Rendben, akkor ide bemásolom az irományt...
Szül(et)éstörténet
Március 7-re voltunk kiírva (pont a párom, Tamás névnapjára). A délelőtti CTG-n a Szent Istvánban a dokim azt mondta, hogy nem csodálkozna, ha már este vagy másnap újra találkoznánk. Furcsán is éreztem magam egész nap: valami rendszertelen, fájásszerű érzések, bágyadtság, aluszékonyság fogott el. A doki aggódott értem, és azt mondta délelőtt a vizsgálat során, hogy ha „erősebben ilyeneket” érzek, akkor induljunk el. Már 3 hete ugyanis 2 ujjnyira nyitva voltam és nem akarta, hogy otthon spontán menjen el a magzatvíz. Este 8 körül tehát úgy döntöttünk a párommal, hogy irány a kórház. A kocsiban befelé végig azt mondogattam, hogy szerint még várhattunk volna, és hülyének fognak nézni a kórházban, hogy ilyen fájásokkal bejöttem. Utólag, már persze tudom, hogy a megérzéseimre kellett volna hallgatnom…
Amikor beértünk, megvizsgált egy ügyeletes szülésznő és CTG-re tett, aztán jött a dokim és ő megvizsgált. Mindketten azt mondták, hogy nagyon határeset a dolog. Haza ezért már nem küldtek, hanem a doki burkot repesztett – erről persze egyedül döntött – és kaptunk egy szülőszobát. A burokrepesztésnél a doki és a szülésznő alig tudtak elugrani a magzatvíz elől. Később rájöttem, hogy valószínűleg, Kristófunk feje még nagyon fönt volt és ezért ömölhetett belőlem ennyi víz. Az ágy fölött Tauffer Vilmos képe függött, és egy rövid ismertető, miszerint ő volt az első magyar orvos, aki sikerre vitte a császármetszés módszerét. Sétálgattam, nem akartam lefeküdni, mert idegesített, hogy folyik a magzatvíz. És arra gondoltam, jobb is függőleges pozícióban. A dokim és a szülésznő is azt javasolta, hogy pihenjek egy kicsit, feküdjek le. De én tele voltam izgalommal és életerővel – otthon pihentem napközben eleget. Amikor másodszor szóltak, hogy próbáljak meg pihenni, akkor jobbnak láttam eleget tenni kérésüknek – a fájások nem erősödtek, és nem rendszereződtek. Közben hallottuk, hogy újabb páciens érkezett a szülészetre. A szülésznő felvette az adatait, s közben utasította az anyukát, hogy feküdjön le gyorsan, mert mindjárt kiesik belőle a gyerek. Eltelt 20 perc és hallottuk, ahogy felsír a kisfiú a szomszédban. Összenéztünk – mi meg itt várakozunk órák óta, minek jöttünk be?
A férjem egy széken vészelte át az éjszakát, én meg az ágyon, de kb. 20 percenként jött a szülésznő szívhangot nézni, és azért éreztem fájásokat is, szóval nagy alvásról nem volt szó. Néha írt egy sms-t az otthoniaknak, engem pedig megőrjített a tudat, hogy anyáék mennyire aggódhatnak értem. Bárcsak gyorsan túl lennénk a szülésen, hogy ne izguljanak annyit! Ráadásul pont éjszaka van! Meg voltam győződve róla, hogy anyukám egy szemhunyásnyit se fog tudni aludni. Ez nagyon idegesített.
A doki is benézett hajnalban, hogy készülődhetünk-e már, de nem. Aztán úgy döntött, gyorsítani kellene a folyamaton és kapjak oxitocint. Az egésszel csak annyi problémám adódott, hogy csak oldalra fordulva feküdhettem: bal kezemen az infúzió, jobb oldalt a CTG felcsatolva. Erősödtek a fájások, a párom a derekamat masszírozta és kérésemre felolvasott abból a könyvből, amit tőlem kapott karácsonyra, dedikálva. Semmire nem emlékszem belőle, csak arra, ahogy Tomi próbál nyugodtan olvasni. Azt tudni kell, hogy ez nagy tett volt a részéről, mert általában én szoktam felolvasni, ő utál hangosan másoknak olvasni.
A doki időközönként megjelent, de nagyon szótlan volt – egyébként is kicsit rapszodikus volt nála, hogy mikor bőbeszédű és mikor nem. Innentől az emlékek halványulnak. Arra emlékszem, hogy szerettem volna kimenni pisilni, de nem engedte a szülésznő, inkább hozott eszközt és elintéztük az ágyon… Arra is kristálytisztán emlékszem, hogy a doki kivétel nélkül, mindig fájás közben ugráltatott, hogy akkor ő most szeretne megvizsgálni. Utáltam az egészet, mert nagyon fájt a ténykedése – utólag tudtam meg, hogy kézzel segíteni a tágulást az egyik legfájdalmasabb dolog a világon. Aztán meg csak álltak a szülésznővel a CTG fölött. Nagyon fájt a derekam, szép íve volt a fájdalomnak, enyhén kezdődött, és pont annyi időm maradt, hogy a férjemnek tudtam szólni: „gyere” – ami azt jelentette, masszírozd meg légy szíves megint a derekam. Közben éreztem, hogy hiába próbálom úgy venni a levegőt, ahogy otthon gyakoroltam, nem megy. A szülésznő többször rám is szólt, hogy ez így nem lesz jó, szépen nyugodtan lélegezzem. Nem sikerült. Minden fájás csúcspontján azt éreztem, hogy nem tudom kifújni a levegőt úgy, ahogy szeretném, hanem benn tartom, és valahogy rászorítom a hasizmaimat Kristófra. Ennek hatására minden fájásnál lassult a szívhangja – állítólag. De éreztem is, hogy valami nem jó, mert már korábban mondtam a férjemnek, hogy szóljon a dokinak, hogy császározzon meg. A doki persze azt mondta, nem császároz. Azt gondoltam róla, hogy gonosz és persze neki könnyű, mert kint lófrálhat, és egyébként sincs semmi kínja-baja. A szülésznő kérdezte, van-e gyógyszerallergiám, mert adna egy nospát injekcióban. Mondtam, hogy nincs, de tudtam, a nospa itt már kutya-füle, nem fog segíteni. Igazam is lett, a tűszúrást éreztem, de minden ment tovább, mintha mi sem történt volna. És csaknem tágultam, ez egyértelmű volt, számomra is. Utólagos elmesélésből tudom, hogy a férjem már a lábamat is masszírozta, de se erre, se arra nem emlékszem, hogy hogyan kértem meg erre a feladatra. Sőt, az se rémlik, hogy fájt volna a lábam… Telt az idő, és egyszer csak megjelent a főorvos. Föl-alá járkált a dokim mellett, és ment a nagy tanakodás – gondoltam én, mert a barátnőm mesélte, hogy mielőtt császározták, behívtak még egy orvost, hogy két szakmabeli megfontolt döntése legyen a műtét. Majd megpusztultam és továbbra is éreztem, hogy ráfeszítek Kristófra, mintha direkt azon lettem volna, hogy essen a szívhangja – emiatt azóta is lelkiismeret-furdalásom van. A párom mesélte, hogy a két doki annyit morfondírozott, hogy már ő maga mondta nekik, hogy az ő javaslata az, hogy császározzanak meg inkább. Ezen azóta is nevet, hogy a konzílium tagjává önként lépett elő… Addig végig tartotta bennem a lelket, megdicsért, a helyes légzésre buzdított, mondta, hogy már nincs sok hátra, meg tudom csinálni – úgy látszik azonban, akkor ott történt valami, hogy ő is másképp látta a helyzetet. De én nem emlékszem semmire, csak a fájásra, nem hallottam akkor már semmit, szó szerint süket voltam. Állítólag azt is mondta a dokim, hogy szerinte még 20 perc és meglenne a baba, csak aggódik a szívhang miatt. Ezek szerint valamennyit mégis tágulhattam, de erről már nem tudtam. Aztán emlékszem, hogy egyszer csak fölém hajolt, és mondta, hogy megcsászároznak. Megkönnyebbülten feleltem, hogy jó. Tolták be az ágyat, levetkőztettek, szenvedtek egy sort, hogy a karomat úgy vegyék ki hálóingből, hogy az infúzió ne sérüljön. Áttettek az ágyra, de én már nem voltam valami segítőkész, a testem össze-vissza csuklott, nem voltam ura a mozdulataimnak. A dokim mondta, hogy már indulunk is – s nagy