Sziasztok!
Nagyon nehéz lesz úgy írnom, hogy senkit ne sértsek meg...
Nem tudom, mi ez a nagy sietség a "hozzátáplálásra" meg szopi kiváltására meg stb.
Főleg olyanoknál, akiknél tényleg semmi aggódni való nincs, mert ugye a heti gyarapodás a minimum 12 dkg - kb. 20 dkg... amit sztem mindenki szépen "teljesít".
Persze, hogy lelassul a hízás... elkezdenek intenzívebben mozogni, nagyon intenzív a fizikai, idegrendszeri fejlődés, ők sem kis gépek, egyszer így, egyszer úgy működnek, hol éhesebbek, hol szomjasabbak, hol éberebbek, hol aluszékonyabbak.
Ettől a "már nem hízlaló a tej, nincs semmi tápértéke" szövegtől kissé kiakadok...

A védőnő/doki a 30 évvel ezelőtti tankönyvekből mondja fel a szöveget???
A heti minimum 12 dkg-os hízásra szükség van, de fehérjére és szénhidrátra első sorban. Ez is az idegrendszeri fejlődéshez szükséges most nagyon. Ahogy kedvenc gyerekdokim mondta "hogy ne csak ügyes legyen, hanem okos is" (most alakulnak ki az agyban a sejtek közötti kapcsolatok... laikusan megfogalmazva: minnél sűrűbb lesz, annál jobb

)
Az anyatejes táplálásnak az is feladata lenne, hogy a bélrendszerben kialakuljon a saját "jóbaktérium" flóra, ami az immunrendszer egyik alapja. Ezt, az anyatejjel kialakuló védelmet minden egyéb hozzá itatás/táplálás rombolja, lemossa. (Erre szakemberek azt mondták, hogy minimum 2 hetes kizárólagos anyatejes táplálás kell ahhoz, hogy ez a védelem helyreálljon... akár egy teáztatás után is.)
Ezt az immunrendszert kialakító védelmet egyik tápszer sem tudja helyettesíteni. persze, egyre korszerűbb tápszerek vannak, de végeredményben mindegyik tehéntej alapú, "darabolhatják" a fehérje méretét, meg adhatnak hozzá vitaminokat meg "bifiduszt", mégsem közelíti meg az anyatej tökéletességét.
A hozzátáplálás már tényleg azt jelenti, hogy új ízek, állagok bevezetése következik. De ennek az lenne a lényege, hogy igény szerinti szoptatás UTÁN, amennyit a baba igényel. Figyelembe véve azt, hogy utána a bevitt új tápanyaggal mit tud kezdeni. Mert amíg a 2 kanál almát ugyanolyan formában megtalálni a pelenkában az anyatejes kakiban, addig azt jelenti, hogy az emésztőrendszere még éretlen a feldolgozására. Ezért mondják a fokozatos bevezetést, az egyszerre csak egy új ízt, és azt, hogy ha nem emészti meg, (vagy már eleve a kanalat elutasítja, vagy automikusan kilöki a nyelvével az új ennivalót -
ez pl. egy veleszületett reflex), ez arra utal, hogy még nem érett meg rá, kb. 1 hétig pihi, aztán újra próbálás. A gyümölcsöktől nem fog hízni egy gyerek sem. Ill. súlyban csak addig ér vmit, amíg nem távozik, többnyire emésztetlenül
Ízeket megszoknia meg nem kell. Az anyatejnek változó az íze, az anya táplálkozása befolyásolja. Úgyhogy változatos táplálkozás mellett a baba is változatos ízekhez szokik hozzá anyatejen keresztül.
A 6 hónap az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésénél is vhogy vmi határ. (nem vagyok neonatológus.. de az orvos, akiben messzemenőkig megbízom, ő az, minden okosság, amit most gagyarászok, tőle tanult ....)
Az anyatejben ráadásul pont ilyenkor nő meg újra az immunanyagok aránya, amikor a környezet felfedezése (mindent szájba vesz, megfogdos, elkezd kúszni, mászni) egyre intenzívebb lesz.
Sok anyatejes babát ismerek, akik csupán tejtől döbbenetes hízást produkáltak az elején. De ez a súlygyarapodás lelassul - teljesen természetes módon. Nem véletlenül mondják, hogy ált. a születési súlyukat 6 hónapos korra duplázzák, 1 éves korra háromszorozzák meg a babák. Enyém lányaim persze nem ezt a tábort gyarapították (a fiam igen

). Viszont mindegyik olyan mozgékony volt, hogy nem is csodálkoztunk, hogy nem rohamos a gyarapodás. (1-1- havi kevésbé hízás nem mérvadó... mármint havi 1 méréssel. Mértetek már le egy jól tele termelt pelust? Érdemes

) Mondjuk a lényeg akkor is az, hogy fogyni viszont semmiképp ne fogyjon a baba... Éhezni egy baba sem éhezhet...
Persze a saját babáját mindenki úgy nevelgeti, eteti, ahogy akarja. Amit most leírtam, egy vélemény, amit én 100%-ig elfogadtam, én így csinálom.. ettől még jogában van mindenkinek máshogy csinálni
Hasonló "verseny" lesz gondolom a kinek a babája mikor fordul/kúszik/mászik/áll fel/indul el. Első gyereknél nagyon büszke voltam, hogy az én kis zsenim pillanatok alatt lezavarta a fázisokat, 2-3 hétig forgolódott, aztán 2-3 hónapig kúszott, onnantól négykézláb száguldás, 11 hónaposan önjárás, bárhol felállt kapaszkodás nélkül. Na iskolás korára szembesültünk azzal, hogy bizony ilyen tempó mellett "beragadt" jópár veleszületett ill. csecsemőkori reflex, amiknek le kellett volna épülni ahhoz, hogy a "felnőtt" reflexek kialakuljanak.
Ezeket sok munkával lehet most korrigálni. (.. és nálunk még csak nem is volt nagy probléma, vagyis egyelőre tökéletesen tudta kompenzálni... ) Mindez úgy, hogy soha semmit nem erőltettünk nála, mindent ő csinált magától...
Rebi