A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Gurgi, itt vagytok most Palotán? Nincs kedved délután fagyizni?

kispiskóta

Jó reggel Kismamik,

itt a helyzet változatlan, elefántlábak, és gyenge babamozgás, gondolom megint sok a vizem, én már az egész terhességet így fogom végigparázni. :cry:

Azt álmodtam, hogy szülök, betettek a közös szülőszobába, ahol kb. 20 nő vajúdott egyszerre, a dokim szabadságon volt, egy másik orvos felnyomta az öklét és mondta, hogy rendben van minden. A férjem tiszta fura volt, erre elkezdtem sírni, hogy vigyenek át egy másik szülőszobába mert én ezt nem bírom. Nagynehezen átvittek, megnyugodtam. Aztán vártam, hogy fájjon már, de nem fájt... Felébredtem. Brrr szörnyű volt!

Diéta: nekem 6. hónaptól be van írva a kiskönyvembe, mert hirtelen híztam (a víztől), de a védőnőm azt mondta, hogy nehogy betartsam, mert semmi bajom nincs.

Gurgi: mi is ilyen légzésfigyelőt kaptunk volna, ott vették a Madarászban, és még oktatás is van róla, hogy mit kell csinálni, de az ismerős mondta, hogy bezavarja a babaőrt... hát ezért veszek inkább egyben babaőrt+légzésfigyelőt.

Andrea
Kép
kindernay

Andi, nekem azt mondta azért kell ez a diéta, mert nem csak a lábban képes a vizet visszatartani, hanem a lepényben is és akkor a baba kevés tápanyaghoz fog jutni. De, hogy fogom kibírni azt nem tudom. Úgy vagyok mint Gurgi a sómentesség még úgy ahogy, na dehogy 1,5 liter folyadék naponta. Áááááááááááááááááá!

kispiskóta

Én is szüléssel álmodtam, bár szerencsére időben felébredtem. De a doki meg akart császározni, én meg ki voltam akadva, hoyg dehát még csak 7 hónapos, és hogy micsoda baromság ez a programozott szülés, hoyg ez persze neki így kényelmesebb. Aztán meg a szülésznő közölte, hogy nicsak, ikrek, akkor meg azon paráztam be, hogy nincs ott a papa, és csak egy fiúnevet és egy lánynevet találtunk ki, mi lesz, ha mindkettő fiú. :lol:

Kép
nenoke

Zsú, a sómentesség nálam is nagyjából be van tartva, én sok folyadékot iszom naponta, (most azt lehet?) de hogy diéta? Tök normálisan eszem, reggel-délben-este, + 2-3 naponta egy kis nasi, nem hiszem, hogy ez olyan nagy zabálás lenne.

Nenoke: :lol:

Andrea
Kép
kindernay

Zsu!!!

Igen, most itt vagyok-vagyunk..de ma nemtom, hogy jó-e, mert ma van az utolsó nap, hogy a férjem lakását végleg ki kell cuccolni mert holnap kulcsátadás és még van pár holmi...

A holnapi nap viszont jóóóóóó!!! /én akkor már nem megyek vele/
Na????

Én még sehol sem tartok, ma még dolgozom is, holnaptól már lazább, akkor lesz időm magamra és Samura..

Talán hétvégén megcsináljuk Samu babasarkát :lol:
Aztán jöhet a mosás, ami a kórházi táskát illeti..
torolve_20131003125716

Juujj Andi!
Nem volt vmi. szívderítő álmod...de ez csak álom..

Én többször álmodtam a vajúdással, hogy semmit sem érzek :lol:
Klassz..
torolve_20131003125716

1,5 liter folyadékot mondott nekemdokker, de abban mindennek benne kell lennie (gyümi+leves, egyszóval minden). A diétára meg azt mondta, hogy nem fogyózni kell, hanem nagyon sok fehérjét kell enni, zöldséget és gyümölcsöt, a szénhidrátot meg kerülni.

kispiskóta

Gurgi, a holnap nekem nem jó, mert megyünk 4 D-re aztán meg nagyim szülinapját ünnepeljük délután. Csütörtök???? :lol:

Már megvettétek a bútorokat? Nekünk csak 4 hét múlva érkezik, de már annyira várom. Addig meg felfordulás van, mert semminek nincs meg a végleges helye. :roll:

Én a táskába valót most teregettem ki. Már, ami az én részemet illeti. Bülbi cuccait is elkezdem, csak anya hoz neki mosószert.

kispiskóta

Jó reggelt Mamik!

Csajok
Van az a hasleszorítós bugyi. Andi listáján is van vmi haskötő, vagy mi. Azt már rögtön a szüli után kell felvenni? Bocs ha hüle vaok :oops:

Zsu
Mi is holnap megyünk 4d-s láthatásra!! De jó nekünk! Itt győzködöm Maszatkát, hogy mutogassa meg magát rendesen! :lol:

KépKép

KépKép
szivvi

Nem tudjátok, olyan WC-ülőkére való papiruszt hol lehet kapni? Lehet egyáltalán?

kétfiús anyuka
babdorka

Hali!

Hogyan fogjátok mosni a baba cuccait? Milyen mosószerrel? Öblítő?

Dorka Dm-ben vettem még tavaly nyaralás előtt.

Szivvi de izgalmas!remélem fotogén lesz (nem ugy mint mi Lurkónk)mondjuk tiétek már befordult ha jól tudom és mondta dokibácsi hogy akkor tudna jó képet csinálni.utban volt a köldököm.

megvolt a tcukor 4,5 lett többet nem böknek ez ügyben. :wink:

Bridzsi

Kép
esztora

Esztora, köszi, akkor benézek a dm-be.

Én a mi ruháinkkal mosom folyékony mosószerrel, és kicsit kevesebb öblítővel, de nem csinálok az elkülönítésből nagy faxnit, mert amikor hozzám bújik, akkor ugyanúgy az én ruhámhoz ér...

kétfiús anyuka
babdorka

Védőnéni azt mondta, hogy folyékonymosószerrel mossam, öblítőt úgy két hónapos koráig ne használjak.

A Domalnak van baba mosószere én azt fogom használni.

Esztora, ha be van fordulva akkor lehet jó képet csinálni? Mert Bülbi elvileg be van fordulva.

kispiskóta

Zsú: nálam a 1,5 liter csak ásv.víz és gyümölcslé (ha nem több) plusz a leves... :oops: A többi okés, nem eszem annyi szénhidrátot, bár nagyon odavagyok a tésztáért. Olasz kaja! Hmmm

Gurgi: Samu nálam most nagyon a középpontban van, folyton figyelek rá, de szerintem dirrekt nem rúgkapál, úgyhogy holnap védőnénihez megyek, egy szívhangot hallgatni....

Lányok én a táskapakolással, de még a babacuccok vásárlásával is nagyon el vagyok maradva! Jajajajaj

Szivvi: van az eldobhatós abból nekem a sortosat ajánlották, mert nem buggyos és nem csúszik félre, jól tartja a betétet szülés után. Illetve van ilyen haskötő (bugyi, vagy amit tornához szoktak használni ilyen gumis derékkötő tépőzárral) amit szülés után lehet hordani (könnyebben visszamegy a has, meg a cucc).

Dorka: én a DM-ben vettem kb. 150,-Ft-ért, meg vettem ilyen fertőtlenítős wc törlőkét is. Ki tudja. De úgy olvasom, már túlvagy az infón. :lol:

Mosószer: én egyenlőre veszek külön mosószert amivel a kis rucikat átmosom, de a pelusokat, meg törölközőket rendes mosószerrel mosom 60fokon, fehérítővel + kimélő öblítő, + utána öblítek még 1x, azt a mi cuccainknál is szoktam.

Andrea
Kép
kindernay

ANdi!

Nálam változó a mozgás..Ma pl.nem annyira aktív..

Én folyékony mosószerrel fogom mosni (persil sensitív de ajánlották a draft vagy dreft-et..az is babás mosószer) esetleg baba öblítőőő...
torolve_20131003125716

Zsú nekem azt mondta itt a 4d-s dokibácsi.
persze ha nincs fotogén hangulatában akár hogy feküdhet de ez nálatok nem így van :lol:

mi január óta indiai mosódióval mosunk pont Lurkó miatt.
tuti antiallergén.( www.mosodio.hu)

Bridzsi

Kép
esztora

Kiadom a kőrözést mütyürkére!!!
Mütyürke, tudtad, hogy a mávba saját hálóinget kell, vigyél a szüléshez? Nem adnak! Szülésfelkészítőn mondták. Te voltál szülésfelkészítőn a mávban?

kétfiús anyuka
babdorka

Sziasztoook!

Babaruhákat mosok! Juhhhéjjj!
Annyira jóóóó, és olyan gyorsan száradnak, hogy csak na. Szinte pár óra, és vasalhatom is őket... Olyan boldog vagyok...!

Bár, ma éjszaka is volt egy olyan érzésem, amit Bori földrengésszerűnek nevezett korábban. Nem tudom, hogy mi ez, de elmúlik... Csak akkor nagyon rossz. Szerintem Királylány forgolódik, amíg teheti. :D

Gurgi: Én vettem egy tök jó mosószert, az van ráírva, hogy babakelengyéhez!! Az a neve, hogy Persavon... szupi fini illata van, olyan babás... nagyon jó lesz tőle minden ruha. Lehet kapni Auchanban.

Kép
zsuzsi**

Tegnap voltunk védőnéninél... szééép szívhangja volt Panka Királylánynaaak :D

Kép
zsuzsi**

Esztora: én is gondolkodtam a mosódión, az a foltokat is rendesen kiszedi?

Zsuzsi: én tuti ki fogom próbálni, mert imádom az öblítő illatát, de csak azt ami olyan finoman illatos, az erőset nem bírom.

Andrea
Kép
kindernay

Andi: Én a pelusokat és a tetra fürdőlepedőt 90 fokon mostam babamosószerrel. Az is jó nem? 95 fok volt ráírva... :shock:
Mindegy, már kimostam, és tök jók lettek :)

Kézzeljétek, van egy kis változás... a mi hálószobánkat adjuk oda Királylánynak. Az egy kicsi szoba, de neki pont szupi lesz. Eddig úgy volt, hogy a nappalival egy légtérben lévő, de boltívvel elválasztott kisszobában kap helyet, de meggondoltuk. Így sokkal jobb lesz... hmmmm éddiiii :P

Kép
zsuzsi**

Andi: Én is imádom az olyan illatokat. Ez a mosószer illatanyagnak marsellesi szappant tartalmaz, ami kifejezetten púderillatú. Én imádom. Olyan jó vele mosni...

Kép
zsuzsi**

jelentem itt vagyok :)

csak nem igen volt mit írnom, ill. elég szarul vagyok mostanában...
esti köhögéses hányásaim már rendszeresek lettek, az orrom kb 2hónapja bedugulva, szemeim begyulladva és ma reggelre még a hangom is eltűnt... :?
sztem allergia.. nem? ahogy megjelentek a szálló vattapamacsok(vmelyik nyír-nyárnak a vmilye.. :lol: ) azóta lettem rosszabbul..

dorka: végül máv mellett döntöttél? melyik orvos? a hálóinget tudtam, mindig is saját hálóinges volt ott a szülés..
még az első gyereknél voltam 1 előadáson + szülőszoba látogatáson.. :lol: az, hogy épp mit kell vinni a babának sztem havonta változik... :) az elsőnél csak pelenka kellett, a másodiknál már törlőkendő, alkohol(csonkfertőtlenítéshez-- bár ez ügyben megoszlanak a vélemények..) meg vagy hintőpor vagy krém...
én mondjuk vittem mindenből sajátot, amit amúgy is használnék..
(pl. popsitörlőből a penny-s bevált, kenőcsből chicco -a gyógyszertári sztem egy nagy fos...)
kérdezz nyugodtam a mávos menetről... nem tudom még mi érdekel részletesen.. :wink:

akiknek van már 2-3évesnél nagyobb gyereke: ismeritek a lépcsős széket?? (etetőszék és normál szék helyett....) aminek lehet állítani az ülés ill. lábtartó magasságát és tulképp. tini-felnőtt korig jó.. (treppen hochstuhl, tripptrapp- ez a legdrágább)
van vkinek ilyen? tapasztalat? köszi :)

KépKépKép
mütyürke

Zsuzsi, nálam is megy a mosás maximumon, olyan jó érzés azt a sok pici ruhát rakosgatni. Csak állok a szárító mellett és csodálom őket. Én is babamosóport vettem, de sok barátnőm normál mosóporral mosta a rucikat és semmi baja nem lett a babónak. Ja és dupla öblítésre teszem.

Bori, gratula a költözéshez, jöhet a babaszoba-rendezés :wink: .

Zsú, hogy fogod csinálni hogy 38 hétre szülj, én is úgy szeretném :roll: . Sok séta, szex, más tippem nincs, mert ha még bent akar maradni,nem erőltethetem.... :D .

A holnapi 4d .esktől várjuk a képeket. Bánom, hogy mi nem voltunk, már nem is fogunk menni.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én mától érzem azt,hogy nagy lettem (bizonyíték: +1O kg, brühiii)...S ebben a melegben olyan nehéz öltözködni, igazából semmiben nem érzem jól magam...
Vendég

Zsuzsi: felírtam a nevét, veszek én is... csak azt nem tudom, hogy ez majd a foltos, kakás, kajás dolgokat kimossa-e. Vagy akkor már mehet a fertőtlenítés, fehérítés? Nemtom.

ZSanett: megértelek, olyan meleg van az ember semmiben sem érzi jól magát, én már napi 2-3x zuhanyzom, mert annyira kényelmetlen a bőrömben. Vettem a kínai üzletben olyan gatyót, ami lenvászon, nincs gumija, csak passzé, óriásira kinyúlik, és megkötös, khakiben és vajszínben (has alá megy), plusz piros és kék színűben u.e. csak 3/4-es, a 4 db volt 4200,-Ft. :lol:

Andrea
Kép
kindernay

Andi: Szerintem amikor nagyon koszos lesz egy kisruci, nyugodtan lehet kímélő fehérítővel mosni (pl. Vanish) és folyékony mosószerrel, ami erősebb. Bár nem tudom, hogy ez mennyire mos vagy nem mos, de volt egy kis használt body, amin volt egy halványfekete folt (foggalmam sincs, mi volt az), és kiszedte, hófehér lett...

Én akármilyen rucit alig viselek el... most mindenem lenvászon...

Kép
zsuzsi**

Zsuzsi én hálóingeket, ilyeneket mostam ma! De már ez is jó érzés!

Zsanett, sokat beszélgetek vele. És mondtam, hogy Anyának már most melege van fontolóra kéne vennie a júni végét! :wink: Majd meglátjuk, hogy szófogadó-e.

Andi, jól vásároltál!!! :lol: :lol: :lol:

Én most keltem nemrég, úgy elaludtam, mint a huzat. Aztán benyomtam egy jó adag epret. Most kerek a világ. :lol:

kispiskóta

Kinéztem egy fürdőállványt a Brendonban, nem olcsó, mert 20 e Ft, most nézelődöm tovább, hátha valahol olcsóbb....
Felteszem, ez az:

Kép

Andrea
Kép
kindernay

Na találtam olcsóbban, 17 e Ft-ért:

Kép

meg találtam egy jó oldalt:
http://www.bababirodalom.hu/maincategory.php?id=29

Andrea
Kép
kindernay

Na, itt még minden van:
http://www.babaapolas.lap.hu/

Andrea
Kép
kindernay

Iszonyú vihar van, a lakásban meg fülledtség ááááááááááá :x

Kép
zsuzsi**

sziasztok!

Áááááá, kitört a szélvihar, remélem a fáim megússzák, most csináltuk a kertet :evil:

Én is elkezdtem babaruhát mosni, nekem is a mosódiót ajánlották. Most megyek behozom a virágaim, kettőt már el is vitt a szél :evil:

Emi

Kép Kép
emi_25

Akiket érdekel légzésfigyelő, akkor itt lehet kölcsönözni www.bebior.hu

És a babaszobán tök sok van fent, ami még garanciális is 15000 ft körül.
Lehet, hogy még én is megveszek egy ilyen használtat...

Kép
zsuzsi**

bocsánat www.babaorzo.hu a jó internetcím...

Kép
zsuzsi**

Lányok, segítséééég!!!Nagyon fáj a fogam, már órák óta, bevehetek valamit?Tettem rá (mármint az arcomra) meleg borogatást, de nem segít. :( . Úgy szenvedek....

köszi!
Vendég

plííízzzz, help!
én annyira nem értem ezt a bébiőr-légzésfigyelő összefüggést, most akkor egyben kell venni, mert olyat csak az angelcare árul? külön-külön lehet venni, de akkor melyik a jó????
Zsanett, megnéztem a homeopatis könyvemet, de erre nem ir semmit...
jó éjt,
Ildi

Kép
lidikoka

Zsanett!

Próbálj kamillateával öblögetni! Páromnak egyszer bejött, pedig ő nem is terhes :wink:

Na, kezdek visszatérni.

Zsanett! Nehéz eset! Nézegesd végig az összes fájdalomcsillapítót, a papírjukon rajta van. Esetleg küldd el a Párodat az éjjel-nappali patikába, és kérjetek vmi spécit. Tuti van vmi bébiknek is jó fájdalomcsillapító. De sztem bébre altató hatással lesz ;)
Babaszoba rendezést várom már nagyon. Egyelőre lomtár + háló, de ma átadtam a régi pecó kulcsait, meg szinte mindent átirattam, úgyhogy jöhet végre az aktív beköltözés.
Ma már „főztem” is. Na, mit? Tejbepapit!!!! Egy hónapja állandóan kívánom, asszem stílszerű volt első itt készült ételnek. :wink:

Haskötő: első naptól, de nem kötelező, ahogy Te érzed.

Álom. Én is mára virradóra szüléssel álmodtam. Nekem ez az első. Még az elején volt egy vetélős, de azóta semmi gyerekkel kapcsolatos. Se jó, se rossz.
Ma azt álmodtam, hogy a szülés cakk-pakk 2 óra alatt lement, fájdalom nélkül, de a Párom nem ért oda, mert pont ki volt kapcsolva pár órára, és mivel ilyen gyors volt, azalatt lement a story, míg ő ült az előadásán (egyébként nem szokott előadásokra járni, sem kikapcsolva lenni...). Megkaptam a babát, de már csak megfürdetve és felöltöztetve. Én meg elkezdtem kiabálni, hogy mondtam, hogy ne fürdessék meg, és ne öltöztessék fel, közben vettem le róla a ruhát, hogy a bőréhez érinthessem a kezem, és mondtam, hogy azonnal hívják a Páromat.
Ennek az a háttere, hogy én 2 órán keresztül mosdatlanul, és meztelenül szeretnék összebújni Ádámmal, és a Párom feladata erre emlékeztetni a csecsemősöket.
A baba egyébként kb 25 centis volt, de akkor az tűnt egészségesnek.
Nagyon furi volt.

Ruha. Tegnap elindultam a legnagyobb papucsomban. 3 megálló, és egy feladat után a lábam annyira bedagadt, hogy csak félig jött fel a papucs, csoszogtam benne. Nem tudtam hazamenni, muszáj volt tovább pörögni, így bementem én is egy kínaiba, hogy vegyek egy olyan papucsot, amibe belefér a lábam. Olyan 3 pántos nagyipapucsot lőttem 1200 ft-ért... Le se vettem a felpróbálás után ;)

Andi! Elmaradva???? Ne paráztass már! 30 nap, és még lista szinten sincs meg, miket akarok. Eléggé kicentiztem, asszem :oops:
Miért akarsz fürdető állványt?
Vendég

kétfiús anyuka
babdorka

Na sziasztok,

Bori: örülök, hogy azért "jól" sikerült a költözés, és megvolt az első igazi vacsorátok is, most én is baromira megkívántam a tejpepapit, pedig nem vagyok kívánós (kiv. fagyi).
Papucstéma ismerős, én kizárólag a gumi alapú lábujjas papucsokat tudom hordani, mert ami lábujjas de nem gumi, szétvágja a lábam. Hideg-meleg vizes zuhany kell rá, este-reggel (vagy amikor akarod) nekem elvileg szokott segíteni.

Fürdetőállványt azért szeretnék, mert elég messze van a babaszoba a fürdőszobától és nem akarok szenvedni, hogy ide-oda hurcolom az elején szegényt, tehát mindenképpen olyan kiskádat szeretnék ami bent van a szobájában. Nézegettem az állványos kádakat is, kb. 10-15 e forint, inkább költök rá többet, de profi lesz. VISZONT! Ha meg nagyobb lesz,akkor be tudom tolni ezt az állványt a fürdőszobába, és fürdés után pelenkázni is tudom majd közvetlenül. Jól kifundáltam? Vagy hülyeség? :shock:

Dorka: köszi, maradok ennél a kettő kiválasztottnál, bőség zavara lesz, ez megy a fürdőszobához, meg a szobájához is (kicsit idióta vagyok ezen a téren).

Andrea
Kép
kindernay

Andi Itt nézd meg ezt: 13. Pelenkázó, tároló

http://www.onlineakademia.hu/course.php ... d96cc62d0a

kétfiús anyuka
babdorka

Andi! Nem hülyeség. Átgondoltad, és ez a lényeg. A szín és a dizájn pedig sokunknak fontos.

Annyira álmos vagyok. Lehet, hogy ma lógni fogok, és semmit nem csinálok meg, amit akartam. Max az eper vásárlást ;)
Ádámnak nagy menekülhetnékje van. Lassan úgy néz ki, mintha golyvám, vagy mim lenne a májam körül. Nagyon csálén áll a hasam :D
Viszont tegnap kifejlesztettem, hogy amikor méhszáj ütögetés van, akkor megemelem, és arrébb rakom a kölköt a hasamnál fogva. Pont annyit tudok rajta tolni, hogy nem ijed meg, de arrébb mocorog.
Vendég

Tapasztalt kismamik!

Valahol azt hallottam, de lehet, hogy Ti ajánlottátok, már nem emlékszem, hogy pelenkázni etetés után érdemes, mert evés közben szokott "termelni", mert akkor elengedi magát. Igaz ez? Ti milyen sorrendben csináltátok a dolgokat? Illetve nincs meg az a hátránya az etetés utáni pelenkázásnak, hogy evés után elszundít, és akkor hogy pelenkázod?

kétfiús anyuka
babdorka

ÚGy kívánom én is az epret, de mindjárt jönnek a festők, így non-stop 2 hónapig itthon vagyok és felügyelem őket. Pedig úgy csavarognék. :( Biztos azért vizesedem, mert nem lófrálhatok.

Ja, képzeljétek azt hallottam a szülésznőtől, hogy vannak dokik, akik szabira mennek éppen mikor szülsz, de előtte úgy tudnak megvizsgálni, hogy beinduljon a szülés, tehát nála szülj még... (fáj is a vizsgálat). Kicsit megijedtem, bár a szülésznő azt mondja ez bevett dolog, és nincs belőle baj. Hát igen, de hát ez annyira nem természetes, beleavatkozni... Nemtom. Kicsit viszolygok ettől. :roll: És nálam pont ez lenne a helyzet.

Andrea
Kép
kindernay

Dorka, bár én nem vagyok tapasztalt anyuka, de szerintem zsigerből fogod tudni (és érezni:-) , hogy mikor kell a kölköt tisztába tenni. De az is előfordulhat, hogy amikor éppen tisztába teszed, rád fog pisilni. :wink:

JA és most hallottam azt is, hogy a pelenka típusa változó ugyebár a fiú és lány gyermeknél, mert az egyik lefelé a másik felfelé pisil. No, ezért nem egyeztünk pelenka-kérdésben. Meg hát a súly is számít ugyebár, ami az egyiknek szoros, a másiknak nagy. :lol:

Andrea
Kép
kindernay

Andi, meg tudtad nézni a pelenkázóról szóló kisfilmet? Nem vagyok benne biztos, hogy érthetően írtam le, amit ajánlottam. :roll:

Itt az onlineakademian van a köldökápolásról szóló kisfilmben, hogy ő most ugyan lányt pelenkázik, de a fiúknál a kukiját lefele kell bepelenkázni, hogy ne pisilje le a köldökét. Tehát a fiúk sem feltétlenül felfele pisilnek. :lol:

kétfiús anyuka
babdorka

Andi! Léci ne paráztasd magad!!!!
Vannak mindenfélék, de a jót hívd, és akkor az fog jönni!
Persze tudni, ismerni kell a rosszat, de ne ezen rágd magad.
És nem kell egésznap a festőket bámulni. Néha el lehet menni eperért. :wink: Úgyis látod, ha nem haladták, amíg Te távol voltál.
Vendég

KISFIÚKNAK A KUKIJÁT..... ezen mindig meghatódom :D
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?