A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 augusztusban baba érkezik...

Sziasztok
Tomi jó gyerek volt bár este el kellett ringatni de kb 10.30-tól 3-ig aludt,evett,5-kor evett,aludt 7-ig..így részletekben ugyan de kb 8 órát aludtam én is.

Szilvi35 jót nevettem a szoptatásról írt gondolataidon,neked blogot kéne irnod :wink: Tivadar nagyon édes.
Boldog hófordulót neki!!

Csillag gyönyörűek a gyerekeid

Limo,Bercibo szintén :wink:

Badzsulka örülök h.jól sikerült a szülinap!Képeket hozol?

Pécsiek,mi lenne ha a tali csütörtökön lenne hogy ne szakítsuk meg a hagyományt? Azaz 16-án?
Mindenki vinne egy üditőt,ezt azt,ha nem is fagyikehely de némi nasi összejön.

Ma vagyunk 4 hetesek :wink:
Megyünk du.megnézni egy babakocsit...

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

Sziasztok nem tudom hogy vissza fogok-e tudni olvasni mert mikor ide ülök Lili rögtön felébred!!!!
Mi meg vagyunk nehezen de küzdünk az akadájokkal,az apukája segít amit tud sokat sírunk,tegnap és hajnalban is vissza jött az anya tej,mert már nem adok neki tápszert folyton enne :lol: :lol: :lol: ha meghallja a hangom csámcsog az apja megtudja nyugtatni én nem mert ha beszélek akkor éhes,lehet már túl etetem azért jött vissza a tej.Remélem ahogy növünk ugy leszünk nyugodtabbak,magam fürdetem de azt hiszem néha érzi feszült vagyok anya már haza ment igy ketten vagyunk.Tegnap voltunk kint és kicsit mintha szörcsögne azt sem tudom hogy öltöztesem,jól felöltöztettem pedig,ma is ki kellene menni kicsit de lehet még korai mi még csak 2 hetesek leszünk!

RENGETEG PUSZI MINDENKINEK ÉS MINDENKITŐL ELNÉZÉST,HOGY ILYEN RITKÁN JÖVÖK CSAK MOST MÉG KICSIT RENDEZETLEN MINDEN,DE IGYEKSZEM,SOK SOK EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!!!!

Kép
bévi

Kép

Kép

TEGNAP LEMÉRTE A VÉDŐNŐ 3450GR ÉS 3020GR JÖTTÜNK HAZA EGY HÉT ALATT SZÉPEN FEJLŐDÖTT!ÉS 3200GR SZÜLETTÜNK!

Kép
bévi

Bévi drága! Nagyon cukker a kis Lili!!!!!!!!!!!

Kép
xtina75

Bévi nagyon szép a picilányod,jól öltöztesd fel én is adok harisnyát,tutyit,sapkát is Tomira,meg 2 réteg ruha itthonra is,igaz fázós a lelkem.Ismerős a helyzet nálam megérzi a tejci illatát és enni kér,apja tuja jobban megnyugtatni,meg hát én is feszült vagyok azért sokszor :?

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

Kép

rendeltem neki egy chicco játszóhidat is,az zenél,világít is,remélem tetszeni fog neki.

Kép

evilany

Sziasztok!

Tegnap már annyira fájt Réka pocakja, hogy nyugtathatatlan volt, a könnyei is csak folytak neki.
Elmentem a DM-be, mert múltkor láttam cseresznyemag párnát (1000 HUF ha valakit érdekel), hasfájós babáknak.
MINDENT kipróbál az ember, hogy segíteni tudjon.

1 percre kell betenni a mikróba, s a pocijára tenni.
Gyerekek, sec-perc alatt megnyugodott,s el is aludt.
Ezt alkalmazom ma is, és úgy alszik mint a kisangyal :)

Tegnap este fél10kor evett utoljára, utána meg reggel fél6kor :)
Fél 8kor ébredt utána, s valószínű telezabálta magát, mert utána sugárba lehányt.... :? Mondanom se kell, úgy beszartam, hogy ez most mi, azonnal hívtam a gyerekorvost, aki mondta vigyem be.
Mikor kibontottam a pelust bebizonyosodott a túlzabálás, még a kaka is zöld volt.
Mindenesetre figyelnem kell a pociját, meg a hányásra is oda kell figyelni, mert reflux probléma is lehet, s ha többször előfordul a sugárba hányás, akkor beutalnak a klinikára :(
(ahol ugye olyan ügyesek, hogy az a kisfiú is meghalt-tegnap volt a híradóba,
na meg én is vittem már Rékát oda ügyeletre, inkább nem nyilatkozom :evil: )

6 nap alatt hízott 180 grammot.

Megnézem a csütörtököt, hogy Anti dolgozik-e :)

Clárika
Kép
...alig tudom elhinni, hogy teljesült az álmom, hogy mindig itt leszel velem, hogy belőlem lettél, és általam létezel. Én pedig Teáltalad.
clárika

Sziasztok!!!
Köszi a tanácsot Évi bár mi pólyában vagyunk bent is kint is én ezért alulra nem adok rá dupla ruhát csak zoknit,felülre kis vastag pulcsi sapi,meg plédbe tekerem ennyi,mi bent fütünk már 24 fok van általában!

Nah de megyek ébredezik folyton fent van ha velem van :lol: :lol: :lol: és mindig éhes,apjával meg lefekszik az ágyra és alszanak velem ha megérzi az illatom rágja az öklét vagy ordít!!!!!!!

Kép
bévi

Bévi nagyon aranyos LILI :wink:

Clárika
Kép
...alig tudom elhinni, hogy teljesült az álmom, hogy mindig itt leszel velem, hogy belőlem lettél, és általam létezel. Én pedig Teáltalad.
clárika

[quote="királylány"]
írta:
királylány
Napsi: Angelina Jolie? Hűűű sokan "ölni" tudnának ilyen szájért :lol: Apa milyen doki?

Sziasztok!

Egy kicsit el voltam tünve... :-)
Most igyekszem visszaolvasni, de nem tudom mikor érek a végére...:-)

A szám már olyan mint régen... :-) Angelinának búcsút mondtam... :lol:
Apa neurológus, de ezen kívül kínai, tibeti és ajurvédikus orvoslással foglalkozik, valamint masszázzsal és csontkovácsolással...

Kép
napsugar1123

Bévi!

Már 43 hetes és 6 napos terhes vagy! :D
Csinálj másik vonalzót! :wink:

Clárika
Kép
clárika

Nálunk is a kórházban megcsinálták a hallásvizsgálatot.
6 hetesen kell vinnünk a kötelező csípőszűrésre. A hasi és koponya UH nem kötelező, csak ajánlott.

Hála az égnek eddig még nem nagyon vettük észre, hogy Boriszkának fájna a hasa. Néha egy kicsikét nyűgösebb, de akkor is viszonylag hamar meg tudjuk nyugtatni. Az biztos, hogy szopi után olyanokat szokott büfizni, hogy egy felnőtt elbújhat mellette... :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll:
Annyira mohón szívja a ciciből a tejet, hogy sokszor szinte már rossz hallgatni. Mintha attól félne, hogy valaki megeszi előle. A védénőnk is mondta, hogy meglepődnénk, ha megmérnénk mennyit eszik...

Kép
napsugar1123

Farfekvéses baba
Ezek a gyerekek rossz irányban helyezkednek el és később is jellemző lesz az életükre, hogy rossz irányba mennek, rossz döntéseket hoznak. Gyakran csak 35-40 éves koruk után találják meg a helyüket a világban, addig zsákutcákban, kerülőutakon kóvályognak, állandóan eltereli valami őket a helyes útról.
:? :?

Clari,örülök h.bevált a párna,a hajszárító is hasznos lehet,barátnőméknek az vált be anno.
Túlevés:fura,azt hittem anyatejes nem tud,de Tomi zöldeseket kakil :(

Bévi 43 hetes és 6 napos :lol: :lol: :lol: még jó hogy csak "papíron"

Megjött a Chicco játszóhíd.frankó,.de sztem ezt még el kell tenni pár hétig,túl zajos,zenés...ilyen:

Kép

evilany

Gyönyörűek a babák :D
Bévi-Évi :wink: nagyon jó képek :D
jó a játszóhíd :)

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Amivel viszont meggyűlt a bajunk, az a fürdetés.
Ugyanis a babakád kicsi volt az első perctől (a kis 58 centivel születettemnek), így a nagy kádban vagyunk kénytelenek fürdetni, ahol viszont leszakad a derekunk... :-)
És az is érdekes, hogy néha élvezi, néha meg utálja a fürdést... Előbb-utóbb kénylelen lesz megszokni a kis Mazsola! :-)

Teszek fel pár képet, de ismét csak pár órára...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára napsugar1123 2010.09.08 18:57-kor.

Kép
napsugar1123

Nagyon szép babáink vannak :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

sziasztok!

[quote="evilany"]F írta:evilanyarfekvéses baba
Ezek a gyerekek rossz irányban helyezkednek el és később is jellemző lesz az életükre, hogy rossz irányba mennek, rossz döntéseket hoznak. Gyakran csak 35-40 éves koruk után találják meg a helyüket a világban, addig zsákutcákban, kerülőutakon kóvályognak, állandóan eltereli valami őket a helyes útról.
:? :?

ugye ezt nem veszed komolyan?!?!?!?!?! :shock: nehogy ilyesmiken stresszelj!!!

valóban minden baba gyönyörű!!!

Clárika sajnálom a hasfájást! nálunk most nem olyan rossz a helyzet! mi ma kapunk ilyen párnát! :lol: este ki is próbáljuk!

Ircsi szerinted ha én iszom meg a kamillateát, az is hatásos lehet Zoénak? mert ő annyira úúúútálja... kiköpi! :lol: mondjuk megértem, mert valóban tök car... de sikerült tőle kakilni!

Kép
gtunde75

Tünde
Szerintem, ha te iszod, akkor nem hat Zoéra...

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Mivel a születés élet-halál kérdése, a világrajövetelünk során szerzett tapasztalatokra alapozzuk a későbbi túlélő-stratégiánkat. Az alábbiakban néhány születéstípust ismertetek Deike Begg (1999) Rebirthing-légzéssel szerzett tapasztalatai alapján.

Gyors szülés
A gyorsan születettek mindent szeretnek gyorsan csinálni, és türelmetlenek lesznek, ha várniuk kell. Mindenhol a leghatékonyabb megoldást keresik, és a kényszerű kitérők szorongással és feszültséggel töltik el őket. Arra kell odafigyelniük, hogy a kitartó munkát igénylő feladatokat se adják fel.
Elhúzódó vajúdás
Ahol a szülés folyamata valamilyen akadály révén lelassult, és a babának küzdenie kell a kijutásért, ott az egyén a későbbiekben is azt éli meg, hogy mindenért meg kell küzdenie, hogy az élet egy harc. A születés körülményeitől függően tovább színezheti a képet, hogy az illető a folyamatos reménytelenség és tehetetlenség állapotában éli-e le életét, mások segítségére várva, vagy egyszerűen a kitartást és a türelmet viszi tovább az élményből.
Császármetszés
Ebben az esetben a babának nem kell küzdenie, így látszólag ez a születés legkényelmesebb módja. De.
Az anya és az orvos időbeosztásához igazított (elektív) császármetszés esetén - tekintve, hogy semmi jele annak, hogy valami változás fog történni, nem indulnak meg a szüléssel járó hormonális változások, méhösszehúzódások – a gyermeket óriási sokként éri a minden átmenet nélküli váltás az anyaméh biztonságos, meleg, puha közegéből a rideg külvilágba. Ez félénkséget, önbizalomhiányt okoz a későbbiekben, azt az érzést, hogy „egyedül nem szabad csinálnom semmit”. Az ilyen gyerekeknél elég komoly szeparációs szorongás figyelhető meg.
Más a helyzet azokban az esetekben, ahol a baba készenállása szabja meg a folyamat elindulását és az anya és a magzat is küzd a megszületésért. A császármetszés itt azt a mintát jelzi, hogy „csinálom a dolgom, ahogy tudom, és ha valami nehézség adódna, úgyis történik valami, ami kihúz a pácból.” Ezek az emberek nagyon szerencsések az életben, hiszen valahol mélyen tudják, hogy úgyis minden jóra fordul.
Farfekvéses baba

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Limo,Napsugár!!!-gyönyörűséges fiúcskák!!!! :)
Fáj a hasam...nem tudom milyen fájdalom...de nem jó :(
Infacol nekünk jobb mint az Espumisan :) :oops:
Gergőm ebben az időben folyton csak alszik :( -remélem nem lesz beteg! :?
Nagyon hideg van itt :(
Úgy felöltöztünk...mi lesz velünk télen???????? :shock:
Azért a panel mégiscsak jobb volt :( :oops: :? :roll: :evil:

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Leonard Orr és tanítványa, Heike Strombach szerint (személyes közlés) nincs "hasfájós" csecsemő. Születési traumás van.
Ha a Leboyer-féle gyöngéd születést összehasonlítjuk az oxitocinnal turbósítottal, és ráadásul tudjuk - mind Groftól, mint saját regressziós élményeink alapján - hogy micsoda halálfélelmet okoznak a méhösszehúzódások a baba számára, nem nehéz elképzelni, milyen sokkos állapotban érkezik meg erre a világra a gyerekek nagy része, akik hagyományos kórházi szülésben részesülnek.

Ezek egy nagyon kedves pszichológusnő blogjából valók :wink:
http://babamamakapcsolat.blogspot.com

Egyébként érdemes elgondolkozni...
Katus, bár koraszülött volt, nagyon szépen, nyugodtan, nem siettetve született...és most is alapvetően nyugodt baba... nálunk a "hasfájás" sem jellemző...
Farfekvés: valami oka van! Hiszen normális körülmények között a baba lebeg a magzatvízzel teli méhüregben (mintha súlytalansági állapotban lenne). A testének a legnehezebb része a relatíve nagy fej... és a gravitáció törvényei ha érvényesülnek :wink:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Csillag
Én bekapcsoltam a hősugárzót! Utálok fázni, viszont sok réteg ruhában lenni szerintem, kényelmetlen...

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Tündi,nem,nem veszem komolyan,de nem tetszett.Mellesleg én is farfekvéses voltam...

Igen Ircsi ebből másoltam ki...
Farfekvés oka,hát a kevés víz mondjuk... :? :(
Tomi siettetve született,oxitocinnal,meconiumos vízből..akkor most ennek kárát látja? :(

evilany

Csillag,itt is hideg van :( sétálni se mentünk ma :(

evilany

[quote="evilany"]T írta:evilanyündi,nem,nem veszem komolyan,de nem tetszett.Mellesleg én is farfekvéses voltam...

Igen Ircsi ebből másoltam ki...
Farfekvés oka,hát a kevés víz mondjuk... :? :(
Tomi siettetve született,oxitocinnal,meconiumos vízből..akkor most ennek kárát látja? :(

ne ragadj le egy részletnél... a történetnek folytatása is volt... hiszen Tomi a szorult helyzetéből a császármetszéssel ki lett szabadítva! :wink:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Sok-sok képet!!!!!
Olyan jó nézegetni a szép babáinkat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Ircsi akkor kérjük a mai Katus fotót :wink:

Megjött apa,ringatja,tisztázta,anya meg addig evett sütit meg zuhanyzott :oops: :wink:

evilany

Kép

evilany

A (majdnem) meztelen igazság.... :wink:

Kép

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Katus is jó húsban van! :wink:

evilany

Kép

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Évi
Kerekedik :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Sziasztok,

Főleg Évinek:
Vígasz a"császáros" anyukáknak
Nagy csalódás természetes szülésre készülve mégis császármetszéssel világra hozni gyermekünket. És ebben még az sem segít feltétlenül, ha tudjuk, hogy a babák maguk választják születési módjukat. Ennek lehet egyszerű fizikai oka (utólag derül ki, hogy azért vesz fel egy baba lehetetlen testhelyzetet, mert valóban nem fért volna ki, vagy a köldökzsinór veszélyeztette volna az életét), de lehet spirituális is, és emelett érvel Tarr Bence László, az Elixír magazin Spirituális Gyermeknevelés sorozatának írója.
Szerinte - ahogy a név is jelzi - a császármetszés a világrajövetel királyi útja, mégpedig azáltal, hogy megkíméli az újszülöttet a szüléssel járó fizikai gyötrelmektől. Ezáltal ő a születésnek ezt a módját a "gyöngéd születés" egy formájának tartja. Értelmezése szerint a születési trauma a szülőcsatornán való áthaladás okozta kínokból adódik, és ez okozza a spirituális dimenziók elfelejtését, az igazi megérkezést ebbe a világba. Császármetszés esetén - szerinte - nem olyan éles a határvonal a világok között, ami mai társadalmunk szempontjából azzal a következménnyel jár, hogy "kevésbé homályosul el a születés előtti boldogság és egység állapotának emléke, amely végeredményben egy békésebb és boldogabb generáció megjelenését hozza le erre a Földre."

Kép
xtina75

Ez is onnan van, amit Ircsi belinkelt.

Lehet, hogy Tomi okkal volt faros, így biztosítva, hogy császár legyen.

Kép
xtina75

[quote="evilany"]
írta:
evilany
Clari,örülök h.bevált a párna,a hajszárító is hasznos lehet,barátnőméknek az vált be anno.
Túlevés:fura,azt hittem anyatejes nem tud,de Tomi zöldeseket kakil :(

Igen, hajszárítózásra elhallgatott,innen jött az ötlet, de olcsóbbnak bizonyult a párna, azért vettem....
hónapokig hajszárítózni, főleg, h nekem csak nagy teljesítményű van....

Clárika
Kép
clárika

Tina köszi :wink:

Clarika,az is igaz!

evilany

[quote="lombikbaba"]S írta:lombikbabaok-sok képet!!!!!
Olyan jó nézegetni a szép babáinkat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ok!
kaja után:
Kép

Kép
gtunde75

Gyönyörűek!!!
szilvi35

Sziasztok!
Szerintem a születés módja tényleg fontos(pl mozgásterapeuuták kb 10 év múlva, de később is ki tudják mutatni a traumatikus születés következményeit magatartási zavarokkal, tanulási nehézségek kapcsán, vagy kicsi gyerekekkel kis alagúton való átmászásos kisérlettel következtetni lehet arra, hogyan született a gyerek), de azért van még rengeteg befolyásoló tényező! Ebből sem érdemes messzmenő, mindent eldöntő dolgot csinálni. Szélsőséges pl: gondold el azt a gyereket, aki természetes úton, simán megszületik, majd mondjuk csecsemőotthonba kerül, korai kötődés nulla, stb, illetve azt, aki esetleg nagyon macerásan jön a világra, sok kihíváson van túl már addigra, mire megszületik, viszont szeretgő, törődő szülők várják. Kinek jobbak az esélyei eg yboldog, sikeres élethez? (költői kérdés)
A másik, amin én gondolkozni szoktam, h a gyerek, mint aktív fél mennyiben "dönt" a saját születéséről, annak idejéről, stb...???
Faros: nálunk pl a kislány volt olyan, valszeg nem kapott időben észbe, h be kéne fordulni, aztán már nem fért el máshogy.
Leragad a szemem, kicsik épp alszanak,l gyorsan hunyok egyet én is! Jó éjt!
Claire
claire

Sziasztok!

Csak utolsó oldalt és csak életjel, meg pár reakció...
Mert nálunk mindig történik valami: hol áram nincs, hol a fűtés alakul izgalmasan, hol a beázást kell megszüntetni stb.

Bálint is hasfájós. És szeretnénk - á, dehogy szeretnénk, de ez van - megcáfolni, hogy anyatejes baba nem eszi túl magát. Dehogynem... Elég sok baba képes rá! Bálint is köztük van. Nagyon kell figyelnem, hogy se kevés, se sok ne legyen. Na, ez aztán marha nehéz...

Ez a születés körüli mizéria: Évi, ne éld bele magad nagyon, hogy Tomi milyen elveszett lesz... Kristófot a doki indította, aztán nagy kínszenvedés után császár lett. Sem kommunikációban, sem mozgásfejlődésben, sem szocializációt tekintve és semmilyen más téren nem volt soha lemaradva, sőőőőt!

Kár, hogy olyan messze laktok, komolyan, legszívesebben megmutatnám őt neked. És van még pár császáros baba, kisgyerek az ismeretségi körömben...

Ha Tomi fele olyan talpraesett és közvetlen lesz, mint Kristóf, akkor sínen van az élete, nekem elhiheted! :wink: Bálint normál úton született, de lehet, ő teljesen más egyéniség lesz.

Gének? Nevelés? Szülői attitűd?
Claire-nek igaza van...

Mindenkinek szép napokat!

Bévi, nagyon helyes Lili!

bekri

Sziasztok!
Szerintem az anyatejes babák is túl tudják enni magukat :(
Az ikres barinőm is mondja,hogy a lányok túleszik magukat.
Sokszor Zoé csak úgy szembeköpi anyukáját szopizás után...Dana meg a földre küldi ki a felesleget :)
Zoé igen hasfájós is...pedig barinőm tényleg csak azt eszi amit szabad és az összes K-betüs dolgot mellőzi :(
Hát ez van :(
Viszont a csajok nagyon jó súlyban vannak :)
Kis golyó mindkettő :D
Édesek :)

BABÁK GYÖNYÖRŰEK!!! Én is szeretem nézegetni őket!

Ma be kell menjek manómmal a városba,mert Fanni kártyája lejárt (nem tudom így elérni telefonon)-nem szólt a kis buta,hogy kapott sms-t a feltöltés miatt.
Tegnap Laca próbált új sim kártyát venni,de még nincs 18 és nem vehetett.Pedig a csajszi rendes akart lenni....de nem voltam bent a rendszerben,hogy az adatokat "átmásolja" :(
Így marad a buszozás,ha elakarom érni a lányomat :(

Helyzetünk alakul...de nem szeretném elkiabálni!
Viszont egyre jobban érzem a hiányát a régi lakásnak :(
Vajon mennyi idő kell hogy megszokjam????????
Pedig mindig is családi házban szerettem volna lakni :(

Kép Kép

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Természetes emésztést serkentő szerek

Az emésztésre, az emésztőmirigyek valamint az emésztőrendszer működésének segítésére leginkább alkalmazott, bizonyítottan hatásos gyógynövény a kömény és az édeskömény. A gyógyászatban betöltött szerepük nélkülözhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.
2010-01-03

A kömény, a Föld legelterjedtebb, valamint legkedveltebb gyógy- és fűszernövényei közé tartozik. Magjait már a kőkorszakban is használták, nagyszerű tulajdonságait még a Biblia is említi. Az ókorban a kapzsiság jelképeként tartották számon. Gyógyhatásait az egyiptomi orvosok pontosan lejegyezték, s megállapításaik azóta mit sem változtak. A középkori Európában gyógynövényként, főleg a hízásra hajlamosaknak adták felfúvódás, böfögés ellen, de általános, jó hatású emésztésserkentő szerként is számon tartották. Fűszerként való használata a 13. századtól terjedt el.

Puffadásra, bélgörcsre

A jelenlegi gyógyászatban telítettség-érzésre, puffadásra, szélhajtásra, enyhe gyomor- és bélgörcsök esetén, valamint felfúvódás ellen emésztésserkentésre alkalmazzuk, főleg teakeverékek formájában. Elégtelen havivérzésnél gyakori házi szerként is ismert, de elterjedt az is, hogy a tűzhelyen felmelegített köményt fog- illetve fejfájás ellen a lüktető részre kötik. Külső alkalmazásra illóolaját - orvosi javallat alapján -, annak vérkeringést élénkítő hatása miatt, reumatikus panaszokra használjuk. A népi gyógyászatban gyakorta alkalmazták a kömény olaját babák és kisgyermekek hasának masszírozására puffadás, görcs jelentkezésekor.
FONTOS!

Ez esetben igen lényeges, hogy csupán két csepp köményolajat adagoljunk két deci langyos vízhez, és hüvelykujjunkkal, nagyon gyengéden és finoman, az óramutató járásának megfelelően, háromszor maszírozzuk át a gyermek hasát, valamint a gyomra környékét, ezután pedig gondosan takarjuk be a kis beteget.

Kiváló eredménnyel alkalmazhatjuk a kellemetlen szájszag megszüntetésére: néhány köményszemet lassan, alaposan rágcsáljunk el, felfrissíti a lehelletet. A magvakból lepárlással nyert illóolajjal édességeket, gint, likőrt, szájvizet, arcvizet illatosítanak.

