Új privát üzeneted érkezett!

sziasztok! Azért nyitom ezt a topikot, mert sok hasonló anyuka lehet, akinek sajnos be kell feküdnie a picijével a Szent Margit Kórház Fejlődés neurológiai osztályára kivizsgálásra. Remélhetőleg a friss tapasztalatok olvasása után könnyebb lesz az útnak indulás.

Lilypie Angel and Memorial tickersLilypie First Birthday tickers
enccc
Vecsés
 
 


Eredendően nem terveztem, hogy bejegyzést írjak a tapasztalataimról, de a kivizsgálás után szükségét éreztem. Nemrégiben volt szerencsém a kisfiammal a Szent Margit Kórház Fejlődés neurológiai osztályán eltölteni 5 napot. Régóta búgták az orvosok, hogy "anyuka készüljön fel lelkileg, be kell feküdniük kivizsgálásra". Én, mint minden jó anya persze utána olvastam az interneten. Egy valamire való, relatív friss írást találtam az osztályról. Mondanom se kell, a lehető legrosszabbat írta le, amit egy anya el tud képzelni..így nem csoda ha én és párom is összeszorult gyomorral álltunk a hétfő reggeli betegfelvétel előtt.


A felvételkor megvizsgálta a doktornő a picit, majd a főnővér elvitte. Igen, egy szál pelenkában. Logikus okok miatt nem lehet rajtuk saját ruha, ugyanis a kb 12-13 osztályon fekvő gyerkőcre jut 2 ápolónő. Nyílván nincs kapacitásuk azt figyelni, melyik gyereken van saját és melyik gyereken intézményi ruha, amikor mondjuk nekik kell lecserélni a ruhát a babán. Az osztály amúgy a ruhákat adományként kapja, meglepően jó minőségű (h&m, f&f, stb.) ruhákat kaptunk, és még válogathattunk is.


Az intézményben 7 anyuka elszállásolására van lehetőség. Az "anyaszálló" kulturált és tiszta, a földszinten található. Ami engem főként meglepett, hogy a kivizsgálás alatt reggeli-ebéd-vacsora ellátást is kaptunk. A gyerekek a 3.emeleten vannak, a nap túlnyomó részében az anyukák bent lehetnek velük. Reggel 4:30-tól éjfélig van a hivatalos "látogatási" idő, egyszer kell még  nap folyamán elhagyni az anyukának az osztályt, a nagyvizit idejére (ez reggel 6:30tól kb fél9-9-ig tart).


 Az osztályon szigorúan betartott etetési idők vannak, ezen megadott időpontokban kell etetni a gyereket. Először ágáltam ellene, mert igény szerinti etetés híve voltam.. de végül beadtam a derekam és 3 óránként keltettem a kisfiam, hogy egyen. Erre azért volt szükség, mert a vizsgálatokat csak így tudják megcsinálni, így lesz kiszámítható, hogy melyik babát mikor tudják vizsgálatra vinni. ( Mellesleg jegyzem meg, hogy mind az én fiam, mind a szobatársam ikerpárjai azóta végigalusszák az éjszakát! 3 hónaposan.. )  Az EEG vizsgálatokra nem mehet az anyuka, érthető okokból, hiszen ezek teljesen fájdalom mentesek és a babák mélyen alszanak. ( Csak mélyen alvó  babákat visznek el, mert csak úgy tudják megcsinálni a vizsgálatot. Ha picit is mocorog előlről kell kezdeni.) A gyógytornász és pszichológus vizsgálatokon az anyuka részt vehet, ez persze függ attól is, hogy éppen a babája mellett tartózkodik-e amikor jön a gyógytornász/pszichológus. De elvileg ezt meg lehet beszélni az illetékesekkel, ha valaki mindenképpen részt akar venni ezeken a vizsgálatokon.
Az ápolónőkkel kapcsolatban is jó tapasztalatom volt. Néhány "okoskodó" beszólástól eltekintve ( "miért nincs a gyereken zokni?" "miért így csinálja?" stb.) abszolút segítőkész és lelkiismeretes emberek dolgoznak ott. Mint már írtam, kevesen vannak, de maximálisan elvégzik a munkájukat. Gyereket nem hagynak üvölteni, a tőlük telhető módon megpróbálják szinte azonnal megnyugtatni. Vannak jó kis eszközeik a sírás letörésére (rengeteg játék, plüss, csörgők, Adamo hinta, rezgő pihenőszék, bájos ápolónéni hang :) )


Az osztályon a babák 3 személyes boxokban vannak, így ha egy baba sír, akkor lehet hogy ha nem nyugtatják meg, akkor ez hatványozódik. Így az ő érdekük is hogy ne sírjanak a babák.


Egyszóval biztatok mindenkit, hogy amennyiben szükséges keresse fel bátran az osztályt, mert abszolút nem szörnyű a helyzet. És ezt a rajtam kívül az anyaszállón megismert 5 másik anyuka is így gondolja. :) 


Lilypie Angel and Memorial tickersLilypie First Birthday tickers
enccc
Vecsés
 
 


Éjszaka nem lehet a babával együtt aludni?

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó