Új privát üzeneted érkezett!

Ha már ennyi receptet írunk a júniusi topicba, gondoltam létrehozok egy receptes topicot is, amit a túrókrém receptjével nyitok :wink:
Vendég
 


Vaníliás-banános túrókrém

Hozzávalók
túró (250g)
natúr joghurt (2doboz)
főzés nélküli vaníliás pudingpor (negyed-fél tasak)
banán (1-2db)
porcukor ízlés szerint

Elkészítés
1. A túrót villával összetörjük.
2. Hozzáöntjük a natúr joghurtot, a pudingport, a porcukrot, és jól elkeverjük a túróval.
3. A túrós masszába forgatjuk az apróra szeletelt banánt.
4. 1órát állni hagyjuk hűtőben, de másnap talán még finomabb :P

Megjegyzés
Folyamatosan kóstoljunk, alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően. :wink:
Lehet bármilyen más gyümiből is készíteni.
Palacsintatöltelékként is megállja a helyét :lol:
Jó főzőcskézést :D

Kép
Vendég
 


Ne legyen mar annyira arva ez a topik, akkor jovok en is, de fotom most nincs.

A legegyszerubben es leggyorsabban elkeszitheto (nem utolsosorban 'legfinomabb' :D)
Gombaleves:

szeletelt gomba vajon megfuttat, só, bors, vízzel felönt, lefed, 10 percig főz.
addig összekever 1 tojás 2 kanál tejfől 2 kanál víz 1 kanál olaj 6 kanál liszt, forróvízben galuska kifőz. gombalevesbe 1 deci tejszin beleforral, gáz elzár egy egész csokor(!) petrezselyem felaprítva beleszor, galuska belerak, kész.

 
 

 
 

Variaciok gyorsan osszedobhato tesztaszoszra:

tejszines tonhalas ontet:

egy doboz olajos tonhal konzerv (110g), egy doboz (2deci) tejszin, liszt, so, etvagy :)
Ember lanya kinyitja a tonhalat, bele egy kis edenybe, osszetori es atmelegiti, majd nyakononti a kb egy kanal liszttel elkevert tejfollel. Erdemes megsozni, mert tapasztalatom szerint a tonhalkonzerv elegge sotlan. Kicsit besuriteni es mar kesz is.
Isteni finom, hidegen en kenyerre is felkenem ha van maradek.
Ha 2 fonel tobbre keszul, erdemes duplazni a hal es a tejszin mennyiseget, de lehet csak a tejszinet is, hogy tobb legyen a letyo.

Aprora vagott fustolt lazaccal is elegge finom, de az gondolom nem annyira beszerezheto odahaza.

paradicsomos-baconos szosz:

1 fej hagyma aprora vag, bele az edenybe, hozza az aprora vagott bacon is, olajon megfuttat. Ehez adjuk hozza a paradicsompure konzervet (folyosat, nem az aranyfacanos verziot) vagy lehet darabolt paradicsomkonzerv is, bele egy fel eroleves kockat (illetve lehet egesz is, de a bacon sos es tul sossa valhat, jo az ovatossag) es osszefozni nem tul magas langon, hogy ne egjen oda :)
Ennyi :)

Gorgonzolas tesztaszoz:

Na ez a lgkonyebb. Tejszinben lassu tuzon feloldjuk a gorgonzolat es mar kesz is :) Elegge markans egyedi ize van, enyim gyerek pl ezt nem kedveli, en viszont nagyon.

 
 


Es akkor meg egy hazi krealmany:

Szardinias rakott rizs (abszolut magyar konyhan lett kitalalva):

Ember lanya lefoz egy nagyobb adag rizst. Vesz ket doboz normal meretu olajos szardiniakonzervet. Egyenkent nyijta ki, olajat jo felretenni, nem kell ra talan az egesz, ne legyen tul olajos.
Jenaiban retegezi a rizs felet ra meg az osszetort/puresitett egyik doboz szardinia (ha szaraz a rizs lehet ra onteni az olajbol, lehet felveszi mind, lehet nem) es egy reteg tejfol a tetejere. Majd a rizs masik fele, ujabb doboz ossetort szardinia, meg egy adag tejfollel lefedni. Es be a sutobe es osszesutni kisse. (minel tejfolosebb nekem annal finibb, de izles szerint varialhato, akar meg egy kis sajtot is el tudok kepzelni a tetejen)

 
 


Sutotoki kremleves (errefele nepi eledel):

Egy poret felkarikazok (nem kell aprora vagni) es olajon megfuttatom, ra meg a felkockazott nyers sutotok es nemi felkarikazott/kockazott/szeletelt (tetszes szerint, nem kell finomra) repa. Vizzel felontom es meg megy bele nem tul sok, szinten felkockazott krumpli es egy tyukleves kockat is szoktam. (mondjuk egy nagyobb porehoz talan olyan fel kilo sutotok, 2 szal repa es egy nagy vagy ket kisebb krumpli... ez a suritoanyag, de az izenek nem kell dominalnia).
Joool osszefozom, es mikor mar minden puha akkor rudmixerrel teljesen osszeturmixolom, elvileg nem marad darabos, de ha marad az sem baj, jobb siman. Visszateszem a tuzre, felontom tejszinnel (erzessel, de egy deci minimum biztos belemegy a fenti mennyisegbe) megnezni kell e utanasozni, a leveskocka miatt altalaban nem. Osszeforralni a tejszinnel es en szoktam bele tenni egy pici feherborsot is, de teljeseggel elhagyhato. Isteni es szeeep szinu kremleves :)

 
 


Legyen edesseg is

Kokuszos bomba (benne nincs kokusz es el is hagyhato teljesen:

1 kerek piskotalap (lehet bolti tortalap vagy hazi is, mindegy)
20 dkg vaj (margarin is ok)
1 tojas
2 evokanal cukor
1,5 dl tej
4 evokanal kakao (a fozos, nem instant nesquick)

Az utolso 4 tetelt jol kikeverjuk es feltesszuk felfozni kremnek (ne egjen oda :D) es belekeverjuk (beleolvad ha beleg) a 20 deka vajat.
A piskotalapot kockakra vagjug (meret forma mindegy) es egy nagy bodonbe halmozzuk, es ha a krem mar egyenallagu es nem egeti a kezunket, a piskotara ontjuk es alaposan egynemuve gyurjuk. (olyasmi lesz mint egy kokuszgolyo belul, egyenletes sotetszinu massza) En szoktam ilyenkor beleszorni dito, mandulat, mazsolat, akar gumicukrot is el tudok kepzelni, ki mit szeret... elvileg mehet bele kandirozott gyumolcs is, naracshej ilyesni... szoval tetszes szerint belegyurni.
Es egy nagy lapos tanyerra egy bombat szoktam belole formazni es ezt betakarni kokuszreszelekkel. (ez az ami elhagyhato vegulis) majd be a hutobe kihuteni. Klasszul szeletelheto lesz cikkekben, olyasmi mint egy keksztekercs, ami nem kremes.

 
 


Kelt knédli (az igazi)

Hozzávalók: 400 g grízes vagy fogós liszt, 10 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 10 g zsiradék, só, víz szükség szerint.

A liszthez hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt, a tojást, sót és szükség szerinti mennyiségű vizet. Ebből lágy tésztát gyúrunk. A vizet aszerint adagoljuk, hogy a végére lágy tésztát kapjunk, majd meleg helyen hagyjuk megkelni. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd hengerré formázzuk. Vizet felforralunk, és ebben 20 perc alatt kifőzzük a knédlit. Vigyázni kell a főzésnél, mert könnyen szétázik, inkább többször ellenőrizzük.
Én személy szerint gőzben szoktam kifőzni, az a biztosabb és nem fenyeget a szétázás veszélye. Amikor kész, olajjal lekenjük majd felszeleteljük és köretként vadashúshoz, székelykáposztához, pörköltes, tejfölös ételekhez, sült hús - párolt káposzta ételhez kínáljuk.

Ezt a tésztamennyiséget én nem egy nagy hengerré szoktam formálni, hanem ketté osztom és így két knédlit kreálok belőle.
Vendég
 


SÁMÁN TITOK

Hozzávalók: 4 személyre sertéspörkölt, melybe zöldborsót, kukoricát, gombát, ketchupot, vegetát teszünk és rövid lére főzzük.
Krumplilepény: 1 kg burgonya, 100 g finomliszt, 2 tojás, só, vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt feketebors, 150 g zsiradék.
Tetejére: reszelt sajt (edami, trappista), tartármártás vagy majonéz


A krumplilepény elkészítése: A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, reszelt vöröshagymát, áttört fokhagymát, borsot és a majoránnát. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk és mint a palacsintát, úgy sütjük meg a lepényeket mindkét oldalról. Ha a tészta nem elég folyós, tejjel lehet hígítani, de azért ne olyan hígra, mint a palacsintatészta. (A serpenyőbe egy merőkanálnyi adagot teszünk és azt a merőkanál hátával egyenletes vastagságúra szétlapítjuk-szétterítjük.)

Miután megsütöttük az összes lepénykét, egyet tányérra borítunk az egyik felére pörköltet halmozunk, a másik felét pedig ráhajtjuk (mintegy betakarva ezzel a husit). Tetejét megkenjük tartármártással vagy majonézzel és reszelt sajttal megszórjuk. Egy személyre az adag két darab pörkölttel töltött lepényke.

Isteni finom!!!
Vendég
 


Ez a bizonyos krumplilepény fogyasztaható magában is pl. vacsorára teával. Esetleg lehet szalonnakockát pirítani, tejföllel megkenni a lepényt, rászórni a pirított szalonnát és úgy összecsavarva fogyasztani. Mindenkinek a fantázájára van bízva, hogy fogyasztja.
Vendég
 


Felteszem a kedvenc levesemet. Olyan ember még nem járt nálunk, akinek ez nem ízlett volna :lol:
Ezt nem nagyképűségből írom, nagyon jó a recept.

Én nagy kukoricaevő vagyok, így nagyon örültem, amikor hozzájutottam ehhez a recepthez. Tök egyszerű:

Kukoricaleves:


4 adaghoz:
1 fej vöröshagyma
2 dgk vaj
2 doboz konzervkukorica
3/4 liter tyúkhúsleves ( 2 leveskockából)
2 dl tejszín
őrölt bors
1 csipet reszelt szerecsendió
1/2 kk szárított rozmaring

A hagymát meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk, és a vajban üvegesre pároljuk.
A kukoricát a szűrőbe öntjük, jól lecsepegtetjük, majd az 1/3-át félre tesszük, a többit pedig a hagymába keverjük. A húslevessel felöntjük és lefedve kis lángon 10 percig főzzük.
A levest turmix gépben vagy botmixerrel pépesítkük, majd apró lyukú szitán áttörjük. A lábosba visszaöntjük és a tejszínt belekeverjük. A maradék egész kukoricaszemeket hozzáadjuk, sóval, borssal, szerecsendióval és a rozmaringgal ízesítjük.
Nagyon-nagyon finom :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára talinn 2011.04.08 21:22-kor.

Családient.hu vonalzók

picibaba.hu vonalzó
 
 


Van egy mártogatós receptem is.

1 doboz natúr joghurt (a nagy 150 g-os)
3 db fokhagymakocka
1 dl tejszín
1 kk citromlé, ha nem elég savanykás


Abonettel, Tesco-s sós chips-el nagyon finom

Másnap a legjobb :D

Családient.hu vonalzók

picibaba.hu vonalzó
 
 


Milka csoki:

50 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db. vaníliás cukor
2 dl habtejszín
5 kávéskanál kakaópor
25 dkg turista tejpor(3 nagy zacsi)
5 dkg darált dió, vagy mazsola, vagy kókuszreszelék(én nem raktam bele egyiket sem)

A cukrot, vajat, vaníliás cukrot és a 2 dl tejszínt kb. 5 percig főzzük.A forró masszába beletesszük a kakaót, tejport, mazsolát.(vagy diót, vagy kókuszt)

Az egészet egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe öntjük, és elsimítjuk. Hűtőbe tesszük, legalább fél napra. Aztán rájárunk, és kapunk a fejünkre a védőnőtől mérlegelés után!

Kép
jenny29
Mór
 
 


Sport szelet

50 dkg darált keksz
4 evőkanál kakaópor
25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
rum vagy rumaroma ízlés szerint
2 tábla tortabevonó, olaj

A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint, cukrot, tejet összemelegítjük annyira, hogy a cukor, margarin elolvadjon.Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre, és hozzáöntjük a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát, és egy tepsibe (én a sütőhöz való fekete lapos tepsibe szoktam)nyomkodjuk, hogy egyenletesen lapos legyen. Nem kell alá se sütőpapír, se vaj, így simán is kijön majd belőle.
Gőz felett 2 tábla tortabevonót felolvasztunk 2 evőkanál olajjal, és ráöntjük a tepsiben levő masszára, majd elsimítjuk.
Mehet be a hűtőbe, majd ha megszilárdult, forró vízbe mártott késsel lehet szeletelni.

Kép
jenny29
Mór
 
 


KARÁCSONYI KOCSONYA TORTA

1 dl cukor
negyed teáskanál só
5 dl tej
3 tojás
1 teáskanál vaniliás cukor
2 evőkanál reszelt cotromhéj
1 dl mazsola
1 dl nagyon apróra vágott mandula
2 dl kandirozott gyümölcs
3 dl tejszin
3 evőkanál zselatin por

a cukor felét
a zselatint
a tojások sárgáját
tejet
sót összekeverjük, felsorrósitjuk, de ne
forrjon! Besűrűsödik, beletesszük a megmosott mazsolát, mandulát, kandirozott valamit. (de nem letkerdes, en szoktam bele tenni, foleg a mandula a finom)

felverjük a tojások fehérjét és a cukor másik felét kemény habbá.
felverjük a tejszint is. Az előző masszába keverjük ezeket a habokat.

Beleöntjük a kivizezett formába és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Kivesszük, forró vizbe mártjuk a formát és kiboritjuk egy lapos tányérra.

Elég nagy adag lesz belöle.

Ha lehet, gőz felett keverjük, lassan, hogy jó sűrű legyen.
Kihülés után óvatosan keverjük bele a habokat, hogy egynemű massza legyen és ne ülepedjen le az aljára a mazsola, stb. (leulepszik nekem szinte mindig :d)

ha tupper gyűrűben készül, akkor az tele lesz és még egy kis valamilyen dényben is lesz.

nem fontos a formákat forró vizbe mártani, tálra boritva egy kis idő múlva magától is leesik a tányérra.

A mazsolát előtte vagy édes teában vagy egy kis rumban, vagy egyébben szoktam áztatni hogy megpuhuljon.

 
 


GESZTENYÉS ŐZGERINC

fél kg massza áttörve
2o dg vanilliás cukor
2o dg vaj

ezeket habosra keverni

Vizes konyharuhát nyomkodunk az őzgerinc formába, de azt hiszem folpack
mégjobb. Amikor kaptam a receptet, akkor még nem volt ..........

Szóval az őzgernc formába jó alaposan belenyomkodjuk a masszát.
Kiboritjuk egy tálra és hidegre tesszük.

Tetejére:

8 dg kristálycukor
8 dg vaj
2 evékanál kakaó
2 evőkanál tej /ne legyen híg/

Összekeverjük mig a kristálycukor el nem olvad.
Beleteszünk 1 evőkanál maizenát ( etkezesi kemenyito, semmi titokzatossag :) ) .
De lehet kész csokiöntetet venni és azzal leönteni.

Szeletelve tálaljuk, tejszinhabbal.

 
 


CSOKIA MUFFIN

30 dkg liszt 25 dkg vaj 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 4 tojás 1 narancs 10 dkg étcsokoládé (ét tortabevonó J) ½ csomag sütőpor 24-48 db muffin sütőpapír (nagyságtól függően) egy marék dió vagy mogyoró, aszalt gyümölcsök, tortadíszítő cukorkák és csoki reszelék

A vajat és a kétféle cukrot habosra keverjük. A narancs héját lereszeljük és a narancs felének kifacsart levével elkeverjük a habosra kevert vajjal és cukorral. A 4 darab tojást egyenként belekeverjük. A lisztet és a fél csomag sütőport fokozatosan beleszitáljuk a krémbe. A tortabevonót, diót, gyümölcsöket nagyobb darabokra feldaraboljuk és elkeverjük a masszában. 175 Cº-on vagy 2-es fokozaton körülbelül 20-25 percig sütjük. Sütés előtt tortadíszítő cukrokkal, csokoládéval díszíthetjük. Ha kakaósat szeretnék a csokoládén kívül ízlés szerint 1-2 evőkanál (ha keserű kakaó és nem cukrozott ne túl sokat) kakaót is elkeverünk a tésztában.

 
 


A recept, dupla adagról szól, az kb. 100 darab süti lesz. Annyi el is fogyott tegnap. Jól záródó dobozban eláll 1 hétig is, persze, ha marad
Kókuszos apró

26 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor (kb 1/3 zacsi)
26 dkg vaj
16 dkg porcukor
2 csomi vaníliás cukor
4 evőkanál gyümölcslé (tegnap barack volt, de naranccsal finomabb)
4 simára kevert tojás
20 dkg kókusz reszelék
10 dkg apróra vágott csoki

A lisztet a sütőporral összekevered és a csoki kivételével mindent hozzáadsz és jól kidolgozod. Ezután a csokit is beleforgatod.
Sütőpapírt teszel egy tepsire és 2 kiskanál segítségével gömböket raksz rá. Kb190°C sütőben 10-15 perc alatt megsül. Ne a tetejét nézd, mert az alja a csoki miatt hamar odakap. Ha kész, a tepsin hagyod még kb. 5 percig és csak utána teszed rácsra kihűlni.
Először lágynak tűnik, ha kihűlt akkor jobb az állaga, ne ijedj meg

 
 


Még nem próbáltam, most kaptam a receptet, de szerintem tökjó lehet:

Zöldségfasírt
Hozzávalók négy személyre: 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó (konzerv), 10 dkg zöldbab (konzerv), 2 evőkanál vágott petrezselyem, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, bő olaj a sütéshez

A megtisztított zöldségeket vágja apróra és a gomba kivételével enyhén sózott vízben, a forrástól számítva kb. 10 perc alatt főzze kissé ropogósra, szűrje le. Nagyobb serpenyőben, a felforrósított vajon pirítsa addig a gombát, amíg a leve elpárolog. Ekkor adja hozzá a leszűrt zöldségeket, hintse meg a liszttel, kicsit pirítsa össze, majd engedje fel a tejjel. Adja hozzá a tojást, sózza, borsozza, és kis lángon, kevergetve 2-3 perc alatt főzze sűrű masszává. Hagyja teljesen kihűlni.

Az olajat forrósítsa kb. 170 C-fokra (akkor jó, amikor a beledobott kis darabka kenyér sisteregve feljön a tetejére). A kihűlt masszából vizes kézzel formázzon kis gombócokat. Panírozza hagyományos módon a lisztben, a tojásban és a zsemlemorzsában, majd a forró olajban 3-4 perc alatt süsse ropogós pirosra. Paradicsommártást is kínálhat hozzá.

210 kcal/adag
Elkészítés: 45 perc

 


Bakonyi betyárleves - ezt kifejezetten fimonra sikerült készítenem, nagyon klassz recept, egytálételként is megállja a helyét

- 15 dkg kolozsvári szalonna (másmilyennel is helyettesíthető)
- 10 dkg lángolt kolbász
- 1 közepes vöröshagyma
- sárgarépa, fehérrépa (nem sok, épp csak 1-2 szál)
- 15-20 dkg gomba (én kihagytam és úgy is kiváló lett, bár tény, hogy a gombától lesz „bakonyi”)
- 2 db húsleveskocka
- 200 g tortellini vagy egyéb, hússal töltött tészta
- 2 dl tejföl
- 2,5 ek. liszt
- fűszerek: babérlevél, pirospaprika, só, őrölt bors, kakukkfű

a szalonnát apróra vágva megpirítom, zsírjára rádobom a karikára vágott kolbászt, majd ezen pirítom a szintén apróra vágott hagymát. Rá a zöldségek, én vékony karikákra szeltem, majd a gomba. Mikor ezek kissé pirultak, felönteni 1 l csontlével (ez nálam 2 húsleveskockás forró víz) fűszerezni, és főzni, míg meg nem puhulnak a zöldek. Ha puha, bele lehet tenni a tésztát, melynek kb. 12 perc kell, azt is belefőzni, utána pedig a tejfölt elkeverve a liszttel behabarjuk. (hogy en csomósodjon, én kiveszek előre a léből vagy 3 dl-t, meghűtöm, és azt óvatosan keverem el a tejfölös liszttel, ezt adom kevergetés mellett a végén a leveshez.) Még egy rottyanás, és kész.

Nagyon finom, tényleg.

Utána mákos kifli (guba) – ezt most nálam az új sláger :-), az egésszel végeztem 1,5 óra alatt kb.

 


Írok még egy kissé macerásabbat, de kárpótol a többletmunkáért a siker, ugyanis fanatsztikusan izgalmas ízű étel lesz a végeredmény.

Csípős csirkecomb narancsos-almás gyümölcsraguval

Hozzávalók
-4 db nagyobb csirkecomb
-3 evőkanál olívaolaj
-2 evőkanál ketchup
-1 teáskanál szójaszósz
-1 evőkanál méz
-erőspaprika-krém ízlés szerint

A gyümölcsraguhoz:
-30 dkg alma
-2 db narancs
-4 szál újhagyma
-2 db kisebb chilipaprika
-20 dkg narancslekvár (baracklekvár is megteszi)
-1 mokkáskanál friss reszelt gyömbér (vagy 1 késhegynyi gyömbérpor)

Elkészítés

A csirkecombokat megmossuk, a bőrt lehúzzuk, a combot a forgónál kettévágjuk. Összekeverjük az olajat, a ketchupot, a
szójaszószt, a mézet, és az erőspaprika-krémet. A pácban megforgatjuk a húsokat, letakarjuk és a hűtőben egy-két napig érleljük.
Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A húst megsózzuk, tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a combokat a sütőben nagyjából 45 perc alatt pirosra sütjük.
A gyümölcsraguhoz az almát megmossuk, hámozatlanul cikkekre vágjuk, és kivágjuk a magházat. A narancsokat forró vízzel alaposan megsikáljuk, szárazra töröljük, és lereszeljük a héjukat. Az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másikat kifilézzük, azaz a
hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A hagymát és a chilit megtisztítjuk, összevágjuk. Bevonatos serpenyőben az almagerezdek mindkét oldalát megsütjük, majd kivesszük és félretesszük. A serpenyőben megfonnyasztjuk a zöldhagymát, rátesszük a lekvárt, a gyömbért, a narancs héját és levét, a chilit, 1 deci vizet, és megsózzuk. Kíméletesen főzzük 10 percig, majd beletesszük a már megsült almagerezdeket meg a narancshúst, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra teszünk egy-egy egész sült csirkecombot, bőven meglocsoljuk a gyümölcsraguval, amihez hozzákeverjük a sült csirke szaftját is, így még ízletesebb lesz. Párolt rizzsel tálaljuk. (Én mazsolás rizzsel szoktam)

 


Recept íme:
* 1 kg liszt
* 1/2 l tej
* 5 dkg élesztő
* 2 evőkanál cukor
* 1 evőkanál só
* 1,5 dl étolaj
* +
* 3 evőkanál liszt
* 2 evőkanál só
* 1 tojás

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, a liszttel, 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál sóval és az étolajjal összegyúrom. Letakarva kicsit pihentetem, majd 32 darabra vágom. Egyenként perecet formálok belőle, és olajjal megkent tepsibe teszem. Tetejét egész tojással megkenem, és nagyon forró (villany sütőben 230 fok) teszem. Addig a 3 evőkanál lisztet és az 1 evőkanál sót annyi vízzel elkeverem, hogy folyós massza legyen. Ha a perec színesedni kezd, a tetejére csorgatom, és még pár percig viszateszem a sütőbe. Vigyázz, ne száradjon ki!

én amúgy egész nagy darab dekorsóval sóztam meg mert azt hittem hogy a sodrás végére megszülök úgyhogy mókás voltam mert mikor a férjem hazaért csak azt látta hogy ülök a fittlabdán a kezembe a nagy nyújtódeszkával! de szerencsére már csak pár hiányzott.

Kép
Vendég
 


Túrós-sajtos pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg margarin
50 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
1 tojás
10 dkg sajt (lehet füstölt is, vagy vegyesen)
5 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1 dl tej (kovászhoz csak)
1 ek. só
tetejére tojás (de én mindig olajjal elkevert tejfölt szoktam)

A tejből, csipet cukorból, egy kis lisztből és az élesztőből kovászt készítünk.
Az összes többi hozzávalóval együtt (kivéve a lereszelt sajtot) összegyúrjuk, 2-szer hajtogatjuk, közte 30 perces pihenőkkel, és a 2 nyújtásnál a fele-fele sajttal megszórjuk a tészta tetejét.
225 fokon (én ócska régi gázsütőben sütöm, úgyhogy nem tudom, hogy ez valóban jó-e így) addig sütjük, amíg látjuk, hogy nincsen készen. :):):)

Persze frissen a legfinomabb. Másnap már nem az igazi.

[/u]

Kép

Kép


BURGONYAPÜRÉ (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú burgonya, meleg víz a pároláshoz

A burgonya értékes anyagai attól függenek, hogy hogyan pároljuk és hogyan készítjük el. Tápanyagtartalma csökken, ha kicsírázik, vagy megfagy.
Ha a burgonya zöldes elszíneződést mutat a héja alatt, akkor csecsemő táplálására alkalmatlan.
Az elkészítésnél gondosan meg kell mosni, és vékonyan meghámozni.
A burgonya nagy tápértékű és könnyen emészthető, keményítőt, B1 vitamint és C vitamint tartalmaz. Ezért célszerű később is a színes főzelékekhez adni.
A színes főzelékeket egészen a csecsemőkor végéig burgonyával sűrítjük.
Az alaposan megmosott, feldarabolt burgonyát egy kisméretű láboskába tesszük.
Annyi forró vizet öntünk alá, hogy a víz éppen ellepje. Forrástól számítva 15 percig pároljuk fedő alatt, majd a forró gőzben hagyjuk megpuhulni.
Leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. Rámérünk pár kanál főző vizet, (vagy anyatejet) és állandó, gyors kevergetés mellett visszatesszük a takaréklángra pár pillanatig. Így finom, habos burgonyapürét kapunk.

SÁRGARÉPAPÜRÉ (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz

A sárgarépa kellemes ízű, az A-vitamin előanyagát a karotint tartalmazza.
Mivel a sárgarépa a földből kerül elő, alaposan meg kell mosnunk meleg, folyóvízben. Hámozás után mindkét végét levágjuk, majd 2 cm-es darabokra lekarikázzuk. Egy kis méretű lábosba tesszük, fedő alatt, 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk alatta a vizet, nehogy leégjen.
A kész sárgarépát szűrőszitán passzírozzuk át, és annyi főzőlével (vagy anyatejjel) engedjük fel, hogy "mézsűrűségű" legyen.

Kép
Kép


SÁRGARÉPAPÜRÉ BURGONYÁVAL (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db tisztított sárgarépa, 1 db hámozott burgonya

A nyersanyagokat úgy kockázzuk fel, hogy a sárgarépa darabkák kisebbek legyenek. Így együtt párolva egyszerre puhulnak. Átpasszírozzuk és a főzőlével felengedjük, vagy ha van anyatej, akkor azzal. Összemelegítés után tálaljuk.

PÉPESÍTETT ALMAFŐZELÉK BURGONYÁVAL (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma

A burgonyát megpároljuk a már említett módon. Nem főzzük együtt az almával, mert savat tartalmazó élelmiszerrel együtt párolva, a burgonya nem puhul meg. Nem párolható együtt citrommal, almával, paradicsommal sem. Megmossuk és meghámozzuk az almákat.
Gondosan eltávolítjuk a magházat és a csumát, vékony szeletekre daraboljuk.
Feltesszük a szeletkéket annyi vízben, hogy ellepje, forrástól számított 5 percig pároljuk és hagyjuk a főzőlevében meghűlni.
Villával összetörjük a burgonyát, hozzáadjuk az almát és szitán átpasszírozzuk az anyagokat. Az alma főzőlevével felengedjük és simára keverjük.

BURGONYAPÜRÉ BANÁNPÉPPEL (6-7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 50 g banán (fél banán)

Habos burgonyapürét készítünk. Pépesítjük a banánt is. A két anyagot lazán összeforgatjuk.

Kép
Kép


BROKKOLI BURGONYÁVAL (6-7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2-3 db brokkolirózsa, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 2 szem köménymag

Megmossuk a brokkolirózsákat, vastag húsos szárát kockára vágjuk és beletesszük a lábosba. Vékonyan meghámozzuk a burgonyát, leöblítjük, felkockázva hozzátesszük, 6 percig főzzük. Majd a felaprított brokkolirózsákat is hozzátesszük, két szem köménymaggal ízesítjük. Újabb 6 percig pároljuk, majd lefedve a gőzben hagyjuk bepuhulni. A főzeléket átpasszírozzuk, rámérjük az olajat, majd főzőlével a megfelelő sűrűségig felhígítjuk. Összemelegítés után tálaljuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.

CSIRKEHÚSPÜRÉ

A húsról lehúzzuk a bőrét, gondosan eltávolítjuk a csontot és a porcos részeket. A megmosott színhúst (mell, felsőcomb) addig főzzük kevés víz hozzáadásával, míg villával szétvágható lesz, majd kézi darálóval összedaráljuk.

Kép
Kép


SALÁTAFŐZELÉK (6-7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé

A leveleire szedett salátát folyóvízzel lemossuk és darabokra tépkedjük. A vékonyan meghámozott és kockára darabolt burgonyával 3-4 evőkanál forró vízzel pároljuk 15 percig. A tűzhelyről levéve a gőzben hagyjuk bepuhulni. Leszűrjük a főzőlevet, áttörjük a főzelékanyagot és hozzáadjuk az olajat. Rámérjük a szükséges mennyiségű főzőlevet és állandó kevergetés közben összemelegítjük. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük. Pulykahúspürével tálaljuk.

PULYKAHÚSPÜRÉ

Erre a célra a pulyka mellét használjuk fel. A hús szálaira merőlegesen 2 ujjnyi vastagságúra szeleteljük és húskalapáccsal enyhén kiverjük. A főzésnél úgy járunk el, mint a csirkehúsnál.

Kép
Kép


Fanta szelet

Kép

Hozzávalók:
1, piskóta: 6 tojás, 4ek liszt, 2ek kakaó, 6ek porcukor, 1dl olaj, fél csomag sütőpor
2, krém: 15dkg vaj vagy margarin, 15dkg porcukor, 25 dkg túró
3, máz: 1 csomag vaniliás pudingpor, 1ek cukor, 3 és fél dl Fanta/Mirinda/Sió/stb.

Elkészítése:
1, a tojások sárgáját a cukorral kikeverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, a kakaót, az olajat, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét
a sütőt előmelegítem (nekem elektromos van)
kivajazott, kilisztezett tepsiben 180-200 fokon kb. 35 percig sütöm

2, a margarint kikeverem a cukorral, majd belekeverem a túrót (kicsit át lehet nyomkodni szűrőn, hogy ne maradjanak benne nagy darabok) és a kihűlt tészta tetejére rakom

3, a pudingport elkeverem a cukorral és hozzáadom az üdítőt, majd lassú tűzön sűrűre főzőm, utána hagyom 5-10 percet hűlni és rákenem a túrós masszára

Jó étvágyat! :)

Detti

KépKép
 
 


Kedves Kismamak!

Szeretnem ujra ajanlani webaruhazamban talalhato baba-termekeimet, a hideg tel bekoszontevel elsosorban az egyedi kulseju es kivitelezesu babakocsi-zsakot.

Kép

A leghidegebb idoben is melegen tartja a gyermeket a babakocsiban, vedi a szeltol. Extra hosszu, akar 4 eves korig hasznalhato, koszos cipo eseteben az alja nyitva hagyhato.

Most pihe-puha baranygyapju-utanzat belsovel is keszul, az extra hideg idokre.

Kép

ez a zsak a kovetkezo anyag-kombinacioval is kerheto:

Kép Kép

Ezen kivul megprobalunk egyedi kereseket is kielegiteni, ha mas mintat, vagy nevet szeretnel a zsakra varratni, batran irj privit!

Mas jellegu termekeket is talalsz boltomban:
www.babymarket.webs.com

Nagyon Boldog Karacsonyt kivanok mindenkinek!
Niki

littlebabymarket
Budapest
 
 


@talinn: "Felteszem a kedvenc levesemet. Olyan ember még nem járt nálunk, akinek ez nem ízlett volna Ezt nem nagyképűségből írom, nagyon jó a recept. Én nagy kukoricaevő vagyok, így nagyon örültem, amikor hozzájutottam ehhez a recepthez. Tök egyszerű: Kukoricaleves: 4 adaghoz: 1 fej vöröshagyma 2 dgk vaj 2 doboz konzervkukorica 3/4 liter tyúkhúsleves ( 2 leveskockából) 2 dl tejszín őrölt bors 1 csipet reszelt szerecsendió 1/2 kk szárított rozmaring A hagymát meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk, és a vajban üvegesre pároljuk. A kukoricát a szűrőbe öntjük, jól lecsepegtetjük, majd az 1/3-át félre tesszük, a többit pedig a hagymába keverjük. A húslevessel felöntjük és lefedve kis lángon 10 percig főzzük. A levest pépesítjük és a tejszínt belekeverjük. A maradék egész kukoricaszemeket hozzáadjuk, sóval, borssal, szerecsendióval és a rozmaringgal ízesítjük. Nagyon-nagyon finom "


Családient.hu vonalzók

picibaba.hu vonalzó
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó