Bocs, hogy belekotty, csak boo keveredését szeretném kicsit kibogozni!
[quote]N írta:a viszont akkor most egyet mondjon már meg valaki, de SOSban, mert nagyon nem értem:
1. a főszabály az, hogy az ember igény szerint szopiztasson, és a baba minél sűrűbben legyen cicin, mert akkor termelődik a tej, ez eddig OKÉ, de (és itt jön az ellentmondás, ami nekem nagyon nem tiszta):
2. a védőnő szerint nem jó, ha fél óránként/óránként van mellen a baba, mert akkor:
- egyrészt keveredik a pocakjában a félig megemésztett tej, és a friss anyatej
- másrészt (és ez a fontosabb számomra), ha mindig csak 30-40ml-ket szopizik ki, akkor a mell csak ennyit fog utántermelni, mert erre a keresletre fog reagálni; ezért mindkét védőnő szerint pótolni kell szopi után! és itt jön az újabb DE:
Ha pótolok, akkor eltömítem a babát, nem lesz olyan hamar éhes, tehát kevesebbet lesz a cicin, és még attól is hasfájós lehet, hogy keveredik az anyatej és a tápi az evések alkalmával Rolling Eyes
1. ez bizony így igaz: az anyatej termelődése pozitív-negatív visszacsatolási elven működik, vagyis minél több inger éri a melled (gyerek szopása, komfortcumizás, fejés), annál több tejed fog termelődni, és fordítva: minél kevesebb inger, annál kevesebb a tej is
2. a védőnők jó része még a 70-es évekbeli nevelési és csecsemőgondozási elveket vallja, amikor is az anyák nagy része órára etette a gyereket, és nem is nagyon tudott 2-3 hónapnál tovább szoptatni - szerintem nem igazán követendő példa, ha az ember szoptatni szeretne.
2/1. ha keveredik, keveredik, nincsen azzal baj, nyilván egy kiadós húsos ebéd után is ott van még valamennyi hús a hasadban és mégis vacsorázol - a hús kb. 8-10 óra alatt ürül ki a gyomorból, pl.
Nem lesz tőle baja a gyereknek, max. annyi, hogy túleszi magát, akkor meg a felesleget kibukja, azt kész.
2/2. jajanyám.

ha a gyerek sokszor 30-40 ml-t eszik, az jó sok ingernek számít, és ahogy nő, a melled képes lesz a majd növekvő igényéhez alakítani a tejkiválasztást. ha viszont minden szopi után pótolsz, vagyis külső helyről kap táplálékot, akkor a melledet nem éri inger, ergo kis idő múlva azt veheted észre, hogy a melleden a gyerek nem lakik jól, és egyre többet kell pótolnod. majd a tejtermelés szinte teljesen megszűnik, és a gyerek cumisüvegből eszik.
Amit én tennék (vagyis tettem is) a helyedben: tedd mellre a gyereket, ha éhes, bízd rá mennyit és milyen gyakran eszik. A pici gyomra még nem óriási, ennyi bőven eltömíti, viszont az anyatej gyorsan bomlik, ezért viszonylag hamar meg is éhezik utána. Pár hét alatt kitágul a gyomra, jobban is emészt majd, ilyenkor már hosszabb távra elég majd a megszopott anyatej - amiből addigra 100 ml-ket fog bevágni, nem harmincat.
És igen, igazad van, a tápi most pontosan a szoptatás ellen dolgozik esetedben, vagyis amit megfogalmaztál, az reális: eltömíti a gyereket, ennyivel kevesebb inger éri a melled.
Hasfájás: ez abból adódik, hogy a picik még nem képesek rendesen lebontani a laktózt, amiből jócskán van az első, vizesebb anyatejből (ha megnyomod két szoptatás között a cicid, akkor ez jön belőle, a zsíros hátsó tej konkrétan a szoptatás alatt kezd termelődni, na ezért sem baj, ha sokszor mellre teszed...). Egy része emésztetlenül ott marad a gyerek belében, és mivel cukorról van szó, erjedni kezd, vagyis gázokat fejleszt, ami feszíti a pici belét.
Amit tehetsz ellene - és nekem ez vált be a legjobban: szoptatás előtt egy icipicit lefejtem mindkét mellemből - de tényleg csak keveset, úgy 5-10 ml-t. A szoptatást mindig azzal a mellel kezdtem, amivel előzőleg befejeztem, és csak azután tettem át a másikra, ha úgy éreztem, azt már rendesen megszívta. Így tudsz játszani egy kicsit a vízszerű-laktózban gazdag és a zsíros-kalóriában gazdag tej arányaival, ami csökkenti az esélyét a hasfájásnak.
De azért ne fejd ki a vizes tejet teljesen, ez ugyanis a szomjoltó része a tejnek, és ebben van az a hatalmas immunanyag mennyiség is, ami a gyereket védi a fertőzésektől!
És még egy dolog: senki se ijedjen meg, ha 3-6 hetes korban azt tapasztalja, hogy a gyerek még gyakrabban kér enni, ilyenkor egy úgynevezett fejlődési ugráson esnek át a babák. Azaz a kalóriaigényük egyik napról a másikra megnő, a cici meg nem képes ilyen gyorsan alkalmazkodni. Sokan ilyenkor esnek pánikba, és kezdenek mellé etetni, de ha ilyenkor minden nyikkra mellrecsapod, akkor pár nap alatt megoldódik a helyzet. De tényleg minden nyikkra, akár 15-20 percenként is. A mell pár nap alatt rájön, hogy bakker, több tej kell, és nekiáll termelni!
Hirtelen ennyi, ha esetleg tudok még segíteni, szóljatok!
Dia