Édesköményt a babáknak

Római kapor, olasz kapor, főnikli, nagy kömény - ezek az édeskömény népies elnevezései. Sokan nem tudják, hogy van-e különbség közöttük, ha pedig igen, akkor mi az eltérés a kömény, illetve az édeskömény között, pedig hasonlóságuk és eltéréseik ismerete kiváltképpen fontos a gyermekgyógyászatban, valamint a kismamák kezelése során. Az édeskömény szintén az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növény, mint a rokonának számító kömény, a kapor és az ánizs. A rokonság miatt rendelkeznek hasonló, illetve eltérő tulajdonságokkal is. Az utóbbi időben igen gyakran találkozhatunk vele a piacokon, ahol a növény gumóját, vagyis a megvastagodott húsos hüvelyét zöldségként árulják.

Mindennapos szerként

A népi gyógyászat mint kitűnő szemgyógyító szert ismerte, és erre a célra alkalmazzuk jelen napjainkban is. A belőle készült tea ajánlható légúti panaszokra, meghűlésnél pedig megakadályozhatja a mellfájdalmakból származó betegségek kifejlődését, illetve gyógyítja azokat. A tea hatását jótékonyan fokozza, ha mézet teszünk hozzá. Kicsi gyermekek, kismamák is fogyaszthatják. A gyermekgyógyászatban az édeskömény mindennapos szerként ismert szélhajtó, görcsoldó szer, csecsemőknek is adható. Előbbi célra olykor tejben főzve készítik el az édeskömény termését.

FONTOS!

A gyógyászatban tehát használatos az édeskömény és a kömény is, főleg emésztési panaszok esetén, meghűlésnél, vagy egyéb betegségekben, belsőleg, illetve külsőleg egyaránt. Ezenkívül mindkét gyógynövény alapanyaga alkalmas tejelválasztó teának, csecsemőteának. A gyógyszertárban és gyógynövényszaküzletekben kapható teák és teakeverékek összetétele, aránya, elkészítési módja, javallatai, külön a csecsemő, a gyermek, és a felnőtt számára történő adagolása a hatályos szabályoknak megfelelően történik, ezért a babák és a várandós vagy szoptató mamák esetében mind a köményt, mind az édesköményt szakemberrel egyeztetve, csak mint csomagolt, ajánlott gyógyterméket és teakeveréket szabad alkalmazni.

(Forrás: Baba Patika)

Clárika
Kép
clárika

Pécsiek!

Jövő héten H-Sz-P azok a napok mikor nincs itthon az Apa.
Melyik legyen?

Clárika
Kép
clárika

Sziasztok

Nekem a péntek nem jó,többi maradhat.(csak időben kell tudnom melyik nap lesz,mert úgy hívom anyukám be)

majd mindjárt írok egy körsms-t...

evilany

Évi
Írtam pü-t

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Sziasztok!

Tegnap amit küldtem persze nem küldte el, de egy volt a lényeg:

ANNYIRA SZÉPEK A BABÓK, EGYIK SZEBB ÉN MONDOM MINT A MÁSIK!!!

Clárika: ez nagyon jó ötlet volt, cseresznyemag párna, bakker, én csak itt pislogok miket tanulok tőletek!!! BAbóka jól van ma nem hányt már?

Tündi: Zoé milyen édeske... imádni való!

Évi: Tomika kis aranyos, és a farfekvéssel ne foglalkozzál, uram lánya is az volt, most kitűnő tanuló, inkább bal kezes, de a jobb kezét is tudja használni néha íráshoz és valami totál jól rajzol, tiszta kreatív csajszika!!! :) Majd Tomika is ez lesz!

Ircsi: Katuska milyen cukor az Éva-kösztűmben :)

CSillag: GErgő a gyerekekkel képek mennyire jók!!! :) Most már csak idő kérdése és én is hozhatok ilyeneket :)

BÉvi: Lilli mint egy kis hölgy :)

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Mai fotó ;)

Kép

Clárika
Kép
clárika

ééééééééééédeske :)

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Gergőmről nem igazán tudok ilyen képeket csinálni :(
Ő hason fekszik leginkább :)
Most szenved...nem tud elaludni.Megyek elaltatom a kis drágámat!

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Mares!
A Gergők már csak ilyenek :wink:
Várom a képiteket nagyon!!! :D

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Vissza: Várandósság