Mecsi!
Nekem lejátsza, ha rákattintok. Nagyon édes a kis szövegláda!
Én Humana almapéppel kezdtem a mókát. Tenapelött kb. 3 kiskanálnyit sikerült beeröltetnem, de tegnap már rendes mennyiséget evett és utána rettentö boldog volt.
Tegnap egyébként sikerült az immár egy hete "halálos" beteg (mert idönként köhög, más baja nincsen) férjemet kimozdítani és 5 év óta elöször elmentünk uszodába! Yuppi!
Kicsit tartottam a víziszonyos gyerekeim reakciójától, de kellemes meglepetést okoztak. Nyáron se Imit, se Regöt nem tudtam még csak a víz közelébe se édesgetni, ehhez képest most 2 órán keresztül ki se lehetett öket hajtani a 60 cm medencéböl! Eni meg úszott egy kicsit a nagyobb medencébe és mi felnöttek is elmentünk váltásban úszni.
Dönci is sokat volt vízben és utána be is aludt a padon, ami alatt a fütötest ment, így kicsit grilleztem is öt.
Aztán még hazafelé beugrottunk bevásárolni és belepotlottunk a honfitárs baráti házaspárba, akik annyira körülményesek életük szervezésében, hogy immár 4 egész éve nem sikerült találkoznunk, noha csak pár percre lakunk egymástól! Tegnap volt a nagy elökerülések napja, mert Eni keresztapja is, a párom legrégibb és legjobb gyerekkori barátja is bejelentkezett szintén 3,5 év után elöször! Imi keresztelöje után tünt el, mint szürke szamár a ködben és hiába kerestük évekig, nem vette fel velünk a kapcsolatot. Most, hogy végérvényesen feladtuk ezeket a kapcsolatokat, elökerülnek. Hihetetlen!
Talán anyósomékról is le kellene végérvényesen mondanunk és akkor maguktól megjavulnának!?
Hozzátáplálásos témához nagyon nem akarok hozzászólni, mert ez egy kényes téma. Mindenki másképp csinálja és több módszer is célhoz vezet. Lényeg, hogy ne gyötörjétek magatokat agyon mindenféle gondolattal, hanem tegyetek a józan paraszti ész és saját ösztöneitek szerint. Az, hogy az elsö új íznél elfintorodik a baba, tök normális és nem annak a jele, hogy nem ízlik neki, csak annak, hogy furcsa és szokatlan. Ha kinyomja a nyelvével az elsö kanalakat, az is normális, hiszen eddig szopott, most meg másképpen is meg kell tanulnia a táplálékfelvételt. Dönci pl. az elsö pár kanálnyi almapépet kitolta a nyelvével, majd új megoldást eszelt ki és elkezdte leszívni a kanálról a pépet.
Én sose tudományosan etettem a gyerekeimet, hanem ahogy éppen sikerült. Valamikor a késö délelött és koradélután adtam a pépet, de késöbb elöszeretettel lefekvés elött, hogy tovább legyen teltségérzete és tovább aludjon éjszaka.
Minden országnak megvannak a bébitáplálási hagyományai. Otthon sütötök, itt alma krumplival, répa vagy alma banánnal az indítás, de szerintem ez sem mérvadó. A sok jó tanács csak elbizonytalanítja az anyukákat. Én mindig föztem a dedjeimnek, kis olajban megdinszteltem cukkinit, tettem hozzá fött krumplit vagy répát és ezt adtam nekik. Csak arra vigyáztam, hogy ha lehet gluténmentes cuccokat etessek vele és egy éves kora elött ne kerüljön tehéntej közelébe. Persze lehet, hogy ez is tökéletes hülyeség, mert aki laktóz- és/vagy gluténallergiás, annak akkor is kijön, ha egy évesen konfrontálódik vele, ki tudja!?
Nekem csak annyit mondtak, hogy ha van is foga a babának, akkor se szabad darabos kaját, almagirizdet vagy répát nyersen adni nekik, mert megfulladhat töle, de ez logikus is. A többit meg mindenki maga dönti el. Vannak ismeröseim, akik sose adtak a gyereknek tápot, pépet, üveges kaját, hanem a normál kajából, amit ök is ettek, vadásztak ki babakompatibilis darabokat és nem is volt a baba evökéjével gond, vannak más ismeröseim, akik teljesen tudományosan csinálták, csak sterilen, csak kész gyári kaja, csak üveges cucc és gond lett a gyerekkel, meg annak evökéjével.
Én üvegest nem etettem, max. ha hosszú úton voltunk, valami gyümölcsöt, vagy vittem pépet magunkkal, amúgy a saját föztöm került elfogyasztásra és nem bántam meg, a gyerekeim nem válogatósak és rendkívül változatosan esznek eddig.
Hát mégis nekiálltam itt a témázgatásnak, pedig pont nem ez volt a szándékom, bocsi! Csinálja ki-ki a maga elgondolása alapján, az lesz neki is és a babájának is a legjobb!
Eldugultam. Megyek a zserbómat enni, tegnap sütöttem ilyet elöször!
Mai és holnapi menük érdekelnének! Errefelé a fondue (hús- vagy sajt-) ill. a raclett a szokás. Nálunk sajtfondue a téma, nagyon szeretjük! Holnap meg lencse virslivel, hogy jó gazdagok legyünk! Kicsit se vagyok babonás...
Bocsi a locsogásért, megyek tényleg, mert rengeteg dolgom van.
B.Ú.É.K.!
Szeretettel: Barbi