Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok! érdekelne a véleményetek Down-kór szűréssel kapcsolatban. Végeztetett valaki PrenaTestet? Úgy hallottam, ez az egyetlen akkreditált ilyen jellegű vizsgálat. Van tapasztalatotok?


Szia!
A másik ilyen jellegű akkreditált vizsgálat a NIFTY teszt, a kettő között árban kb 10 ezer Ft eltérés van. Én utánajártam annak idején, miukor terhes lettem, de a genetikus és a nőgyógyász is lebeszélt róla, mert anyai vérvételből történik a vizsgálat,  így a levett vérben nagyon kis mennyiségben fordul elő a magzati adat, és ezért sokszor nem értékelhető azu eredmény, vagy ismételni kel.... Szóval valóban megbízható, de inkább csak lehúzásra mennek. Én végül az amniocentézis mellett döntöttem, ott legalább az összes kromoszóma párt vizsgálják, tehát sokkal több típusú betegséget ki tudnak szűrni vele, korán elvégezhető és 99,99 %-os, a maradék 0,01% a leletek elcserélése  . A vetélési kockázat pedig nem 1 % a közhiedelemmel ellentétben, hanem az egyébként is meglévő vetélési kockázatot 1%-kal növeli, és egyébként nem kell belehalni, nem mondom, hogy mégegyet kérnék, de inkább csak kellemetlen, nem pedig fájdalmas. 
De persze ha Te úgy érzed, hogy megnyugtató számodra ez a típusú szűrés, akkor nem akarlak lebeszélni róla, de szerintem azért kérdezd meg több hozzáértő véleményét, mert azért nem olcsó mulatság, és igazából nem jobb annyival a kombinált tesztnél. Ne dőlj be a marketingnek. Egyébként gratulálok a babához!!! Én jövő hétre vagyok kiírva
 
 
 


Sziasztok, én épp a napokban hallottam, hogy a Nifty-t Kínában, az anyaországban betiltották, mert valami gond volt az akkreditációjával. A PrenaTest akkreditációjával viszont semmi gond nincs, és Németországban elemzik a mintát.
klára25
Budapest II. kerület
 
 

 
 

Én megcsináltattam a Prenatestet igen. De még friss az élmény, 2 hét múlva lesz eredménye.
A dokim ezt ajánlotta inkább, nem a Niftyt. A PrenaTest német megbízhatóságú.

Katyusa

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers
 
 
 


Örökzöld, megcsináltattad vagy csináltatod végül a Prenatestet vagy a Niftyt?

Katyusa

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers
 
 
 


Magzati Diagnosztikai Központban 8p-en, Bolgárkerék utcába csináltattam, csak ajánlani tudom, 9 munkanapon belül meglett az eredmény (és szerencsére negatív). 

Katyusa

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers
 
 
 


Én a Prenatestet csináltatta meg. 5 nap alatt lett eredmény.Persze negatív. 40 éves vagyok, Én nem kockáztatok "hasba szúrással". Nem csak vetélés kockázata van, hanem egyéb későbbi szövődmények. Koraszülés, egyéb fertőzések. Szerintem egy egészséges magzat életét nem érdemes kockáztatni.
Az amnió ingyen van, de tényleg MINDIG ez számít?
Az emberek annyi mindenre elszórják a pénzüket, és ha valamiért külön fizetni kell, akkor már nem is mérlegelnek.
Én annak is ajánlanám, aki alacsony kockázatú. Az orvosom röviden így foglalta össze: egy beteg gyermek sokkal többe kerül....
Az amnió ingyen van, de azért nem csinálják mindenkinek, mert a szövődmények miatt 60 kiszűrt beteg gyermekre jut 50 egészséges gyermek elvesztése!

Dehát ez mindenkinek a saját döntése, saját felelőssége.

picibaba.hu vonalzó
akisz
Bp
 
 


Akisz, igazad van!
Én is megcsináltattam, és a 13. héten volt eredményem, nem kellett a fele terhességemet végigizgulni... Ráadásként, még mindenki izgult, hogy vajon lány vagy fiú, én már festettem a gyerekszobát:-)
De mindenki maga dönti el, mire költi a pénzét, sokan inkább villognak több százezres babakocsival:-)
Volt egy korábbi hozzászólás, hogy a doki lebeszélte az anyai vér miatt...
Na nekem az anyai vérem 11% magzati kromoszómát tartalmazott... Így a doki is beszélhet hülyeséget... És azt is tudjuk, ha nem elegendő a magzati kromoszóma mennyiség, akkor megismétlik a vérvételt...

Lilypie First Birthday tickers
walley
Békéscsaba
 
 


Sziasztok! Mi is megcsináltattuk a Prenatestet, nem mertük kockáztatni az amniocentézist. Sokat vártunk a babára, így nem is volt kérdés, hogy mit választunk. Az amnionak valóban nem csak a vetélés a kockázata, hanem lehet burokrepedés, koraszülés, ahogy akisz is írta.
Ráadásul az amniot a betöltött 16 héttől csinálják, még 3-4 hét, mire az eredményt megtudtuk volna, addigra már félidős terhességről beszélünk.
Prenatest egy egyszerű vérvétel, egy héten belül eredménnyel. Nekünk is negatív lett, valóban nem kellett sokat izgulni, hogy minden rendben van-e a babával, a 13 hétre már mi is tudtuk.
Nekem sem kellett megismételni, a véremben a magzati DNS mennyisége 13,07% volt.
Az ára valóban húzós, mi minden kromoszóma rendellenességre kértük, ami 225 000 Ft volt. De inkább ezt, minthogy kockáztassuk a kisbabánk elvesztését.

Kép
kekata
Győr
 
 


walley, kekata: igen, ez jellemző, hogy inkább látványos dolgokra költenek. Én is olvastam azt a hozzászólást, ahol a kevés magzati dns-re utaltak. Tényleg nagy marhaság! Nekem is bőven jó volt, egyébként meg ingyen levennék még egyszer!

Aki habozik, annak mindenkinek csak ajánlani tudom! Ki kell használni az orvostudomány fejlődését!

picibaba.hu vonalzó
akisz
Bp
 
 


A kombinált tesz CSAK kockázati értéket ad meg. Én a munkám során találkozom kockázat elemzéssel, és nem bízok benne.
A Prenatest direkt kromoszóma vizsgálat. Gyakorlatilg tévedés kizárt. Hamis negatív eredmény még nem volt!

picibaba.hu vonalzó
akisz
Bp
 
 


Sziasztok! Akkor én most hozok egy másik példát: 40 vagyok, első terhesség, az orvosom is inkább féltett az amniocentézistől, így már jó előre tájékozódtam a nem invazív lehetőségekről. Mivel a Prenát végzik itt a klinikán (és a genetikai tanácsadáson is javasolták - pontosabban: megemlítették), befizettünk rá. Az optimum teszt (ami a 3 triszómiát vizsgálja, és 10 nap alatt megvan), most 195.000,- Ft, de úgy gondoltuk, ezt az összeget simán rákölthettük volna lombikra is, ha nem lettünk volna ilyen szerencsések, hogy az első inszem rögtön sikerül. Dec. 10-én volt a 12. heti UH, és rögtön le is vetettük a vért - ha már úgyis ott jártunk... 12+5 hetes voltam. Ilyen idős korban a genetikai UH jó eredményétől függetlenül is mindenképpen javasolják a további szűrővizsgálatokat. 6 nap alatt a németországi labor visszajelzett, hogy sajnos nincs elég szabad magzati DNS a véremben, felajánlják a vizsgálat ismétlését - ingyen. Jöttek az ünnepek, ezért 29-én vették le másodszorra a vért, 15+3 hetesen. És akkor jött újabb 2 hét pokol - ugyanis a 10 nap 10 munkanapot jelent, és Németországban a jan. 6. is ünnep -, végül január 14-re lett eredmény: negatív mindháromra, és kislány. A sikertelen teszt után a várakozási idő alatt szétstresszeltem magam, végigfuttattam magamban minden verziót, hiába győzködött a férjem, hogy szép nagy orra van a kicsinek, és a nyaki redő is normál, hát nem tudtam megnyugodni. Egy újabb sikertelen eredmény esetén ugyanis már nem marad más hátra csak az amnio, és már a 18. héten jártam...

Szóval, összességében: aki túlsúlyos (és én rendesen az vagyok: +30 kg), számítson rá, hogy esetleg nem sikerül elsőre a teszt, de az ismétlésért nem kell újra fizetni. Szerintem az a szerencsésebb, ha ilyen esetben inkább a 15-16. héten végzik el a tesztet --a várakozástól nincs idegörlőbb. 

Még valami: a második tesztnél is csak 4,36% volt a magzati DNS.
vanesi
Pécs
 
 


Vanesi: igen, a Te példád kicsit rázósabb menet volt, de a lényeg ugyanaz, kikerülted a hasba szúrást. Egyébként a tájékoztatóban benne van, hogy túlsúlyosaknál előfordulhat kevés magzati DNS jelenléte. Mellesleg túlsúlyosaknál egyéb kockázatok is magasabbak . Ez alkati kérdés. De ez nem von le semmit abból a tényből, hogy a Prena egy jó felfedezés!

picibaba.hu vonalzó
akisz
Bp
 
 


Sziasztok! Ne haragudjatok, hogy ide pofátlankodok. Csak szeretnék egy tanulságot röviden leírni..
Ugye van a Nifty és a Prena teszt. Sajnos eléggé különböznek.. A Nifty sokkal összetettebb mert nem csak a triszómiákat vizsgálja, hanem a deléciókat is. Ami elég fontos dolog mert nem csak Down kór és a többi triszómiás betegség létezik, hanem elég sok féle deléció is!!! Tehát sajnos attól még lehet beteg a baba, ha csak a sima alap tesztet végezteti el az ember.
És van egy kis történetem: Van egy ismerősöm akinek a 32. héten felfedezték, hogy nem fejlődik jól a baba és mondták neki, hogy már öregszik a méhlepény biztosan azért. Ő ebbe nem nyugodott bele és elment a Nifty tesztre, mert ott több betegséget néznek és ő minden lehetséges vizsgálattal kérte. Megállapították, hogy semmi baja a babának, mert minden negatív, se deléció se triszómia.
Mivel sajnos nem fejlődött a baba, ezért megcsászározták és akkor derült ki, hogy sajnos deléciós betegsége van a babának.
Ezt csak azért írtam le, hogy hátha jobban tudtok dönteni, de sajnos semmi sem tévedhetetlen!!! Mindegyik teszt tévedhet és lehet sajnos abba az 1%-ba esik bele az ember.. De persze ettől ezek nagyon jó tesztek de azért arra figyeljetek, hogy sokkal több féle betegség van mint amit a Prena tesztel.  Bocsi, hogy ide írtam nektek! Jó babavárást mindenkinek és jó egészséget!!!!
britol
Budapest
 
 


Sziasztok! Elnézést a zavarásért. Marikó és egyben Tapsi Mama vagyok. Szeretném felajánlani Nektek tudásomat és termékeimet, amit a mellékelt linken nézhettek át: http://www.meska.hu/Shop/index/4997 Egyedi igény szerint is készítek baba szobába textilből ágyneműt, fejvédőt, játék tárolót, zsebes- és pelenka tárolót, szalagos-matatós fejlesztő textil játékot, egyedi baba takarót -pihe-puha wellsoftból, babád nevével is. Patchwork rátéttel is. Baba kocsiba 100% pamut betétet - nedv szívó, nyáron izzadás ellen, ovis méretű szettekeket és takarókat is készítek. Pelenkázó táskát, Szépséges, választható gyerekmintás design textilekból, a Te elképzelésed, ötleteid alapján is. Kérlek tegyétek ki ezt a pár sort. Elérhetőségem: t.mariko@freemail.hu. Jó egészséget és vidám baba várást kívánok Nektek! :) Köszönöm szépen! Marikó

Jardina
 
 


britol,

abban igazad van, hogy semmi nem 100%. Én azért a Prenát választottam, mert az európában egyedül akkreditált.
A Nifty meg kínai.
Illetve én specifikusan csak a down-kór szűrés miatt akartam.
Ezen kívül még rengeteg betegség van, de borzalmasan kicsi az esélye.

picibaba.hu vonalzó
akisz
Bp
 
 


Sziasztok, nem tudom mennyire figyeli még ezt a topikot, de mást hirtelen nem tálaltam.
Szóval nagyon friss az élmény, mert múlt héten pénteken jött a levél a kórháztól hogy az ott levett vér biokémiai vizsgálatából kiderült hogy magas kockázatú a baba down kórra.
Csináltattunk prenatest-et is, amit szintén aznap vették le, de a korhazi lelet hamarabb érkezett mint a Németországba kiküldendő prena.Az ünnepek miatt.
Ma hívott az orvos, hogy nem lett jó a prenatest eredménye és menjünk be a hasbaszurásos vizsgálatra.

A kérdésem és kérésem az lenne hogy járt már igy valaki? Lehet még jó eséllyel egészséges a baba?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Apuka85
 
 


Nem tudom nézi e valaki még ezt!
Apuka85 mit lett veletek? Remélem megnxugodtatok.
Én most lépek a 17.hétbe. 12.heti uh rendben volt, 13+1naposan vették le a vért a kombi teszthez. 1hét múlva jött eredmény 1:40 down-kórra.
Prenatest vérvételt másnap megcsinálták. Eltelt 8munkanap,akkor jelezték ismételni kell. Újabb vérvétel...
Holnap lépek a 17.hétbe múlt hét kedden vették le a vért, eredmény még mindig nincs.
Teljesen elvesztem a reményt!

Lilypie Maternity tickers
 
 


Sziasztok! Tőlem holnap vesznek vért. A Prenatest alapot kértem. 37 éves 16 hetes kismama vagyok. Van egy egészséges, okos 10 éves kislányom. Elég húzós időszakon vagyok túl. Leírom, hátha mások is kerültek már ilyen helyzetbe. 8 hetesen voltam az első vizsgálaton. Ott derült ki, hogy van a egy 4,5cm-es miómám, ami a méh külső falán van és a hugyhólyagom felé nő. Ennek fényében ... közölte, hogy mit akarok én. El fogok vetélni. Ha meg nem, akkor biztos, hogy koraszülött lesz és örüljek ha egyáltalán ki tudom hordani. Elmentem magánrendelésre. Ott megnyugtatott az orvos, hogy ugyan valóban magas ilyenkor a vetélési és koraszülési kockázat, azonban sok esetben semilyen tünetet nem okoz a mióma és nekem szerencsére jó helyen van. Ikerterhességet is látott már 3 miómával és 37. hétre születve. Azt mondta hogy a méh nehezebben nyúlik majd. De sokat kell pihenni. Aztán jött a 12.hét 0 nap. A kórházban genetikai ultrahangon orrcsont ábrázolódik. Tarkóredő 2,2. Szuper. Kombinált tesz (PAPP-A) alacsony kockázatot mutatott. De mivel 37 éves múltam 4 hónapja, így kötelezően elküldtek genetikai tanácsadásra. Na itt olyat éltem át, amit nem kívánok senkinek... Édesanyám jött velem. Egészségügyben dolgozik. Hát ő is ledöbbent... 13 hetes voltam. Ultrahangra hívtak először. Orvosunk közölte, hogy akkor szúr is. Mi van??? Tanácsadásra jöttem. Akkor minek vagyok ott? Mondom neki, hogy hát tanácsért. Elvette a leleteimet, aztán közölte, hogy mi ez a szar, mert őt ez nem érdekli. Ja és nem ultrahangoz meg. Csak ha alá írom hogy hozzájárulást a mintavételhez. Majd látta, hogy nemntetszik a viselkedése, ezért ultrahanggal megnézte a babát. Nem volt kellemes. Nagy erővel nyomta a hasam. Majd flegmán közölte, hogy amúgy nem tudja elvégezni a chorion biopsziát, mert a lepény a méhem legvégén a hátsó részen tapad és a babától nem lehet hezzá férni. Majd közölte, hogy addig nem ad leletet és többit sem adja oda, amíg nem írom alá a mintavételt. Anyukám ezt mind hallotta, mert ott volt végig velem. Végül alá írtam a papírt, ami tele volt olyanokkal, hogy mindenről felvilágosítottak stb. Hát elmondom, hogy semmiről sem. Orvosunkat öröm fogta el. Kedves beszéd. Időpont amniocentézisre. Majd közli, hogy a régi leleteimet nem adja vissza, nehogy lelépjek... Majdan megkaptam az ő leletét, amelyben leírja szintén, hogy mennyi mindent megbeszélt vele és milyen felvilágosult lettem. Aztán azt is, hogy a gyermekben rendellenességet nem talált. Majd végül azt, hogy a szúrás vetélési kockázata esetemben magasabb, mint hogy beteg gyermekem legyen, de a korom miatt amniora előjegyezve... Persze a tanácsadásra be sem engedtek... Volt ott más kismama is aki közölte, hogy ő először a tanácsadásra akar menni. Beszélni akar a másik dokival. Nem engedték be. Szóval ez nem normális... Annak üzenem, hogy aki még nem volt genetikai tanácsadáson az nem így néz ki. Normális esetben a tanácsadóba megy először az ember, ahol kikérdezik a családban előforduló betegségekről, előző terhességekről stb. Utána jön egy genetikai ultrahang, majd konzultációra vissza a tanácsadó dokihoz. Ott elmondják hogy a te terhességed esetén javasolják-e a mintavételt vagy sem. Konkrétan ha nagyobb a vetélési kockázata a szúrásnak, mint annak hogy beteg babád legyen, akkor nem javasolják, mert etikátlan. Ha nagyobb az esélye annak, hogy beteg babád legyen, akkor javasolják. A döntést azonban az anyuka hozza meg. Hozzájárulhat és el is utasíthatja a beavatkozást. Én ezek után újra felkerestem a magánrendelést. A doki elmondta, hogy az orvos feladata a kismama kellő felvilágosítása az ügyben, de etikátlan helyette eldönteni. Elmondta hogy a leleteim jók. De a kombinált teszt csak statisztika. 50-50% mindenkinek az esélye arra, hogy egészséges vagy beteg gyermeke legyen kortól függetlenül. Hiszen senki se tudja, hogy ő az 1/10000-ből az 1 fő vagy a többi. Ugyanez vonatkozik a mintavételre. 50-50% hogy a beavatkozástól elvetélünk vagy sem. Ezt se tudja senki, hogy ő az 1% vetélési kockázatos vagy sem.
Elmondta, hogy ez mindenkire vobatkozik és hogy kitérve rám valóban magasabb a miómám miatt a vetélési kockázatom, ha megszúrnak, minthogy beteg babám legyen. Viszont nekem kell döntenem. Azt is elmondta, hogy a mintavételnél 1000 szúrásból 10 babánál derül ki hogy beteg. 1000 szúrásból kb 100 vetélés történik, amelyből 90 baba egészséges magzat. Nyilván nem akarok lebeszélni semmiről senkit. Csak sokunk nem kap kellő felvilágosítást. Egy döntés meghozatalában pedig ez fontos. A doki javasolta a prenatestet. A magándoki azt mondta, hogyha úgy döntök, hogy nem szúratom magam és kétségek között vagyok és a kombinált tesztem is jó volt, akkor ha van rá keretünk csináltassak egy PrenaTest-et. A kettő együtt nagyon hatékony. Ezért is döntöttem a PrenaTest mellett. Hogy mi lesz az eredménye? Majd beszámolok róla. Nekünk már megmutatta magát a babóca 15 hetesen. Kisfiút várok. A PrenaTest a baba nemét is megállapítja. Szóval meglátjuk...
 
 


Újra itt vagyok. Sajnos nem volt a véremben elég magzati DNS, így július 16-án újra vért vettek tőlem. Július 25-én jött meg az eredmény, hogy nem volt kromoszóma eltérés kimutatható, tehát a babóca egészséges és kisfiú! Tehát ezt is pontosan meg tudták határozni. :D 19 hetes vagyok most. Azóta voltam II. trimeszteri genetikai ultrahangon. Szerencsére itt is minden rendben volt. És itt is megerősítették, hogy kisfiút várok. 
Közben rengeteg tanulmányt elolvastam és azért jó ha tisztában van vele mindenki, hogy a chorion biopszia és magzatvíz mintavétel sem 100%-os. 0,5-1% a téves diagnózisok száma.  

 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó