A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

köszi Nenoke!

És a cs.p.?
baba24

Jaja, én is úgy értettem, csak ahogy Baba leírta, félreérthető volt, mintha az járna 3 évig, függetlenül attól, hoyg kap-e tgyást, gyedet. Szóval a kettő együtt nem megy.

Kép
nenoke

Uxi!
Úgy értettem, hogy a 168 nap után a baba 2 éves koráig... Úgy jó ugye?

De nekem lesz tgyás-om, megy gyed-em, akkor gyest 2 és 3 éves kora között kapok, meg cs.p.-t ugyi?
baba24

februárban jön hozzám a védőnő, pont ezeket áttárgyalni, akkor majd mondom, hogy most mi hogy, merre, meddig...oké?

Kép
zsuzsi**

igen, 2-3 éves kora között kapod a gyest. családi pótlékot végig függetlenül minden mástól. 18 vagy több éves korig

Kép
nenoke

http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=230
ezen a linken le irtak mindent igaz 2006 de több mint a semmi.

Bridzsi

Kép
esztora

Tényleg elég zutyulva írtam le :oops:

Akkkor konkrétan a törpi 2 éves koráig kapom a fizum 70 %-át+cs.p.
2 és 3 éves kor között a gyes+csp függetlenül a fizumtól.

Na így???
baba24

Tényleg, mizújs a babakötvénnyel? Az magától jár, vagy igényelni kell?

Kép
nenoke

Baba, a gyed ugyan a fizetésed 70%-a, de maximálva van valami 87500 FT-ban. Tehát ha jobban keresel, akkor a tgyás és a gyed eltér egymástól.

Kép
nenoke

Találtam erről én is egy jó cikket, 2007. január 24.-i a linkre kattintottam ahol a gyakorló anyukák bénáznak, és ott jobboldalt volt.

Csak sajnos a gépemen már nem jelenik meg. Ha valakit érdekel, próbálja meg. Benne van, hogy mit, hová kell beadni, letölthetőek az igénylő lapok.
Keresem a linket, ha vki megtalálja, felteszi??
baba24

Igen nenoke!
Kalkuláltam ezzel is. Csak érdekelt, hogy mi hogyan is van.

"Hogyan igényelhetõ a babakötvény?

A Magyar Államkincstár a születés hónapját követõ 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születésérõl, majd ezt követõen 8 munkanapon belül a gyermek nevére kincstári számlát nyit, amelyen a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait nyilvántartja. A kincstári számla megnyitásáról a Magyar Államkincstár a szülõknek levelet küld.
A szülõ Start-számlát nyithat a gyermek nevére valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A Start-számla megnyitásához a szülõnek igazolnia kell, hogy a családi pótlékot a nevére folyósítják, továbbá be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a gyermek adóigazolványát, illetve engedélyt kell adni a számlavezetõ pénzintézetnek arra, hogy a gyermek adatait a Start-számlával kapcsolatos ügyintézéshez nyilvántartsa. (Az adóigazolványt az APEH állítja ki, a gyermek adóazonosító jelérol a Magyar Államkincstár levelébõl értesülhetnek a szülõk.) A Start-számla a gyermek adóigazolványának kiváltása nélkül is megnyitható, ha a szülõ felhatalmazást ad, hogy a gyermek adóazonosító jelét a Magyar Államkincstár küldje meg a számlavezetõnek.
A számlanyitásról a bank vagy befektetési szolgáltató értesíti a Magyar Államkincstárat, amely ez alapján a szülõ által nyitott Start-számlára utalja az állami támogatást.
A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor késõbb is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad, és a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyezõ mértéku kamatot ír jóvá a számlán levõ összeg után. Ha a szülõ végül megnyitja a Start-számlát, a Magyar Államkincstár az addig a kincstári számlán összegyult összeget átutalja."

forrás:
https://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre ... ?id=060104
baba24

Bocsánat, azt hittem linket nem ilyen egyszerű beszúrni! Elég lett volna a cím is. :oops:
baba24

Tényleg, Ti fogtok babakötvényt igényelni?

kétfiús anyuka
babdorka

Baba, igen.
Most nem tudom mennyi a csp, tavaly 11 ezer volt 1 gyerekre, talán emelték 500 Ft-tal.