lendülettel nekitolt az ajtófélfának, erre is emlékszem. Aztán arra, hogy betoltak egy nagy, csempével borított folyosóra, és Tomi utánam szól, hogy nincs semmi baj. Az egész testem remegett, és hanyatt fekve vártam, hogy történjen valami, mert a derekam már nagyon feszült. Betoltak a műtőbe a nagy kiabálás közepette: az egész műtő olyan volt, mint egy felbolydult méhkas. Nem láttam senkit, de éreztem, hogy mindenki eszeveszetten rohangál. A műtősfiú – aki egyébként az édesapám lehetett volna, de mindenki „fiúnak” hívta – áttett a műtőasztalra és kérdezgetett, fiú vagy lány lesz? Hogy fogjuk hívni? Az arcára nem emlékeztem, csak arra, hogy kedves volt a hangja. Aztán jött a fájás megint, kiszíjazták a lábamat és nagyon rossz volt. Alá kellett írnom egy többoldalas papírt, hogy hozzájárulok az altatásomhoz. Azt mondták, mindegy hogy írom alá – ez nagy könnyebbség volt, mert a kezdőbetűn kívül mást nem lehetett azon az aláíráson elolvasni… Megkérdezték, hogy hány éves vagyok. Én meg csak gondolkoztam, honnét tudjam? Valahol 20-on felül, de hogy 25 vagy 23, nem tudom. Aztán csak kisütöttem, hogy 24 vagyok. Aztán jött a következő kérdés, hány kiló vagyok? Na, ezt igazán alattomosnak éreztem, mert nem elég, hogy itt szenvedek, még olyan dologra kérdeznek rá, ami az utóbbi 9 hónapban folyamatosan változott. Kis gondolkodás után tehát közöltem, hogy nem tudom. Aztán valahogy kiböktem, hogy 68. Ezután éreztem valami hideg spriccelést a hasamon és alatta, majd egy szörnyű szúrást bennem, amire fel is jajdultam – most már tudom, hogy ez a katéter felhelyezése volt. Aztán a szám elé tettek egy maszkot – időérzékem még mindig semmi nem volt -, hogy lélegezzek ebből kettőt-hármat és el fogok aludni. Az utolsó gondolatom az volt, hogy annyira fájok, hogy a két-három belégzés nem lesz elég .
Ezután egy szobában ébredtem, arra hogy sírnak a picik és beszélgetnek az anyukák, valamint a fájdalomra a hasamban. Éreztem, hogy nagyon jót aludtam, mintha minden kitörlődött volna korábbról. De aztán kezdtek eszembe jutni az események – szültem, és ez egy kórház, és valahol itt az épületben nekem is van egy kisfiam! Az ajtóban megláttam apukám halálsápadt, aggodalommal teli arcát. Mosolyogtam rá, hogy itt vagyok, jöjjön. Aztán szépen emlékfoszlányok rémlettek fel: ahogy tolnak ki a műtőből, Tomi fényképezőgéppel, fülig érő, széles mosollyal hajol fölém, hogy nagyon szép kisfiunk van! Anya arca is így maradt meg előttem: fáradtan, de óriási mosollyal és megkönnyebbüléssel. Emlékeztem arra is, amikor betoltak a szobába, akkor kérdeztem, hogy oldalra fordulhatok-e. A nővér meglepetten mondta, hogy ha tudok, akkor igen. Nagy megkönnyebbülés volt oldalt, kevésbé éreztem, hogy fáj, húzódik a hasam.
Anyáék is bejöttek, de én Tomit vártam nagyon-nagyon. Hozta a fényképezőgépet, és megmutatta a képet és a rövid videót, amit Kristófról csinált. Nagyon szépnek láttam a kisfiamat! Alig vártam, hogy elteljen az idő, próbáltam még aludni, ahogy tanácsolták, hogy kimenjen a szervezetemből az altatógáz.
Pár óra múlva hozták is Kristófot, meztelenre vetkőztették és betették rám a paplan alá, szopizni. Eszméletlen ügyesen, akkorára tátotta a száját, hogy kis segítséggel elsőre ügyesen rákapott a cicire és az előtejre. Persze, hamar elfáradt, de csodálatos és hihetetlen volt, hogy íme, itt van, és ő volt a pocakomban…
A nagy öröm ellenére azért van pár kérdésem, amire nem kaptam választ. Tulajdonképpen a dokimnak kellett volna feltennem ezeket a kérdéseket, de a 6 hetes kontrollon még arra sem emlékezett, hogy engem altattak és nem érzéstelenítővel császározott…