Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Érintettek!

Kíváncsi lennék van-e valami tapasztalatotok/információtok arról, hogy viszonylag erõs dioptriákkal mennyire veszélyes természetesen szülni, illetve mikortól ajánlatos inkább császárral próbálkozni. Nekem minusz 5-ös a szemem és nemsokára elmegyek egy szemészhez is szakvéleményért...

Üdv

Trallala
 


Trallala!

Nekem az egyik -5 a másik -5,5. Kétszer szültem mind a kettõt rendesen, sõt az elsõ farfekvéses volt.
A szülések elõtt én is elmentem szemészhez aki ellenõrizte a szemfenekem épségét.

Én azt gondolom biztos te is szülhetsz rendes úton, egyre kell vigyázni nem kell feleslegesen erõlködni és a nyomások alatt jól be kell csukni a szemedet.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szia Trallala!

CSak megerõsíteni tudom Katát! nekem is azt mondta a szemorvosom, hogy elvileg lehet szülni semmi próobléma nem lehet.
Kicsit romolhat szoptatás alatt a szem, de ez egy természetes folyamat, és semmi köze sincs a szüléshez.
Esztike
Névtelen
 

 
 

Hali,

Hát, az elõzõ hozzászólók kimerítették a témát.
Nekem még rosszabb volt a szemem, és mûtötték is lézerrer. Szüléskor semmi gond nem volt vele. Csak annyit teszek hozzá az alábbiakhoz, hogy nekem azt mondta a szemorvos, hogy igazából nem a dioptrián múlik, hanem más dolgokon. Nagyon alaposan ellenõrzött, és akkor mondta, hogy OK.

Méri
 
 


Köszi Lányok! Én is mindenképp elmegyek dokihoz, de azért jó hallani hogy alapvetõen nincs nagy gond és van esély a rendes szülésre!
 


Nem a dioptrián, hanem a szemfenék állapotán múlik.
Azt meg ugye a szemdoki látja :-)
Névtelen
 


helló!
Nekem az egyik "szemem" -6, a másik -5.5. miután megvizsgálta a retinát a szemész, azt mondta, hogy lehet hüvelyi úton szülni, de nem ártana az EDA. azt is mondta, hogy annak is le tud válni a retinája, akinek csak -1.5-ös dioptriája van. A szülésznõ azt mondta, hogy a kitolásnál nagyon össze kell szorítani a szemet, és jó lenne nem kiabálni. Nekem baromi sokáig tartott a kitolás, mert vhogy furcsán "állt " a gyerek, mégsem lettem nyusziszemû.
Kellemes és rövid szülést kívánva, Lilla
Lilla
 


inkább úgy mondom, hogy nyusziszemû sem lettem:-)))
L.
lilla
 


Köszi a hozzászólásokat. Voltam dokinál és nekem is azt mondták, hogy ugyanannyi az esélyem a retina leválásra mint az "egészséges" szemûeknek. Ezek szerint viszont mindenkinek hasnos lenne egy szemvizsgálat szülés elõtt, illetve mindenkinek törekedni kéne a szembecsukásra, lefele nyomásra stb...
 


Szisztok!

Nos nekem a dioptriáim -9 és -7,5. Így szültem természetes módon. Engem is ijesztgettek, de 2 szemorvosi vizsgálat is megerõsített, hogy nem lesz semmi gond. Tényleg nem a dioptrián múlik. Nekem csak annyit mondtak, hogy csukjam be a szemem, de ezt mindenkinek mondják. Ja és én kontaktlencsében szültem.

Sziasztok:

Anikó
Gerianikó
 


Szia Anikó!
Lehet kontaktlencsében szülni? Milyen lencséd van?
Azért kérdezem, mert engem baromira zavart a szemüvegem szülés közben(a lencsémet be sem vittem), viszont még jobban zavart, amikor nem láttam a fiamat és a megható pillanatokban a férjemet ugráltattam, hogy hol van a kukkerem. A másodikat jó lenne lencsében végigcsinálni és talán látnék is valamit az egészbõl. Valahogy biztosra vettem, hogy nem lehet szülni kontaktban és meg sem kérdeztem.
Köszi
Ági
I.Á.
 


Én is megkérdeztem a dokimat és azt JAVASOLTA (végülis nem tiltott semmit) hogy legyen inkább szemüveg. Ha ott valami gond van a lencsével akkor nincs idõ ezzel foglalkozni... De szerintem, ha Te lencsével szeretnél, biztosan megoldható.
 


Ági!
Én a második babámat lencsében szültem. Hozzáteszem, EDÁ-val, tehát nem volt valószínû, hogy hirtelen altatni kell.
Nekem amúgy "hetes" lencsém van, amiben aludni is lehet, alapból csak 3-4 naponta veszem ki. Én a szemész dokinénimet kérdeztem, hogy lehet-e.
Ha "standard" a szemed, érdemes elõregyártott, eldobhatós lencsét venni, akkor végképp semmi gond nem lehet.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Köszi Borca és Éva, elgondolkodtató a dolog. Vannak azért nyomós ellenérvek. Az eldobható lencse jó ötlet lenne, de sajna az én szememre a 30 napos a legrövidebb idõtartalmú, ami Magyarországon elérhetõ.
Szóval úgy tûnik, marad a vakság. Majd a fényképeken visszanézem a Nagy pillanatot.
Ági
I.Á:
 


Bocsánat. Rosszul írtam a neved Borcsa!
I.Á:
 


Sziasztok!

Ági! Sima lágy kontaklencsében (1 havi) szültem a szülésznõm mondta, hogy nyugodtan lehet, ha gáz van kivehetem, vittem a tokot magammal. De nem volt gond és én is pont attól féltem amit te átéltél, hogy a nagy vakságomban nem fogom látni a gyermekemet, mert a szemüveg nekem sose jött be a jó dioptriában sem látok csak homályosan. De így láttam és szerintem nyugodtan vágj neki a következõnek lencsében. Tulajdonképpen mi bajod lehet? Kép

Anikó
Gerianikó
 


Sziasztok!Kép

Mire megtaláltalak benneteket kihalt a topik. Az újdonság erejével hatott rám amit írtatok, lelkileg már felkészültem, hogy ha odakerül a sor nekem császár lesz. Jobb lesz ha nem ringatom magam ebben a hitben, mert ahogy itt kiderült még minden lehet. Egyébként én is elég "vaksi" vagyok a -8 és-8,5-ös kontaktlencsémmel.

Egcsi
egcsi
 


Szia Egcsi!
Nekem -10, és -9.5-ös a dioptriám. Egyébként csak -8 fölött nem vállalnak be szívesen rendes szülést, de ez az orvosodon múlik. Csinálj szemfenék vizsgálatot, ami kicsit kellemetlen (vigyél magaddal kísérőt és jó sötét napszemüveget) hazafeleútra, mert kitágítják a pupilládat. De egyébként nem gáz, ha a szemfeneked ép, nem lehet semmi baj!
Sok sikert!!
Hicudzsi+Babashu (24+1)

 


HicudzsiKép
Kösz a felvilágosítást. Kicsit későn reagálok, mert annyira kihalt a topik, hogy csak néha nézek be.

Egcsi
egcsi
 


Sziasztok, lányok!

A szemfenékvizsgálat mennyiben külöbözik egy átlagos szemvizsgálattól? Én 3-6 havonta járok kontrollra az Ofotértba/be, mert 1995 óta kontaktlencsét hordok. Ott minden alkalommal pár percig vizslatják a szememet egy nagy monstrummal, és mindig azt mondja a kontaktológusom, hogy szép, tiszta a szemem, lehet hordani a lencsét. De Hicudzsi hozzászólása elgondolkodtatott egy picit. Amúgy egy kis szembevérzés (ami nem retina-leválás) 1-2 óra, egy nagyobb 1-2 nap alatt elmúlik. Fertőzés miatti begyulladás meg hetekig úgy marad (tapasztaltam).
Informáljatok, ha tudtok valamit.
Sziasztok: Szöszke

Kép
 


Az Ofotertben a szemfeneket nem vizsgaljak csak a szem mas reszet. Ahhoz ki kell tagitani a pupillat. Egy kicsit kellemetlen; csepegetetnek bele, amitol a pupilla kitagul kb. 10-15 perc allatt (tehat hasonloan viselkedik mintha sötet lenne, jo nagy lesz). A lenyeg, hogy ehhez rendes szemeszhez, nem optikushoz kell menni.
 
 


Szisztok!

Ezt találtam, de elég régi: Nos nekem a dioptriáim -9 és -7,5. Így szültem természetes módon. Engem is ijesztgettek, de 2 szemorvosi vizsgálat is megerõsített, hogy nem lesz semmi gond. Tényleg nem a dioptrián múlik. Nekem csak annyit mondtak, hogy csukjam be a szemem, de ezt mindenkinek mondják. Ja és én kontaktlencsében szültem. "

Van valaki, akinek naprakész információja van arról, hogy hol van olyan szemorvos, aki tényleg felelősségteljesen meg tudja mondani, hogy szülhete-e vagy sem természetes úton? 2 szemorvosnál voltam, az egyik azt mondta, hogy ne, a másik azt modnta, hogy szerinte semmi akadályt nem lát. Most mit csináljak? Kellene egy harmadik. Ha valaki tud ajánlani olyan orvost, akinek van is tapasztlata, hogy szülés közben miért is válik le a retina, kérem küldje el.

Köszönettel:

Monik

Sziasztok:

Anikó [/quote]
 
 


Sziasztok!

Látom, hogy kihalt a topik, de hátha még valaki bekukkant ide. Én látszer suliba járok, optikában dolgozom és optometrista (szemvizsgáló) szeretnék lenni. Tehát érdekel a téma, és mivel nekem most épp aktuális utána néztem egy csomó dolognak. Szóval akkor macerás a természetes szülés -08,00 sph. myopiás (rövidlátó) szemnél, ha a szemfenék állapota nem megfelelő, illetve, ha a retinával gond van. Nekem például mindkét szememen el van vékonyodva a retina, ezért én nem akarok kockáztatni. Mivel ha leválik, akkor csak műtéti úton kezelhető, aminek az lehet a vége, hogy csőlátás alakul ki, vagy legrosszabb esetben nem tudnak rajta segíteni. A szemem egyébként jobb oldalon vészes nagy: -17,5 D, bal oldalon csak -05,00 D. A dokim azt mondta, ha nem lenne a retinával baj, ő nem írna ki császárra.
Csak ennyit szerettem volna mondani, hátha valakinek tudtam segíteni.
 


Sziasztok!
Nekem -9.5, -10.5 volt a szemem, 2 éve műtötték meg lézerrel. Azóta 0.75 mindkettő. Most állok a szülés előtt ( mára vagyok iírva :D ). Elmentem 2x is ahol csinálták a szemem, ott azt mondták inkább császár, mert nagyobb a kockázat. A nőgyógyász ezt nem fogadta el, elküldött a kórházi szemészhez, aki viszont megnyugtatott, hogy minden rendben van, és lehet normálisan szülni. Ezt imádom amikor sakkoznak a másikkal, ne így, hanem mégis úgy. Most úgy néz ki rendesen fogok szülni, de nagyon becsukom a szemem az biztos.
Akinek szemproblémája volt valamikor, vagy van, mindenképpen menjen el, akár több orvoshoz is, ezt csak javasolni tudom.
 
 


Sziasztok!
Nagyon jó, h megtaláltam ezt a fórumot! Nagyon sok a hasznos info! Szörnyű, h mennyire "csőlátóak" az emberek; sógornőm orvos, amikor megkérdeztem, h szerinte szülhetek-e természetesen, azt mondta felejtsem el. Egy másik ismerősöm ugyanezzel a válasszal "bíztatott". De most felbátorodtam, hiszen akkor még van remény!!!
De miért is írok? Nos a sok hasznos info közül nem tudtam kiszűrni, h mi vonatkozik a távollátókra. Mindkét szemem +7,5D. A pluszokra is ugyanaz igaz, mint a minuszokra, hogy inkább a szemfenék állapota a fő?
Kérlek, akinek van tapasztalata vagy ötlete, írjon!
Köszi, Ditta

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó