Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Hátha van valaki, akivel egy cípőben járunk: alulműködik a pajzsmirigyem, kb. két hónapja voltam utoljára vérvételen, akkor 7 egész valamennyi volt a tsh-m. A 2. szülés után jött ez ki nálam, a doki mondta, hogy a további terhességek még csak ronthatnak a helyzeten.  Most úgy néz ki, ismét terhes vagyok, bár csak teszt alapján, a doki csak 1 hét múlva tud fogadni, viszont a 14 hónapos babám még szopik napi 2-3 alkalommal. Olvastam pár cikket, hogy problémamentes várandósság alatt lehet szoptatni, viszont pajzsmirigy rendellenességgel nem tudom, hogy ez nem okoz-e gondot a magzatnak. Sajnos nem egyszerű a szopiról való leszoktatás, eddig a reggeli cicitől vontam meg a lurkót, de egész délelőtt hisztis, míg elalvás előtt újra cicihez nem jut. Letrox 50-et szedek (napi 1-et). Még nem konzultáltam ez ügyben dokikkal, megvárom a nőgyogyi vizsgálatot.
Van valaki (vagy ismerősi körben), aki hasonló tapasztalatokkal rendelkezik?
Várom válaszotokat!
Köszi szépen, ha valaki tud segíteni!!!
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


Szia, én is így jártam, 8 hónapos volt a kisfiam, mikor a tesó bekopogott, és napi 5x szopizott. A pm gondról később szereztünk tudomást. Endós doki beállította Letrox-al, 75mgot szedtem. A szoptatást 5 hónapos terhesen fejeztük be, ennyi idő alatt szép nyugodtan levált az anyatejről a fiam. A várandósságot nem befolyásolja a gyógyszer, végig kell szedni. Szeptemberben megszületett a második kisfiam, makk egészségesen.

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


Szia! Köszönöm szépen, hogy írtál, ez megynugatató válasz. A dokid nem javasolta akkor, hogy álljatok le a szoptatással? Mert sok helyen azt olvastam, hogy védőnő, gyerekorvos, meg mindenféle dokik ilyenkor szinte felelőtlennek tartják az anyát.
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 

 
 

Ameddig neked és a pocakodban lévő babádnak jó, nyugodtan szoptass, csak azért azt tudnod kell, hogy koraterhességben vetélés előfordulhat a szoptatás kiváltotta méhösszehúzódás miatt. De én azt gondolom erről, hogy ha szoptatás mellett fogant meg a bébi, akkor bizony ő nagyon is jönni akar, bármilyenek a körülmények.

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


Igen, ezt a méhösszehúzódásos dolgot hallottam, bár olvastam olyat is erről, hogy egy olyan kísérletet végeztek, ahol mellszívóval stimulálták a mellet 30 percig és ez váltotta ki jobban a méhösszehúzódásokat, de elvileg egy baba nem szopik intenzíven fél órán át, meg nem is olyan erős. Mindenesetre megnyugtattál és köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat!
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


Nincs mit, szívesen! Kérdezz bátran, én már átmentem ezeken, nem is olyan régen. Amúgy lehetséges, hogy a most éppen szoptatott babád fog leválni egyik napról a másikra, mert a terhesség 4-5. hónapja körül megváltozik az anyatej íze, és ezért előfordulhat, hogy el fogja utasítani. A szervezet ezt jól kitalálta, nyugi! :) Én egyébként fokozatosan ritkítottam a szoptatásokat, és a legvégére reggelit és az estit hagytam. Előbb a reggeli maradt abba, aztán 1-2 héten belül az esti is. Zokszó nélkül sikerült, és mikor az Öcsi megérkezett, akkor sem akart vissza kéretőzni cicire (olyat is hallottam már, hogy visszaállt a nagyobbik baba is).

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


Hát nem bánnám, ha már nem sokáig szopna, bár nagyjából 1,5 éves korig tartom reálisnak, az se túl kései, se túl korai. De még nincs rá készen, miután ezeket megtudtam, visszaálltunk a reggeli szopira is, azóta a délelőttök nyugisak. :-) Mondjuk napi háromszori cicizés szerintem 15 hónaposan nem vészes.
Ezt én is hallottam, hogy szülés után újra cicizni akart a nagy, háááát .... :-)
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


@kismama28:


Kíváncsi vagyok, mi újság veletek. Szopizik még a nagy? Hogy alakult a TSH-d a mostani terhességed alatt? Te is autoimmn vagy? Amiatt is érdekel, mert nekem is szülés után alakult ki az autoimmun pm gyulladásom alulműködő pm-el és szeretnénk kistesót.

Kép


Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
andi565
Budaörs
 
 
 


Szia Andi! Azóta eddig még minden rendben, most járok a 19. héten, kb. 5 hetente kell járnom kontrollra, január elején ugyan felkúszott a tsh 11 körüli értékre (azelőtt már kb. 6-7-re lement), de még nem tartja indokoltnak az adag növelését a doktornő. Jelenleg is napi 1 db 50 mikrogramos Letrox az adagom. Igen, úgy emléxem, autoimmun a dolog. De mellette néztek egy bizonyos Anti TPO értéket is, hát az nagyon magas. Kérdeztem, ez mit jelent: valamilyen gyulladás van a szervezetemben. De a doki szerint nem gond így is kistesót vállalni, én is szoktam, kismamákat látni a rendelésen.
A nagy már nem szopik, jó idejel elapadt a tejem, inkább csak cuminak használt, de kb. 1 hónapja már az sincs.
És Te hogy vagy? Jársz kezelésre? Gyógyszert szedsz?
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


Nagyon örülök, hogy rendben vagytok és minden rendben ☺. Nekem is magas az Anti- Tpo-m, ez jelzi az autoimmun pm gyulladàst. Neked mennyi? Nekem olyan 300 körül van, de a Tsh- m gyógyszer nélkül is max 3, 6-ig kúszott. Most 50 mg Letroxot szedek és rendben vagyok, de mégis tartok ettől az autoimmun gyulladástól. Örülök, hogy nálatok is megoldódott a szopizás úgy mint Picuréknál! Csak így tovább!

Kép


Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
andi565
Budaörs
 
 
 


Szia Andi!

Nekem is autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van. Mielőtt terhes lettem akkor derült ki. Az anti Tpo-m 700 fölötti értékű. Letroxot kaptam az orvostól, 50 mikrogrammosat. Önszorgalomból elkezdtem szedni a szelént és a d-vitamint. Miután ezeket a Letrox mellett szedtem 3 hónapra terhes lettem. Nekem azt mondta a endokrinológus ahhoz, hogy babás legyek 1,0 körüli értéken kell lennie a tsh-mnak. A szelén segíti a pm működést (már ha valamennyit még működik), nálam egy kis inzulinrezisztencia is kiderült, ezért is kezdtem a d-vitamint is el. Ezek összességében segítettek. Még szopiról nem tudok nyilatkozni. Annyit mondott az orvosom, hogy szülés után másfél hónappal nézzünk újabb tsh-t. Jelenleg 75 mikrogramm Letroxot szedek, terehességem elejétől, szülés után is ugyan így kell tovább szednem. Az elején ugrott meg a tsh-m 3,4 körülire, azóta rendben van. Most a 30. héten volt 0,98, orvos szerint tökéletes.

ConnectedMoms.com Ticker
 
 


@csepp24:


Köszönöm szépen a választ neked is! De jó, h te már a 33. héten vagy! Most már biztos, h minden rendben lesz ;)
Én is szedek naponta 200 mcg szelént, 3000 NE d-vitamint, cinket és még egy csomó mindent. Nálunk elsősorban férj problémák vannak, emiatt már be is jelentkeztünk lombikra. Az IR-t decemberben náézték, szerencsére rendben volt.
Kicsit most megnyugodtam, habár tudom Picurról, h neki is autoimmun pm gyulladása volt a második terhessége alatt, mégsem volt semmi gondja, csak hát ő egy Csodamami minden más területen is;)

Kép


Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
andi565
Budaörs
 
 
 


Andi:
Akkor nálad jóval jobbak az értékek, mint nekem. Pár hónapja, amikor mérték az Anti TPO-t, akkor volt 1000 felett, az rengeteg, akkor azt mondta, a doki, lehet, hogy élethosszig tartó gyógyszer szedés lesz ebből, de idővel azért próbálkoznék az elhagyással.
Lehet, nekem is kéne szednem szelént és d-vitamint?! Erről még nem hallottam, csak a jódot említette a doki.
Ma voltam vérvételen, csütörtökön kiderül, hogy hogyan tovább, kicsit izgulok.
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


@kismama28:


Jaj, jódot ne szedjél, mert attól begyúllad a pajzsmirigyed még jobban, habár a terhesség alatt biztos kell egy minimális adag, de utána tilos! Elvileg a mi betegségünk egy életre szól( hacsak nem terhesség alatt alakult ki, mert az elmúlhat, mint pl Picuralmosnál).
Kíváncsi vagyok a legújabb eredményeidre!

Kép


Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
andi565
Budaörs
 
 
 


Hát ez szuper, pedig az endo doki mondta, hogy napi 150-200 mg jód kell, bár ez benne van a terhesvitaminban is, amit szedek (Gravida). A terhesség miatt valóban kell jód, majd rákérdezek, hogy szülés után álljak-e le vele. Mondjuk akkor már nem kell a terhesvitamin, meg nem mintha mostanában szülnék :-) Viszont azért is érdekes, amit a jóddal kapcsolatban írtál, mert nagyon sok olyan terület van, ahol jód hiányos az emberek táplálkozása (pl. víz, só), és ott gyakrabban fordulnak elő pajzsmirigy problémák.
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


@kismama28:


A sima pm betegeknek( alul vagy túlműködés) nagyon kell a jód, de nekünk, akiknek autoimmun pm gyulladásunk van, szigorúan tilos!Itt van pl. egy cikk a sok között( utolsó bekezdés): http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/3066/jodhiany

Nagyon kíváncsi vagyok, mit mond majd a dokid, de szerintem terhesen más a helyzet, biztos kell minimális. Majd írd meg, mit mondott. Én hétfőn voltam nála, de elfelejtettem megkérdezni-igaz még nem vagyok terhes.

Kép


Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
andi565
Budaörs
 
 
 


@kismama28:


Én megkérdeztem az endos dokimat, azt mondta, hogy szedhetem a terhes vitamint, hiába van benne jód. Annyit mondott, hogy az én pajzsmirigyemnek már úgy is teljesen mindegy. Az elevitet szedem, sajnos mióta plusszos, azóta van benne jód is. Én szoptatásnál is tervezem szedni a vitamint, a tejtermelés miatt.
A jód felgyorsítja a pm pusztulását, akinek autoimmun pm betegsége van.

ConnectedMoms.com Ticker
 
 


Hát Csajok nagyon remélem, hogy a jóddal nem nyírom ki a pm-emet. Nekem a szülés utáni kontrollon rendben volt a tsh-m már Letrox nélkül. Májusban kell legközelebb vérvételre mennem, és a szoptatás végéig kell jódot szednem.

Andi, dehogy vagyok csodamami! :-)

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


Na, igen, Andi! Ezt a különbséget nem tudtam. Mármint hogy mikor kell jód és mikor nem, de rákérdeztem a dokinál, azt vettem ki a szavaiból, hogy valóban nem kéne jód, de a terhesség miatt igen. És szoptatás végéig kell is szedni valamilyen jód bogyót, mert nem árt annyit nekem, mint amennyit a babának használ. Amúgy 14-re nőtt a tsh-m 11-ről 5 hét alatt (az ft4 13 körül van, de ezt még jónak tartja, nem kell emelni az adagot. A nyakamat is megtapizta, azt is rendben találta.
Köszönöm a cikket, el fogom olvasni!

Csepp: az Elevitben mennyi jód van? Én Gravidát szedek - a doki "engedélyével", mert rá is van írva, hogy pm betegség esetén "nem szabad" szedni. Abban 150mg van. És miért gondolja így a dokid, hogy mindegy a pajzsmirigyednek?

kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


Picuralmos: szülésig neked mekkora volt a tsh-d? Magadtól kezdted elhagyni a gyógyszert? Én is szeretnék majd idővel leállni. (Bocs, ha már írtad korábbi bejegyzésben, csak már nem emlékszerm.)
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 


Nekem 1 és 2 között volt az érték, szülés után is a kontrollon 2 körül volt, ezért a doki azt mondta, hogy nem kell szednem a bogyót. Májusban lesz újabb vérvétel, addig gyógyszermentes vagyok. Remélem így is marad! :-)

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


@kismama28:


Csodálkozom, hogy nem emelt neked az orvos a Letrox adagodon. Nekem 3,4-es tsh-nál már megemelte 75 mikrogramra és azóta is annyit szedek. Nálam nem csak az endos doki, de még a nőgyógyászom is mondta, hogy 2,5-nél nem mehet terhesen feljebb a tsh-m. Most januárban 0,98 volt. Ez teljesen jó érték. 
Nem akarlak megijeszteni, de szerintem a 14-es tsh nagyon magas. 
Azért mondta nekem az orvosom, hogy mindegy, hogy van-e a vitaminban jód, mert a pm-em már úgy sem működik úgy ahogy kellene, a vége pedig az lesz, hogy teljesen leáll. Akinek autoimmun pm alulműködése van az sajnos így jár. A gyógyszert most már életem végéig kell szednem, mert ez pótólja a hiányzó hormont a szervezetemből. Ahogy olvastam neked is nagyon magas az atpo-d, tehát nálad is ugyan ez a helyzet sajnos. 
Az elevitben 220 mikrogramm van.

ConnectedMoms.com Ticker
 
 


A 14-es TSH tényleg sok. De még a 11-es érték is. Nekem a 4-esnél már emelt az adagon a dokim (50-ről 75-re), és akkor ment le a kívánt értékre...

Lilypie Third Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers
 


Hát én is csodálkozom, hogy még nem emelt, mert mondogatja, hogy több kell majd, de 9-10 közötti értékkel kezdtem a kezelést, lehet, hogy ahhoz képest nem gondolja soknak. Erről a 2 körüli értékről én is hallottam, hogy terhesen max. annyi lehet. Nem értem, na de magamtól csak nem szedek többet. Terhesség előtt ittam gyógyteákat, amik jótékony hatással vannak a pm működésre, de sokáig nem tartott, mert vízhajtó és egyéb magzatra káros hatása miatt le kellett állnom vele. Szóval ha valakinek van gyógyszer mellett is valami használható ötlete, azt szívesen fogadom!

Picuralmos: Neked mennyi volt a legmagasabb mért tsh? Mert az 1-2 az tényleg nagyon jó, irigyellek is! :-)

Csepp: nem ijesztettél meg, de meg se nyugtattál. :-) Örülök, hogy életem végéig ilyen félrokkant leszek. :-)
kismama28
Budapest XXIII. kerület
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó