Új privát üzeneted érkezett!

Véleményem szerint fontos bábát választani, mert õ van ott velem a vajúdás és a szülés alatt.
Szóljatok hozzá a témához!
Névtelen
 


Én ha újrakezdeném, akkor nem a férjemet, ha egy doulát vinnék be magammal a szülésemre. Már ha kórházban szülnék...:-)))
Névtelen
 


Most találtam máshol:

"öregdoki 2001 November 27 kedd - 18h 59: Edit

Azt gondolom,hogy a szülésnek nem a pénzrõl kéne szólni, ha az elsõ alkalmakkor egybõl ez lesz a téma azt tanácsolom,keress másik szülészt.A szülések kb.80 %-nál nincs szükség orvosra! A szülésznõ van ott Veletek.Válasszatok szülésznõt inkább,vagy ha megengedheted magadnak mindkettõt,de szülésznõ fontosabb.
Öreg doki "

Ilon
Ilon
 

 
 

Válasszunk szülésznõt orvos helyett? Akkor ezt úgy kell érteni, hogy a havi ellenõrzésre járjak a kõrzeti nõgyógyászomhoz, akinek ugyebár nem vagyok köteles fizetni, (csak ha akarok) és a szülést a bába vezesse le. Nameg az éppen ügyeletes orvos. Nekik viszont talán egy szerényebb összeg is elegendõ. Nem is tudom. Jól hangzik! Vagy nagyon skót vagyok?????
 
 


Az biztos, hogy a szülésznõ foglalkozik többett az emberrel szülés alatt. Az orvos ha baj van akkor avatkozik be, meg õvé a felelõség. Ha minden rendben az orvos "csak" burkot repeszt, gátvágást, varrást csinálja. Ezek mind pillanatok alatt megvannak.(Kivéve a varrást) Ezen én nagyon meglepõdtem.
Én választottam szülésznõt is és sokkal nyugodtabban mentem a kórházba, tudtam, hogy nem csak idegenek lesznek ott.
Ha tehetitek válasszatok szülésznõt is.

Kriszta
Kriszta
 


Sziasztok,

nekem nagyon nagy mákom volt, mert az elsõ 3 gyereket ugyanannál a szülésznõnél szültem. Egyvalamit tudtam, amikor terhes lettem a negyedikkel, hogy többé nem bízom a véletlenre. Csakis nála, vele fogok szülni. Meg is beszéltem vele. A doki tényleg nem oszt, nem szoroz a legtöbb esetben, bár ha kellõen el van kötelezve irántad, jó a kapcsolatotok, akkor több idõt tölthet veled a vajúdás alatt, ha igényled. (Én a vajúdás vége felé nem szeretek beszélgetni a férjemmel. Fontos, hogy ott legyen, de "csak" masszírozza a derekamat, hátamat, miközben a szülésznõvel vagy a dokival beszélgetek.) Egy esetleges komplikációnál azért nem mindegy, melyik orvossal hoz össze a sors. Sõt egy normál lefolyású szülésnél sem. Tudjuk, az orvosok sem mind angyalok. Elég sok esetrõl hallhatunk, amikor az orvos éjszakai ügyeletben fáradt volt ahhoz, hogy megvárja, amíg magától kitágul a méhszáj, ezért gyorsítót ad, ami eléggé bunkó dolog. Ha valakinek császárra van szüksége, nem mindegy, milyen lesz a heg. És még sorolhatnám, mennyi minden múlhat az orvoson.
Nem tudom, melyik a fontosabb, most mindkettõt választottam, és nagyon jó érzés, hogy tudom, kivel fogok vajúdni. Ha még egyszer olyan szülésznõvel találkoznék, mint az elõzõ szülés elsõ pár órájában, tudom, hogy felrúgnám. És nagyon messzire küldeném. Sajnos akkor nem volt ekkora lélekjelenlétem.

Válassz szülésznõt (is)!

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!
Csak csatlakozni tudok az elõttem szólókhoz. A legjobb, ha mindkettõt választod. Orvost is és szülésznõt is. Az egyik a vajúdás alatt nélkülözhetetlen, a másik a szülésnél. A jó szülésznõhöz bármivel fordulhatsz vajúdás alatt, megpróbál segíteni, az orvosra viszont számíthatsz (ha jó) az esetleges komplikációk bekövetkezése miatt. Így biztonságban érezheted magad, és persze születendõ babádat is. Én biztos, hogy ugyanazt a két segítõt választanám következõ szülésemhez, ha lesz, mint akiket az elõzõnél.
Szilvi
Szilvi
 


Sziasztok!
Csak egy kérdés. Mennyit szoktak a szülésznõnek adni?Mert ugye kell? Elõre is köszi, Szilvi
Szilvi
 


Szia, Szilvi,

én 10000-et fogok adni.

Virág
Virág (fiore)
 


Hát nem tudom... Az én három szülésemnél rendes szülésznõket fogtam ki, bár nem nagyon érdekeltek, annyira magamra és a babámra koncentráltam (a férjem sem volt bent és mondjuk olyan típus vagyok, hogy nem szeretek idegen embereket körülöttem, amikor kiszolgáltatott helyzetben vagyok) velem mindenki korrekt volt és én ennél nem is igényeltem többet. Mondjuk a harmadik babával 10-re értem a kórházba és 10.45-re megszületett. Azt hiszem ezt bármilyen bábával ki lehet bírni (ha egyáltalán beér a szülésre).
Engem azért foglalkoztat a dolog, mert a dokim azt mondja, hogy a ctg-k miatt jó, ha van fogadott bába, mert akkor nem kell várni annyit, hanem idõre hív be (a szolgálati idejében persze), ha viszont ez úgy mûködik, mint a magánorvosomnál, hogy hiába van idõpont, szülés és egyebek közbejöhetnek (mivel a munkaidejében csinálja!), lehet, hogy többet veszítek vele, mint nyerek és még fizetnem is kell érte... Minden esetre hamarosan határoznom kell...
Mi a véleményetek az én szempontomból? Üdv: Szofi Kép
Szofi
 


Szia, Szofi,

én csak emiatt nem választanék bábát. Ha mindig expressz szülésed van, akárkivel kibírod. De én fogtam már ki bunkót is, aki bátorítás helyett elkeserített, mikor gyenge, de rohadtul fájdalmas összehúzódásaim voltak.

Virág Kép
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Hát én bizony most elõször választottam magamnak szülésznõt.Kedves, aranyos, és pont ma volt a napja, hogy nem kellett 1 órát várakoznom a ctg-re, mint másik kismamának aki ott volt, hanem azonnal behívott.
Bár az én választásomnak az volt a fõ oka, hogy nem gyors lefolyású szüléseim voltak eddoig és mindig egyedül csináltam végig, a szüléshez most sem bírom rávenni a párom hogy bejöjjön velem. Csak hát fizetni kell (szoktak) ezért is, és a doki pénzével együtt ez már sokaknál gondolom nagyobb gond.

Mérlegelni kell a lehetõségeket, de az biztos, hogy a szülésznõnek kell végig mellettünk lenni, és nekem nem mindegy hogy hogy áll hozz a dolgokhoz

Sziasztok

Kati
 
 


Kati, mennyi a tarifa?
Szofi
 


Sziasztok!

Szofi. Az én szülésznõmnél nem volt tarifa, azt mondta már elõre is, hogy annyit adok amennyit gondolok. Szerintem érdemes rákérdezni.

Puszi, majd megy emil is, Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!

Tariafa az nincs meghatározva -megkérdeztem.
Amennyit gondolsz, és a pénztárcád engedi.
Az biztos, hogy már többször voltam nála ctg-n, nem adtam még semennyit, de mégis nagyon rendes velem. Úgy hogy õ sem tudja mire számíthat és még én sem döntöttem el igazán hallottám már 5000-et is és 20000-et is.
Hát a dokiéval összevetve már nem semmi.


Zkati
38+5
 
 


Én 6 hete szültem a MÁV-ban. Gabi és Ani szülésznõk voltak ott. Velem végülis a Gabi foglalkozott, aki nagyon rendes és kedves volt, de nem igazán az én stílusom. Azt hiszem következõ alkalommal az Anit fogom megkérni, hogy segítsen azokban a nehéz órákban!
Így utólag én is belátom, hogy mennyire fontos a szülésznõ!!!
Menta
 
 


Sziasztok!
Csatlakozom az elõttem szólóhoz, én is csak utólag jöttem rá, miért jó a doula a szülésnél. (Azt hiszem kicsit elment a téma az eredeti címtõl, szerettem volna most jóvá tenni...)

Kép
Ilon
Ilon
 


Szia Vercsi és a többiek!

Elõször, amikor a szülész nõválasztást említették a kórházban, azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák és hogy mit is jelent. Javasolták, hogy menjek le a szülõszobára, nézzek körül, és ismerkedjek meg a szülésznõkkel. Szakmailag mindegyik nagyon jó, de javasolták, hogy inkább szimpatikusság szerint nézegessem õket.
Meg is tettem, aztán még kétszer bementem. Hülye érzés, ahogy az ember "mustrálgatja" õket (ez persze nem igaz, csak beszélget velük Kép), de biztos, hogy hatalmas különbségek vannak köztük. Volt olyan, aki a "majd én megmondom, hogy mit csinálj" stílust képviselte - ettõl nekem felállt a hátamon a szõr, de el tudom képzelni, hogy valakinek egy ilyen helyzetben arra van szüksége, hogy megmondják, hogy mit csináljon. Aztán számomra fontos szempont volt, hogy a szülésznõnek legyen gyereke - azaz ne csak a levegõbe beszéljen arról, hogy az éppen vajúdó nõ mit is él át. Van aki a fiatalabbakat kedveli, és van akinek az nyújt biztonságot, hogy egy idõsebb, "tapasztaltabb" szülésznõ van mellette.
A szülés elõtt legalább egy hónappal érdemes már szülésznõt választani, hozzá mentem aztán ctg-re is.
A doki nem akart ajánlani senkit, mivel azért intézményen belül fontos, hogy senki ne legyen "favorizálva" (de aztán mégis csak sikerült hosszas rábeszéléssel egy javasolt nevet kapni - nem volt könnyû).
A választottal megbeszéltünk egy találkozót, amikor a férjemmel együtt bementünk és megismerkedtünk. Megbeszéltük hogyan fog zajlani a szülés, mit szeretnénk a babával, milyen kérdéseink, kéréseink vannak, félelmeimet (a szülés utáni rendbetételtõl tartottam), valamint egyéb hétköznapi témákról is elcsacsogtunk, ismergettük egymást. Ez biztosította azt, hogy azon a bizonyos napon már nem kellett ezeket felhozni, illetve nem egy tök ismeretlen személy istápolgatott.
Bármikor bejött volna a szüléshez - de mivel nem volt autójuk otthon, mi vállaltuk, hogy intézkedünk behozataláról. (Ez végül egy érte küldött taxit jelentett reggel 5-kor, amikor mi is elindultunk a kórházba - egyszerre értünk oda)
A sors azt hozta, hogy azon a napon õ volt az ügyeletes szülésznõ is, így csak korábban kellett bejönnie, illetve hogy rajtam kívül csak egy másik vajúdó nõ volt, akivel viszont a másik szülésznõ tudott foglalkozni. Ennek megfelelõen a választott végig velem volt, illete amikor szerettem volna.
A vajúdás közben a szülésznõ vizsgált, a doki valóban csak az elején és a végén volt ott, de ennyi elég is volt.
Ára 20e, ennél többet biztosan nem szoktak adni.

Summa summarum, szerintem érdemes szülésznõt fogadni. Sokat jelentett, hogy biztonságban éreztem magam vele, tudta, mitõl tartok és mitõl nem, én is tudtam, hogy meg fog értem mindent tenni, és nem sértõdik meg, ha pl. kiküldöm, mert csendben együtt szeretnék lenni a férjemmel, illetve nem fog erõltetni semmit.

Enõki
 
 


Sziasztok!

Én a Kútvölgyiben szültem, tavaly nov. 29.-én. Könnyû és gyors szülésem volt, alig 3 órás. Gabi szülésznõ nagyon rendes volt, segített biztatott. Csak azt hiányoltam, hogy az elsõ mellretételnél nem segített. Talán kérni kellett volna? Na mindegy, legközelebb okosabb leszek! Ja, õ nem volt "választott szülésznõm, vagyis igen, a dokim választotta nekem! Hát ennyi! Csáó
Névtelen
 


helló!
Ismer valaki jó szülésznõt a Péterfyben? Ha igen irjon nekem róla. Köszönöm
 
 


Szia csega!

Én a péterffyben fogok szülni.... illetve már kellett volna, csak nem akar elõbujni a kismanó. Szóval nagyon tudom ajánlani a Cser Katit... aranyos kedves, és iszonyúan tud aggódni érted, szóval törõdik Veled és a picivel, mindemellett tudás is van mögötte.
Nekem is sokan ajánlották, és ismerõsön is szült nála - már 4 hete Hozzá járunk mi is-, ezért merem ajánlani...

Ha van még kérdésed, akkor írj, ha tudok, még válaszolok: promised@freemail.hu
Üdv:
Barbara
 
 


Köszönöm szépen a kedvességed BARBARA.Remélem megszületett már a gyönyörü és egészséges kisbabád, és nem kinzott meg téged nagyon. Sok boldogságot kivánok nektek! Írtam neked az email cimedre is nem tudom megkaptad-e? Ha nem arra kérlek,irj a péterfybeli élményeidrõl,és ha nem esik nehezedre a szülésrõl!Természetesen csak akkor ha akarsz, és ha a kis manód engedi.Mégegyszer minden jót és szépet nektek! Köszönettel:CSEGA
csega
 


Nálunk a hugom szülésznõ, és bár nincsen gyereke, az egykori páciensei ma is eljönnek hozzá, hogy felkérjék szülésznõnek a következõ gyerekükhöz is, pedig már 2 éve otthagyta a kórházat és elment fogorvosasszisztensnek.
Gondolom, azért is szerették, mert sosem volt "tarifája" minden páciense azt adott neki, amit akart - néha egy csomag kávét, néha 2000 Ft-ot - egyetlen egyszer kapott egy kismamától 10.000-est, teljesen le is döbbent tõle. Persze, mint már írtam, ez már több mint 2 éve volt. De szerintem itt nálunk a gyõri kórházban a többi szülésznõ is tök rendes. Persze én elfogult vagyok, meg "csókos", hiszen a legtöbbet ismerem.
Én is Tesónál fogok szülni márciusban, és az biztos, hogy tõlem sok ölelgetésnél és millió puszinál többet nem fog kapni!
 
 


En meg csak egy friss terhes vagyok. Tudtok Pesten jo dokit/ korhazat ajanlani?
Es foleg ( ha szabad kerdezni : mennyiert? ) - ha mashogy nem, hat priviben. komluca@hotmail.com
Kép
Koszonom elore is: Indian.
 
 


Sziasztok!
Esetleg valakinek személyes tapasztalata a telkis szülésznőkről van? szeretnék választani. köszi
 
 


Sziasztok! Tudtok szülésznőt ajánlani a tarcsai Flór Ferencből?
lletve mit tudtok az egészségügyi rendeletről? Szabályozza a szüléásznő választást?
Köszi, sziasztok!
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet: