A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008 nyári kismamák

wera!
mi is próbáltuk azt a pózt amit most ti hazsnáltok. márha jól értelmeztem akkor ugy képzeltem el, ahogy mi is csináltuk. nah nekünk az nem volt elég.

Kép

Kép
timi1982

Timi - sajnálom :( Pedig ez így egész kényelmes. Legalább edzek kicsit karra, úgyis nagy sérelmem hogy elformátlanodott az elmúlt 2 évben (amióta nem úszok). Te viszont... elmehetsz aztán súlyemelőnek, ha marad a függőleges tartás :twisted:

Kérdés: Ugye most már lehet szolizni? Tejcsinek nem árt :?: :?: :?: :?: :?: Bocs ha hülyeségeket kérdezek... 8) Ha már visszafogyni nem fogok, legalább a bőröm lehetne szép :roll:

Nah, megyek én is aludni. :D
Vendég

Kép Kép Kép

Kép

Kép
timi1982

Kép Kép

Kép

Kép

Kép
timi1982

8)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.03.03 22:45-kor.
Vendég

......
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 20150601134430 2010.02.19 09:03-kor.
20150601134430

nos ahogy az utolsót hozzászóltam, még pont belefért a teregetés aztán mint aki tudja hogy mostmár fel lehet kelni, fel is ébredt. :) Úgyhogy megetettem. Az új cumi nem jött be neki elsőre, de rájöttem hogy miért. Úgy szállították, hogy nem volt rajta lyuk. Ezt tudtam, de én naivan egy nagyon picit vágtam rá és nem volt elég. Úgyhogy megetettem a régiből, majd elkezdtem kísérletezni. Kipróbáltam, hogy neki hogy jön a régiből, majd az újat is addig lyukaszgattam, amíg olyan nem lett. :) (nagyon kellett vigyázni, nehogy túl nagy legyen, mert akkor folyik a szájába és félrenyelhet). Úgyhogy képzelhetitek, itt ültem a kanapén és felváltva szívtam a két cumit... :) De a lényeg, hogy sikerült. :)
Amúgy már lassan két órája evett és azóta elvan. Egyet sem sírt, csak nézelődik. Megzabálom. :)
Na megyek, meg is szeretgetem. :)

KépKép
muffin

.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 20150601134430 2010.02.19 09:03-kor.
20150601134430

Nem tudok aludni mert valamelyik szomszéd veri szét a lakását. :cry: Mindig ez van! :roll: Nagyon érik a dolog hogy tanyára költözzünk, kár hogy ott nem tudnánk megélni...

És igen, Palotás Petra 5 hónapos kismama! Jól sejtettem én, de most tele van vele a sajtó is!! :D Örülök neki mert úgy sajnáltam szegényt amikor elvetélt.

Vkata - hát ja, ez a házimunka húzós így a baba mellett. Főleg amíg ilyen picurka. Ha meg elkezd mászni akkor végképp nem lehet majd magára hagyni. Az is szép lesz... :P És képzeld, én előre bevállaltam a felügyeletet a szomszéd kisfiúra, aki 2 hónappal idősebb Nórinál, mert az anyukája hamar vissza akar menni dolgozni. És akkor még nem beszélve a 2. babavállalásról... :lol: Szóval lehet h csomókban fog hullani a hajam, de megbírkózom a feladattal, tuti! :twisted:

Fel kéne mosnom h csináljak vmi hasznosat is, de nincs erőm felállni. Éjjel kb 3 órát aludtam az orrfújás miatt. Folyton ki kellett mennem h ne ébresszem fel a kiccccsaládom, aztán volt h hunytam egyet kint is a nappaliban, de nem vagyok nyugodt ha messze van a babakusz, így visszamásztam a hálóba.
Vendég

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 20150601134430 2010.02.19 09:04-kor.
20150601134430

[quote]i írta:tt ültem a kanapén és felváltva szívtam a két cumit...
Ezt bevizuáltam! :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég

Viki - akkor gyorsan feküdj le Te is!! :wink: Mini Laci nagyon édin csicsikált! :lol: És állai jó a pólója! Zsiráfos a kedvencem!!

