Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Szülés előtt állok. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen az az érzés, fájdalom ami a méhszáj nyílására utal?
Pl a késszúrás szerű fájdalom a hüvelyben, vagy a méh keményedése, vagy a derékfájás, vagy melyik???

Köszi
KH


Úgy gondolom, nincs két egyforma ember, ezáltal mindenki másképp éli meg.

A kezdeti méhszájtágulás (1 ujjnyi=2 cm) az lehet akár fájdalom és érzetmentes is, akár már a szülés megindulása előtt is bekövetkezhet szépen lassan, ahogy be-bekeményszik a pocakod, majd elernyed fájdalommentesen az utolsó hetekben.

Egyébként csak a magam nevében tudok beszélni.

Ahhoz, hogy szülni tudj, 5 ujjnyira kell tágnak lenned, azaz 10 cm-re kell megnyílnia a méhszájnak ahhoz, hogy a baba ki tudjon rajta jönni.

Nálam a vajúdás (hiszen az egész vajúdás a méhszáj tágulásáról szól) menstruációs jellegű hasfájásokból állt. Először (10-8-6 perces fájásoknál) enyhék voltak, de az 3-5 perces fájásoknál már nagyon kemények. Az enyhe fájásokkal tarkított időszak az első gyerekemnél kb. 8 óra volt, a másodiknál 4 óra. A kemény fájások az elsőnél kb. 4 óra volt, a másodiknál 2 óra.
Tulajdonképpen az egész vajúdási szakban a hasam fájt, illetve a derekam - más nem.

Azonban vannak nők, akiknek akkor minden és mindehol fáj. Barátnőmnek végig vesegörcs jellegű fájdalmai és gerincfájdalmai voltak.

Amikor nagyon fáj az azt jelenti, (elvben), hogy erős méhösszehúzódásai vannak az embernek és az jelen esetben egy jó dolog, mert hatékonyabb a szülés szempontjából és hamarabb megszületik a baba.

A vajúdás legelviselhetetlenebb szakasza az, amikor 4 ujjnyiról 5 ujjnyira tágul az ember. Ez egy rövid szakasz, de nagyon intenzív. Szerintem ezt kell tudni jól átvészelni. Ez a szakasz szerintem fél-egy óra.

Ezután már jön a kitolási szak. Ezt abból érzed meg igazán, hogy nagyon kell "kakilni". Persze valószínűleg nem kell, csak a baba már nyomja a végbeledet és úgy érzed, mintha... Ilyenkor már lehet nyomni, persze a szülésznő és az orvos utasításai szerint: szem behuny, lábakat felhúzni a mellkasodhoz és nyomni, mintha a tényleg kakilni akarnál. És már meg is indul a baba... Persze ez sem lóverseny. Az első gyereknél a kitolási szak 1 óráig tartott, a másodiknál kb. 30 percig.

Óriási megkönnyebbülés, amikor kijön a baba és itt a legnehezebb rész, míg a feje megszületik, aztán már 1-4 nyomás és megszületik a baba.

Itt egy link a születésről, nézd meg (video) tök jó:

http://www.indavideo.hu/video/EGY_UJ_ELET


És ne félj!

Ez az egyetlen fájdalom az életben, aminek értelme van és minden egyes fájás (méhösszehúzódás) közelebb visz a baba megszületéséhez! És egyik fájás sem tart sokáig és minden fájás után van pihi szünet. :)

Szóval fel a fejjel és olvass a témáról minél többet. Ha megismered azt, amitől félsz, a szüléskor már oldottabb leszel és könnyebben megy minden.


Charlottee
 


Sziasztok.Én a kislányomat császárral szültem.Szeretnénk majd másik babát.Voltak fájásaim de nem sokat tágultam.A kitolási szakaszról lemaradtam,ezért nagyon félek tőle mert nem tudom milyen érzés.Az hogy ott egy baba elindul kifelé elég ilyesztő.Nem az a legrosszabb érzés?Köszi a választ.
 

 
 

A jelek szerint megint én válaszolok :) - ha nem gond.

Igen. Ugyebár van a

- tágulási (vajúdási) szak
- kitolási szak!!!!
- lepényi szak.

Kitolási szak (jó esetben) akkor jön el, amikor 5 ujjnyira tágul az ember lánya. MInt már fent írtam a vajúdási szakot is két részre osztanám egy átlagosan és egy nagyon embert próbáló részre. Ez utóbbi nem tart sokáig.
Én szüléseimnél is azt mondtam utólag, hogy a kitolási szak már sétagalopp a vajúdási szakhoz képest. Persze gondolom, ez is változhat.
Néhány gondolat (saját példáimból):
- kitolási szak kb. fél - egy órát tart.
- érzet: olyan, mint amikor kakilni kell, DE NAGYON!!!!
- úgy kell nyomni, mintha kakilni akarnál, DE NAGYON!!!
- itt is vannak szünetek a méhösszehúzódások között, akkor lehet pihizni.
- egy nagyon nehéz pillanat volt mindkettőnél, amikor a fejecske átcsússzan a méhszájon a hüvelybe és mondjuk a fájás ezen a ponton ér véget. No ekkor tényleg megváltás a következő méhösszehúzódás.
- ha kórházban szülsz, kérlek hallgass a szülésznőre, az orvosra. Ők jót akarnak. A szülőutak és a gát épségének megóvása érdekében az ő utasításaikat nem árt követni.
- még az is húzós, amikor a baba feje a hüvelyből tart kifelé a külvilágba. No ez egy nagyon égő, feszítő érzés. Olyan, mintha a két mutatóujjadat betennéd az ajkad két széléba és feszítenéd a szádat (remélem érthető ahogy leírtam), csak épp a szülésnél nincs megállj! Ilyenkor dönti el az orvos/szülésznő, hogy kell-e gátmetszés és jó esetben, ha megfelelő ütemeben történik a kitolás (aminél te vagy a főszereplő) akkor nem is kell gátmetszést csinálni!
- amikor megszületik a fejecske, majd a vállak utána már pikk-pakk megvan a baba is, ami egy óriási megkönnyebülés, nagyon jó érzés.
- jó esetben azonnal a mellkasodra helyezik a babát és jöhenek az örömkönnyek :)
- a többi már megy magától...

... de ha van még kérdésed, szívesen segítek bármiben! :)
 


MÉG VALAMI!

G á t m e t s z é s !!!!!!!


Én nagyon féltem tőle! Szinte jobban féltem a gátmetszéstől az első szülésemnél, mint bármi mástól!

Alaptalanul.

Mert ahogy tágul a hüvelyed és teljesen szétfeszül:
- egyrészt adnak be érzéstelenítőt,
- másrészt elérzéstelenedik az egész terület.
- (első szülésemnél az orvosom azzal "nyugtatott", hogy ne féljek tőle, mert a "nagy" fájdalom úgyis elnyomja a "kicsit".)

A gyógyulás más tészta. Ajánlom figyelmedbe a felfújható úszógumit a székre :) Én 3 hétig csak fél combbal ültem a székeken :)
Második szülésemnél NEM KELLETT gátmetszeni.
 


Sziasztok! Nekem amikor tágulásom volt, erős görcseim voltak, mint hasfájáskor, csak sokkal-sokkal erősebben...
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó