Új privát üzeneted érkezett!

nozavi!
Sajnálom, hogy nem a pihenésről szólt az otthonlét. Bosszuság miatt együtt tudok érezni veled, hisz decemberben 2db papírügyet akartunk elintézni otthon, egyet se sikerült.....
A számlaösszeg meg :shock: .......sokkoló.

 
 


Olyan boldog vagyok, hogy legalább itt a neten találkozhattunk. Sokszor magányos vagyok, a párom sokat dolgozik, sokat vagyok egyedül és ez furcsa, hiszen egy évvel ezelőtt aktakukac voltam az egyetem mellett, itt meg egy kicsit minden felborult körülöttem, hiszen addig míg a nyelv nem megy olyan szinten, hogy az elfogadható legyen addig komolyabb munkát, esetleg a szakmámban elhelyezkedni nem is merek.
Kicsit megnyugtattál kedves dodó a babaproject-ben, mert sok olyat hallottam, hogy inkább haza mennek szülni, nem csak az ellátás miatt, hanem a papírok miatt is. Mivel én és a párom magyar állampolgárok vagyunk, így a gyermekünk is magyar lesz, hiába születik itt svédországban. Itt nem érvényesül a területi elv?
Mi szeretnénk itt élni, nagyon tetszik ez az ország, nagyon hiányoznak az otthoniak és magyarország, de itt jobb körülményeket tudunk megteremteni a majdani gyermekünknek.
Ezzel kapcsolatosan tudtok mondani valamit? Hogy majd milyen papírok szükségesek a picinek, mire készüljünk fel, esetleg milyen hivatalos szervhez kell majd fordulnunk.
Most próbálkozunk ez az első hónap és nagyon izgatottak vagyunk, hogy sikerült-e, bár ahogy olvastam 20%-ot jósolnak első alkalommal, de azért bízunk majd pár nap múlva remélem megírhatom, hogy én is itt fogok anyukává válni :)
Azt is szerettem volna kérdezni, hogy ti szedtetek valamilyen terhes vitamint, nekem Magyarországon a nőgyógyászom ajánlotta a Femibion800-at és tanácsolta, hogy a terhességet megelőző három hónappal már érdemes elkezdeni, hát én ezt szedem három hónapja.
Mindenkinek napsütéses kellemes napot kívánok!!


batkamanó!
Ha gondolod priviben megírom a nevem, és meg tudjuk egymást iwiw-en is jelölni (ha fent vagy). Rám pl iwiw-en talált rám egy szintén itt élő magyar csaj, és egyidőben voltunk pocakosok (2 hónap különbséggel szültük első babáinkat, és neki most a második februárban született, én ismét júliusra vagyok kiírva).
Amugy Göteborgtól nem is lakunk annyira messze, 3/4 óra autóval. Hány éves vagy??
Amugy itt sokkal könnyebb papírokat intézni, mint otthon. Épp ezt meséltem nozavi-nak, hogy decemberben voltunk otthon utoljára, és 2 papírügyet kellett volna elintézni, egyet sem sikerült. Itt pik-pakk maguktól mennek a dolgok szinte. Gyerekhez se kell rengeteg papír. Ok, hogy kevesebb az ellátás, de INGYENES a terhesellátás, és a szülés is, egyedül a 3 nap kórházi tartózkodásért kellett asszem kemény 240 koronát fizetni, na de ebbe benne van az is, hogy a korházba SEMMIT (értsd szó szerint) nem kellett magunkkal vinni. Csak a hazahozós ruháját a picinek, meg magamnak. Napi 5-ször kaptam enni, ebből 2-szer meleget, sőt, mikor hajnalban megszültem, akkor 2 órát velünk volt Laura ugy, hogy meztelenül rajtam feküdt, csak egy előmelegített takaróval takargatták be. És miután letelt a 2 óra, se vitték ki, hanem ott mellettünk mérték le, és előmelegített kórházi "egyenruhába" öltöztették, és addig hoztak nekem is és páromnak is egy-egy sajtos és egy-egy sonkás szendvicset, és megkérdezték, hogy teát, kávét vagy kakaót kérünk.....
A babákat nem lehet leadni, egész nap, és éjjel is az anyával vannak.Én hétfőn hajnalban szültem, szerdán megvoltak a vizsgálatok...(hallás, csípő...stb) És jöhettünk is haza.
Míg otthon pár nappal a szülés után már anyukának a papírok után kell rohangálni, itt nem. Elevel neve se kell hogy legyen még a babának....szülés után 60 nappal kijön a hivatalból a papír, amire ki kell tölteni a nevét. El lehet kezdeni előbb is (nekünk muszáj volt, mert intézni kellett az utlevelet is, igy tényleg nekünk kell a hivatalba mennünk, de nem tartott sokáig. Viszont az utlevelet a stockholmi nagykövetségen kell.....ami, ha a szülők házasok, akkor elég telefonon egyeztetni, és a szülők házassági anyakönyvi kiivonatát felküldeni és az utlevelet vagy személyit. Mi eredetiket küldtünk, mert ha csak fénymásolatot küldünk, akkor azt hivatalos "jegyzővel" kell lepecsételtetni, és aláiratni, és az már pénz....igy is a svéd születési anyakönyvi kivonatot muszáj ilyen eljárással hivatalos fordítóval lefordíttatni, és az 300-500 korona között van..de az kell. Szóval mi mindent egy nagy borítékba tettünk, és ajánlva feladtuk stockholmba, és küldték vissza a leányzó magyar anyakönyvét, utlevelét, és a mi dokumentumainkat is. Viszont barátnőmék akkor még nem voltak házasok, nekik fel kellett utazniuk stockholmba. De még is is egyszerűbb a papírok intézése mint otthon.

Vitamin! Én előre nem szedtem semmit, mondjuk mi nem is ugy "terveztük" egyik babát sem, hogy akkor most tervben van, innentől jöhet, hanem jöttek!! :lol: Utána ajánlják a sima folsavat valamint van kvinno vitamin (női vitamin) azt....végülis már lehet előtte is szedni, baj nem lesz belőle.

Na, ha konkrét kérdésed van még, írd nyugodtan! Tőlem telhető módon segítek! :)

 
 

 
 

batkamanó!
A kórházba semmit nem vivést ugy értem, és azért hangsúlyoztam ki, mert otthon még most is sok helyen vinni kell pelust is a babának, magadnak betétet, hálós bugyit, hálóinget, van ahol evőeszközt is....itt semmit... hálós bugyi 2-3 féle óriásbetét a WC-kben kirakva, anniyt használsz amennyit akarsz...hálóinget annyiszór cserélsz ahányszor akarsz, törölközőt annyit használsz ahányat akarsz, gyereknek ruhát szintúgy. KB 3-4 féle pelus közül válogathatsz a babádnak. Van külön (legalábbis itt Trollhättanban a Näl-ben) szoptatós szoba, egy TV-zős sarok, egy kis kajálda rész, ahol szintén van TV. Éjjel is van kirakva kávé, vagy forróvíz teának, forrócsokinak, gyümölcs.......

 
 


Hahóóóó!!!
Merre vagytok?? Kinek hogy telt a Húsvét??

 
 


Na sziasztok!

Amekkora nagy lendülettel írtam a múltkor, hogy most már sűrűbben jövök, háááát bocsi, de a miniterroristám totál lefoglal. Most már felállt rendesen, és ezt minden mellett meg is teszi, néha elég életveszélyes mutatványokig menően. :shock: :D Na de hát ez van, ez a mostani rend! :D

Nálunk a Húsvét elég lagymatagul telt, néha sétáltunk a tó körül egyet, de jobbára szenvedésben voltam, mert a nődokim olyan bogyót írt fel, mondván, hogy ez helyrehoz, hogy úgy helyrehozott, hogy 20 napra megjött a menzim. Össz-vissz egy hetet nélkülöztem. ÁÁÁÁ!!! Amikor Vilike született utána jött ez a panasz, hogy beállt 26 napra a ciklusom mint régen, csak 18 napig tartott. Ezt próbálnám helyrehozatni, hogy mire jön a következő kismanó addigra minden rendben legyen.

batkamanó-én sem tudok sokkal többet hozzá tenni a dodó által leírtakhoz. Bár mi lementünk Stockholmba, de siralmas a konzul úr, úgy kinézetre, mint tudásra. Annyira örültünk amikor beléptünk a kertbe, mondván magyar föld, amikor jöttünk kifele egymásra néztünk, hogy de nagyon gyorsan el innen. Olyan farmerben volt ami ugyan most divat a 15 körüli kamaszok körében ez a térdig leérő, plusz a fehér ing fele bent a nadrágban, fele kint, totál gyűrött, szóval ránk nem volt jó benyomása. Plusz pedig senki nem volt csak mi, még így is ahelyett, hogy a férjem és az én útlevelemet fénymásolta volna, sikerült neki 2x az enyémet. Na mindegy. A vége az lett, hogy én csak ilyen egyszeri útlevelet kértem Vilikének, és utána otthon megcsináltattuk. Igaz, hogy ott meg fel kellett menni Pestre, hogy biztos meglegyen mire kell, de megérte.

Na sziasztok, most megyek, mert nagyon álmika vagyok így nap végére. :D

Nóri

Kép

Kép
 
 


nozavi!
Sajnálom a mensis gondokat! Milyen gyogyit kaptál most??
És bocs a kérdésért (ha nem akarsz, nem válaszolsz), de én amilyen lüke vagyok, csak most vettem észre a 2. (alsó) vonalzódat?? Szabad tudni mi történt?? Mennyi idős volt Zalán mikor elvesztettétek??

 
 


Na sziasztok!

Norcolutot írt most fel a nőgyogyó, de azon kívül, hogy sokat tisztult az arcomról a kiütések, azon túl nagyon semmi nem változott. :roll: Pedig jó lenne, mert azért idén október táján jöhet a babaprojekt. :oops: :wink:

dodó-Zalcsi 2 éves és 11 napos volt amikor pneumococcus baktérium okozta agyhártyagyulladásban itt hagyott engem. Egy hónapig küzdöttünk érte, a távgyógyítókon keresztül, a reikisek az agykontrollosok mindenki. Még Svájcból is kezelték, de sajnos feladta. Zalcsikám az első házasságomból született, a tragédia után 10 nappal volt anyósom közölte velem, hogy én vagyok az oka, hogy ez megtörténhetett, ezek után úgy gondoltam, hogy nincs miről beszéljünk, így nem mentem, a volt férjem két tűz közé került, szenvedtünk, pedig tényleg nagyon szerettük egymást, csak ő nem állt ki mellettem, és közben megismertem a jelenlegi férjemet akiben megtaláltam a lelkitársam, és akkor mondtam, hogy jó, akkor majd én döntök ha ő nem tud. Ez 2008. augusztus. Elváltunk, rá 2 hétre feleségül kért a férjem, 2 hónapra rá feleségül is vett, és megszületett Vilike, és azóta tudok ismét mosolyogni, és azóta érzem azt, hogy felálltam, mert ismét van kiért, kikért éljek! Az én történetemben leírtam a történetünket, kivéve az anyóstémát. Érdemes elolvasni a magyar egészségügy kiábrándult valóságát írom le, pedig én is, és a férjem is eüsek vagyunk, csak itt nem kicsit más ez a fogalom. Itt is vannak problémák, de nem olyanok, mint otthon.
Ő volt Zalcsikám.

Kép

itt egy kicsit bibis a homlok, mert leselkedett ki az erkélyen ahol nyaraltunk és levitte a homlokáról a bőrt, kis Mókus! :cry: :roll: ja és itt másfél éves volt!

Nóri

Kép

Kép
 
 


nozavi!
Nagyon sajnálom! De köszönöm hogy megosztottad velem/velünk a törtöneteteket. Nagyon édes kisfiu volt. És most fentről vigyáz rátok.
De örülök, hogy talpra tudtál ismét állni a tragédia után...... anyósod meg.....no comment!!

 
 


Sziasztok Svédországi Kismamik!

Végigolvastam a levelezéseteket, és nagyon megjött a kedvem Svédországhoz. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy könnyen kapok munkát, mint konduktor.
Tudnátok nekem pár dologban segíteni?
- Mennyiért lehet Göteborgban lakást bérelni?
- Kaptok családi pótlékot?
- Hány éves kortól tudna a kisfiam (aki most 2 és fél éves) oviba járni?
Köszi előre is a válaszotokat,
Ági

Szép napot!
Ági
 
 


Nozavi: Nem is tudom, mit írjak. Én az elmúlt másfél évben két meghalt magzatot szültem meg, mindkettőt az ötödik hónapban. Rettenetes nagy a fájdalmam, de fogalmam sincs, hogy élném túl a fájdalmat, amit Neked kellett. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy le a kalappal, hogy új életet tudtál kezdeni!!! Nagyon büszke lehetsz magadra!!!

Szép napot!
Ági
 
 


Vááááááá.....elszállt minden amit írtam.... na ujra!!

agiloci!
Szóval neked akartam írni....
Amint kijhöttök, és kaptok svéd személyi számot, és megkapjátok a letelepedési engedélyt a migrációs irodától, meg lehet igényelni a CSP-t. Aminek összege havi 1050 korona. Itt nem hangzik soknak, de jól jön ez az összeg is. Viszont ha jól tudom, a gyerek 14 éves korától (18-ig, mert asszem addig jön a CSP...vagy 19) kötelező vagy a gyerek nevére nyitni egy számlát, és arra utalni. Ez lesz ugymond a gyerek "kezdő tőkéje" az életre. Mert sokan a 18 éves koruk után elköltöznek a családtól, és itt nem nagyon szokás támogatni anyagilag utána a gyereket (persze mindenkinek szíve joga). De lehet rögtön az elejétől a gyereknek iratni számlára.

Ovi:
Szintén ahogy megvan a personnummer és a letelepedési engedély, elkezdheted intézni, mert itt nincs külön ovi és bölcsi, itt 5 hónapos (nem elírás!!!!) kortól lehet oviba vinni a gyereket. 5 éves korig van ovi vagy ugynevezett "dagmama" (egy "magán személy vagy pár - általában idősebbek" vigyáznak otthon a lakásukban 5-6 gyerkőcre....de őket is az állam fizeti), azaz nem magánban annyit kér tőled amennyit akar, hanem itt is megszabott összeg van. 5 éves kortól van iskola előkészítő asszem 7 éves korig (ez kötelező már), és utána suli.

Göteborgi lakás nem tudom mennyi lehet.
Nézelődj az apartmantbostad.se-n (asszem ez lett az uj neve) vagy az eidar.se-n.

Konduktori munka..... egy itteni (göteborgi - bár én nem konkrétan göteborgban lakom) magyar ismim irta ki multkor facebookra, hogy augusztusi kezdéssel keresnek a göteborgi pető intézetbe konduktort, és asszem elég az angol tudás.

 
 


d.dodó: Köszi az infokat!!!

Próbálok még körbenézni, az internetről is sokféle dolgot letöltöttem már.
De ott ugy láttam, hogy van "rendes" ovi, olyasmi, mint nálunk. De fogalmam sincs, mennyibe kerülhet.

Mégegyszer köszi,

Szép napot!
Ági
 
 


agiloci!
Az ovi a szülők keresetétől függ...az alapján számolják ki mennyit kell fizetni.

 
 


Na sziasztok!

agiloci-üdv közöttünk, gyertek csak Svédo.ba, én imádom ezt a helyet. Göteborgról én sem tudok sokat mondani, mert én sem ott lakom, egy icipicit északabbra :roll: :lol: :lol:
Hát nehéz az élet, úgy látszik elég sokunkra ráméri az élet a szerintem legnehezebb terhet, mert szerintem egy anyának a gyermekét elveszíteni nincs annál nagyobb fájdalom a világon. :cry:

Örülök, hogy ti sem adtátok fel a babaprojektet, bár nem tudom, hogy van e már babókátok, de ha már itt vagy akkor gondolom nem adtátok fel!!! Sajnos nem tudom, hogy mit is mondjak a ti történetetekre, mert nem könnyű, de annyit, és szerintem ez fontos lehet, hogy POZITÍVAN kell a dolgokra gondolni, ezt én már nagyon megtanultam, és ebben az új kis életemben próbálom is kamatoztatni, mert ismét van kikért!! :D

dodó-hogy te milyen jól tudod már ezeket a svéd dolgokat. Mondjuk lehet, hogy én azért nem nagyon tudom, mert ugye a nyelvet nem nagyon beszélem, szóval bármi intézni való van, azt a férjecském szokta. :D

de képzeljétek el, hogy jövő szerdán megyek mammamiddagsra! Este 6kor kezdődik, de mondtam, hogy én csak 7re tudok menni, mert a Manót lerakom aludni és utána. Jajj olyan izgatott vagyok, délelőtt meg viszem a fogorvoshoz. Tényleg Laurával mi volt amikor voltatok a fogdokinál? Vagy az első után menni kell folyamatosan? nagyon pipa voltam, mert a védőnénink rossz időpontot írt a papírunkra, így tartoztunk az ördögnek egy úttal. De szerdán kiderül, hogy minden rendben vannak-e a guzukkal.

na nem tartalak fel benneteket, sok puszi, írjatok.

Nóri

Kép

Kép
 
 


nozavi!
Miért tartanál fel minket?? Ezt miből gondoltad? :lol: Hisz te is ide tartozol!!

Fogászat: Egy füzetkében elmutogattak mindent, hogy hogy néznek ki a fogak "normál" állapotban. Meg hogy ha romlani kezdenek....melyik ételnek milyen hatása van a fogakra...mit nem szabad gyereknek adni még, hány tejfog lesz....stb. Beültették a székbe...és játékosan megmutatták neki a műszereket, hogy később ne féljen tőle... emelgették a széékel, levegőfujóval fujhatott :) És megnézték hány foga van kint. És kaott egy fogkefét meg egy fogkrémet végül.
Asszem 2 vagy 2.5 évesen kell csak legközelebb menni...de majd utána..vagy 3 éves kor után (nem is tudom) félévente rendszeresen kell majd járni (ők adnak időpontokat), mert ha ezekre a kontrollokra elviszed, csak akkor ingyenes nekik 18 vagy 19 éves korig.

 
 


Sziasztok !

Babavárásunk 5. hónapja következik éppen és rengeteg kérdésem lenne hozzátok. Most még Budapesten élünk, de Svédországba készülünk. Párom valószínűleg január-februárban kezdi el ott a munkát és egyelőre még nem tudjuk, hogy születhet-e ott a baba, vagy inkább itthon maradjak és majd utána menjek ki. A papírok ügyintézéséről semmit nem tudunk. Vajon két hónap elég ott kint ahhoz, hogy meglegyenek a papírjaim és egy ottani kórházban fogadjanak engem a szülészeten? Szeretném a segítségeteket kérni. Ha van infótok, tanácsotok ezekkel kapcsolatban, írjatok. Köszönöm.
 
 


Szia, Leda!

Régen néztem be ide, most látom, hogy írtál.

Gratulálok a pocaklakóhoz!

Hol fogtok itt kint lakni az országon belül?

Ne aggódj, a svéd bürokrácia tekervényes, de olajozottan működik. :D Két hónap biztos elég lesz ahhoz, hogy elintézzétek a papírmunkát. Ha a párodnak van állása, minden egyszerűbb. A kórházi ellátás nagyon jó és egy minimális napidíjat leszámítva (kb 2200 ft) ingyenes a szülés. A napidíj a kórházban eltöltött napok alapján fizetendő. Ha a párod is ott alszik veled az újszülött osztályon, neki már többet kell fizetnie, kb 7000 ft-ot naponta. (Az adatok frissek, 3 hete szültem. :D Pici helyi eltérések lehetnek.)

Puszi:

Rita

Kép
 


Sziasztok

Nagyon örülök, hogy rátok találtam, ugyanis pár hét múlva Lundba költözünk a férjemmel és a kisfiunkkal (ő most 4 hónapos)
Elég rémisztőnek tűnik a helyzet egyelőre, sokan riogatnak bennünket a lakásproblémákkal.
Igazából érdekelne, milyen ott a kisgyermekes anyukák élete. Milyen az egészségügyi és szociális rendszer, van e ott védőnői ellátás stb ? Köszönöm előre is az infókat és figyelemmel követem a topikotokat.

Üdv
boradrien
Budapest IX. kerület
 
 


Sziasztok,
udvozlok mindenkit, sokaig csak olvastalak titeket es most en is irok par sort. :-) Nemsokara kikoltozom a paromhoz Svedorszagba (bar meg babarol nincs szo :-), es jo lenne hasonlo cipoben jarokkal kapcsolatot tartani. Latom, hogy regen irtatok, es igy ismeretlenul is jo lenne tudni, hogy vagytok mostanaban. :-)
Jo ejt, sziasztok!
gyertyas
Budapest
 
 


Sziasztok! Jár még erre néha valaki?? Bár anya tanyán is indított valaki egy svédországos topikot, tegnap leltem rá, és jelentkeztem is, de még nem vett fel az alapító.! Ha vagytok még, írjatok!!

 
 


Sziasztok!

Dodo: En ritkan jarok erre. Hol az anyatanyan a svo-s topik? Nem talaltam...

Boriadrien: azota mar itt vagytok... hogy erzitek magatokat?

Gyertyas: te kint vagy mar? Hol laktok?

Nozavi, Agiloci???

Puszi:

Rita

Kép
 


Szia Rita, sziasztok, reg jartam erre, mert lattam, hogy senki nem ir mar, de most orulok, hogy megis jartok erre. Rita, mar itt vagyok, Stockholmban. Te merre vagy? :) Lehet, hogy irtad mar regebben, de most sajnos nincs idom vegigolvasni a topikot, mert eppen fozok :) Es hogy vagytok?

Es a tobbiek? :)
puszi mindenkinek!
gyertyas
Budapest
 
 


Szia, Gyertyás!

De jó, hogy írtál!

Hogy érzed magad Stockholmban? Tanulsz? Munkát keresel? - Mit főztél? :)

Mi Stockholmtól 150 km-re lakunk Eskilstuna és Örebro között egy kisvárosban. Szerdán voltunk Stockholmban egy barátnőmmel, aki itt van nálunk látogatóban. Szóval ha láttál két alakot rohangálni esernyővel és egy kék babakocsival a zuhogó esőben. mi voltunk azok. :D

Köszönjük, jól vagyunk. Élvezzük a nyárutót, dacolunk a háromévessel, nézzük, hogyan tanul kúszni a kicsi... És várjuk a magyarországi utat! Aug. 22-én indulunk.

Írj egy kicsit magadról! Akár priviben is!

Puszi:

Rita

Kép
 


Sziasztok!

A segitségetekre lenne szükségem.
23 hetes pocis vagyok,és most költöztem ki a páromhoz svédországba.Az lenne a kérdésem,hogy ti itt milyen papirokkal szültetek?Sajnos nekem a pn. nem megy olyan egyszerüen,mivel a párom norvégiában dolgozik,de viszont svédországban lakik.Mivel már vmilyen szinten beszélem a norvégot(nagyon alap) ezért probálok munkát találni,mert akkor minden megoldodna.De ha esetleg nem lesz személyszámom,akkor láttam hogy az eu egészségkártya állja a szüléssel kapcsolatos dolgokat.Van itt köztetek olyan ember,aki ezzel a kártyával szült?Kérlek aki tud segitsen ebben a témában,mert még nem igazán tudjuk mit is kell tennünk.Pl a védönöhoz már csak akkor jelentkezhetek be ha már van személyszámom?

Elöre is köszi mindenkinek a válaszát!! :)
szuszmo
Budapest VII. kerület
 
 


Kedves Anyukák,
fiatal, frissen diplomázott tanárnő vagyok és Svédországban szeretnék dolgozni. Szívesen vállalnék gyermekfelügyeletet, kutyasétáltatást, vagy bármilyen szakmámhoz kapcsolódó foglalkozás tartását, korrepetálást. Gyermekekkel munkámból adódóan van tapasztalatom, de amellett két öcsikével is rendelkezem :) Elérhető vagyok az alábbi e-mail címen, ha esetleg valakinek felkeltette az érdeklődését a bejegyzésem:dzsudzsos87@gmail.com
dzsuzdzsos87
Komárom
 
 


Kedves Kismamák, Anyukák!
Szakdolgozatomhoz szeretném kérni a segítségeteket. A kérdőív a terhesség alatt végzett testmozgásról, kismama tornáról szól. Kérlek Titeket a kitöltésével segítsétek a munkám! Előre is köszönöm!
A kérdőívet ezen a linken érhetitek el: https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... M1RSRFE6MQ
syssi13
Győr
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

cron
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó