Új privát üzeneted érkezett!

Doula vagy dula (görög, ="szolgálatában") = "Asszonysegíto". A dula az anyát szülés közben (és ha igazán lelkiismeretes, akkor elotte és utána is) segíto társno, nem szükségszeru, hogy egészségügyi végzettséggel rendelkezzen, de rendszerint maga is többször szült már. Kórházi szülésnél is igénybe lehet venni dula segítségét, ilyenkor o az, aki végig az anya mellett marad, míg a kórházi személyzet csak akkor, ha szükséges. A dula igyekszik a szülo anya vajúdás közben felmerülo kívánságait teljesíteni, pl. ételt, italt készít neki, vizet forral, borogatást készít, masszíroz. Érzelmi támaszt is nyújt az anyának: átsegíti a szülés nehezebb szakaszain, bátorítja, odafigyel a problémáira stb. A jó dula olyan, mint egy árnyék: mindenhol ott van ahol szükség van rá, de észrevétlenül: nem zavarja saját személyisége elõtérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte csak háttér, de ez a háttér biztos és megnyugtató.
Névtelen
 


4 napos,intenzív bentlakásos Doula-képzõ a Napvilág Születésházban jan. 21-25.
Információ:www.szules.hu
Felvilágosítás és jelentkezés (éjjel-nappal) a PalackPosta telefonszámán:354-04-23
Névtelen
 


DOULA-képzõ

2002. január 21-22-23-24.

Tanfolyam a folyamatos érzelmi támogatást nyújtó, szülés körüli segítõknek
A szülésznõk és a szülész-nõgyógyász orvosok feladata a szülés menetének szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés és a szükséges beavatkozások elvégzése.

A szülõ nõknek azonban szinte állandó, követelõ jellegû igénye van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas idõszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak.

A mai kórházi gyakorlatban a nõk ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznõkre zúdítják, akik - bár erejükön fölül is igyekeznek -, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a mûszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.
A “ papás-szülés” bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Õk azonban gyakran tanácstalanok és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladatban, valamint saját gyerekük születésérõl lévén szó, õk maguk is sokszor inkább támaszra szorulnak.

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék õket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerõsítést.


Asszonytársi segítõ: a doula - avagy mitõl lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés
Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a doula jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentõsen csökken, jobban megy a szoptatás és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel (Marshall H. Klaus, M.D. : Mothering the Mother Addison-Wesley Publishing Company 1993). A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítõknek köszönhetõk.

A doulák képzett laikusok, nem egészségügyi föladatot látnak el, hanem segítõ foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak.

Dr. Marshall Klaus - nemzetközileg elismert gyermekgyógyász - kutatásai szerint a szülést igen kedvezõen befolyásolja a szülés alatt állandóan jelenlevõ doula, érzelmi támaszt nyújtó asszonytárs ottléte. A kutatások a szülészeti mutatók radikális javulásáról számolnak be.
Névtelen
 

 
 

Névtelen
 


Kedves mindenki, aki érdekesnek találja ezt a témát!

Én nem képzett, hanem képzetlen laikusként de hasonló szerepben lehettem ott egy szülésnél, és életre szóló élményként emlékszem rá. (rögtön a saját szülésem után ez a második a rangsorban).

Csodálatos és nagyon nehéz feladat volt, hiszen valóban segíteni nehéz, mert a szülést az anyukának kell végigcsinálni. Mégis úgy látom, hogy aki dúlaként gyerekek születését kísérheti végig, nagy ajándékot kap az élettõl.

Minden jót kívánok a leendõ anyukáknak és dúláknak:
Janka
Janka
 


Sziasztok!
Nekem egy nagyon vegyes helyzetben volt részem, mivel a barátnõm volt jelen aszülésemnél.
A dologban az az érdekes, hohy amikor mi ezt megbeszéltük, Õ még nem volt dula. A tanfolyam amin résztvett, pont azon a napon idult, amikor a szülés.(a csemetém biszti hallotta, hogy dulával szeretnék szülni).
Szóval igazán jó volt, hogy velem volt egy olyan társ aki tudja milyen szülni.Igazi biztonságérzetet adott, tudtam hogy ha Õ ott van baj nem lehet.
Persze azt még nem írtam, hogy korházban szültem.
Azóta (viccesen)csak így emlegetjük:a mi gyerekünk.
zsu
 


Kedves dúlák!

Mikor lesz a következõ dúlaképzés, mert én sajnos lemaradtam a januáriról? És már nagyon várom a következõt.

Emesemama
 


Szia Emesemama!

Lesz, de az idõpontja úgy tudom, tolódik. A doula.hu - n nem volt semmi infó?

Én pont arra a képzõre jártam, amelyikrõl feljebb Zsu írt. Tényleg fantasztkus a szülés, a szüléskísérés (bár ezt nem próbáltam még) és a tanfolyam is. Nekem csupa meglepetés volt - és nagyon jó!

Kép
Ilon
Ilon
 


Szia Emesemama!

A Kismama újságban találtam:
Dúlaképzés Idõpont május 27-30. Telszám: 23/373-164

Ágci

Kép
 
 


A majusi doula-kepzes elmarad, mert egy sokkal tartalmasabb es ujabb kepzest szeretnenk felepiteni, mert annyira megnottek az igenyek. DE a jelentekezes folyamatos a PalackPosta nonstop telefonszámán +36 (1) 354 0523. A képzés szervezõi mindenképpen megkeresik az érdeklõdõket, hogy személyre szólóan is megismerkedhessenek igényeikkel, motivációjukkal, hogy azt a képzés programjának kidolgozása során – a szükséges mértékig – figyelembe vehessék.
Tehat rajta, jelentkezz es mondd el, hogy TE mit szeretnel!
Valoszinuleg oszre indul majd az elso uj kepzes.
Ha addig is van meg kerdesed, szivesen valaszolok en is
20-313-4696

e-doula
e-doula
 


Sziasztok!

Fantasztikus élmény.amikor a szemünk láttára születik meg egy új kis élet!Jómagan ápolónő vagyok/gyermekosztályon dolgoztam,jelenleg GYES-en vagyok/Gyakorlataim során 6 sima és 2 császánál lehettem jelen!Leírhatatlan,amikor kicsusszan a piciny test,és ott lehetsz az első légvételnél!Örök,és szép emlék marad!
Szeretnék ninnél többet megtudni a dúlaságról!

Üdvözlettel:
Anita
 
 


Kedves Anita es persze mindenki mas is, akit erdekel!
Oktoberben megint lesz dula-kepzes. Ha erdekel Benneteket a nagyon tartalmas, tobb mint 40 oras program, akkor szivesen beirom.
GEA
Névtelen
 


Igen érdekel, kérlek írd be.
Lina
Névtelen
 


Kedves GEA!

Beírnád a dúlaképzést?Ide is írhatsz!d.k.anita@freemail.hu
Előre is köszönöm,nagyon várom!
Üdv:Anita
 
 


Kedves GEA!

Légyszives írd be a képzést!Megadom az emil címemet ide is írhatsz!
d.k.anita@freemail.hu
Előre is köszönöm!
Üdv:Anita
 
 


Jó,most már 2x is kérem szépen!Először elszálni látszott az irományom,de ezek szerint mégis előkerült!Kép
 
 


GEA,
Engem is erdekelne!!!

Zsuzsi
 


Sziasztok!

Engem az érdekelne,hogy az lehet csak dúla akinek valamilyen előképzettsége van ( ápolónő, szülésznő) vagy bárki elvégezheti ezt a tanfolyamot?

Köszi

Krisztaa
Krisztaa
 


Krisztaa,
barki elvegezheti a tanfolyamot. Semmilyen elokepzettseg nem szukseges. Nemzetkozileg a doulanak csak az az egy kovetelmenye, hogy szult no legyen. De ez alol is van kivetel (man-doula, gyermektelen no).
GEA
Névtelen
 


Es a program:
Örömmel értesítünk, hogy 2003. novemberében a Napvilág Születésház és a Magyarországi Dúlák Egyesülete közös szervezésében kórházi szülések kísérésére felkészítő dúlaképző indul.

A képzés helye: Budapest, II. ker. Szilágyi Erzsébet fasor 2. második emelet

A képzés kezdete: 2003. november 6. 18 óra

A képzés díja: 25 000 Ft, illetve azok számára, akik otthon szültek, s így a tanfolyami héten részt vettek, 18 000 Ft, mivel a képzés első öt alkalmának tematikája megegyezik a tanfolyamon hallottakkal.
1. alkalom: 2003. november 06., 18 - 22 óráig
Ismerkedés. (Ki honnan jön, milyen gondolatokkal érkezik?)
A dúlaságról.
A dúlák mostani helyzete. Szervezetek. A dúlaság története (Békés Emőke, Novák Jula)

2. alkalom: 2003. november 13., 18 - 22 óráig
Szülés szülész szemmel (Geréb Ágnes)

3. alkalom: 2003. november 27., 18 - 22 óráig
Gyermekvárás - belső készülődés (Frigyes Júlia)

4. alkalom: 2003. december 11., 18 - 22 óráig
Az újszülött gyerekgyógyász szemmel (Büki György)

5. alkalom: 2004. január 8., 18 - 22 óráig
A szuggeszció hatása és a módosult tudatállapot a szülés körüli időszakban (Suhai-Hodász Gábor)

6. alkalom: 2004. január 22., 18 - 22 óráig
Szoptatás (Sződy Judit)

7. alkalom: 2004. február 5., 18 - 22 óráig
Kommunikáció (Novák Jula)

8. alkalom: 2004. február 19., 18 - 22 óráig
Betegjogi kérdések (Szebik Imre, Vajna Virág)

9. alkalom: 2004. március 4., 18 - 22 óráig
Válsághelyzetek (Csató Zsuzsa)

10. alkalom: 2004. március 18., 18 - 22 óráig
Dúlapraktikák (Király Ágnes)

11-12-13. alkalom összevontan 2004. március 26-27. pénteken 14 -19 óráig, szombaton 9 - 17 óráig
Csoportmunka (Bognár Gusztáv)
Fontos tudnivalók:

 A képzés max. 20 fővel indul a jelentkezési sorrend szerint, ezért ha most szeretnél jönni, minél hamarabb telefonálj Németh Móninak a 30/560-8038-as telefonszámon, vagy küldj e-mailt a mofrisa@yahoo.com címre!

 A tanfolyam díját az első találkozás alkalmával, azaz november 6-án 17-17.50-ig kell befizetned a helyszínen.

 Amennyiben az esti időpontok nem felelnek meg, de a képzés érdekel, tervezz úgy, hogy tavasszal délelőttös csoportot is szervezünk!

 Lehetőség van arra is, hogy vidéken tartsunk képzést, amennyiben elegendő számú jelentkezőt tudsz magad köré gyűjteni.

 A tanfolyamot akkor tekintjük elvégzettnek, ha minden alkalommal megjelentél, vagy a hiányzóakat a következő csoport megfelelő alkalmain pótoltad.

 A képzés elvégzése diplomát nem ad és állást nem nyújt, de arra lehetőséget igen, hogy a Magyarországi Dúlák Egyesületének tagjaként a munkájába bekapcsolódj és ott a választható dúlák sorába lépj.

Praktikus információk:

 A tanfolyam helyszíne megközelíthető tömegközlekedéssel a Moszkva térig bármivel, onnan gyalog. A János Kórház irányába induló út a Szilágyi Erzsébet fasor. Az autóval érkezőknek parkolási lehetőség az Ignotus utca 27. szám alatt van, de a kapun Te csak a fasor felől jöhetsz be. A csengőre Nagy Dániel neve van kiírva.

 Mivel a kapukat kulccsal zárni kell, az egyszerűbb bejutás érdekében kérünk, pontosan érkezz!

 Ha nem tudsz már este haza menni, ott aludhatsz a lakásban, csak hálózsákot kell hoznod. Tisztálkodási lehetőség és konyha van, de ennivalóról gondoskodnod kell.

 A saját kényelmed és a tisztaság érdekében hozz papucsot!
Névtelen
 


Sajnos csak most találtam erre a topicra. Így "kissé" megkésve írom, hogy holnap kezdődik egy dúlaképzés. A Bábakonferencián. http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=89&cid=44571

Virág
 


Most, hogy már én is dúla vagyok, írok egy naplót a www.szuleteshete.hu portálra. AZ első részletet itt találjátok: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=89&cid=45413

Ha bármi kérdésetek van a dúlasággal kapcsolatban, kérdezzetek. Kép Ha tudok, válaszolok. Kép

Virág
 


Virág!

Gratulálok! Kép

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Kedves Juca,

köszönöm. Kép Jól vagytok?

Virág
 


Sziasztok,

január 27- én újabb 4 napos dúla-alapképzés indul a MODULE szervezésében. http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=89&cid=45522

Amennyiben valaki tervezi, érdemes erre mindenképpen elmennie, mert ez az utolsó alkalom, hogy nem kell szállásdíjat fizetni. Külön indok még a mostani tanfolyam mellett az, hogy pénteken vért izzadva megszültük a továbbképzés mikéntjét, hogyanjait és egyéb kérdésekre adott válaszait is, és ennek eredményeképpen a januári csoport tud velünk továbbképződni havi egy vagy két napos alkalmakkor, és szuper lesz! Kép Érdeklődés esetén forduljatok a fenti linken megadott névre, számra, vagyis Békés Emőkéhez a 70/948 5481-es számon, de még sokkal jobb, ha mélt írtok neki a bekese@module.hu címre.

Virág
 


SZÜLÉSI TERV ÉS BETEGJOGOK címmel március 19-én, szombaton mindenki számára nyitott képzés lesz az Arany10-ben reggel 9 órai kezdettel (a dúlatovábbképzés keretén belül a nappali szakaszban). Ha kismama vagy, vagy szülésznő, védőnő, orvos, bába, bármilyen segítő szakmát végzel vagy csak egyszerűen kiváncsi vagy, szeretettel várunk.

Az előadást Novák Julianna, dúla, a MODULE elnökhelyettese és Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet tagjai tartják.

Akit érdekel, kérem, kattintson ide is, mert egyéb, fontos információkat lehet találni: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?cid=46421&id=57

Virág
 


Jár még erre valaki?

KépKépKépKépKép
uxi
 
 


Sziasztok !
Ha van még itt valaki , akkor szeretnék néhány dolgot kérdezni !
Az is lehet dúla aki császármetszéssel szült ?
Van olyan tanfolyam is ami nem benntlakásos ?
Ha elvégzem a tanfolyamot , akkor magamnak kell "megbízásokat " szerezni , vagy ez hogyan működik , honnan fogják a kismamák megtudni , hogy és dúla vagyok ?
Előre is köszi a válaszokat !
 
 


Sziasztok, nekem olyan kerdesem lenne, Komarom-Esztergom megyeben van dula?
koszi
raahel@freemail.hu
 
 


 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet: