (jobban látják így az uh-t), olyan emberségesek voltak, hogy teljesen meghatódtam.
Magamtól szálltam le az ágyról, átmentem egy másik szobába, pihentem fél órát, akkor se fájt semmi, semmit nem éreztem az érzéstelenítő szuri után sem! A doki még bejött, kedvesen válaszolgatott a kérdéseinkre (a pihenőbe már a férjem is bejött), majd hazajöttünk. Ez egy hétfő délelőtti időpont volt, szerda délután hívtak, negatív :) Itt minden kromoszomális rendellenességet szűrnek - ha nem 46 van, akkor az gáz.
Pihentem 2 hétig a bizti kedvéért, de se egy görcs, se semmi!
Ára: 50.000 Ft.
Gyorsan eredményt kaptam, európai környezetben kedvesen fogadtak, megérte!
Pedig előtte mindenki lebeszélt erről a beavatkozásról, de most már tudom, a következő terhességemnél is megcsináltatom, mert nagyon megnyugtató érzés! Ismertem olyat, aki végig parázta a terhességet!
Nem éri meg!

És a szuper dokik neve:
Dr. Hajdú Krisztina és Dr. Bátorfi József
Ő ketten mindig együtt dolgoznak, a legjobbak ma Magyarországon, ezt több helyről elismerték. Messze tankönyvi átlag alatt van náluk a komplikációk száma.
Vendég
 


Aktuális elérhetőség, árak:

http://www.gendiagnosztika.hu/
Vendég
 


Ja, valaki kérdezte - ugyan pár éve, de hátha valakit még érdekel:

Chorion-boholy biopszia - itt a méhlepényből vesznek mintát, a 11-13 hét között a legjobb (12 hetes genetika uh környékén kérhető).
Gyors eredmény, mert élő szövetből veszik!
Nem kell külön tenyészteni, mint az amniocentézisnél - magzatvízvizsgálatnál, ezt a 16. és 18. hét között végzik, ami jó pár hetet igénybe vesz (kb. 3-4) ... 3-4 hét várakozás azért nagyon hosszú idő!
Vendég
 


Fairy,

ha még olvasod esetleg ...
Megdöbbentett ami veled történt a Bajcsiban. Már csak azért is mert én is beszéltem ezzel a hölggyel akit említesz.

35 éves múltam októbertben és köv. februárra vártam a harmadik babámat. (2009 febr.)
Nem lett túl jó az AFP-m, pont határon volt, és mint lehetőség felmerült ez a hasbaszúrás is, bár a dokim nem erőltette kifejezetten.
Felhívtam ezt a hölgyet, és gondoltam azért egy picit megnyugtat, mert mégiscsak nagyon aggódtam a babám egészsége miatt.

Ő azt mondta : " ha az én lányom lenne, így, hogy elmúlt 35 éves a fülénél fogva vinném el erre a vizsgálatra".
Természetesen ezt a mondatot egy hosszabb beszélgetés előzte meg, de ez volt a vége.
Ez volt az a pont amikor azt mondtam neki, hogy még jó, hogy nem vagyok a lánya.
Ő ezen megsértődött, azt mondta, hogy ő nem "angyalcsináló".

Hát nálam nem is lett, mert nem volt hasbaszúrásom, a gyermekem teljesen egészséges, 4,360 grammal született stramm kisfiú aki nagyon édes, gyönyörű baba.


Fairy, remélem azóta egészséges babád született, és megemésztetted már a veled történteket.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó