A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 januári kismamák

Klemecia, gyönyörű lett Csenge birodalma!

Francesca, én azért nem javaslom járókának, mert a betét nélkül semmi alja nincs, a betét meg túl puha és ingatag ahhoz, hogy ott gyakorolja a felállást. A járóka alja keményebb. De azért várd meg más anyukák véleményét is róla :wink:

Brigi

Kép

Kép
hékás

Brigi!
Semmi tünetem nem volt. Csak a magas vérnyomás volt figyelmeztető. A cukorterhelésen még nem volt sem fehérje sem bilirubin a vizeletben. Cukor már akkor is volt, de azt hittem a cukros lötty miatt. Most, 10 nappal később pedig már rosszak lettek az eredmények, de tünet ez alatt a 10 nap alatt nem volt.
a lehetőségek: hát nem tudom. Holnap megyek fél hatra a dokihoz és majd elmondja. Számomra a végig kórház szinte megoldhatatlan. Ezenkívül ott sem tudnak semmi olyat tenni ami elősegítené a javulást. Lábat lógatni meg itthon is tudok.

Ági!
Nagyon szép a babaszoba!

Kima
Kép
Kép
kima75

Klem!

Így egyben még jobb a babaszoba :) Tényleg nagyon ízléses lett. Babás, de nem giccses! Szóval ügyesek vagytok!

Kriszti!

Nekem Tgyás, gyed, gyes homályom van. Én szülés előtt 5 héttel fogom abbahagyni a munkát. Akkor táppénzre kell mennem, vagy tgyásra?? Szülés után tgyás jár, vagy gyed? Szóval ilyen kérdéseim lennének.
Azt tudom, hogy mindnek az összegét a 2009-es bruttó bér alapján számolják, de nekem volt elég sok fizetés nélküli szabadságom is, mert mikor be kellett mennem előadásra az egyetemre, akkor az fiz nélküli volt. Azzal csökkent a bérem, de a ledolgozott munkanapok száma is. Szóval ezzel vajon mi a helyzet?
Előre is köszönöm, ha valakinek van valami használható infója :)

Timi
athena

Timi!
Csak annyit tudok segíteni, hogy a Tgyás a szülés után jár 180 napig ( de lehet, hogy már a szülés előtt elkezdheted, de ebben nem vagyok biztos). A Gyed a Tgyás után van a gyerkőc 2 éves koráig.

Brigi!
Este jutott eszembe csak már nem volt kedvem írni. Annyi tünetem volt ( és erre nem árt, ha ti is figyeltek), hogy elkezdtem rosszul, homályosan látni. Nem úgy, hogy alig látok az orromig, de pl a tévében már nem tudom elolvasni rendesen a feliratokat és messzire sem látok arcok, feliratokat...

Kima
Kép
Kép
kima75

Sziasztok!

Tegnap végre voltunk 4D-n :lol: :lol: :lol: Nagyon izgultunk, hogy minden rendben lesz-e, mert már 10 hete nem láttük Őt.
Szerencsére minden rendben van Barnuval, súlya 1270gr, szívműködése jó, és nagyon virgonc volt. A golyócskái már a helyén vannak :D És képzeljétek már startra kész harántfekvésből befordult lefelé!!! :lol:
A kis pofiját nehezen akarta megmutatni, rágta a lábát, fogta a fejét, aztán meg egy köldökzsinór takarta. Végül nagy forgolódások után sikerült néhány profil képet is készíteni róla.
Olyan jó volt, mikor a doki megdicsérte és azt mondta olyan az álla, meg a kis szája mint az enyém. :D De szerintem azért az apukájára is hasonlít! :wink:
Nagyon jó volt látni, hogy már egy igazi kis baba, teljesen meghatódtam!
Kép
Itt éppen ásít:
Kép

Kép
Kép
bogaracska

Sziasztok!

Én úgy tudom, de ha valaki okosabb nyugodtan javtson ki.
Tgyás: a szülés előtt 180 nappal ki lehet venni. Nem az uh szerinti dátumot fogadják el szülés időpontjának, hanem amit a védőnő írt a kiskönyvbe. Összege az előző évi átlagkereset X%-a.( ezt most fejből nem tudom).
Ha nem akarod a tgyást elpazarolni, vagy több, mint 4 hetet szeretnél szülés ekőtt otthon lenni, veszélyesztetett terhesként táppénzre mehetsz. Ha 2 hétnél tovább szeretnél táppénzen lenni a nődokidnak kell javaslatot tennie, hogy nem javasolja tovább a munkavégzést. Ezzel az igazolással a háziorvos ír ki táppénzre. Ennek az összege ugyanúgy van, mitha betegség miatt lennél otthon, de ha kéred leírom szívesen.
Gyed: a Tgyás után jár a gyerek 2 éves koráig. Összege a szülést megelőző év átlagkeresetének 70%-a.
Igényelni lehet az egyszeri anyasági támogatást, összege egységes, 60 párezer Ft. Akkor jár, ha volt 180 nap biztosított napod.
Gyed és Tgyás mellett jár a csaldi pótlék, erre mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy volt-e munkaviszony. Összege akkora lesz, mint most, ugyanis nem emelnek.(Köszönjük Gordon) Azt hiszem 13.200,- Ft egy gyermek után. Egyedülálló szülőként pár száz T-tal több.
Tgyásból és gyedből lesz levonás. Pontosan nem tudom, hogy miből mit, ha gondolod utána nézek és leírom.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Bogaracska: nagyon aranyos! Olyan csodálatos őket még a pocakban látni! Hazamegyek és én is gyönyörködni fogok az enyémben, újra megnézem a 4d-s képeket. Ja, és nekem már nagyon régóta az egyik kedvenc fiúnevem Barna. A másik Koppány, de nem akarok a gyerekkel kicseszni.
Bár lány van bennem.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Gyes: fix összeg, kb. 28.000,- Ft. A gyermek 2-3 éves koráig jár. Mindenki alanyi jogon megkapja, nem kell hozzá biztosítottnak lenned. Ebből azt hiszem nyugdíjárulékit vonnak.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Bogaracska: Nagyon édes a képeket Barnu :)

Ágnes

Kép
klemencia

Sziasztok! bocsi a zavarásért

Oregon 3 Alu babakocsi eladó jó állapotban!!

- 3 kerekű
- lapra csukható
- súlya 12.5 kg
- alumínium váz
- csapágyas kerekek
- háttámlája három szinten dönthető
- 5 pontos biztonsági öv
- levehető, mosható huzat
- sportkocsivá alakítható

A babakocsi Tatabányán található, de végszükség esetén posta is megoldható.
A kocsi nagyon szép állapotban van!Mi nagyon szerettük, de sajnos kinőttük.

Kép
Kép
Kép

Érdeklődni lehet priviben , vagy a 06308612757 telefonszámon

Irányár: 35000 Ft

Ancsi
KépKép

KépKép
moncsi89

Köszönjük a szoba dícséreteket. Sokat dolgoztunk rajta...persze a többesszám nem igazán jogos, én inkább csak jelenlétemmel erősítettem a "csapatot" :lol: az érdemi munkákat a párom végezte. :wink:

Ágnes

Kép
klemencia

Rátok nem volt hatással ez az időjárás?

Én éjszaka alig aludtam valamit, most pedig nyűgös vagyok tőle :shock:
Remélem ma éjszaka már lesz némi változás az időjárásban, és jobban alszom :roll:

Ágnes

Kép
klemencia

Jó reggelt!

Pillesz: helyesbítelek kicsit: TGYÁS-t a szülés előtt 28 nappal lehet igényelni, nem 180 nappal. És a kezdetétől számított 168 (24 hét) napig jár, utána GYED. Mindent, tényleg mindent külön kell igényelni, ha a munkahelyed kifizetőhely, akkor elméletileg ők intézik, de nem árt rákérdezni.

A TGYÁS feltételei:

Az első feltétel, hogy a szülő nő a szülést közvetlenül megelőző két éven belül rendelkezzen legalább 180 napi előzetes biztosítási idővel.

A második feltétel, hogy
− a szülés a biztosítás tartama alatt, vagy
− a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül, illetve
− biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl, táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy
− a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül következzen be.

A TGYÁS is a fizud 70 %-a, viszont kevesebb mindent vonnak belőle, és nincs felső korlát, tehát ha valakinek bruttó 300 E az átlagkeresete, akkor annak kapja a 70 %-át, míg a GYED-nél ez maximalizálva van a minimálbér 2X-esének 70 %-ára.

Akkor érdemes igényelned a szülés előtt a TGYÁS-t, ha annak számított összege magasabb, mint a szülési szabadság összege.

Én innen puskázom, bár eléggé gáz ilyen szakszöveget olvasni...:

http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/terh ... gyi-segely

Klári

Kép
claracroft

Délután megyek a védőnőhöz...kíváncsi vagyok mit mond...gondolom semmit :?

Ágnes

Kép
klemencia

Klári: köszi a helyesbítést, a 28 napot valamiért elírtam.
Akkor a többi jó.
De ezek úgy vannak megfogalmazva, hogy többször el kell olvasni, mire az ember lánya 1* megérti.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Bogaracska: gratulálok a szép képekhez :) Merre voltatok 4D-n? Milyen volt a tegnapi szülésfelkészítő, vagy kihagytad a 4D miatt?

Tegnap akartam venni Flector tapaszt, de rá van írva, hogy csak a terhesség 6. hónapjáig használható :((( Már lassan egy hete tart a kibírhatatlan fájdalom, az éjszaka a legrosszabb, amikor próbálnék megfordulni, de nem tudom a csípőmet felemelni az ágyról.

Somaanya: képzeld, tegnap a vaterán sikerült szereznem egy Diktad pelenkázót :) Úgy néz ki, 7végén mehetünk érte, sajnos nem Pesten van, de remélem így is megéri majd.

Klemencia: tényleg szép a szoba :)

Lányok: a 30. héten érdemes még elmenni 4D-re? Mis valószínűleg csak akkor tudunk :(

Klári

Kép
claracroft

Klári: amit belinkeltél az nekem kínai. Mármint a példák. Na midegy, még van egy kis időm törpölni ezeken.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Pillesz: nem vagy egyedül :) Én már nem is olvasom a példákat, viszont lehet feltenni egyedi kérdéseket alul, illetve azokat szoktam olvasni is.

Klári

Kép
claracroft

Klári, Pillesz!

Először is köszönöm!
Ergó: érdemes tgyás-t igényelni, ameddig lehet (mert nincs felső korlátja), aztán a gyerek 2 éves koráig gyed, aztán 3 éves koráig gyes?
És ezekkel párhuzamosan cspótlék?
Jól értem?

Timi
athena

Sziasztok!

Bogaracska: Tényleg nagyon aranyos Barna a képeken, gyönyörű kisbaba!!

Ágnes: rám az ilyen idő pont fordítva hat, felkelni nem tudok, egész nap aludnék. Remélem, ma már neked is sikerül.
És tetszik a szoba is. Nálunk most van kialakítás alatt, még lopom a ötleteket :D. A dekoráció fele még Pécsett van, remélem, október végén el tudjuk hozni, hogy el tudjam kezdeni a többit!

Kima, drukkolok estére!!

Mi tegnap voltunk dokinál, minden rendben, Anita már 1,5 kg :). Volt egy gyors uh a kontrollon, épp kóstolgatta a magzatvizet :D.

Kép
cat__

köszönöm a dicséreteket :lol:

Lányok, ugye én most nem dolgozok munkanélkülin voltam, akkor én Tgyást nem igényelhetem?

Klemencia-nagyon jól néz ki a kicsi szoba, már csak a kiránylány hiányzik belőle :wink:

Clara-magzatdiagnoztikába voltunk és csodák-csodájára ki volt ott T.G :D Nagyon aranyos volt! A szülésfelkészítő most elmaradt, mert vmi konferencia volt a kilinikán. A 30.héten még nyugodtan mehettek 4D-re, elvileg a 32.hétig még jó képeket lehet csinálni, utána már túl nagyok :D

Nekem szerencsére eddig nincs bajom az alvással, csak sokszor forgolódok egyik oldalamról a másikra. Tegnap láttam uh-n, hogy ezt annyira nem szereti a babóca, mert pont ezt kellett csinálnom, hogy lássuk végre az arcát, és eléggé méltatlankodott :)

Kép
Kép
bogaracska

cat-gratulálok a jó eredményekhez :D Kép nincs a piciről? De jó már 1.5kg!!! Te nem érdeklődtél mekkora születési súlyra számíthatsz? Nekem egyenlőre még nem mondott semmit, pedig olyan kíváncsi lennék, mekkora babára számíthatok. :lol:

Kép
Kép
bogaracska

Athena, szerintem jól érted :)

Klári

Kép
claracroft

töröltem ezt a bejegyzést, téves volt :oops:

Klári

Kép
claracroft

Bogaracska:
új kép nincs, csak ami a blogon fent van, most voltam másodszor az orvosnál, és múltkor nem mondta, hogy vigyek pendrive-ot, pedig odaadta volna a képet. Legközelebb viszek!
Még nem kérdeztem a szülési súlyt, de tett egy olyan megjegyzést, hogy nagy baba..

Kép
cat__

"Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával."

Mennyi most az öregségi minimum nyugdíj?

Klári

Kép
claracroft

És egy utolsó, letölthető igénylőlapok:

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=3 ... ema=PORTAL

Egyébként én is rettentően félek ezektől a hivatali dolgoktól, mi jár, mi nem, nem utalják időben. :(

Klári

Kép
claracroft

Klara:
úgy tudom, hogy 2009-ben 28,500 ft a min öregségi nyugdíj

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Pelenkázó táska ügyben van valakinek tapasztalata? Kell egyáltalán? Hasznos? Ha igen, akkor milyen szempontot érdemes figyelembe venni?
Meg akartam nézni a Kismama magazinhoz csatoltat, de már mindenhol elfogyott!

Timi
athena

[quote="kima75"]. írta:kima75 Nem úgy, hogy alig látok az orromig, de pl a tévében már nem tudom elolvasni rendesen a feliratokat és messzire sem látok arcok, feliratokat...

JAj, nemár!

Pont vasárnap állapítottam meg, hogy szemészhez kellene mennem, mert valahogy rosszul látok :shock: .
De hétfőn voltam dokinál, vérnyomi 110/60, vizelet rendben. Akkor tényleg szemészeti dolog lesz, nem?
Vagy méregessem a vérnyomásomat itthon?

KépKépKépKépKép
uxi

Bogaracska, úgy tudom, sajnos nem igényelheted. :( Ha elmész munkanélkülire (rendesen, regisztrált munkanélküli vagy), akkor biztosított vagy, és jár, amennyiben az elmúlt két évben biztosított jogviszonyod megvolt 180 nap.

Tehát, ha nem mentél eddig munkaügyi központba, akkor most még érdemes lenne megtenned, persze csak akkor, ha amúgy dolgoztál az elmúlt két évben eleget.

"Aki a munkanélküli ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő 42. napon belül szül és a szülést megelőző 2 éven belül 180 napi biztosítási idővel rendelkezik, jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre, feltéve, hogy a munkanélküli ellátás folyósítása szünetel.

A terhességi-gyermekágyi segély összegének kiszámításánál a táppénzszabályokat kell alkalmazni, ha a biztosított az irányadó időszakban rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel. Ha a táppénzszabály nem alkalmazható és a biztosított tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, akkor a terhességi-gyermekágyi segély összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének 30-ad részének figyelembevételével kell megállapítani, azonban az ellátás alapja nem haladhatja meg a munkanélküli ellátás alapját képező átlagkereset 30-ad részét. (Vhr. 26. § (2) bek.)"

Klári

Kép
claracroft

Sziasztok!

Klári: Gratula! Ügyi vagy! Bizti szép állapotú lesz a bútor és megéri nektek elutazni érte! :wink: Én most a kiságyra vadászok, de ha nem találok decemberig akkor veszek azt újonnan az IKEA-ból. Szegény gyereknek hadd legyen valami új is! :D

Bogaracska: Nagyon helyes Barna a képeken. Én pont tegnap jelentkeztem be 4D-re, majd 2 hét múlva megyünk.

Klem: Nagyon helyes babaszobát alkottatok. Nálunk ez még odébb van, de karácsonra szeretném, ha minden rendben állna. Sajna nálunk a babaszoba berendezés 3 szoba festését és átrendezését jelenti, úgyhogy anyagilag és időben is nagobb teher kicsit. :(

TB, OEP: Klári remekül összefoglalta a dolgokat. Igazán úgyis akkor kristályosodik ki minden amikor ki kell tölteni a papírokat. :wink:

Pelenkázó táska: mindenképp hasznos, a lényeg, hogy jóóóóóóóóóó nagy legyen, hogy minden felesleges kacat - amit eleinte úgyis magával cipel az ember - elférjen benne. Aztán idővel rájössz, hogy mi nem kell mindig és csökken a méret. :wink:

Mi még mindig betegeskedünk, illetve Soma. Szegény egy hete húzza már, de még tegnap este is hányt. Alig eszik valamit és a köhögés miatt nyeli a sok trutyit. Emiatt meg hány......Szóval kiborítóóóóóóóóóóó.. :o Szerencsére nekem továbbra sincs semmi bajom. tegnap voltam nőgyógyinál. UH most ne volt csak méhszáj vizsgálat, de minden rendben van. :D

J.

Kép

Kép
somaanya

Athena

Pelenkázótáska: Hát... Nekem van, mert kaptunk, és szerettem is volna, de utólag visszagondolva felesleges, egy nagyobb táska is bőven megteszi!!!!

Kép
buborka.

Sziasztok!

Kima, majd jelentkezz, hogy mi volt a dokinál, jó? A látásra meg akkor ezentúl jobban odafigyelek. SZerencsére eddig olyan, mint a sasé :lol:

Pelenkázótáska. Én szerettem, de csak akkor használtam, ha babakocsival mentünk valahova. Hőtárolós cumisüvegtartója van, így nem hűlt ki olyan gyorsan a tápszer, ha mentünk valahova. És rácsatolható a babakocsira, így cipelni sem kell :lol: Ha meg anyuékhoz mentem, akkor a strandtáskát fogtam be, mert abba a váltóruhái is belefértek

Somának jobbulást, remélem Te nem kapod el!

Barna nagyon édes, kíváncsi vagyok, mennyire fog hasonlítani erre a képre a születése után :lol:

Brigi

Kép

Kép
hékás

[quote="bogaracska"]
írta:
bogaracska
Lányok, ugye én most nem dolgozok munkanélkülin voltam, akkor én Tgyást nem igényelhetem?

Bogaracska, ha megvan a 180 napod munkanélküliből, akkor igényelheted. Fontos, hogy ne álláskeresési segélyből legyen, hanem álláskersési járadékból.

Én is ezt csinálom, csak most lehet adódott egy kis bibi, most nyomozom.
Állítólag egy ismerősöm úgy járt, hogy nem igénylehette kiírás előtt 28 nappal a tygást. Remélem, ez csak valami egyedi eset, mert ha tényleg nem lehet hamarabb igényleni, bajban leszek. :( Január 5-ig vagyok jogosult járadékra, elvileg december 20 -tól már igényelhetném a tgyást, mert akkorra lesz meg a 180 nap, de ha tényleg csak a szüléstől lehet, akkor lehet megszívom... már két gyereket túlhordtam, s most 7-ére vagyok kiírva...

Ha mégis így van, kollektív össznépi drukkot kérek, hogy december 21-től kezdve minél hamarabb megszüljek, ugyanis még pár nap járadékot be kell iktatni tgyás és gyed közé is. :oops:

KépKépKépKépKép
uxi

somaanya: Jobbulást Somának!

A babaszoba kialakítása nálunk is hosszas procedúra volt, mert a mostani gyerekszoba az évek alatt lomszoba lett, úgyhogy ki kellett üríteni, hogy ki tudjuk üríteni kellett egy új szerkénysor a nappaliba. Azzal játszott apuci, hogy összeszerelje egyedül :lol:
Aztán az ablakokat is meg kellett csinálni, mert mind elvetemedett már...ahhoz ki kellett a hálóból is mindent szedni...elég nagy felfordulás volt.
Én is csak azért eröltettem, hogy még a hideg beálta előtt készen legyen, hogy a festék gyorsan kiszáradjon az ablakokon és a szoba falán is.
De túl vagyunk rajta, végre nem a domború kanapén kell aludni, a festékszag is kiszellőzött...az utolsó fűrészporszemet is kitakarítottam :D Boldogság uralja az otthonunkat :wink:

Azért képet mindenképpen tegyél fel (és persze mindenki akinek készül a gyerekszoba) hogy, hogy alakul. Kíváncsi vagyok mindenki megoldására :D

Rohanok a védőnőhöz :)

Ágnes

Kép
klemencia

hello lányok
láttam a tesz veszen diktad rácsoságyat, ha jól emlékszem 18 ezerért ha még érekel valakit
http://www.teszvesz.hu/item755381131_di ... s_agy.html

Móni
KépKép
reunion

Ha valakit érdekel és Keresztúron lakik, ma vettem kismamanadrágot 3.800,-ért az Alfa Coop Hong- Kong-ban. A legdrágább sincs 5 ezer, van kantáros, sima farmer, bélelt farmer, ezek mind pocakbetétesek, és kényelmesek, van XXXL-es is.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Klemencia, eszméletlen szép a gyerekszoba!!!:)
Édesek a rucik, és szuper a hordozó is!!!
Én is ma szerváltam egy babahordozót, nagyon beleszerettem:)
Vendég

A H1N1 vírusról és az oltásról:

1254944038.4747.pdf

Kép
akire79

TGYÁS és a többiek: ha javasolhatom, lányok, keressetek egy jó könyvelőt, aki jártas ezekben a juttatásokban.(Vagy ha nagyon unatkoztok :lol: menjetek be az OEP-be és kérdezzétek meg ott...)Szájról-szájra eléggé elveszik az info, meg pontatlanná válik (pl.: a tgyást 180 nappal szülés előtt kérheted...)Nem kartam okoskodni, de én is megszívtam már így dolgokat...

Kép

Kép
linus

Képzeljétek: a vasat kivéve szinte tökéletes a vérképem!Sehol egy csillag. :shock: Pedig Kristófnál ilyenkor már tele volt csillagozva a papír. Nagyon kis szerényke ez a Tuli baba, ha ennyire nem borítj fel a szervezetem :lol:

Kép

Kép
linus

Hi,

Ehhez nem elég könyvelőnek lenni (az vagyok :oops: ), a legtöbb könyvelő nem foglalkozik TB-vel. Én pl. majd' 5 éve dolgozom ugyanazon a helyen, és ezalatt én vagyok az 5. kismama, tehát ha foglalkoznék is ilyenekkel, akkor sem mondhatnék semmit rutinból. A cégnél lévő TB. ügyintéző/munkaügyi ea. sem túl jártas a témában. Amit belinkeltem honlap, azért jó, mert személyes, a te konkrét eseteddel foglalkozó kérdést lehet feltenni ehhez értő embereknek. Anno, mikor a nővérem várt gyereket Győrben, a szülésfelkészítőn külön nap szólt ezek ismertetéséről, szerintem nem ártana a tanfolyamokon ismét gyakorlatba hozni...

Klári

Kép
claracroft

Hát igen, furcsa, hogy erre nem készítik fel a kismamát, pedig szerintem legtöbbünknek egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit, hogyan fog kapni évekig....És így utólag: ha pontosan ismertm volna a lehetőségeket, tudtam volna kicsit "okoskodni", variálni a számokkal, megbeszélni a főnökömmel, és úgy most jobban járnék.Nem csalásra gondolok, hanem a könnyebb útra, amit előttünk mindig eltitkolnak.Na abbahagyom, csak kijött rajtam az "anya vagyok, abszolút hátrányba kerülök"érzés...bocsi.Az oldalt nagyon köszi, már elmentettem, csak most nincs erőm olvasni ilyeneket.De mindenképp áttanulmányozom.

Kép

Kép
linus

athena írtam privit.
kriszti1976

Ja athena és a szülési szabadságra(amikor kapod a Tgyást) csak a kiírt szülési időpont előtt 28 nappal lehet elmennei, előtte táppénzre kell menned, ami tudod hogy 60%-ra csökkent, ha megvan a két év folyamatos jogviszonyod.

A tgyás-nál pedig 2 éven belül kell lenni 180 nap biztosított időszaknak, ott nem kell folyamatos 2 év. Ha táppénzre akarsz menni és nincs meg a 2 év biztoítotti idő akkor a lóvé csak 50 %.a táppénznél is a tárgyévet megelőző év kersete számít.Tehát ha 2009 ben akarsz táppénzre menni akkor 2008-as évet fogják nézni. ezt azér tudom, mert én belefutottam.2008 elején volt egy 36 napos megszkítás(amúgy 9 éve dolgozom folyamatosan) úgyhogy novemberben amikor táppénzen leszek csak 505-ot kapok, de még szerencse hogy 2008-as bér alapján.

folyamatosnak számít a biztosítási időszak ha a megszakítás nem több mint 30 nap!
kriszti1976

Jah és a kiszámolás marha bonyolult.Én egyszer átrágtam rajta magam. A kereseted osztják a naptári napok számával amikor dolgoztál, és itt van jelentősége annak hogy voltál e fizetési nélküli szabin táppénzen stb. mindegy majd ha intézed szólj és segítek:)
kriszti1976

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Az új jogszabály maximálja az egy napra kifizethető táppénz összegét is. A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg:
• a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad részét (jelenleg:4X71.500,-=286.000/30= 9533,33 Ft., vagyis az 1 naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege 9.533,33 Ft lehet),
• a biztosítási jogviszony megszűnését követően (passzív táppénz) a minimálbér 150 százalékának harmincad részét (1,5X71.500,- = 107.250/30 =3575 Ft.), vagyis az 1 naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege 3575.- Ft lehet).

Csilla
Kép
Kép
pillesz

Na jó, én ezt a tp-t nem igazán értem. Szeptemberben 2 hetet voltam táppénzen. A br. 150.000,-, nettóm 96.000,- (adójóváírás nélkü). A 2 hét tp-re (a 15napom amit a mnkáltató fizet már túlléptem) 26.800,- kaptam. Az összes fizum 81.800,- Ft. Azt sehol nem találom, hogy az előző év átlagából számolják a tp-t.mert ezt konkrétan a becsatolt link sem írja. Mindegy. Minket a tgyás, gyed és gyes változások NEM ÉRITENEK!!!!!!!!
Ránk nem érvémyes a 2 év! Nekünk 180 nap m.viszonynak kell lennie, és a szülést megelőző éves kereset az alapja ezeknek.

Csilla
Kép
Kép
pillesz

[quote="kriszti1976"]J írta:kriszti1976ah és a kiszámolás marha bonyolult.Én egyszer átrágtam rajta magam. A kereseted osztják a naptári napok számával amikor dolgoztál, és itt van jelentősége annak hogy voltál e fizetési nélküli szabin táppénzen stb. mindegy majd ha intézed szólj és segítek:)

Szia!

A keresetem osztják a naptári napok számával, amikor dolgoztam??
Csak példaképpen: egy hónapban van 20 munkanap (28 naptári nap), és a bruttó bér 100,000 ft. Akkor Az egy napra eső kereset 100,000/20=5,000 ft/nap? És ennek a 70%-a a Tgyás, és még ebből vonogatnak???
Ha a (havi) bruttó bér 100,000 ft, de a 20 munkanapból mondjuk 5-öt fizetés nélkülin volt a kismama, akkor mi van?? Hogyan kell számolni a napi átlagkeresetet!

Előre is köszönöm :)

Timi
athena

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?