Timi - nagyon jók a közös képek! És az a szááááj!!!! Zabálnivaló!! :D :D

Én indítványoztam már régebben h mindenki hozzon baba-mama fotókat, de nem sokat kaptunk. Pedig jó lenne! :wink:
Vendég

........
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 20150601134430 2010.02.19 09:05-kor.
20150601134430

meleg: Annarol patakokban folyik a viz, a hajarol, homlokarol, csak egy ujjatlan body van rajta meg zokni, szegeny rossz nezni, torulgetem vizes kendovel a homlokat, eveskor meg duplan csorog mindenebol a viz- felek is nehogy aztan a valahol meg megcsapja kis hus( mondjuk kinn a szelben, boltban ....) aztan megfazzon!

Wera: pottyeim eltuntek, fogalmam nincs mitol volt, orvosnak sincs otlete:( azota nem eszem paradicsomaot, mert azt ettem legtobbet aznap.

fejtartas: Annanak szepen megy, es mar nala sem mukodik, hogy oldalra fektetem es kitamasztom, atgurul vagy hasra vagy hatra, igy en csak a fejet forgatom ejjel, napkozben meg alt hason van.

Mini Laci igen pasis! jokepu egy srac.
Vendég

Sziasztok!
Nálunk is csucsuzik apa és Zsolti!
De a másik három itt rohangál, nem győzöm csitítani őket! És a kaja iscsak félig kész. :? A kertbe meg nem merem kizavarni őket, az UV miatt!

Viszont éjjel apa fél kettes szopi után fogta Zsoltit, és kihozta a nappaliba, hogy majd ő elaltatja, és olyan jól elaltatta kint, hogy fél hétig aludt! És én is!

Kép
Kép
patr

Anna csak nyuglodik, ez a rohadt meleg :twisted: enni nem eszik, csak nyammog, aludni nem tud.....

szerintetek mitol lehet, hamlanak az ujjbegyei.

akiknel vol szemproblema: mitol mult el a valadekozas? amiota itthon vagyunk kapja a szemcseppet de nem javul, sot most ujra olyan ronda mint a legelejen.a vedono azt mondta 2 honapos koraig varunk, ha nem mulik, szemesz. de most meg 1 honapig legyen osszeragadva a szeme a csipatol?

mosoly: Anna igen mosolygos baba de hat ugye ez meg nem tudatos, csak almaban mosolyog, meg mikor nez ki a fajebol es "tarsalog" az oroszlannal, akkor . szerintem nala a plussz egy het amit benn toltott itt kinn is plusszkent van, vagy nem tudom, de tenyleg kis ugyes.
Vendég

Sziaszok lányok!

Micsoda divatos kis manók vannak itt!

Kata, mi Milumil HA startot eszünk, eddig be is jön.

Wera, egész napra vállaltad a kissrácot? Bátor vagy! De legalább edződsz a kistesóra!

Fejforgatás kérdéskör engem is izgalomba hozott, forgattam manókát mindenfelé, én arra jutottam, háton fekve nem tudja tartani a fejét, elbillenti inkább oldalra,nálunk is a jobb a nyerő.

Tami is sokat bukik utóbbi napokban. Mit kell olyankor csinálni, mikor az ágyban bukik, kivenni és függőlegesen tartani vagy hagyjam ágyban, csak feje legyen oldalt?

Pár kép akkor:

Kép
teó

na szóval aképek

Ja ziziségről, mondtam szülés után férjemnek, hogy szerintem a terhesség alatti ziziségem még rosszabb lesz, mondta, már rájött, nem győzi kidobálni a hűtőből az üres szalámis zacskókat, meg ha mond valamit, lehet egy perc múlva nem emlékszem rá,csak nézek rá bociszemekkel, hogy ezt már tényleg mondtad?

Szopipárnát nem szeretjük, még nem méretarányos
Kép

Vándorúton
Kép

Party lány
Kép Kép

Kép [img]

Szopi után, boldogan
https://www.babanet.hu/tarsalgo/attachme ... 0.4369.jpg[/img] Kép

Kép
teó

Bocsi, ha sok vagyok és nagy, de még ezt muszály!
:D
Kép

Kép
teó

Sziasztok!

Csak gyors bekukk mert lassan hivat a főnőköm! :wink:
Jól telt az éjszaka nem lázasodott be így nem is adtam kúpot!
11-kor elaludt és fél 4-ig nyomta aztán 6-ig játék volt,csak vigyorgott meg magyarázott! :twisted: :wink:
Ma is egész jó de már félek az estétől megint jön az időváltozás ilyenkor nagyon gáz!
Ja! és megindult a kaki,kamillatea bejött,tegnap este a köldökétől a térdéig fosban úszott úgyhogy megvolt az első zuhany is!! :lol:
Azóta már volt 3X!
Ma is csak 60-kat eszik,dehát ez van,nem azért mert nincs több,nem kér többet és békésen alszik! :wink:

Wera! Apával nem sokkal jobb a helyzet,jövő héten szabin lesz,kíváncsi vagyok mi lesz!
Ma én is mostam meg fürdőt takarítottam,de már egy hajmosást nagyon szeretnék,csak ilyen melegbe kinek van kedve szárítani és még vasalni is,anélkül meg felesleges megmosnom mert kb. olyan vagyok mint egy oroszlán!
Na talán azt majd holnap!

Csináltam egy fotót már rég tereztem ma végre sikerült,ez várt az udvaron mikor hazajöttünk! :wink:

Kép

Kép

Kép
ibm

Ziziség! Egyik reggel mikor Apa ébredt megkérdezte,hogy mi a tervem a telefontöltővel?
Mondom:miért??????????
Azt mondja mert azt szorongatom! :lol: :lol: :lol: :lol:
Azthittem a cumi és nagy erővel szorongattam álmomban,még jó,hogy nem dugtam a gyerek szájába! :lol: :lol: :lol:
Lemostam a tojást és felütöttem a mosogatóba....
Vannak gázos dolgok,nem múlt el a terheséggel! :lol: :lol: :lol:

Wera! Aszta! te nagyon bátor vagy!

Kép

Kép
ibm

Kép Kép Kép

Kép

Kép
ibm

anyjuk, az ujjbegye Eliotnak is hámlott, de elmúlt. Nem tudom mitől volt, de én nem csináltam vele semmit.

A szemproblémára pedig nekem az jött be, hogy semmit nem tettem rá, és csak száraz fültisztítóval nagyon óvatosan kiszedtem mindig a szemzugból a csipát, hogy ne dörzsöljem meg sehol és gyönyörűen elmúlt minden baja. Párszor még bepróbálkozott, de ezzel a módszerrel mindig elmúlik pár óra alatt. Amikor kamilláztam azt vettem észre, hogy a nedvességtől csak még inkább ragadós lett neki...

Eliot meg szegény tele van melegkiütéssel. Nem csak az arca, hanem a karja, meg a háta is. Szegény totál kivan. Próbáltam úgy etetni, hogy ne a karomon legyen közvetlen a csupasz kis teste, mert attól szó szerint folyt rólunk a víz, de így sem volt semmivel sem jobb... Majdcsak jön már a normálisabb hőmérséklet...

Ezeken a ziziségeken nagyon jót mulattam. Én még szerencsére nem vettem magamon észre ilyen dolgokat, de lehet, hogy én vagyok a fő zizi, hogy még csak fel sem tűnnek. :) :) :)

Apát most hívtam hogy ugye siet haza? Erre mondja hogy még egy csomó dolga van. Mondom de azért jó lenne ha igyekezne. Erre ő, hogy most éppen lecsót főz (hozzá tartozik, hogy már tegnap mondta, hogy lecsózás lesz benn, mert nincs benn a két főnök, és ilyenkor lehet... :) de a gáz csak az, hogy így is mindig ő jön el utoljára, mert neki van a legtöbb melója (ő meg tudja csinálni másokét, mások viszont nem tudják az övét...) meg van amit csak akkor tud megcsinálni amikor már mindenki más befejezte, erre ő főzi a lecsót a tizenix embernek... Hát nem örültem neki. MOndtam neki hogy akkor maradjon is benn főzőcskézni...
Na szerintem most én is ledőlök egy kicsit. Valami álom nap van ma. Az előző 3 órát végignézelődte a két etetés között, most viszont megint durmol. :) Úgyhogy szerintem én is ezt fogom tenni. Bár vasalni még lenne mit, de úgy vagyok vele, hogy mára már így is eleget teljesítettem. :)

Majd még jövök. t.maria nagyon hiányzik. Vajon miért nem jön? Gondolom, hogy a három lánnyal millió dolga van, de azért jó lenne egy kis helyzetjelentés. Meg h.szilvi, meg tita, meg véda, meg még egy csomóan mások...

KépKép
muffin

Nálunk 32 fok van a nappaliban! :shock: :evil: :shock:

Kép
Kép
patr

8)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.03.03 22:46-kor.
Vendég

8)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.03.03 22:46-kor.
Vendég

Kata, Zsoltinak a lábujjai hámlottak, most már legalább tudom miért! :lol:

Nálunk is tetőtér van, patakokban folyik rólunk a víz!
Zsolti már egy szál pelenkában...

Kép
Kép
patr

lányok!
szerintetek ilyen időben ki lehet menni sétálni???
mert ugy terveztem hogy elslattyogunk apa elé.
nah persze nem tudom pontosan mikor, mert még durmol és utána még eszünk is.
szrintem olyan fél5 körül megyünk majd.
de olyan meleg van...

Kép

Kép
timi1982

8)
Vendég

Ó, hála az égnek akkor nem én vagyok ilyen zakkant! :lol:

Ami - :lol: :lol: nagyon tetszett a töltős meg a tojásos sztori! :wink:
Jaj, milyen szép fiú ez az Áron! Neki is olyan jó kis husi-pofija van mint Nórinak! Keveset esznek vagy sem, látszik rajtuk h nem éheznek! :lol: :lol:

Teo - Tami nagyon kis édibédi! Még sírósan is gyönyörű! :wink:

Mindjárt írok Marcsinak sms-t mert kíváncsi vagyok mi lehet vele!

Timi - szerintem kimehettek, csak ne érje a nap Nyuszifület. Bár fél 5 már elmúlt, úh gondolom mostanra már döntöttél... :)

Nekünk most szerencsére nincs melegkiütésünk. Csodálkozom is, mert van itt is vagy 35 fok a panelban :roll: Szopi közben azt hittem tejcsi csurog ki a szájából és folyik végig a karomon, hát a fejéről görgedeztek az izzadságcseppek... szegénykém...

Anyjuk - nekünk sem jött be a szemére a kamillázás. Még az volt a legjobb amikor sima felforralt, lehűtött vízzel töröltem le. Arra vigyázz hogy egy darabka vattával csak 1x szabad végighúzni a szemecskét és mindig a szeme külső sarkától befelé kell törölni! És mielőtt ezt megcsinálod, óvatosan nyomd ki a váladékot a szemzugból! Nekünk ez javított a helyzeten, de sajna nem lett tökéletes, így ki kellett tisztíttatni szemésszel.
Vendég

Igy nyaralunk mi:

Kép
Vendég

Babócák tündériek! :D
Vera:inkább az izzadság gördüljön kle,mint a kaki-Én már kétszer kaptam belőle,most nemrég másodszorra.
Pár napja ült az ölemben,és akkor oldalt fojt ki,most meg feküdt a karomban,miközben ültem,nagyokat vigyorogtunk egymásra-kicsi rotyi,érzem meleg,és naná hogy folyik rajtam végig a kaki :roll:
Bezzeg mikor Anyósnál van,persze hogy nem kakálja le,se Apát,csak engem :)

Kép
Kép
Kép
kike

Igaz hogy a kicsi pelus a hibás,de már csak két darab van belőle-még kétszer kaphatok :lol:

Kép
Kép
Kép
kike

Sziasztok!
Vagyok én is! Anyu ma utazott haza! Szóval megint egyedül leszek itthon Laurával hétköznaponként. Bár októberben meg jönnek keresztanyámék!

Laura nagyon jó baba volt ma, de már éjjel is. fél 9-kor aludt el, majd 12-kor kelt enni, aztán 5-kor, és 8-kor.
Ma már kétszer is voltunk sétálni, az egyik sétából most érkeztünk meg!

Szly!
Tényleg igy van, hogy már nagyon-nagyon sokat változott Laura. Hétről hétre egészen máshogy néz ki! És ez ugye a fényképeken a legszembetűnőbb.

Amugy már nagyon sokat fent van, nézelődik.

Nagyon aranyos babafotókat láttam, most hadd ne soroljam egyenként! :)

d.dodó

8)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.03.03 22:47-kor.
Vendég

csináltam egy videót a terhességről meg az egész kis történetünkről, nézzétek meg a youtube-on. Kicsit gyorsan kell olvasni, mert a power pointból nem teljesen sikerült az időket úgy átvinni a videóra... Azért remélem tetszeni fog. :) Majd lesz folytatás. :)

http://www.youtube.com/watch?v=wZbpT-0kbp0

KépKép
muffin

apa hazajött négy körül, és kértem, hogy menjünk el valahova, de persze leült a gép elé és most meg 20 perc múlva etetni kell, úgyhogy ma már nem lesz belőle semmi :twisted: Ilyenkor olyan mérges tudok lenni. Nem érti meg, hogy baromi unalmas tud lenni egész nap ugyanazt csinálni 50-szer, és csak várni hogy hazajöjjön, erre ő...

KépKép
muffin

Muffin! Nagyon jó ez a film! És megható, picsogtam a végére!

KépKép
KépKép
terek.krisztina
Tatabánya

sziasztok!
ebben a fórumban még új vagyok.
nagyon édesek a babák!!!
a kislányom 7 és fél hetes és nem tud szopizni, a szülőágyon sem sikerült és azóta sem, csak bimbóvédővel, meg ugye a cumisüveg... tejem elég sok van, egyfolytában fejnem kell.
van valakinek valami ötlete, hogyan lehet megtanítani egy babát szopizni?
Vendég

Szia Anyany! Ha egy kicsit pontosabban leírnád, hogy mi a gond..
Mit csinál a babóca ha szoptatni próbálsz?

KépKép
KépKép
terek.krisztina
Tatabánya

Anyany - először is üdv itt köztünk és gratulálunk a kisbabádhoz! Hát, nem könnyű egy cumizavaros babát rávezetni a technikára, de elvileg semmi sem lehetetlen. Az én babám a pohárból és a cumisüvegből ivástól lett az és rengeteget szenvedtem vele, mire sikerült neki normálisan szopizni. Sajnos néha még mindig kínlódunk, de már nem olyan vészes.
Én úgy gondolom sokmindent nem tehetsz, erőltetni kell a szopizást, még ha sír is. Türelemjáték. Én mindig spricceltem egy kis tejet a szájába és akkor érzi hogy innen valahogy jönnie kell a kajának és próbálkozik.
Már rögtön az elején ezért kezedted el használni a bimbóvédőt vagy más miatt is?
Vendég

Szia Anyany:itt kérhetsz tanácsot és olvasd el amiket eddig írtak,hátha van köztük rátok is vonatkozó:
http://www.kismamablog.hu/szoptatas/kev ... mment-4607

Kép
Kép
Kép
kike

Sziasztok!

Vagyunk mi is, kitikkadva a melegtől...
Adél ma leszarta az apukáját: :D :D :D Mindenki fürdött utána! :) Éljen a Pampers! ( Sleep and play) De azt a pár darabot már elhasználjuk....

Evelin
, Te ma megint nagyon eredményes voltál. Minden elismerésem! :D

Laci, Tami, Bence- Csabi és Dóri is nagyon édes és hogy nőnek! Főleg Dóri nem semmi, látszik rajta az 1 kg egy hónap alatt! :)
Tami meg alkatra tiszta Adél,. bár most Adél már kezd itt ott
gömbölyű lenni. 4200 gramm a mai súly!

Van aki a pótlást nem cumisüvegből adja? Ma egy kolléganőm kicsit megijesztett, mondta, hogy simán elromolhat még a leányom és inkább kanalaztassam...Tapasztalat valakinek?

Na, jó éjt!

Kép
andkata

Muffin - én is megkönnyeztem! Nagyon ügyi vagy, biztos vagyok benne hogy Eliotnak küldetése van ebben a világban és nem véletlenül került hozzátok! Jobb szülőket tuti nem is választhatott volna. :wink:
Vendég

Kata - szerintem ha eddig nem volt gond, akkor már nem is lesz! Főleg ha először mindig cicire teszed és csak utána kapja a cumisüveget. Szerintem mire belekanalaznád azt a mennyiséget kihullana a hajad... :twisted:
Vendég

Nóri tegnap 2x szart le engem, hála a Pempersnek, ezért is írtam hogy mennyire úúútálom. Pedig becsülettel kihajtogattam a gumiperemet is meg minden, de hiába.
Van 2 itthoni fölsőm, vékonyak, pántosak, lazák, imádom őket, mindig alig várom hogy megszáradjanak a mosásból már veszem is föl. Nah, tegnap 2 óra alatt fosta le mindkettőt. Ráadásul úgy hogy pont az ölemben volt amikor történt a baleset és akkor jött a kajafutár. Nórit letettem, átvettem a kaját, bejöttem és csak utána vettem észre a sárgadinnye méretű foltot... hátőőőő... :twisted: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég

Köszi amiket írtatok. :) Jólesett. :)

Pampers: nekünk már csak 2 db van!!! SZámolom ám... :) Aztán végre jöhet a jó öreg huggies. :)

anyany! Van egy ilyen szerkezet, aminek pont az a neve, hogy szoptanít. Ez kb úgy néz ki, hogy egy tartályfélébe beleöntöd a tejet és egy csövet a cicidre ragasztasz, amin keresztül jön a tej. Elég nehéz így elképzelni, de elvileg pont erre való, hogy eleinte akkor is folyik neki a 'ciciből' amikor nem szívja, aztán te a csövekkel tudod szabályozni hogy mennyire follyon, de neki is dolgozni kell érte, és így elvileg meg tudja tanulni a helyes szopást. Itt van is egy eladó ha érdekel, ronix vett egyet és ő végül nem tudta használni mert nekik nem az volt a gond, hanem hogy nem volt tejcsi. Ha gondolod írj neki privit, vagy ha újat szeretnél infó: http://www.minimano.hu/termekeink/91/96 ... t_sns.html

Kíváncsi vagyok mekkora vihar lesz itt... Már készül...

Na most megyek mert mindjárt itt a kaja és jól betúrom az arcomba... Nem értem amúgy hogy miért nem vagyok éhes... Reggel ettem egy szelet kenyeret és annyi. És igazából most is simán le tudnék feküdni evés nélkül... De nem fogok!!! Kell a békának a kaja...
Ja, meg még egyet fejek is... :( Na jó éjt mindenkinek!

KépKép
muffin

Muffin - vigyázz ezzel a kaja-dologgal! Ha én nem eszem bőven, másnapra fele annyi tejem van. Pedig rohadtul nem vagyok ám éhes ebben a nagy melegben, napi 5 liter folyadék mellett meg pláne! De tömöm magamba amíg csak bírom. Remek érzés, nem mondom.
Persze biztos vannak olyan szerencsések akiknek kajálás nélkül is van elég tejük. Hát én sajna nem vagyok ilyen. De Isten ments hogy sopánkodjak, tudom, örülhetek hogy egyáltalán van!! :)

Nóri ma annyit alszik hogy el se hiszem! Biztos az oltás miatt, mondta is a dr.nő hogy fáradékonyabb lesz, de nem gondoltam vna h ennyire. Igaz nem bánom :twisted: . Olyan édesen alszik a kis drágám! :wink:

Nah, eldugulok végre! Nyugodalmas jóéjszakát mindenkinek! :D
Vendég

Evelin ez annyira gyönyörű!!! Hihetetlen az a pozitívizmus ami Belőletek árad!!!...
Nagyon drukkolunk kicsi Eliotnak! :D :D :D

Kép
andkata

Sziasztok!

Muffin annyira szupi ez a kis film. Hát én is megkönnyeztem, nagyon erős csajszi vagy. Tényleg jó hogy Eliot hozzátok született. Sok szülő biztos nem lenne ilyen erős. :)

Kép
linda24

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?