A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 szeptemberi babák

Az időfelhasználást leggyakrabban időmérleg-technikával elemzik (van sok más is, de MO-n szinte csak ezt használják, ezt sem gyakran. Egy átlagos napon egy nő mennyi időt fordít háztartási munkára. Mennyit egy férfi. Mennyit egy hallgató. Mennyit Bp-en és mennyit a községekben. Hány percet olvas valaki, ha egyedül neveli a gyerekét stb.). A megfelelő időbeosztás, elégedettség pedig a jóllét-definíció egyik eleme.
Nagyjából ennyi a lényege.
Ez az idős dolog most a témám, és összegyűjtöttem elég sok angol publikációt, ezeket fordítgatom nagy elánnal. És most egy ilyen van soron.

Kép
vindolanda

Aha, azt hiszem én túlbonyolítottam a dolgot. Majd egyszer elmondod, hogy mire jutottál? Vagy cikket írsz belőle? Akkor azt elolvasnám!

Nálam ez a jóllét nem működik. Hiába osztom az időm, mindig rohanok magam után. :lol:
dmaggie

Kifáradtam, megyek aludni.
dmaggie

Jó éjt!

Én még bírom egy darabig. Elég fitti vagyok 8)

Kép
vindolanda

MESINEK MINDEN JÓT KÍVÁNOK ÉS GRATULÁLOK!!! :D

Elkezdtem a hétvégét visszaolvasni, majd jövök hétfőn ha nyugi lesz a fiúktól.

További jó pihit mindenkinek!

Kép

Miléna és Zéti
milénamoni

Előbújt egy törpeharcsa az akváriumban, akit halottnak hittünk.

Kép
vindolanda

Halihó!

Ma van az utolsó nap. Kérek szépen szavazatokat! :lol:
http://www.picfight.hu/infusions/hsgall ... oto_id=161

Hihetetlen, hogy megszokásból milyen korán felkelek.
dmaggie

Jó reggelt!

Hú, de furcsa ez, ha nekem nem kell kelnem, pár nap alatt visszaállok/visszaállnék éjszakai üzemmódra reggel fél kilenc körüli keléssel.

Éjjel szúnyog-irtani kellett. Rugót megcsipdesték, be kellett rakni az eszközt. Úgy látszik, itt a szezonjuk.

El kell menni majd kenyeret szerezni. Talán hurkát sütök majd :roll:

Kép
vindolanda

Jó reggelt, lányok!

Vindo, izgalmas a témád. A jóllét a pozitív pszichóban is egy központi fogalom, de nem tudom, Ti milyen értelemben használjátok.
Szegény Rugó és a csípések. Emlékszem, Ádi születése után rengeteg volt a szúnyog, 17-et csaptam le pár nap alatt. Azóta se láttam annyit. Itt meg alig van. Csótány viszont újabban rendszeresen, szerencsére a biocsapda könnyen elfogja őket, de akkor is nagyon unom. Már rájöttünk, hogy a kádlefolyóból jönnek fel. :-|

Maggie, Te annyi mindent csinálsz szimultán, hogy azt szerintem ennél jobban nem lehet időmenedzselni.
Szavaznék, de nem jön meg a regisztrációs megerősítés az oldalról. Nagyon szép lány egyébként. :-)
irina

Csótányok :x :x :x
Hát, ez roppant idegesítő lehet.
Itt tegnap érkeztek meg a szúnyogok, a lakásban eddig még nem voltak.

Pszichós-szocos határterület, az biztos. A cikkek, amiket nézegetek egy része pszcihós folyóiratokból való:)

Na, bűnöztem közben a Sebesi fehérnemű webáruházában. Három éve vettem három melltartót ("A" méretben nem olyan könnyű, még a kínais "A" is nagy, felesleges próbálkoznom is), azokat használom azóta is. Mostanra mentek szét. Szerencsére ugyanazok a termékek vannak, mint mikor dolgozni kezdtem. Így legalább tudom, nem ér meglepetés. És az áruk is ugyanannyi:)

G. meg R. elmentek kenyeret szerezni, én meg hurkát sütök.

Kép
vindolanda

Csilla,beszéltem Mesivel reggel,holnap de. mennek haza,nem tudjuk meg Mónival hol is van a Péterfyben a szülészet :)
jövő héten azért fussunk össze shoppingolni 8) :wink:

KépKép
viranka

Halihó!

Kicsit pihiztem, lehet aludtam is pár percet. Szerencsére nekem nem kellett főznöm, tegnapról maradt elég kaja, még sok is lett.

Irina, a csótányok eléggé undorítóak tudnak lenni. Szerencsére én nem találkozom velük. De szúnyog sincs még sok, a legyeket kergetem. Úgy látszik, mindenkinek kell valamilyen rovarral küzdenie. :lol:

A fiúk jól érzik magukat. Dávid tegnap egyedül vezetett, az öcsém engedte neki. Nagyon boldog volt, hogy így megbízott benne. Mondjuk egy kisvárosban a forgalom sem olyan vészes. :lol:

Jó, hogy így értitek egymást, én meg itt tudatlankodom. :lol:
De most megjegyeztem.

Vindo, azért mostanság neked is jó dolgod van, a fiúk jókat császkálnak. :wink: Melltartók: 8) Abból is kell jó sok, főleg ebben az izzadós időben. Zokniknoz nem írtam a múltkor, hogy nálunk is ipari mennyiségek fogynak. No meg az alsókból is. Állandóan csak azt hallom: anya, vegyél ezt, anya vegyél azt. :lol:

Megyek, most nyelvi agresszió van soron. Olvashatom a sok szitkozódást, káromlást, stb. :lol:
Lassan a helyesírási szótárt is elő kellene vennem, lesz egy helyesírási teszt is a szigorlaton, az lesz a beugró.

Irina, csak megkérdezem, nincs valami jó kis anyagod a nyelvhelyességhez? Kicsit belenéztem a Kenesei-könyvbe is, eléggé érdekesen boncolgatja az előíró és a leíró nyelvészet közötti különbséget.
dmaggie

Maggie, de jókat olvasol :-)
Nyelvhelyesség: attól függ, mit ajánlanék hozzá, hogy milyen megközelítésből kell ismertetnetek. Két nagy tábor van: a szociolingvisták (én is ehhez az oldalhoz tartozom), meg a nyelvművelők (és vhol a kettő közt tán a stilisztikával foglalkozók, de ott is sok a nyelvművelő). A szoc.lingvista leír és magyaráz, a nyelvművelő előírja, hogy mi hogy lenne a helyes, és közben olyan dolgokról állítja, hogy mondjuk grammatikailag hibásak (pl. a suksükölés), amelyek nem is azok (mert szabályos hangváltozások eredményeképpen jelent meg egy nyelvváltozatban). Nem tudom, hogy szól a tételetek, bármit ajánlottak-e hozzá. Amúgy nem-nyelvművelő oldalról nagyon ajánlom Nádasdy könyveit (Ízlések és szabályok, Prédikál és szónokol, de róla szerintem már értekeztünk itt. Nem tudom, mit várnak Tőletek e címszó alatt Szegeden. Tény, hogy a nyelvhelyességgel való foglalkozás nem okvetlenül nyelvművelés, de hagyományosan azt hívja be elsősorban. Helyes nyelvhasználatról mint olyanról ugyanis a szociolingvisztika nem beszél.

Melltartók: nekem ez nagy gond, jó minőségű és szép melltartót találni, mindenütt szálkás van vagy a nagyanyám óriásméretére való rettenetek, még akkor is, ha szépen vannak megvarrva, teljesen aszexuálisak. Alig találok 1-2-t, ami elég nagy is és nem halszálkás és nem pushupos. Szinte lehetetlen kifogni. Az én D-s kosaramba nem kell extra tuning. :lol:

Vindo, izgalmas a témád :-)

Verus, sebaj, majd máskor. Örülök, h ilyen hamar hazaengedik őket.
irina

Na, újra bejelentkeztem megint.

Szóval, irodalomnak a Crystal-ból egy részt kaptunk + a nyelvészet történetéből a görögöket. De nem gondolnám, hogy nagy szükségem lenne arra, hogy részletezzem, hogyan alakult ki a görög nyelvtan, stb.
Van egy kidolgozott (régebbi évfolyamról) tételem a témához, csak amilyen lüke vagyok, rövidkének találtam. Eszembe jutott a Kenesei-féle könyv, hátha találok benne valamit. Jól olvasható, jó stílusú szerintem.

Közben kimentünk a temetőbe, gyomláltam egy kicsit, tényleg alig volt pár perc, erre két pillanat alatt könyékig viszketős, pöttyös lettem. :twisted:

Utána viszont elugrottunk a fórumba, kaptam két ruhát. Az egyiket a Promodból, a másikat a Mangóból. Apa jó kedvében volt. :wink: :lol:
dmaggie

Na, csak a kérdésre nem válaszoltam, már megint kiakadtam, mert nem tudok írni, pontosabban megakad állandóan.

Szóval, nem nyelvművelésről van szó, egyébként is maga a tanszék szem az előírókhoz tartozik. Leginkább arról kellene fogalmamnak lennie, hogy a preskriptív és a deskriptív között milyen felfogásbeli különbségek vannak. Egyébként meg azt gondolom, majd alkotok valamit. Hátha eszembe ju majd az is, amit Keneseitől olvastam. :wink:
Egyszerűen a szerelmese vagyok a mi gyönyörű nyelvünknek, csak sajnos nem tudok eleget. :oops:
dmaggie

Maggie, van egy disszertáció, ennek a 3-6. oldalán az előíró-leíró szemléletekről van szó, hivatkozásokkal. Szerintem hasznos lehet. :-)
Olyan nagyon nem lehet ezt az ügyet csűrni-csavarni, legfeljebb belemenni, hogy mondjuk a szociolingvisztika mit és hogyan vizsgál, milyen előítéletek vannak mások nyelvhasználatával kapcsolatban stb. Szegeden tényleg nagyon szlingvista a szemléletmód, de ugye beszédtanári képzésen a nyelvhelyesség óhatatlanul előkerül. Csak tudnám, hogy a nyelvhelyességet hogyan lehet a szlingvisztikával összehozni, amikor a szlingvisztika szerint mindenki helyesen beszéli az anyanyelvét...
irina

Ja, a link, bocsánat, lemaradt az előbb:
http://doktori.bibl.u-szeged.hu/828/1/sinkovics_phd_dissz.pdf
irina

Irina, köszönöm szépen. Bevallom, ezt már én is felfedeztem, elolvastam. :wink: :lol:

Emlékszem, hihetetlenül jó óra volt egyébként, imádom a tanárnőt is, aki tartotta. Az elején megbeszéltük gyorsan ezt a leíró, előíró részt, némi helyesírási ismeret után mindenféle leveleket olvastunk, elemeztünk. De szerintem ebből mutattam is.
dmaggie

Szusszanok kicsit, aztán jöhet a következő tétel, de ebből mostanság vizsgáztam, csak át kell néznem: beszédpercepció. Ha uúgy sikerülne a szigorlatom is irtóra elégedett lennék. :lol:
Bár, ha most azt mondanák, nem kell csinálnom semmit és kettest kapok, lehet, hogy bevállalnám. Már nagyon fáradt vagyok.
dmaggie

Maggie, hát a diszi 5. oldalán lévő táblázatnál szerintem semmiképpen nem kell többet tudni erről a témáról egy vizsgára :-)
Az említett tnő milyen szakirodalmat adott fel Nektek nyelvhelyességből?

Fürdöm, munka. :arrow:
irina

Csak azt kérte, amit órán elmondott. :lol: A vizsga meg leinkább helyesírásból volt.
dmaggie

Maggie, akkor jó fej volt :-)
Jaj, annyira megértelek (KITARTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS!!!), nehéz már az utolsó napokat átvészelni, kibírni.
Tényleg, nálatok nem dolgozik tételekben össze a csapat? Nálunk két nagytárgynál ez ment, és azok nélkül én komolyan nem tudtam volna levizsgázni, mert nem volt időm évközben könyvekből tételeket gyártani. Persze esetenként melléolvastam a könyvet, de rengeteget jelentettek az összegző jegyzetek (jók is voltak nagyjából mind).

Próbálok még dolgozgatni, mert muszáj a határidő miatt, aztán remélem, kedden megszabadulok ettől. Jön más, de az már lazább lesz.
Puszijóéjt mindenkinek!
irina

Bár már elmentél, de azért leírom. Érdekesen alakul a dolog. Ugyanis nagyon jó fejek a csoporttársaim, de szervezésben hihetetlenül bénák vagyunk. Úgy alakult, hogy én elküldtem a 14-ből szerintem 4-5 kidolgozott tételt, a többiek meg köszönték szépen. Nem értem, szerintem is egyszerűbb lenne a dolgunk.
Most is kiakadtam. Büfét kell csinálnunk, az egyik cs.társunk megírta, hogy már leszervezett mindent, erre mindenki azt kérdezi, hogy mit hozzon, illetve írja, hogy ezt és ezt tud hozni. :roll: Nem szeretem az ilyet. Tehát megírtam, hogy elég legyen, ne hozzon senki semmit. Aztán meg szegény Móni marad majd a pácban. Ott áll majd a sok sütivel, a kiadásokkal...
Ezeket nem értem, tényelg. Ja, meg a paráztatások. Ahhoz is értenek páran. :wink: :lol:
dmaggie

Hahó 8)

Férfiak elmentek, és elkezdődött az utolsó szabad, egyedül töltött napom szeptemberig. Nem is tudom, mit csináljak... De ágyban fetrengés, az biztos lesz benne.
Tegnap dolgozgattam éjjel, reggel meg olyan nehezen tudtam felkelni.
Itt elég kellemes az idő, nincs hőség.

:arrow:

Kép
vindolanda

Jó reggelt!

Maggie, sajnálom :-( szerintem nálatok ezt valszeg az okozza, hogy mind nagyon elfoglaltak vagytok, azért is jártok erre a képzésre. Az énfolyamtársaim zömmel "gondtalan" huszonévesek család és munka nélkül. Jobban ráérnek tételeket kidolgozni. A sütis sztori más eset, de talán az is félig ráfogható az erős elfoglaltságra.

Vindo, fetrengés mindenképpen legyen! :-)
Ha már pszicho meg időkezelés jött szóba, biztos ismered, de azért belinkelem: http://www.libri.hu/konyv/idoparadoxon.html
Érdekel, szerintem meg is veszem.

Ma megpróbálom befejezni a cikkemet nagyjából, de eléggé szenvedek vele, rájöttem, hogy inkább hetekig kellett volna csiszolni egyes részeit, mert így nem biztos, h elég meggyőző lesz. De hát annyi idő nincs rá.
Azért leszek.
irina

Ja, Maggie, tudtam szavazni. A 2. helyen állt, ha szavaznak még 20-30-an, meg is nyerheti.Remélem, sikerül. :D
irina

Na, javítok: énfolyamtársaim = az én évfolyamtársaim
kicsit összecsúszott :lol:
irina

micsoda csend...

Vindo, ezt látnod kell (most küldte egy bnőm):
http://www.buzzfeed.com/steampunk/prada-goes-steampunk-for-fall-3n9d
:lol:
irina

Halihó!

Már én is itthon.
Ma kaptam először update-kaját. Igazán finom volt, ráadásul kétszer futottam neki. (baconos aprópecsenye, lecsós update tarhonyával)
Tanulgatok.

Irina, tegnap este lezárult a szavazás. Lemaradt azzal a két szavazattal.

Könyveket ne is mutogass, nincs időm olvasni. Pedig de jó lenne. Mondjuk azt tervezem, hogy majd meghosszabítom a könyvtári igazolványomat és kölcsönzök könyveket magamnak.

Megyek dolgomra. Közben elindítottam egy mosást is, a következő pihinél meg porszívózni fogok. 8)
dmaggie

Értékelem a linket 8) Mind a kettőt!

Na, ennek a Zimbardo-Boyd párosnak éppen tegnap előtt este olvastam egy-két kutatásáról hivatkozás szinten. Nem tudtam, hogy magyarul is elérhetőek
8)

HOgy halad a cikk?

Maggie, egész héten ez a kaja lesz?

A mai napon szépen semmit sem tettem, de ez is volt a tervem. Kicsit most viszont elpakolok. Nemsokára jönnek a férfiak.

:arrow:

Kép
vindolanda

Igen, egész héten, mármint csütörtökig update kaját rendelte, mindig mást. :wink:

Csípős update bundában sült csirkemell, csőben sült zöldségek
Ananásszal, gomolyasajttal, sonkával töltött update csirkemell rántva, narancs dresszinges zöldsalátán
Vörösboros fitt pulykapörkölt, update galuska

Ilyeneket rendeltem. :lol:

Már gondolkodom a jövő héten is. :oops: Így egyszerűbb lenne. A fiúknak főznék, én meg készen kapnám.

Hú, mit nem adnék egy kis lazsálásért. :lol:

Bár most majd pihenek egy kicsit. Megvacsorázok.
dmaggie

Maggie, sajnálom, h lemaradt az első helyről, talán máskor.
Hát így pihensz Te, hogy tanulás meg házimunka?!!! Irgumburgum!!! :wink:

Vindo, G. O. nagyon állat ezekben a ruhákban. Imádom ezt a (film)műfajt is.
Köszi, a cikk nagyjából kész lett, bár még este elleszek vele. Jobbra akartam, majd nyáron kipofozom, mert angolra is le kéne fordíttatni.

Szépen széjjeláztunk, akkora eső van, bár Ádinak vittem csizmát-esőkabátot, de még így is. Mondjuk szeretem az esőt. A buszokon nyekengtek és folyt orrukon-szájukon be a víz.
irina

Maggie, hajrá lazsálás és kajarendelés! :-)

Hűvös lett, ez szuper.
irina

buszokon = buszok
irina

Én meg egész nap azt várom, hogy Emese jelentkezzen.

Irina, a porszívózás elmaradt, mert hazajött a Kedves, kérte, hogy ne tegyem. :lol: Pedig kellene már nagyon. Mindegy, majd holnap megcsinálom.
dmaggie

Vindo, az a jó, az édes semmittevés. Én is tervezem, hogy egy-két nap belazsálok, de úgy istenesen. :-) Asszem, az azt fogja jelenteni, hogy olvasok és moziba megyek, matinéra!

Jut eszembe: Zdori, ha olvasod, és csak ha majd időd lesz írni: van egy jó zeneiskola a környéken, szívesen járatnám majd ált. isk. mellett oda Ádit mondjuk zongorázni tanulni. No de mit kell ehhez addig is tennünk? A suli honlapján azt láttam, hogy az előkészítőbe is hangszeres felvételi van :roll: Mi nem zongoraművészt akarunk belőle, csak hogy tanuljon hangszert, mert annak sok előnye van (nekem nagy szívfájdalmam, hogy sosem tanultam hangszeren játszani, S. kicsit tud zongorázni meg gitározni, és baromi jó zenei hallása van). Ádit nagyon érdekli a zene, a hangszerek, imád zenés dologban fellépni/részt venni, jó a ritmusérzéke, de nem tudjuk, hogyan induljunk el...
irina

Maggie, hál' istennek, hogy hazaért a férjed! ;-) A porszívó MINDIG megvár. Tutira. :-)

Fokozom, kávézóban fogok olvasni, illetve kávét viszek be a moziba. Mondjuk utóbbit már csináltam. A Westendben felújították a mozirészt, nagyon pofás (ultramodern) lett és egész jó kávét is árulnak.
irina

Irina, jó tervek. Ha jöttök augusztusban, akkor csaphatunk egy csajos estét is. Mit szóltok? :wink: :lol:

Tényleg, jó lesz, ha akkor adom vissza a könyvedet? Ha nem, akkor akár holnap is tudom postázni.
dmaggie

Maggie, nagyon jó terv :-)
A könyvet el is felejtettem. Őszintén: ráér, ameddig csak akarod, addig van Nálad.
irina

Kép

Ilyen ruhát vettem tegnap. :lol:
dmaggie

Hú, Maggie, ez nagyon szép! :-)
irina

Szerelem volt első látásra. :lol:
dmaggie

A szerint kicsit felszolgálónős, de nekem nagyon bejön.
dmaggie

Asszem elmerülök a tanári beszédmagatartásban.

Majd jövök.
dmaggie

Maggie, jó tanulást!
A felszolgálók határozottan nem ilyet hordanak, hanem sötét szoknyát. :-)
irina

Igen, Mesi jelentkezését már nagyon várjuk!
irina

A harmadik diafilm felolvasása során már lankad a figyelem:
"Installálom alássan!" - :lol: :oops:

Maggie, csinos ruha 8)

Jön Rugó.... Megyek vissza altatni.

Kép
vindolanda

Maggie, csini ruha, en is en is.......szeretnek ilyet!

Ma ramaty ido volt, esett az eso, igy bent pancsiztunk.... ;-)

KépKép
kaqk
Debrecen

Jó ég, Vindo, melyik diafilmben van instállom alássan??? :-)
irina

Hát, a diafilmek egy része, amivel rendelkezünk, az Egri csillagok, Szegény gazdagok meg hasonlók. Vannak 60-as évekbeliek is. Ez éppen egy Jókai-novellában volt.
A régi diafilmek nyelvezete amúgy elég érdekes, és nagyon távol áll a szókincse is a mostani gyerekmesék nyelvétől. A szimpla mesékben is olyan szavak vannak...
A rajzok meg... Vagy szocreálosak, ha meg királyosak, akkor tiszta Monarchia-feeling. Semmi középkor vagy hasonlók.

Csatlakozom Kaqk-hoz, igen, ramaty idő volt :x

Kép
vindolanda

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?