Sziasztok!
Na idejutottam.
Niki,
ez már tényleg itt van nagyon hamar!
Gabi,
akkor a péntek a nagy nap! Nem tudok más bogyeszt, szedjed ezt, hátha segít neked is vmit.
Legi,
nekem mikrós sterilizáló van (Bebe Confort)- Ha ilyened van, akkor elég abba beletenni, gondolom a többi is ilyen, nem kell főzögetni. Teszel bele vizet, és 10 perc a mikróban. Én egy nap 1x, max 2x sterilizálok ily módon, máskor csak forró vízzel elöblítem.
Napirendről:
hát hogy pikk-pakk bevezethető lenne azt kétlem.

mIndnekinek új a helyzet és szoknia kell. Ez beletelik időbe mindenképpen.
Mondom, az elején, mikor még csak előtej volt, állandóan szopiztattam (kh-ban is), hogy minnél több tejcsi legyen minnél hamarabb (be is jött), de mondom irgalmatlan hascsikarást okozott
szegényemnek.

Ha belegondoltok, akkor mi sem egyfolytában eszünk, és egy babának mekkora gyomra van? Mogyorónyi mondjuk, és ha az sosem pihenhet, akkor természetes, hogy fáj. Meg sajnos természetes folyamat, mert most alakul ki az emésztőrendszerük.

mármint a hasfájás, és sajnos a vígasztalhatatlan ordítás (ami szerintem nem újabb etetéssel, mellretétellel kell orvosolni).
Az igaz, hogy több gyerek esetén nagyobb igény van a rendszerességre, de szerintem a szülőknek is jobb, ha kialakul egy rendszer. Az én szememben ez nem azt jelenti, hogy ha alszik a gyerek, akkor felkeltem, mert "letelt az idő", vagy ilyenek. De annyi biztos, hogy
2 óránál hamarabb semmiképp nem etetem meg. Marci olyan baba, hogy ő nem alszik be a szopik alatt, és jól megszívja magát.

Vikinél volt az, hogy ő bizony bealudt, elcummogott 40-50 percet is, hol elaludt, hol nem. Ha kevesebbet evett (nem mérleg alapján, gyűlölöm a méricskélést, mert
úgyis látom eleget evett-e), akkor természetesen 2 óra után megetettem, francokat vártam ki a 3 órát.
Szóval, szerintem egy gyereknél is jó a napirend, ahol nincsen(ek) tesó(k), mert a babának is kiszámíthatóságra van szüksége.
Állati érdekes például, hogy Viki fixen alszik déltől 3-fél 4-ig, és Marci teljesen magától ráállt arra már 2 hete, hogy vele együtt alszik ebben az időben.

Hihetetlen, de így van.
Másrészt szerintem a szülőknek is szükségük van időre magukra. Pl. hajat kell mossak, gépbe bepakolni a mosnivalót, netezni

, olvasni, szóval vmi BABAMENTESET csinláni, különben megkattansz garantáltan. meg jön a depi, gyes betegség, férjjel való kapcsolat megromlása. Én ezt 3 gyerek mellett kivitelezem, mondjuk Gergő csak du jön haza, de a gyerekeknek meg kell
tanulni, hogy önnállóan vannak egy rövid ideig. Ebbe beletartozik a sírni hagyás is.
Nézzük konkrétan: babát először tisztába teszem, majd megetetem, büfiztetem, babusgatom,simagatom, puszilgatom, beszélek hozzá. Van, hogy a vállamon vagy a karomban elalszik, ilynekor, ha épp Vikivel nincs dolog (reggeli, tisztábatétel ilyesmi),
akkor hagyom, hogy ott szuszókáljon akár egy órát is és gyönyörködöm benne. Van, hogy Viki idehoz egy könyvet ilyenkor és olvasunk együtt, baba a karomban alszik. Ha dolog van és nem alszik el,akkor is leteszem. Mindig megmondom neki, hogy Marcikám, a mamának most dolga van. Van hogy a kiságyába teszem vagy van, hogy csak az ágyra a plédjére,
egyre többször nézeget is már. Van, hogy ordít.

általában 10 percig hagyom üvölteni, ha tudom, hogy minden rendben van vele (pelus, kaja, büfi), aztán felveszem, megpróbálom megnyugtatni, sokszor sikerül, de van, hogy nem. Ez van. Ugyanúgy visít a kezemben is.

Na, ilyenkor következik a cumi bevetése és leteszem. 5-ből 4x hatásos és cummogja és nézeget. Ritkább
esetben elalszik vele és kiesik a szájából. Van, hogy szimplán kiköpi és nem kell neki, üvölt ugyanúgy. Akkor még próbálkozom a nyugtatásával. Esetleg kis édeskömény tea, pár korty, hátha szomjas, mert rohasztó meleg volt mostanában. Sokszor ez is segít.
Valahogy úgy érzem, hogy ilyen esetekben nem kell azonnal mellretennem, hogy
1. újra egyen (nem létezik, hogy éhes),
2. ne használjon cuminak.
Ha megszoptatnám mi történne (ill történt)? Amint szopizna egy kicsit elaludna rajtam (=cuminak használna), és amint megpróbálnám letenni kezdődne az egész előlről. Ugyanúgy üvöltene.

Ördögi kör. Másból sem állna a napom, mint szoptatok és csak a kisbabával törődöm. A sírását hallgattatom el. Ami azért sem okés, mert a baba így kommunikál. Ha folyton betömöm a száját (vagy szopival vagy cumival),
akkor az marhaság szerintem. Igenis, kell, hogy sírjon is egy baba. Persze nem a belázasodásig és órákig, de szerintem kell hagyni. nem gondolnám (ill,. látom a saját gyerekeimen), hogy ezzel azt váltom ki belőle, hogy nme számíthat senkire meg lelki sérült lesz meg ilyen okosságok.
Sőt, még egy sarkallatos pontja van a napirend témának ill. a szoptatási dolognak az én véleményem szerint. olyan 6-8 hetes kortól van egy választóvonal. Egész más lesz a baba, valahogy "megérkezik" erre a világra. Ezt olvastam vhol és nagyon egyetértek vele.

és ebben a korban beállt (eddig az összes gyerekemnél) az éjszakai rend.
Amit úgy értek, hogy 11-éjféltől hajnali 6-ig aludjon, nem kap enni, mert nem is igényelték. Gergőnél volt érdekes (júliusi gyerek lévén) felébredt szegényem és bőgött, kapott inni forralt vizet és megnyugodott és aludt szépen tovább. Vikinél semmi nem kellett. Az tök természetes, hogy Marci felébred 2.5-3 óránként szopizni éjjel, mert pici még. de egy bizonyos kort elért egészséges, fejlett, kiegyensúlyozott 8 hetesnek nem kell éjjel szopnia.
AZ ÉN VÉLEMÉNYEM és tapasztalatom szerint.
És ha Marci fel fog ébredni 3 hós korában kb., akkor nem fogom megetetni éjjel, hanem felveszem, megszeretgetem, esetleg megkínálom kis vízzel, és visszateszem az ágyába. Ha nem szomjas, akkor pár nap és fel sem fog ébredni a vízre, mert rájön, hogy arra nem "érdemes", mert tejecskét úgysem kap.
Most , lehet, hogy szadistának tűnik, de higgyétek el, hogy nem az.
Reggel kiegyensúlyozottan, jókedvűen, sosem sírva ébredtek a gyerekeim. Van a családban példa, aki még egy évesen is szoptatta éjjel a gyerekét többször is, és sík ideg volt, hullafáradt, a gyerekről nem is beszéve, aki képtelen volt egy jót aludni. mai napig képtelen rá.
na jó, befejeztem az újabb észosztást.