Új privát üzeneted érkezett!

Tényleg nem arról van szó, hogy "ki lehet bírni". Mindent ki lehet bírni. Csak nem biztos hogy érdemes, ha van jobb megoldás. Ha valaki úgy érzi nagyobb a biztonsága otthon, hogy így elkerülhet egy csomó felesleges dolgot, netán felesleges műtétet, hogy fontos neki az újszülött mit él át, egyáltalán, jól átgondolva egyszerűen ezt érzi jónak maga és a baba számára, nem és nem értem miért ne tehetné hogy otthon szül. Soha egy "otthonszülőstől" nem hallottam hogy elvitatnák bárkitől a kórházban szülés jogát. Innentől kezdve meg nekünk sincs jogunk elvitatni tőlük a nyilván jól átgondolt döntésüket.
Egyébként sokat gondolok arra mi vár rám hamarosan. Nem tudhatom, de valószínűleg ez: ha keddig nem indul meg a szülés, befektetnek. Sajnos új a kórházvezetés, tiltja az orvosok befutkosását a kórházba ügyeleti időn kívül, így az orvosom valószínűleg ügyeleti idejében megindítja a szülésemet. Fel lehet hörrenni hogy ezt hagyom, de annyi a legendásan rossz orvos ezen a helyen (nemrég is a hibájukból halt meg csecsemő csak az nem lett hír napokig) hogy nem merem bevállalni hogy egy ilyen kezei közé kerüljek. Ha kitágultam 2 ujjnyira visznek a császárműtőbe. Előző császár hege, nagy baba, meszes lepény, kisebb cukorgondok... nem vállalja az orvosom a hüvelyi szülést. Utána a pokoli nap az intenzíven, a babám akit 3 óránként hoznak szoptatni ugyan, de hogyan ha moccanni sem tudok a nagy és iszonyúan fájó sebtől, majd az 1 hetes lassú gyógyulás amikor felülni is nagyon fáj... ez az én várható "csodám". Hát csoda ha szívemből irigylem és megértem azokat akik a családjukkal, nyugodtan, vágások nélkül, babával összebújva (akinek nem nyomnak le a torkán csövet sőt még a végbélnyílásába is(!) élete első félórájában) szabadon szülhetnek?
Vendég
 


Áfonya,
fantasztikus vagy, az erő, ami ebből a néhány sorból sugárzik. Tiszteletem.
Nekem sokkal könnyebb volt. Nem biztos, hogy én ezt így le tudtam volna írni a te helyedben. Igazi ANYA vagy.

Akartam még valamit írni, de most már egyáltalán nem fontos.
Ildikó
 


Áfonya,
és még az esélyt sem adják meg,hogy"simán"szüljél?És miért kell 38 hetesen befeküdni?Nálunk is kivizsgálják császár irányába azokat akiknél az első is az volt, de nem kell 2 héttel előtte befeküdni.És miért kell 2 ujjnyira kitágulni?(hamár úgy is császár lesz,mert azt írtad,hogy ez már eldöntött tény)Nálunk nem lehet orvost fogadni ezért átérzem a Te félelmedet a többi orvossal szemben!
De szerintem az esélyt meg kéne adni!(De én nem vagyok orvos.)

Ildikó,
még a szülésznő témához annyit,hogy
a szülésznő képes egy élettani szülés önálló"levezetésére",a veszélyhelyzetek időben történő felismerésére,tudása szerint ezek elhárítására,elsősegélynyújtásra.Ez csak egy rövid részlet a kompetenciából.

Anyapoc,
lehet,hogy amikor Villő született találkoztunk,mert 2005.05-2005.10-ig a gyerekágyon dolgoztam! :wink: Kismamaként nem lehettem szülőszobás,de az osztályon összefuthattunk,ha éppen dolgoztam amikor te benn feküdtél. :wink:
A múltkor megemlítettél egy agyhalott babát.Csak egy kérdésem lenne,nem Ákosnak hívják?

Pusz

Timi

Kép
Kép
Kép
ÁKI:1995.07.26.
 
 

 
 

Ilkamama,
köszönöm!
Timi,
ugyanezeket a kérdéseket én is feltettem persze. A válaszok:
Azért kell befeküdni hogy az orvosom a saját ügyeleti idejében indíthassa a szülést, ha itthon indul és ő nem ügyel nem jöhet be, és nem bízom a többi orvos egy részében. Ő sem...
Kitágulni azért kell egy kicsit, mert a gyermekágyi vérzés nem olyan mint a menstruáció, hanem darabos, és ha nem tud kifolyni akkor gyulladást okoz. Nem indított szüléses császárnál egy eszközzel tágítják ki a méhnyakat ugyanemiatt, de mivel a programcsászárra nekem nincs indokom, ez nálam nem lehet. Szülést meg bármi miatt indíthatnak, pl a kelleténél meszesebb lepényem miatt is. Ha már megindult rá lehet fogni egy hegszétválástól való félelemre, és már meg is van oldva hogyan szüljön a kismama a dokija ügyeleti idejében.
Az esélyt amúgy szerintem is meg kéne adni. De nem tudom mit tehetnék. Az orvosom (bizton állítom hogy a legjobb ezen a helyen) nem akar egy 4 kilós babának császárheges méh és kisebb lepény illetve kisebb cukorgondokkal esélyt adni a természetes születésre. Nem bánt már, megbarátkoztam vele, sokkal jobb így hogy előre tudom és készülhetek rá lelkiekben mintha menet közben fordulna hirtelen császárba a dolog, és csalódnék, és enném magam hogy ha ez meg az nem úgy lett volna akkor meg tudtam volna szülni. Másfél év meddőségi hercehurca után lesz egy kisfiam, a születését sajnos nem megélni fogom hanem (jóesetben) túlélni, de nekem ez jutott. Nem sajnálom magam, van aki ezért is mindenét odaadná.
Vendég
 


Áfonya,
most már értem!Szóval nem programozott császár lesz,hanem szülés indítás és abból lesz császár!A tágulással tisztában vagyok,hogy miért kell,csak nem volt tiszta,ha úgyis császár minek kell vajúdni!De most minden világos!Ha tényleg ilyen "jól" képzett orvosok dolgoznak abban a kórházban,akkor jobb is,ha inkább így születik meg a gyermeked!Sajnálom,hogy nincs lehetőséged választani és,hogy egy kórházra vagy utalva!(elárulod melyik,ez?tudom nem lényeg,csak kiváncsi vagyok)

Ildikó,
csak még egyet bemásolok mire képes a szülésznő és eldugulok ebben a témában!A SOTE honlapjáról szedtem le!
legyen képes a terhes szülés alatti segítésére, ellátására, beleértve a méhen belüli magzat ellenőrzésnek klinikai és technikai módszereit;

legyen képes spontán szülés vezetésére, beleértve azon eseteket is, ahol episiotomia és sutura szükséges, valamint medencevégű szülések sürgős szükségű eseteit is;

legyen képes felismerni azon anyai és magzati kóros állapotok jeleit, amelyek orvosi ellátást igényelnek, valamint orvos hiányában ezek elhárításának elsősegély szintű alkalmazása, mint pl. lepényleválasztás, uterus manualis vizsgálata;

legyen képes önállóan végezni szükségleteken alapuló ápolást, gondozást, ellátást:

élettani terhesség folyamán,

élettani szülés vezetésében és az újszülött ellátásában,

szövődménymentes gyermekágy során,

Ez szintén részlet volt,de itt megtalálhetó,ha érdekel.:
http://dataweb-systems.hu/usnhu/index.p ... Itemid=198
 
 


Szoktalak titeket itt is olvasgattni, boicsha belezólok:

Áfonyaa,

Én ezt nem nagyon értem. Nekem is császár volt mindkettő. A másodiknál egy ideig megadták az esélyt, a normál szülésre, de valahogy kimondatlanul én is és a doki is tudtuk, h ez úgyis programozott lesz. A hivatalos ok: elvékonyodott heg. Viszont amikor már tuti volt a műtét, akkor nem várták meg a vajúdást, erre akkoriban rá is kérdéztem, h nem jobb lenne megvárni? Úgy emlékszem valami olyasmi volt a válasz, hogy ki tudja mikor indul be, jobb-e mondjuk egy hajnalban berohanni, üres lesz-e a műtő stb. A méhszájtágításra nem emlészem, de jött a vér!

Semmi egyéb okom nem lett volna a programozottra (a hegszétválás meg ugye olyan mindenre ráfogható), mégis az lett. Lehet, h azóta megváltoztak a protokollok, vagy minden kórházban más- és más szabályok vannak?

Amúgy ezen szerintem sem érdemes rágódni: azért itt nem a túlélés a legjobb szó! Nekem a második szülésem (műtétem) a legszebb nap volt az életemben, bár háborítatlannak nem nevezném (volt vagy ember 7-8 ember a műtőben, de mindneki csendben, nyugodtan tette a dolgát). Ha nem altatásban történik, akkor az ember ennek a csodának is a részese lehet, apukával együtt. (meg aztán én már úgy voltam vele (jaj, természetes anyák ne figyeljetek ide! :D) hogy ha már így is úgyiss vágni kellett, legalább az egyik helyen maradjak ép!
:oops: Nnna pl. ez az előnye is megvan! :)

Bocs, nyilván már írtad, de az első menet közben lett császár?
Vendég
 


Panni,
csak neked pár szót mert rohanok.
Az első sürgősségi császár volt. Menteni kellett a nagylányt, napok óta rossz volt az NST és egyre rosszabb: fenyegető méhen belüli oxigénhiány a szép hivatalos szöveg. Vele egy fájásom sem volt.
A méhnyaktágítás minden császárnál a rutin része, persze hogy nem tudsz róla, én se tudtam, most derült ki mikor felmerült a kérdés hogy mégis minek vajúdni.
A vajúdást nekem sem várják meg, hanem beindítják. Nem ki tudja mikor, hanem mikor bekötik az infúziót (gondolom azzal indítanak, nem volt még ilyenem). Így akkor a műtő is szabad lesz.

És ez csak privát vélemény: a császárnak semmi köze a szülés élményéhez. Az elérzéstelenítve passzívan feküdni és várni hogy a felvágott hasfalamon kiemeljék a babát, szerintem ez nem szülés. Így szülésélmény sincs. Nem lehet. Lehet boldog az anya így is, hogyne lehetne. De a szülést magát megélni nem lehet, legfeljebb a sebgyógyulás keserves fájdalmát túlélni.

Timi,
priviben megírtam melyik ez a kórház.
Vendég
 


Áfonyaa,

Igaz, nem szülés, a szó hagyományos értelmében.

Lehet, hogy én azért nem éreztem emiatt sosem hiányérzetet, mert az elsővel megvolt a vajúdás, minden olyan szépen simán ment, és olyan hirtelen vált egy rémálommá, hogy azok után én már ezt a passzív részvételt is csodálatosnak/élményszerűnek fogtam fel.
Vendég
 


Áfonya,
köszi! :lol:

Hát igen a hegszétválás mindig ráfogható,de szerencsére nálunk nem ez a gyakorlat!Természetesen szorosabb megfigyelést igényel az előrement sectiós,de ha minden ok,akkor engedik vajúdni.Nyilván más protokoll szerint,mint egy "sima"szülést!
Volt egy kismamán,aki a 2.3.gyerekét szülte nálam.Az első sűrgős császár volt,fenyegető oxigénhiány miatt.Utána szépen megszült 2 gyereket.Magától kezdődtek a fájások,teljesen beavatkozásmentesen szült.A 4.babával akkor jött be a kórházba,amikor már vajúdott(kb.egy héttel előbb indult be a szülés)Én pont aznap szültem meg Rebekát,így a folyosón összefutottunk(este volt már).Nagyon odafigyeltek rá,mert ugye a 4.terhesség,és a hege az ott van.Reggel egyből-miután meg volt a szopi,indultam megkeresni.Láttam,hogy az őrzőben van.Császár lett!Nem akartam zavarni.A szülésznőmnél vajúdott,ő volt az éjszakás.Gyorsan felhívtam,hogy mi történt!Hegszétválás!De olyan gyorsan történt minden,hogy hiába volt rekordidő alatt a műtőben,a babát újra kellett éleszteni.Kritikus állapotban volt,reggel amikor a férje bejött,azt mondták az orvosok,hogy nem sok esélyt adnak a babának!Gondoltam ez borzalmas!2 gyereket simán megszült az első császár után,és most is szépen vajúdott,nem volt semmilyen beavatkozás,gyorsítás,tágult szépen,és ez lett a vége!A gyerek életben maradt,van károsodása,de szépen lehetett fejleszteni.Még mindig el van maradva a társaitól,de talán lesz belőle"normális"felnőtt.Bocs a durva fogalmazásért!Természetesen őt is vihették volna egyből a műtőbe,amint betette a lábát a szülőszobára.De uh-val is rendbe volt a hege.Valószínű annyira erős fájásai voltak,hogy ezt már nem bírta a 4.terhességet kihordott méhe.Nem hibáztat senkit,hisz egyből felismerték a bajt,bemosakodás nélkül végezték a műtétet,minden szakszerűen zajlott már a kritikus helyzetben!

Nem tudom miért írtam ezt le,talán azért mert az esélyt meg kell adni.Hisz ha a második is császár nem biztos,hogy vállalja a harmadikat a nagyobb kockázat miatt!

Timi
 
 


Sziasztok,
császár ügyben most eléggé tájékozott vagyok, már amennyire egy laikus az lehet.
Szept. 29-én a császárvárosok napja.
www.csaszarvarosok. hu
A szülészeti protokoll nem mondja ki, hogy "egyszer császár, mindig császár". A hegszétválás esélye 0,01 %. A nyitólapon is olvashatjátok, de a császáros honlapon is. Indítani kifejezetten kontraindukált, mert nagyobb az esélye a hegszétválásnak. A méhszáj tágításáról nem is beszélve. Vajúdni előtte azért jó, mert a baba jelezte hogy immár ő is készen áll, másrészt beindulnak azok a hormonális folyamatok, amik a tüdő éréséhez még szükségeltetnek, meg még egy csomó ok miatt. Na de nem akarok okoskodni, biztosan van aki ezt jobban tudja.

Timi,
lehet, hogy félreérthető voltam?
Abszolút az a véleményem ami neked! A szülésznőé a terep! Szerintem mindent tud, amit kell. Hajrá!

Tűzmanó,
tegnap este volt riport az RTL clubon a házon kívülben, a mostani esetről. Ott láthatod hogyan lóbálják meg szegény babát miután kiemelték a mamája hasából. Biztosan meg lehet nézni neten is. Én nem tudom, hogyan kell belinkelni.
Ildikó
 


Ilkamama,
tényleg nem mondja ki protokoll az egyszer császár mindig császárt, ilyen protokoll nincs. És indítani is ellenjavallt, valóban. Nálam sem így lenne, ha nem lenne ez a marhaság a szülészek ügyeleti idejével meg az azon kívüli bemászkálás tiltásával. Tudom én hogy ez nem a mi érdekünk (mi=én és a baba) hanem a helyi viszonyok áldozatai vagyunk. Csak tenni nem tudok ellene.
De jól elkanyarodtunk az eredeti témától :oops: :)
Mindenestre jólesik hogy ennyien érdeklődtök a sorsunk iránt. Köszi! :)
Vendég
 


Kedves Anyapoc!

Ha naivnak tűntem, az azért volt, mert amit leírtam, nagyon ritka. Nekünk viszont így sikerült, és ez azon múlik, hogy nagyon jó orvost találtam, illetve jót és nekem valót.
Nagyon megnyugtató volt pl, hogy az orvos és a szülésznő egymással is milyen normálisan beszéltek! Vagy az, hogy külön kérés nélkül az orvos mindig újra lekapcsolta a reflektort, mikor nem volt rá szüksége, így én kórházban is félhomályban szültem. Ha nem volt tennivalója, egyszerűen odébbment a szoba sarkába és csöndben volt. (Nem kellett kiokosodnom a menő autómárkákból, mint némely szülésen történik...) Nem sorolom tovább.
Szakmailag nem tudom megítélni, csak azt tudom, hogy a gátsebet addig a két napig éreztem egyáltalán, amikor szúrt a cérna.

Aki köszönni sem tud, attól persze nem lehet ilyenekre számítani. Vagy akinél egy vizsgálat is kellemetlen, netalán fájdalmas, annál milyen lesz, ha vág is? Brrrr... Szóval jól meg kell nézni. De van igenis olyan, akiben meg lehet bízni. Az orvosképzés nem változtatja meg az ember alapvető természetét...

Üdv: palcika
 
 


Sziasztok!
Ok, visszavonom, hogy szégyelje magát a halott kisbaba mamája, csak akkor nagyon felindultam, mikor olvastam. Nekem is volt halott magzatom, igaz, csak 12 hetes, így átérzem a veszteségét, bár korántsem olyan szintűt, mint az ővé. Nem hiszem, hogy azzal enyhítené a fájdalmát, ha a szülészét elítélnék. Vagy igen?!

Kép
Kép
 


Sziasztok!

Na pont most reklámozzák be a Naplót,benne az otthonszülés tragédiáját...hát kíváncsi leszek :roll:....


Timi

Hát őszintén szólva pocakos csecsemősnővérre nem emlékszem :oops:,bár lehet,hogy jól leplezdted :wink:!Én engem nem érdekelt akkor az ilyesmi :lol:.Ha küldesz képet priviben,tesztehetjük a memómat :D!
Egyébként Piroksa járt az osztályomba,nagyon szerettem,sokat ebszélkgettem vele.És hogy mindenkire büszke lehess,én a csecsemősökkel is nagyon meg voltam elégedve!!!!Mindig segítőkészek voltak,még ha néha kissé morcosak is. :) Bár ez áll Bulcsú születésére is.
Lehet,hogy én vagyok szerencsés és midnenkivel megtalálom a hangot,de velem akkor is midnenki normális és segítőkész volt :roll:... Egyedül az osztályvezetővel rúgatm össze a port :?... de ez más kérdés.
A kisfiút igen,Ákosnak hívják,egyről beszélünk :(.Az ő anyukája is az osztályomba járt.Nem tudom,most mi van velük...néha hallok róluk infot...
Piroskával ha esetleg találkozol,akkor add át üdvözletemet,kérlek!(mint volt ofője :wink:)!


Áfonya

Hát enm tudom,mennyire a rendszer áldozata vagy az ügyeleti rendszer miatt.Inkább annak a pár,nem megbízható orvosnak.
Már írtam több helyen,nem is akarom ezt taglalni...
De szt az is értetek van(érted és Barnusért),hogy ügyeleti és munkaidőn kívül nem jöhet be a dokid.Említettem anno a nálunk bekövetekezett tragédiát,Timi is tudna róla mesélni biztosan,hiszen ők vannak ennek csak igazán a közelében.Milyen egy kialvatlan,fáradt orvos stb...Szl nem biztos,hogy alapvetően ez egy marhaság :roll:....
Szl szt ez eléggé egy patt-helyzet és szomorú,hogy emiatt mondjuk szülésindításhoz kell folyamodni.
Bár hozzáteszem, a mi kórházunkban dolgozó orvosok esetében is vegyes érzelmek vannak,hiszen ki ebben,ki abban bízik/nem bízik.
Éppen ezért nálunk (Timi kijavít,ha nem így van) a fiatal,kevésbé rutinos orvos mindig egy "öreggel" van beosztva ügyelni....
egyébként az én fejemben is megfordult,mi van,ha olyan jön,akinél NEM akarok szülni.Hát tuti addig ordítottam volna,amíg nem jön a másik ügyeletes :D!Szt jogom van visszautasítani egy dokit...vagy nem? :roll:Palcika

Most nem tudom eldönteni,de nem megbántani akartalak a naívsággal. :roll:
Minden esetre érdekes,amit írsz.Azt írod,hogy amit leírtál ,ritka.És hogy az orvoslás nem változtatja meg az alapvető természetet(nem szó szt idéztem,bocs).Akkor a fennmaradó nemritka orvosok mind alapvetően "nemköszönők"?
Egyébként a durva vizsgálatról csak az jut eszembe,hogy amikor a fiammal voltam terhes,akkor vizsgált egy doki a szülés előtt 2 héttel.Azt hittem,leugrok a székről,annyira fájt.uez a doki volt az SZTK-ban a 24 hetes vizsgálatnál,amikor a lányommal voltam terhes.Kicsit beijedtem,hogy mi lesz és érdekes módon SEMMIT nem éreztem a vizsgálatból!!!Szl enm biztos,hogy pillanatnyi,vagy egyszeri esetekből messzemenő következtetést kell levonni.
OK,OK,a köszönéssel kapcsolatban igazad van,de ez nem csak a dokikra áll!!!!
Ráadásul ha XY azt mondja,hogy ez a doki milyen rossz,az nem biztos,hogy így van!Neki nem jött be,nekem pl igen.Nem vagyunk egyfomrák,nem mindenkinek uaz jön be.Én spec megvagy anélkül,hogy a doki mellettem üljön vajúdás közben és a kezemet fogja.Másnak meg pont ez kell!Az egyik doki megteszi, a másik nem.Hát biztosan sokat számít az első benyomás,amikor az ember választ.
viszont örvendetes,hogy nektek minden jól sikerült :)!


Bocs a hosszúságért lányok!

 
 


Anyapoc,
szülésznő!Ne a csecsemősök közül keressél!Az osztályon dolgoztam,ahova szülés után kerültél! :lol: :lol: Talán így eszedbe jut?? :lol:

Timi
 
 


Sziasztok!

Az előbb siettem azért írtam csak ennyit! :roll:

Anyapoc,
Az Ákos tragédiája sajnálatos!Én dolgoztam aznap az osztályon amikor "szült"!Azóta sem tudom elfelejteni,nem is lehet! :cry:
Nem vagyok egy ítélkezős típus,és meggondolatlanul sem szoktam nyilatkozni,de azt a császárt előbb kellett volna megcsinálni!Egy gyönyörű kisfiú,és mi lett a vége!!!!Már aznap közölték a szülőkkel,hogy,ha túléli akkor sem lesz "ember"belőle!Akkora nagy volt az agykárosodása!Szörnyű!!!

Igen,nálunk a fiatalabb doki mellett idősebb,tapasztaltabb orvos ügyel.(de volt már olyan párosítás is,hogy jujjjj!!!!
Nálam is fiatal lett volna,de nem ért oda a műtőből így az ügyeletveztő jött.Kicsit repedtem,azt már a fiatal látta el.

Piroska nagyon jó fej,és szuper csecsemős!Nagyon szeretem!

Bulcsút kinél szülted?Őt még fogadott dokinál gondolom!

Ildikó,
akkor örülök!És jó,hogy egyezik a véleményünk! :wink:

Timi
 
 


Timi

Bakker,nem tudok képet tenni melléd... :roll: Ciki,pedig hát nekem kellett kevesebb arcot megjegyezni :oops:.... Legalább annyit segíts,hogy kicsi/nagy,szőke/barna... :D
ÁKost én is nagyon sajálom,nekem akkor Piroska mindent elmesélt töviről hegyire.Azt is,hogy (bár nekem sem szokásom ítélkezni...) a doki aljas módon az anyukára akarta kenni a felelősséget :(... Na mindegy,ezen ez már nem segít :(...
Én is hallottam érdekes párosításokról :D!Na akkor én sem lettem volna nyugodt :wink:!Bár most is azt vallom,hogy a kismamának kell megszülnie a babát,az ő szerepe a legnagyobb,de feleslegesen nem hagytam volna magam vizsgálgatni :roll:...Villőt egyébként G. Leventénél szültem.
Bulcsúnál még volt fogadott dokim,T. Csaba (érdekes módon nem találtam pénzéhesnek :roll:),de végül a legyénem két héttel korábban jött,így a megbeszélt dokinál szültem,aki éppen ügyeletes is volt.
Őszintén szólva én mindkét terhességnél csak akkor mentem magánrendelésre,ha nagyon indokolt volt.Így pl. az utolsó UH-oknál látogattam T . rendelését,amikor a fogadott időszak volt,akkor az SZTK-ba kellett hozzá menni.Na persze ehhez az is hozzájárult,hogy mindkét terhességem tk problémamentes volt. :roll:
Hát azért a fiatalaoknak is meg kell tanulni a szakmát vhogy :wink:!
Egyébként tényleg vissza akrják hozni a fogadott orvos rdsz-t nálunk????

 
 


Timi

Közben észrevettem a képeket :oops:!
Őszintén szólva a képek alapján most nem rémlesz :oops:,de lehet,hogy pont nem is dolgoztál...?
Akkor volt egy "otthonszülés",amikor a kocsi hátsó ülésén szülte a harmadik gyerkőcét egy anyuka.Bár nem tudom,ez mennyire mindennapos nálatok :wink:!Ja,meg a volt polgármester unokája is Villővel egy napon érkezett :).A velem egy szobában fekvő,egyébként kolléganőm kislánya lett az ezredik baba :).
Viszont gyönyörűek a gyerkőcök és hát a nagyfiad már tényleg nagy!!!!A két törpe meg zabálnivaló!!!!
MInden esetre ha majd megyek a harmadikat szülni ( :D:D:D) és dolgozni fogsz,akkor tutira felismerlek :wink:!

 
 


Anyapoc,
akkor biztos emlékeznél rám,ha dolgoztam volna.Ha jól számolom Villő aug.20.körül születhetett,asszem akkor szabin voltam.Sőt biztos,ha akkor szültél,amikor a Gabi(polg.m.menye)mert őt ismerem,és nem dolgoztam,amikor ő benn volt.
Jó dokinál szültél(G.L.).T.Cs.sokat változott az évek alatt.Nekem sose volt a szívemcsücske,de jó szakember!
Nekem P.Ferenc volt az orvosom,sajnos a 4.nél már nem lehetett. :cry: Hannánál Cs.GYula volt benn,és B.Sándor varrt össze!Hogy miért?Nem tudom!De különösebben nem érdekelt.Az Ákit még Pesten szültem,a többieknél meg Szabó Zsuzsi volt a szülésznőm,nagyon jó szakember!De a többiek is!

Őszintén szólva nem igazán tudom mi van benn.Néha dumcsizok Zsuzsival,ő mondta,hogy egy-két doki állítólag már bejár a szülésekhez.Ők voltak azok,akik anno nem igazán fogadták el ezt a rendszert.
Nem tudom,hogy jó lesz e így,mert már a kismamák"megszokták"ezt a rendszert.
Sajnos már nem hiszem,hogy találkozunk ott,mert májusben elköltöztünk Pest mellé,mert a párom Telkiben a magánkórházban dolgozik.Szeretnék én is ott elhelyezkedni,már beadtam az önéletrajzomat,de jelenleg nincs hely.Jelenleg még gyeden vagyok Hannával,de januártól már szeretnék dolgozni.(sajnos a gyes mellett nem tudok itthon maradni,meg nagyon hiányzik már a hivatásom)

Timi

Kép
Kép
Kép
ÁKI:1995.07.26.
 
 


Timi

Privi ment :)

 
 


Sziasztok!

Császárhoz: nálunk a vidéki kiskórházban ha valaki az elsőt császárral szülte, akkor utána a feje tetejére is állhat nem fogják neki megengedni a sima szülést, akkor sem ha az előzményeken kívül semmi sem indokolná. Nem engedélyezi az osztályvezető főorvos és kész.

Otthonszüléshez: nem láttam a Naplóban a szülők nyilatkozatát. Az apa nyilatkozatát olvastam valahol, hogy a felesége otthonias környezetben szeretett volna szülni és a neten talált rá GÁ-re. Viszont Bp-en elég sok kórházban van alternatív szülőszoba, ahol otthonias környezetben szülhet a kismama, de mégis közel van a segítség.

A Mokka c. műsorban nyilatkozott azt hiszem ma vagy tegnap GÁ ügyvédje és közölte, hogy GÁ 3000 szülésből csak 3 babát vesztett el, bezzeg a kórházban milyen az arány. Aztán Azurák abban a pillanatban visszavágott (pont ez volt egyébként az én reakcióm is), hogy GÁ azért szelektálhat, hogy kit vállal el és kit nem, viszont a kórháznak mindenkit fogadnia kell, ott nem szelektálnak.

Nem ítélek el senkit sem aki otthon kívánja világra hozni a gyermekét, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, én mindenesetre nem merném...

Ja, és ismét egy ilyen tragédiának kellett történie ebben az országban, hogy végre foglalkozzanak az otthonszülés "problémájával". Talán, ha ez korábban megtörténik ez a baba is most otthon szuszogna az édesanyja ölében :cry:

Őszinte részvétem a családnak!

Kép
Kép
 


sziasztok!
mint eü. dolgozó szeretném elmondani a véleményemet...először is, igen a kórházban vannak olyan dolgok, amikre nem lehet sem az orvos, sem a személyzet büszke...de minden ember hibázik, ez tény...és több embernél több hiba merülhet fel...
a szülés természetes folyamat...és a nagyszüleink is még otthon szültek...DE...akkor hozzá is tartozott a normális élethez a csecsemő- és anyahalandóság...nem volt sterilitás, nem volt műtő, viszont 6-8-10 gyereket szültek a nők...mert számoltak a veszteséggel...
és pont a halandóság csökkentéséhez, hangsúlyozom, nem a megszüntetéséhez, mert megszüntetni sosem lehet...a szülések kórházba kerültek...ahol hatalmas arányban javultak az ez irányú statisztikák...és teljesen természetes, hogy ezáltal futószalaggá is vált a szülés, hiszen ami addig egy városban 30-40 otthonban zajlott, az most bekerült egyetlen osztályra...

igazi statisztikát pedig csak úgy lehetne összehasonlítani, ha pl. mostantól egy évig csak otthon szülne minden kismama és a halálozást összehasonlítanánk a mostani kórházi adatokkal...és kérdezem, ha holnaptól minden szülés otthon történne, mennyire válna a dolog futószalagszerűvé?

és nem hiszem hogy pl. a nagymamám élete boldogabb és szebb volt csupán azért, mert otthon, gyertyafénynél, bába segítségével született, vagy az enyém rosszabb lenne azért, mert "lábamnál fogva kirántottak" a hidegbe a fényárba...

a döntés mindenkinek a saját felelőssége...

és még egy kérdés: melyik anya vállalná ha a gyermekét orvos szerint pl. egy tüdőgyulladás miatt kórházba kellene vinni, hogy egy magánorvossal otthon kezeltesse? lélegeztető, röntgen stb...nélkül... :?: én rohannék vele a kórházba...

Donát 10 éves
Dóra 9 éves
Kép
Kép
 


Vörösbegy,
nagyon szép neve lesz a fiadnak! (Az enyém is Barnabás lesz :wink: )
Ezen kívül sok dologban nem értünk egyet... én kimondottan többnek érezném az életem ha az otthonomban, háborítatlanul adhatnék életet a gyerekemnek. És évi 300-400 nő még ezt így gondolja. Nem kell mindenkinek otthon szülni, miért is kéne? Elöl fekvő lepénnyel, harántfekvő babával vagy épp koraszüléssel miért ne mehetne kórházba az akinek szüksége van rá? Vagy aki ott érzi magát és a babát biztonságban, vagy bármi okból úgy gondolja. Senki nem mondja hogy tegyük kötelezővé az otthonszülést, csak aki akarja, annak tegyük lehetővé! Nagy különbség.
Én nem rohannék a már meglevő gyerekemmel sem kórházba (szerencsére nem is kellett eddig soha). Azért hogy kikötözzék (láttam már kisgyereket kikötözve kórházban) szúrják, hazaküldjenek... én őt is a legvégsőkig otthontartanám. Nekem nem szimpatikus a meggyógyítunk ha beledöglesz is hozzáállás.
Vendég
 


pont a halandóság csökkentéséhez, hangsúlyozom, nem a megszüntetéséhez, mert megszüntetni sosem lehet...a szülések kórházba kerültek...ahol hatalmas arányban javultak az ez irányú statisztikák....


Bocs,de azért ezzel erősen vitatkoznék.AMikor kórházba kerültek a szülések,még híre hamva sem volt a sterilitásnak.Ezért is nevezik ma Semmelweis Ignácot az anyák megmentőjének.
Mert ő "találta fel" a klórosvízes kézmosást,minek következtében keztek el javulni a statisztikák!Szl nem a kórháznak,hanem neki köszönhetően sikerült megelőzni a gyermekágyi lázat,az akkori egyik legnagyobb anya és csecsemő halandóság okát!!
Ami mondjuk otthonszüléseknél nem volt számotevő,,mert a bába szülés előtt nem boncolt,sőt,gyanítom,még kezet is mosott a szülés előtt.... :roll:

Sokan azzal sem értenének egyet,hogy mindegynek tartod a születések körülményeit... :roll: D ez már túlmutat a realitáson :D!

 
 


Áfonya!
gratulálok én is a névválasztásotokhoz :lol: és egyben minden jót és sok szerencsét kívánok a közeledő szülésedhez!
szerencsére én se vittem még a gyerekeimet kórházba, de mivel a munkám során gyakran járok gyerek intenzív és koraszülött osztályon is, valóban látok kikötözött gyerekeket, de ha valóban baj van, jó ha ott van kéznél egy légzésfigyelő monitor, egy defibrillátor, egy intubáló szett, vagy éppen egy helyszíni röntgen gép...

én igazán egyik oldal mellett sem állok 100%-osan, és azért voltam ilyen sarkalatos, mert csak a két végletet nézve tudnánk összehasonlítási alapot kapni...ha mint mondtam innentől megint anya otthon szülne pl...akkor milyenek lennének a statisztikák...

Anyapoc: mint eü. dolgozó hallottam már Semmelweis Ignácról :lol:, de mint írtam is, csupán nagyszüleink korából hoztam a példát, nem az 1850-1860-as évekből...és szerintem egyik mondatommal sem utaltam arra, hogy mindegy milyen körülmények között születik egy baba, csupán arra, hogy ettől nem volt egyiknek jobb, vagy másiknak rosszabb élete...
és hogy az orvosokat támadják lépten-nyomon, hogy rohannak, hogy futószalag stb...ha G.Á. naponta 6-7 szülést vezetne le, lehet, hogy ő is kénytelen lenne rohamosabb tempót felvenni...

Donát 10 éves
Dóra 9 éves
Kép
Kép
 


Vörösbegy

Én nem a nagymamikra tett utalásodról írtam,hanem a szülésnek a kórházba kerüléséről.Mert ugye ezelőtt is otthonszülés volt.Így már stimm? :)

A körülményeket erre értettem:
és nem hiszem hogy pl. a nagymamám élete boldogabb és szebb volt csupán azért, mert otthon, gyertyafénynél, bába segítségével született, vagy az enyém rosszabb lenne azért, mert "lábamnál fogva kirántottak" a hidegbe a fényárba...

Lehet,hogy nem voltam egyértelmű.
Persze ez már távol áll tőlem,de sokan hiszik és próbálják bizonyítani,hogy a születés körlményei befolyásolják!hatják a későbbi személyiségfejlődést.

Hozzáteszem,én sem állok egyik mellett sem 100%-ig,mindkét gyerkőcömet kórházban szültem a legnagyobb megelégedés mellett,óriási élményben.
Csak ha már próbálunk mindet megmagyarázni,akkor tegyük jól :wink:!

 
 


Áfonya,

másik topikban szoktam lenni, csak kicsit idekalandoztam, mivel foglalkoztat a gondoloat, viszont egy császár után ha jól tudom esélyem sem lesz rá.
Nem akarlak ismételni a véleményemmel, csakl annyit írok, hogy teljesen, teljesen egyetértek veled. Ugyanez a véleményem a császárról, bizonyára hasonlóan élhettük át.
Szeretnénk egy kistesót a kisfiamnak, de amint eszembe jut, hogy ennek mi lesz az ára, rögtön csomóban vana gyomrom.

Vörösbegy, én is eü dolgozó vagyok. De utálom az összes sarlatán nőgyógyászt, és mindettől függetlenül egyszerűen az a véleményem, hogy mindenkinek joga van dönteni.
 


Semmelweis Ignácot ne keverjük bele a dologba. Ő csak az anyák halálozásának statisztikáját csökkentette a csecsemőkét nem. Gyermekágyi lázba nem igazán halnak bele a csecsemők. :roll:
Igenis a kórházakban való szüléssel nőt az életben maradt csecsemők száma (ez tény)
Nem akarom pártfogásomba venni egyik oldalt sem. Annak a híve vagyok, hogy mindenki a lehető leghumánusabban szüljön a maga elképzeléseinek megfelelően. De mikor dönt mérlegeljen, mert ma magyarországon otthon szülni nagy bátorság (ugyebár nem igazán adottak a feltételek). Amikor hozok egy döntést (ami feltételezem, ilyen esetben jól átgondolt), akkor vállalom érte a felellőséget, ha az orvosban való megbízásról, ha az otthon szülésről van szó. Itt nem a bűnbakról van szó, hanem a saját és a magzatunk védelméről.
Ez az otthon szülés sajnos már régnem a csöpségekről szól, hanem az anyukákról, akiknek minden féle luxus elvárásaik vannak(még akkor is, ha ez sajnos nagyobb rizikót von magaután), amiket persze előtérbe helyeznek.
 


" (ugyebár nem igazán adottak a feltételek) "
Itt mire gondolsz? Egy hollandiai otthon sokkal jobban felszerelt mint pl. a Te otthonod?

"Ez az otthon szülés sajnos már régnem a csöpségekről szól, hanem az anyukákról, akiknek minden féle luxus elvárásaik vannak(még akkor is, ha ez sajnos nagyobb rizikót von magaután), amiket persze előtérbe helyeznek."

Nekem 1 db luxus elvárásom van szülés közben: Mindenki hagyjon békén. Mert rettegéssel tölt el, ha valaki vagy valami megzavar a folyamat (a szülésem folyamata) eltér a természetestől és akkor... ki tudja mi lesz? Ja, meg van még egy: meleg legyen:)

Császár után 4x szültem otthon, és nem vagyok bátor se felelőtlen.
Jó szülést kívánok mindenkinek: ildiko
 
 


Halihóóó!

Nézzétek meg aköv oldalt!!!

http://hoppa.ltime.hu

Üdv.
 


Sziasztok!

Csak figyelmetekbe szerettem volna ajánlani a következő cikket az otthonszülésről.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


sziasztok! Ír még ide valaki? Jó volna beszélni.

Kép
Kép
Kép
 


Vica!

Ahogy elnéztem, ez a topik tűnik a leginkább élőnek otthonszülés témában.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Köszönöm Dia, átnézek. :)

Kép
Kép
Kép
 


Elnézést, hogy csak most tudatom, de hátha már úgyis tudjátok:

Meghívó

BÁBABARÁT BÁL
Nem tágítunk

Időpont: 2008. október 11.
Helyszín: Gödör Klub

Program:
16.30-17.30: Szalóki Ági - Gyerekdalok
18.00-19.30: "Jelenlét - doulafilm" c. film, a vetítés után bármilyen kérdésre válaszolnak a bábák20.00-21.30 Sajnosbatár
21.30-23.00 Csókolom
23.00-0.30 Besh o droM
A program ideje alatt folyamatosan megtekinthető két kiállítás "Fehéren-feketén" illetve "Születésbarlang" címmel.

A belépés díjtalan!
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

cron