A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » Terhesség és magas vérnyomás

Hát ha én éjjel felébredek, nehezen alszom vissza.Kép
Ma éjjel is kétszer keltett minket a lányom, talán bennem a hiba, hogy így egész nap csak lézengek. Talán a vérnyomáscsökkentő is okozhatja, hogy ilyenkor annyira fáradtnak érzem magam?
andi70

Nem benned a hiba, hanem a terhesség alatti hormonváltozásokban. Terhesen én is iszonyat nehzen aludtam vissza, ha meg kellet valamiért ébrednem. Aztán most szoptatás alatt meg egy pillanata alatt elalszom. Mondjuk amennyit alszom nem csoda, hogy ha lehet már elszom is. Akár ülve, állva, bárhogy képes vagyok aludni egy-egy pillanatot. Kép

Panni
uran

Én is jobban bírtam az éjszakázást, mikor még nem voltam terhes. És sajnos, a lányomnak jön a foga, kegyetlen éjszakáink vannak.Kép
És az is lehet, hogy a terhességtől van, hogy éjszaka sokszor szinte légszomjjal küszködök? Alig kapok levegőt. Vagy ez allergia?
andi70

Sziasztok!

Van valaki aki válaszolna egy-pár kérdésemre?
Igazából a magas vérnyomással is összefüggésben álló HELLP-syndrómáról szeretnék kérdezni.

Köszönöm: Andrea

Kép
blandrea

Szia Andi!

Mond mi a kérdés ha tudok segítek.
Remélem nem áll fenn a gyanuja?
s_kyra

Skyra!

Visszaolvastam a terhességi toxémia topikban az archivokat és meglepődtem mert sokakról kiderült, hogy HELLP-esek voltak. Ott senki nem volt aki a kérdéseimre tudott volna válaszolni és azt ajánlották, hogy próbáljam meg itt.
Sajna én is HELLP-syndrómás voltam tavaly szeptemberben, és mivel most készülünk a 2. babára eléggé aggódom, hogy újból előjöhet. Mivel az elsőnél már a 26. héten mutatkozott és olyan súlyossággal, hogy 24 órán belül császározni kellett.
Mennyi az esélyem a másodiknál, ha az apa ugyanaz a személy? És ha megint lesz meddig lehet húzni (mivel az elsőnél még húzni sem lehetett az időt)?

Andrea

Kép
blandrea

Blandrea!
Sajnos itt nem érvényes a szabály, amire célzol, mert a genetikai-immunologiai háttér még zavarosabb, mint a toxémia esetén. És arra sincs szabály meddig lehet húzni. Ez függy a terhességi kortól. Ha van esély arra, hogy a magzat érettsége lényegesen javítható pl. 28-32 között, akkor lehet kockáztatni, előtte, mivel a magzat még így is úgy is éretlen még nem, utánna már, mivel elég érett arra, hogy a PIC-ben könnyen rendben legyen már nem.
Nehéz ügy, egyéni megítélést igényel.
gyuri
Szeged

Gyuri!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Nem nagyon nyugtat meg, de tudtam, hogy valami ilyesmire számíthatok. Abban azért bízom, hogy ha már tudja az orvosom (SOTE1), hogy az előző tehességnél HELLP-es voltam, akkor "talán" időben észre veszik. Sajna az első baba nem élte túl (1 hétig élt), ezért szertnénk egy másodikat.
Fokozatos ellenőrzéssel tartható az állapot?

Andrea

Kép
blandrea

Szia Andi!

Látom megkaptad a választ a kérdésedre. Sajnálom ami veled történt, de sajnos ez a betegség valakinél többszőr is visszajöhet.
Nekem az egyik ismerősömnek volt ez a betegsége őt toxémiával fektették be a korházba és ott derűlt ki, hogy hellp-es. Neki vízesedéssel és magas vérnyomással kezdődött. De azóta van már két egészséges gyereke.
Én csak azt tudom neked tanácsolni mielöbb keresd fel az orvosod vidd a leleteidet és vele beszéld meg mielött újból próbálkoztok.
Mert itt hiába is adnánk adunk neked tanácsokat, hogy esetleg mit tegyél a ˝megelőzés érdekében˝, ezt csak egy szakemeberrel lehet megbeszélni aki nagyjából tudja is az okát, hogy neked mitől jött ki ez a betegség és mire figyelj oda a késöbbiekben. Akkor sem lehetsz benne 100%-ban biztos de ő többet tud segíteni neked mint itt bárki más. Hiába szakember a Gyuri is de látatlanban ő sem fog tudni neked nagyon mit mondani, mert ahogy ő is írta a válaszában, ez egyéni megítélést igényel.
Mégegyszer nagyon sajnálom ami veled történt a reményt azért ne add fel. DE MENJ EL ORVOSHOZ.

Kyra

UI: A legutolsó kérdésedre azt tudom neked megint csak tanácsolni, hogy azt is az orvosoddal beszéld meg, mert az okot kell megpróbálni először kideríteni, mivel valami miatt kijött ez a betegség csak úgy semmi nem jön magától és az okot kell megtalálni és megpróbálni megelőzni.
s_kyra

Kedves Gyuri!
azt szeretném kérdezei, hogy ha két és fél éve szülés napján kiugrott a vérnyomásom, majd a májfunkcióim is leromlottak, de mindkettő rendeződött (vérnyomás kb két hét alatt, a májenzimek kb 5-6 hónap alatt), akkor ez az esemény
ellenjavallja-e most a fogamzásgátló szedést?
csicser

Gyuri, azt írod: "Sajnos itt nem érvényes a szabály, amire célzol, mert a genetikai-immunologiai háttér még zavarosabb, mint a toxémia esetén."

Bocs a tudatlanságomért, de a HELLP nem a súlyos, kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt toxémia következménye? Itt két különböző dologról van szó? HELLP-nek nem azt hívjuk, amikor a toxémia folyományaként lesz fejfájás, szikralátás, rángógörcs, májfunkciók romlása stb.?

Köszi, Liv

Kép

Kép
liv

Blandrea!
épp mivel a kórok bizonytalan, nem is lehet előre megjósolni az ismétlődési kockázatot. A felkészülésnek egyetleg specifikus lehetősége van: a vérnyomást kell ellenőrizni. Mást nem tehetsz.

csicser!
Szerintem nem, de ha elkezded, a vérnyomást min havonta, a májfunkciókat 2-3 havonta érdemes, esetleg feleslegesen, ellenőrizni.

Liv!
A HELLP önálló kórkép, csak gyakran együttjár a toxémia tüneteivel ezért gyakran együtt említik, s bár a lényegét ennek és annak sem egészen értjük, de valószínüleg nem azonos betegségek. A HELLP sokkal veszélyesebb ugyan de nem tekinthető (elvileg) egy nagyon súlyos toxémiának. Gyakorlatilag viszont a teendők csaknem azonosak: gyógyszer nincs és megszünteteése csaka terhesség befejezésével lehetséges.
A fejfájás, szikralátás, rángógörcsöt eklampsziának hívjuk, mely mellett gyakran van májfunkció romlás sőt a trombociták számának erős csökkenése - véralvadási zavar is. A HELLP-hez nem kell sem magas vérnyomás sem "vizesedés", viszont a fenti laborleletek mellet a vörösvérsejtek szétesése jelenik meg (hemolizis) ami gyakran sárgasággal jár.
gyuri
Szeged

Gyuri: köszönöm szépen!
csicser

Gyuri, köszönömet a válaszért!

Liv

Kép

Kép
liv

Na, ezt elgépeltem. Szal köszönet a válaszért. Kép

Kép

Kép
liv

Gyuri!

Nálam megvoltak a toxémia jelei is. Bár a vérnyomásom végig alacsony volt ezért nem is aggódtam, aztán egyik napról a másikra 160/110 lett. Vízesedni is elég szépen bevizesedtem, de azt is csak hirtelen (kb: + 25 kg víz). Aztán jött még mellé a fehérje a vizeletben. Pár óra alatt megromlott a máj- és vesefunkcióm is. Bár hamar megcsászároztak, a császárt követően mégsem javult az állapotom. A trombocitaszámom lement 40 ezer alá, vért és plazmát is kaptam, de másnapra még rosszabbul lettem. Kiderült tüdőödémám van, átvittek egy másik kórházba ahol plazmaferezist csináltak + lélegeztető. Azt mondták az orvosok ilyen csúnya plazmát még nem láttak. De szerencsére pár kezelés után el kezdett javulni az állapotom. A talpraállás elég nehéz volt, de szerencsére sikerült. Hát ez az amitől félek, nem szeretném ezt még egyszer végig csinálni. De babát azt nagyon szeretnék.

Andrea

Kép
blandrea

Gyuri!

MÉg valami. A hematológiai vizsgálat során kiderült, hogy öröklött trombózis hajlamom van. Egyenlőre nem szorul kezelésre, de azt mondták a terhesség alatt injekciózni kell magamat. Illetve, hogy végig aszpirint kell szednem.
Tudom, hogy ez nem old meg sok mindent, de remélem, hogy valamennyit segít.

Andrea

Kép
blandrea

Gyuri!
Te orvos vagy?
Bocsi, de nem tudok rólad semmit!
Babát szeretnénk de már most magas a vérnyomim mit tehetek mennyire veszényes ez a baba várás során!
Félek?
Morbid de sokan.......bele?
Segíts!
hukmuk
hukmuk

Balandrea!
Melyik kórházba tartozol?
Nekem már most terhesség előtt is magas nagyon félek!
h-hogy csináltak ilyen vizsgálatot?
Puszi
hukmuk

Hukmuk!

Én a SOTE 1.sz. női klinikájára járok, amióta ez az eset történt velem.
A vizsgálatra pedig úgy kerültem, hogy ebben a korházban van egy aneszteziológus doktornő, aki próbált nekem segíteni abban, hogy mitől alakulhatott ki ez az egész. Bár igazából nem ez volt a közvetelen ok, de a kisfiam a terhességi héthez képest kissebb súllyal született, valószínűleg azért mert voltak elzáródások a méhben, így nem tudott megfelelően fejlődni. Úgy tudom, hogy az injekció abban fog majd segíteni, hogy ne legyenek elzáródások a méhben, az oxigén megfelelően keringjen, stb. De a vényomásra nem megoldás.
Én annyit tudok neked ajánlani, hogy keress egy jó orvost aki folyamatosan figyelemmel kíséri a vérnyomásodat (sajna ez nem játék), de nem vagyok szakértő csak a saját tapasztalataimat tudom. Viszont gondolom a magas vérnyomás nem tesz jót a terhességnek. De Gyuri ebben jobban tud neked segíteni.

Szia, Andrea

Kép
blandrea

Hukmuk!

Azt elfelejtettem leírni, hogy a Szabolcs utcában csinálták a vizsgálatot.

Kép
blandrea

Gyuri!

Még azt szeretném kérdezni, hogy az Elevit elég önmagában, vagy lehet mellé még +folsavat szedni?

Kép
blandrea

Köszi Andi!
Kutvölgyibe van a nőgyogyim és a belgyógyászom is !
szerinted jó kórház bízhatok bennük idáig csak jót hallottam róla!?
Köszi
Imátkozom érted
hukmuk

Dopegytet állítólag kivonják a forgalomból!
Tudtok vmit erről?
Most mi lesz ezt h gondolják?
A patikában azt mondták ez volt a legjobb és nincs igazán más bíztos ster helyette!
köszi
hukmuk

Hukmuk!
Most először annyit, hogy szükséged lesz már aterhesség előtt átállni olyan gyógyszerre, amit a terhesség alatt is lehet szedni, és utána fokozott figyelemmel kísérni a terhesség során a vérnyomást. azt hiszem nagyjából ennyit kell tenni. Ill. valszeg jó lenne olyan nődoki, aki ért a magas vérnyomás okozta problémákhoz a terhesség alatt.

Panni
uran

Hukmuk!

A kútvölgyiben én az intenzív osztályon voltam, de ott mindent megtettek értem. A többi osztályt nem ismerem.

Szia: Andrea

Kép
blandrea

Gyuri, megint kérdeznék, ha nem baj.
Én eredetileg kútvölgyis vagyok, a toxémia miatt kerültem át a SOTE I-re a 32. héten.
A második terhességemnél ajánlott majd egyből a SOTE-n kezdeni, vagy elég megint akkor átmenni, HA netán megint előjön a toxémia? Mert én igazából szeretnék kútvölgyis maradni.

Liv

Kép

Kép
liv

Liv!
Mikor szültél és kinél?
Jó lenne ha írnál a dokiról, a kórházról.
Köszi
hukmuk

Blandrea!
Szerintem az egész hátterében az öröklött thrombosiskészség áll, arról tudjuk, hogy a legsúlyosabb képeket okozza (viszont nem HELLP mert nincs benn hemolizis -nem is voltál sárga, mindegy akkor is ezt kellett csinálni) és sajnos számíthatsz arra, hogy ismét előjön (mert az öröklöttség nem változik) A terhesség előtt már kell kismolekulasúlyu heparint adni, csak így lehetsz terhes, beszéld meg Nemes dr-ral is (ugy-e ő volt a Szabolcsban).

Hukmuk!
A magas vérnyomást már előre kell beállítani és úgy menni a tzerhességenk! A Dopegyt-ről sajnos újra meg újra elterjed ez a hír, mivel talán már csak a szülészek használják, nem gazdaságos. A gyógyszergyárat pedig a gazdaságosság érdekli nem a terhesség. Abból neki kevés van....

Liv!
Ha "sima" toémia volt és most sincs magas vérnyomásod, mivel az ismétlődés enyhébb, esetleg nincs is és mint látod orvososd időben lépett, szerintem a legjobban úgy jársz, ha ismét vele kezdesz.
gyuri
Szeged

Kedves Gyuri!

Köszönöm az infókat, bár elég rosszul hangzik. Nemes dr-nál voltam, de ő azt mondta csak akkor kell mennem hozzá, ha teherbeesek, viszont akkor egyből, hogy rátudjunk állni az injekcióra. Miért nem mondta, hogy már előtte is kellene szúrni magamat?

Andrea

Kép
blandrea

Gyuri, köszönöm.

Hukmuk, tavaly aug.-szept. körül olvashatod a történetünket ezen és a 2004. őszi babák topikon. Nagyon féltem, mert átkerültem egy idegen kórházba, senkit nem ismertem, nem tudtam, mire számíthatok. Ráadásul pont abban a 2 hétben, amíg ez az egész lezajlott, az orvosom szabadságon volt, tehát még a kútvölgyiben is idegen orvosok kezeltek. De minden jó, ha vége jó, ügyeletes orvosok csinálták a császárt: Szigeti Zsanett és Papp ?, akik előtt le a kalappal.
A benn fekvés idején minden orvos nagyon normális volt, odafigyeltek, kérdezhettem tőlük, tudtam, hogy jó kezekben vagyok.

Liv

Kép

Kép
liv

Szia Gyuri!
Kell még vmilyen vizsgálatot csinálni?
Mennyi az esély a toxémiára?
Thrombosis hogyan állapítható meg?
Köszi
hukmuk

Blandrea!
Ezt megkérdezném tőle. Szerintem előre kellene.

Hukmuk!
Babázóban Te kérdeztél?
Thrombosis tünetei magukért beszélnek, a hajlamot úgy lehet tesztelni, hogy volt-e a családban mélyvénás thrombosis, a viszeres nem számít.
gyuri
Szeged

Sziasztok!

Jó rég nem jelentkeztem, eddig egész jól ment minden, de most "kissé" megijedtem.
Ma töltöttem be a 22. hetet, kb. egy hete rendetlenkedik a vérnyomásom, ma pl. 128/92-t (!) mértem. Ez nagyon-nagyon rossz?
3 napja kezdtem a Dopegytet 4x2-es dózisban szedni, hétfőn megbeszélem a dokimmal, hogy talán nem ártana Corinfart is szednem.
Egyébként rendszeresen 100 körüli a pulzusom, még akkor is, ha épp egész jó a vérnyomásom.
Jelenleg, ha idegesnek érzem, még fél Pipolphent is szedek.
Vélemény?
Egyébként nem dagad a lábam, 2 hete voltam uh-n, a babával minden rendben volt, és most voltam speciális vérvételen (vajon toxémiás vagyok-e?), azon is minden stimmelt.

Köszi előre is a segítséget, a véleményeket.
Üdv
Andi
andi70

Andi!
Én még semmit sem adtam volna ... max csináltattam VOLNA egy 24 órás ambuláns méréssorozatot. Egy mérés nem mérés és a 128/92 nem kóros.
gyuri
Szeged

Andi (ill. Gyuri), milyen az a speciális vérvétel, ami kimutatja, hogy toxémiás vagy-e?

Liv

Kép

Kép
liv

Szia !Gyuri!
Elképzelhető h én kérdeztelek!
Köszi a tanácsokat ill infókat.
Szerited nagy gond lesz a vérnyomiból?
Fogorvosi ellátása alatt lehet próbálkozni v inkáb hagyjunk ki egy hónapot.?
Köszi
hukmuk

Hukmuk!
Ha a fogorvost sem zavarja ....
"vérnyomi" nem ítélhető meg előre.

Liv!
Nem vérvétel: vérnyomásmérés. 24 órás, ambuláns folyamatos mérés (ABPM - ambulantory blood pressure monitoring), amit Andi-nak is ajánlottam.
gyuri
Szeged

Gyuri!
Köszi a választ, megnyugtattál. Nagyon jól vagyok, leszmámítva a magas pulzust. 90 alá soha nem megy, és 100 fölüli sem ritka. A sok gyógyszer ellenére nem megy le nagyon a vérnyomásom, a legalacsonyabb, amit 4x2 Dopegyt szedése mellett szedtem, az 115/79 volt, ez azért nem annyira alacsony, ugye?

Liv!
Nem tudom, miket néznek vérből, hogy toxémiás vagyok-e, sajnos.Kép Három hete kell mennem ilyen vérvételre, legközelebb beszámolok, mit kér a labortól a dokim (feltéve, ha el tudom olvasni az írásátKép.
andi70

Sziasztok!

Most nézem, tegnap írtam utoljára, ma meg már megvan a baj.Kép(((( Sajnos, elkezdett dagadni a bal lábam.
Ez szerintetek mennyire kóros most, hogy lassan a 23. hetet is betöltöm?
Kérem szépen, nyugtassatok meg (mármint ha van rá valamicske kis remény, hogy nincs olyan nagy baj)
andi70

Szia Andi!

Nem vagyok szkértő, de ha csak az egyik lábad dagad, az nem hiszem, hogy a vérnyomás gon dmiatt lenne, hanem valamit nyom a baba. De mondom, nem vagyok szakértő.

Panni
uran

épp írtam neked a tünetes topikba, ezt nem vettem észre...
ha dagad a lábad, irány az orvos , ha csak az egyik, akkor meg főleg .....
majd ő megmondja hogy veszélyes-e vagy nincs jelentősége....
csicser

Miért főleg??????
Hú, most jól megijesztettél.

Holnap megyek vérvételre, hétfőre meglesz az eredmény.
Vérnyomim egyelőre rendben van, csak a pulzusom igen magas, átlagban 100 napközben.
andi70

hogy megnézze az orvos, nincs-e pl. trombózisod....
csicser

Jesszus, ha trombózisom lenne, akkor fájna a lábam, ugye?
Nem is tudom hirtelen eldönteni, melyik a "jobb": egy toxémia vagy egy trombózis.
Szerintetek indokolt lenne már pulzuscsökkentő??
andi70

Nyugi gyerekek.
Átmenetileg kicsit dagadhat a lába egy terhesnek. A trombozis fájdalommal jár, ha eddig nem volt most nem valószínű, hogy lesz. Jelenleg semmi baj sincs. Viszont még 4 hónap van hátra .... ezt így nem lesz könnyű kibírni. Lazitás!
gyuri
Szeged

Andi, próbálj nem görcsölni, és pihenj sokat! Egyelőre szerintem ez a legtöbb, amit tehetsz, az orvosod pedig biztosan figyel rád, minden rendben lesz.

Kép

Kép
liv

Gyuri!

Már irtam neked, és beszéltünk Nemes doktorról, no meg az injekcióról. Ma csináltam egy tesztet és pozitív lett. Nem szeretnék orvoshoz menni még ha lehet, mert még nagyon fiatal lehetek, 1 hetet lehet még várnom?

Köszi: Andrea

Kép
blandrea

Köszönöm a nyugtatást.Kép
Egyelőre ismét nem dagad a lábamKép
Pénteken voltam laboron, az eredmény ma lett meg. ESte kell beszélnem a dokimmal, aki nem javasolja, hogy szedjek pulzuscsökkentőt.
andi70

Andrea!
Minél előbb menj, ne várj. Nincs mire.
Szerintem már előre kellett volna adni
gyuri
Szeged

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?