Nem tudja valaki, két gyerekre mennyi? mintha 23 ezer rémlene tavalyról.

KépKépKépKépKép
uxi

Köszi, Baba! Gondolom, érdemes valamelyik bankhoz, vagy befektetési alapba rakni. Hosszú távon pl. a részvény tuti jobban kamatozik, mint az 5 éves államkötvény, nem? Márpedig 18 éves koráig, vagy meddig úgysem kapja meg.

Kép
nenoke

Vagyis úgy értem, hogy fogtok-e Start számlát nyitni a gyereknek, vagy hagyjátok az Állam Kincstárban?

kétfiús anyuka
babdorka

Uxi!

2007. január 1-től:

1 gyermek: 11 700 ft
egyedülálló 1 gyermek: 12 700 ft

2 gyermek: 12 700 ft
egyedülálló 2 gyermek: 13 800 ft

három, v. többgyermekes család esetén: 14 900 ft
egyedülálló három v. többgyermekes: 15 900 ft

gyermekenként.
baba24

babdorka: szerintem mi nyitunk ilyen Start számlát, mert ezzel is több van...

Kép
zsuzsi**

Ja, szerintem is érdemes. Van egy statisztikánk Amerikából, hogy az elmúlt 80 évben bármely 15 éves időszakot megvizsgálunk, egy részvényportfolió többet hoz, mitn egy bankbetét. Márpedig az állampapír nem hozhat sokkal többet mint egy bankbetét. Talán épp az infláció felett van, nem?

Kép
nenoke

Szerintem mi is nyitunk ilyen számlát!

Írok még dolgokat:

Az egyszeri anyasági: 60 367 ft, ikrek esetén: 80 490 ft

A gyes 2007. február 15.-től 27 130 ft

A gyet szintén

Nyilatkozta ezt: Némethné Putnoky Judit az Eb. pt. osztályvezetője.
A már előbb említett, elveszített cikkben. 2007. január 24.-én.
baba24

Nagyjából átfutottam, ez a babakötvény kvázi egy évi 10 %-os kamatozású befektetésnek felel meg+40 000 Ft induló tőke. De ez így nem teljesen igaz, mert csak az a része "kamatozik", amit aktuáálisan beteszünk, és csak akkor, ha havonta beletesszük a pénzt.
Nincs kamatos kamat, meg hasonló cuccok, és a tőke sem kamatozik.

Évi 60 000Ft-nál semmiképpen nem éri meg többet beletenni, mert arra a részre tkp nincs már "kamat" (vagyis 10%-os támogatás), alatta meg nem használjuk ki a max. támogatást.

Összességében nem tudom, megéri-e, egyszer ki kellene számolni, ha évi 60000Ft-ot egyéb helyre fektetnék be 18 éven át, az jobban megérné-e. Ma alacsonyabbak a kamatok, mint 10 %, és várhatóan ez nem is fog jelentősen emelkedni. A bibi csak az lehet, hogy itt nem az egész pénz "kamatozik", csak az a rész hoz hasznot, amit évente berakunk, a többi csak áll benne.

Mindenesetre ha már adják, miért ne váltsuk ki? A kérdés inkább az, megléri-e még hozzátenni, vagy inkább máshol gyűjtsük a pénzt.

Na ezt jól megbonyolítottam, remélem azért érthető...
:oops:

KépKépKépKépKép
uxi

Vagy lehet, hogy rosszul olvastam, és kamatozik is+állami támogatás is van?

Így jár, aki csak átfutja... :oops: :oops: Meg akinek közben a gyereke fésűvel veri az ablakot...

KépKépKépKépKép
uxi

Baba, köszi!
Az már nem rossz, 25400/hó. Majdnem annyi, mint a gyes...

KépKépKépKépKép
uxi

Bizony Uxi! Legalább már kinéz valahogy az a 25 000 ft :wink: negyed 100 000 :lol:
baba24

Csak épp a kiadások nem ennyivel nőnek...

KépKépKépKépKép
uxi

Szerintem egyébként baromi kevés ez a pénz ahhoz képest, nem?

Kép
zsuzsi**

Uxi, tényleg fésűvel veri az ablakot, itt szó nincs arról, hogy ne lenne kamatos kamat. :lol: Éppenhogy van rá kamat, méghozzá, ha a kincstári számlán hagyod, akkor az állampapírokkal megegyező kamat, ha meg átrakod máshova, az ottani aktuális kamat. PLusz még ezen felül van az is, hogy az állam a befizetéseidet megtoldja 10%-kal. A kamatadómentesség sem rossz, mert ha bankba rakod, ugye azt is kéne fizetni, mondjuk pl. ha életbiztosításba fektetetd, akkor 10 év után már nem.

Kép
nenoke

Szerintem tényleg csak annyi a hátránya, hogy valószínű nem fektetheted akármibe, csak az állam által biztonságosnak tekintett dologba, az meg tuti nem lehet részvény, amivel várhatóan legjobban lehetne hozammaximalizálni. Na nem mintha, őrült összeg lenne, amivel nagyot lehetne kaszálni... :lol:

Kép
nenoke

Jó kis témák vannak itt megint! :lol:

Pelenkázás terén eén azt hiszem trehány anya vagyok :oops: :lol: Most Mátét reggel tisztába teszem, és ha nem kakil be legközelebb csak este. A pelus simán bírja, a gyerek teljesen száraz marad, popsi nem piros, így elég :lol: Marci végre kb 2-3hete napközben szobatiszta, neki csak éjszakára kell meg ha megyünk valahova!
Na jó mikor picik voltak természetesen többször cseréltem, de akkor sem minden kajálásnál. Ha kakis volt rögtön tisztába tettem természetesen, de volt, hogy 5-6órát is rajtuk volt a pelus :oops: Éjszaka csak ha kaki volt akkor cseréltük :wink:

Babakötvénnyel kapcsolatban még nincs tapasztalatom, még nem is nagyon foglalkoztam vele :roll:

Tgyás, gyed, gyes stb már mindent megbeszéltetek :lol:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Sziasztok Lányok, megyek hazaaa!

Kép
zsuzsi**

Szia Zsuzsi! Jó hétvégét!!

Lányok! a pénteki kérdésem! :lol: : Ugye lesz itt valaki holnap is? Megint bent vagyok... :wink:
Ha nem vagytok itt, az olyan mintha nem tudnék kihez szólni az adott témában. (mert így is van :wink: )
baba24

A kiadásokat illetően Uxi sajna igazad van. :? Amiatt is kérdezgettelek titeket, hogy mire is számítson egy anyuka a babóval. Dehát a válasz azt hiszem az: Az apukára... :wink:
baba24

Baba, én igyekszem benézni, nehogy unatkozz. :wink:

Kép
nenoke

Baba: én is próbálok majd benézni :wink:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

:lol: :lol: :lol: jó! Szuper! Hátha addig még kiagyalok valami pelusos témához hasonlót, amit feltétlenül meg kell vitatnunk.
Imádom, hogy itt van a kis törpe, és annyira szeretek ilyenekkel foglalkozni. :lol:
baba24

sziasztok lányok!!!!

esztorának jó síelést!

szivvi!
vicces vagy kutyuska :lol:

maryskiskacsa!
én is jót röhögtem ezen a cicis dolgon. nekem ovis koromban egy óvodás társam harapott a cicimbe, tök fájt és egy pár éve érzek abban a cicimben egy kis szúró érzést.. :(

brigi!
arik a fiaid (macis-pelenkázás) :lol:

nenoke!
egyetértek az örök női elégedtlenséggel, sose jó az ami van..azért nem sose de soxor.. :roll:

babdorka!
én mindenen meghatódom..amúgy is érzékeny vagyok de most meg pláne!

ma én is ingerülten ébredtem,elég zizi voltam..aztán jött a barátnőm és jól elcseverésztünk pár órát, hozott fini sütit..

kellemes hétvégét kívánok!

baba!!
holnap benézek

pusszantás
torolve_20131003125716

Sziasztok,
jó sokat kellett utánaolvasnom, jó "termékenyek" voltatok. :lol:

Gratulálok a vizsgákhoz, pocikhoz, UH-hoz, eredményekhez, és jobbúlást a betegeknek, és hányingerrel küszködőknek.

Nenoke: örülök a jó eredménynek :wink:

Emma: nekem is szúrkál-feszül a hasam, és eléggé "érzem" a méhem is, remélem ez normális.
Én csak jan. 31-én megyek az orvoshoz UH-ra, és beszélni fogok vele, hogy ne tegye 4-5 hetente az időpontokat mert megmakkanok addig. :roll:

"BABABEFEKTETÉS": az állami kötvényről még nem hallottam, de a nagyobb biztosítóknál van egy lehetőség, "baba-előtakarékossági" számlát lehet nyitni (nem ez a megnevezése), ami később elég jól megtérül, annyit fizetsz be amennyit akarsz (a min. 3500,-Ft) havonta és iskolázásra, lakásvásárlásra mindenre fel lehet használni. Azt hiszem, hogy egyéb kedvezményekkel is jár (biztosítás, kedvezőbb hitelfelvétel stb.), de ennek pontosan utána lehet járni. EGy ismerősöm ajánlotta egyszer, de nem volt még kire kötni, szegény azt hitte aktuális, pedig még a hormonkezelésnél tartottunk.... :o a nagy pocakom miatt...

A kutyák nagyon aranyosak, én is nemrég fogadtam menhelyről kiskutyát örökbe, imádom!!!!!

Brigi: pakoltok már? :lol:

Jaj, de jó nektek Jovika, Brigi, hogy ennyi babátok van. :P Bele kell húznom.

Hányinger, gyomorégés, szinte nincs. Mellfeszülés, hasi nyomás, érzékenység van.
Azt mondják Magnézium, most magnéziumot szedek. Hátha...

Andrea
Kép
kindernay

még benéztem hátha reggel nem lesz időm.köszönöm mindenkinek remélem jól sikerül az utazás.jók legyetek és vigyázzatok a lurkókra.
kedden jövök

Bridzsi

Kép
esztora

Andrea, és bárki, egy biztosítónál vagyok marketinges, szóval mielőtt bármilyen biztosításba vágnátok a fejszéteket, nyugodtan kérdezzetek, utánanézek/kérdezek az adott módozatnak, lehetőségnek, többek között a piacfigyelés is a feladataim közé tartozik. Leginkább a brókerek, független pénzügyi tanácsadók esetén kérdezzetek, mert sajnos előfordul, hogy nem az ügyfelek érdekeit nézik, hanem azt, hogy melyik biztosítótól kapják a legnagyobb jutalékot.

Kép
nenoke

Tapasztalt mamiknak még egy kérdés: szoptatáskor előtte is utána is megmossátok a melleteket?

Más: nekem mostanság be szokott keményedni a hasam. Ti tapasztaltatok már ilyet?

Megint más: akik túl vannak a 18-20 heti genetikai vizsgálaton, ott mit néztek pontosan? Milyen adatokat írtak fel a leletre? Én jövő hét pénteken megyek és már nagyon várom! Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Babdorka, köszi aranyos vagy, és szerintem minket érdekel majd, ha megszületik a baba... Az hiszem az Allianz volt...
Én a CLB-nél vagyok (mint brókercég) nyilvántartva (autó bizt.), és hát igazad van eléggé a saját érdekeiket nézik, úgy kellett kikönyörögni tőlük a választ, hogy akkor most a 2007 évben melyik biztosító a legelőnyösebb?
Jó éjt mindenkinek, bár én mostanában nem tudok aludni...

Andrea
Kép
kindernay

18. heti UH-unk (18+1-en), a kukaclengetés után ez volt, de már írtam múlt hétten, hogy okésak voltunk (én csak a felét értem, azt a felét, hogy minden rendben van 8) ):
"BPD (fej átmérő) 45 mm, HC (ülőmag.) 163 mm, AC 126 mm, FL 27 mm
Ép koponya konfiguráció. Arckoponya: eltérés nélkül. Gerincoszlop követhető, csigolyaívek zártak, megtartottak.
Szív: 4 üregű, billentyűk ábrázolódnak.
Gyomor és hólyagtelődés látható.
Végtagok csöves csontjai jól ábrázolódnak, épek.
Placenta: a mells falon tapad.
Köldökzsinórban 3 ér.
Magzatvíz menny. ált.
A MAgy. Szül.-Nőgy. UH Társ. érvényben levő protokollja szerint végzett vizsgálta során magzati rendellenesség nem észlelhető.
Vél: A mért értékek 18 hetes, 6 napos graviditásnak felelnek meg."

+ tudomásul veszem, hogy nem tévedhetetlen az UH vizsgálat.

Nekem legjobban az tetszett, hogy követhető a gerince, és csövesek a csontjai. A szövegből kiemelve ezek nagyon viccesen hangzanak.

Babakötvény: én is úgy számoltam, hogy 60 (80?) ezer körül éri meg évente befizetni, rendszeresen, mert arra adnak állami támogatást, ami asszem max 6000 Ft/év (8e?)... Talán azért lehet jó, mert ugye az állam arra akar nevelni minket, hogy spóroljunk a kölökre, így hátha ad majd vmi kedvezményt egyszer a jövőben a szorgalmas családoknak (lakástámogatás-féleségre gondolok). Nekünk nem sok az évi 60e, úh. én asszem csinálom, de csak a max állami támogatásig, a többi sztem nem jól kamatozik. Vagy azt a 10%-ot hol néztétek? Az nem csak az állami támogatás (a 60e Ft-ig), és egyébként normál jellegű kamat?
És fontos, hogy csak magán személy lehet a befizető. Tehát pl. ha az önkormányzattól jövő valamilyen támogatást (pl. családi pótlék) tennél oda, arra nem jön az állami 6000 huf/év. Magánszemély viszont bárki lehet (nagyszülők, rokonok pl.)
Igénylés: a szül. akvi-ra kiadják az önkormányzaton (okmányiroda) a Béb lakcím kártyáját, és asszem ezekkel kell igényelni adójelet Bébnek. Ha ezek megvannak, bármely bankba besétálsz, igényeled, és felhatalmazod a bankot, hogy átkérje az Államkincstártól. Onnantól bankszámla szerűen működik, plusz az állami tám. Kivenni viszont egyáltalán nem lehet Béb 18 éves koráig. Semmit, amit Te fizetsz be, azt sem.
Vendég

És persze mindezt csak tv-es szülő, vagy gyám igényelheti, de ez gondolom esetünkben elég természetes... :D
Vendég

Sziasztok!

Szerintetek Emienk nem nyithatok babakötvényt? Neki még nem járt, de szeretném, ha neki is legalább annyi gyűlne, mint a tesónak.
Vagy van valami hasonló dolog?

Babdorka, nem kell cicit mosni. Amikor először mellgyulladásom volt, akkor egy "régi nézetű" dokinő, aki helyettesítette a házidokimat, teljesen kiakadt, szerinte minden szoptatás előtt-után bórvízzel kell lemosni, fel is írt 3 üveggel. Két napig mosogattam, de szerintem fölösleges, más dokik/védőnők, sőt a LLL szerint sem kell.

A rászáradt anyatej meg a babanyál még jót is tesz neki, ha picit sebes, arra is jó.

Bori, most, hogy hétfőn vizsgáztam fejlődéstanból, most látom csak, ezek fontos adatok ám! :D Ha elmarad pl. a csöves csontok fejlődése, vagy a szív hibásan fejlődik, nem ép a gerinc... inkább le sem írom... :roll: Kellett nekem annyi rendellenességet tanulni... :roll:
Szóval ez egy tök jó hír, remélem, nekünk is ilyesmi lesz majd ráírva! :D

10% az állami támogatás, az állampapír kamatok ennek alatta vannak, kb. 6-7,5 % körül.

KépKépKépKépKép
uxi

Sziasztok!

Van itt még valaki? Nem tudok aludni :(

Kép
zsuzsi**

Bori: úgy örülök, hogy minden rendben van... már én is úgy várom ezt, de még az AFP-n sem vagyok túl...

Kép
zsuzsi**

http://www.bebilap.hu/mithol/aruhazak_boltok.htm

Ez is mehetne a táblázatunkba - mit, hol?

Kép
zsuzsi**

Uxi, szerintem Eminek már nem lehet, csak azoknak, akik a bevezetés után születtek. De erre a célra legtöbb biztosítónál találsz terméket. És arra is jár támogatás, ha nem is ennyi, ugyanis most pontosan nem tudom a jövedelemhatárokat, de ha 6 milka alatt van az éves j9vedelem, akkor évente a befizetés 20%-a, de max 100eFt visszaigényelhető az adóból (ennél bonyolultabb, emrt sávos, csak a lényeget mondom), és ha 10 évnél hosszabb időre kötöd, akkor ez is kamatadómentes. Ott is lehet úgy, hogy havonta fizetsz, vagy negyedévente, félévente vagy évente. És arra is van lehetőség, hogy megválaszd, hogy milyen jellegű dologba fektessék (állampapír, kötvény, részvény). Sőt, olyanok is vannak, csak persze azok drágábbak, hogy pl. ha valamelyikőtök meghal, akkor onnantól a biztosító fizeti a díjakat, és a Kölök ugyanúgy megkapja a pénzt az eredetileg tervezett időpontban.
Hát vagy egyszerűen félreteszel neki havonta, évente egy bankba, vagy befektetési alapba. Csak ott nincsenek ilyen kedvezmények.

Kép
nenoke

Sziasztok,
én is arra gondoltam, amiről Nenoke írt, azt bármilyen életkorban meg lehet kötni.
Bár a szoptatás még nem jött el, a sebes mell már megjelent. :?

Zsuzsi az AFP-n még én sem vagyok túl, sőt egy hónapja UH-n se voltam, már alig várom .

Andrea
Kép
kindernay

Lányok, ha valaki ebben a gyönyörű hóesésben megfázna az alábbi homeopátiás szereket ajánlják:

INFLUENZA

BELLADONNA (15 CH, napi 2x5 golyó)hőemelkedés, láz felléptekor javasolható, amikor hullámzó a lázmenet. Levertség, szomjúság kíséri az állapotot.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS (15 CH, napi 2x5 golyó)izomösszetörtség-érzet, tompaság, levertség. A beteg nem szomjas.

RHUS TOXICODENDRON (15 CHm, napi 2x5 golyó)izomösszetörtség-érzetnél javasolt, amikor a lassú fokozatos mozgás javítja az állapotot, a pihenés erősíti a fájdalmakat. Szomjúság kíséri.

Andrea
Kép
kindernay

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?