Új privát üzeneted érkezett!

Ha valakit érdekel a téma. Nagyon szívesen mesélek róla, én így szültem, szerintem jó módszer.
Nem feltétlenül kell a piciknek sírva látni meg a napot.
Az enyém nem sírt, csak nézelõdött...
Állítólag az így született gyerekek nyugodtabbak. Nem tudom biztosra, hogy csupán ez lehet-e az oka, de az én kis Annám négy hetes kora óta átalussza az éjszakát, egyszer sem keltett fel éjszaka. Nyugodt, kiegyensúlyozott baba...
Szóval, ha valakit érdekel, akkor írok a módszerrõl.
Moncsúr
moncsúr
 


Szia Moncsúr!

Engem érdekel, szívesem olvasnék róla. Egy hetem van még (elvileg) hátra a szülésig, szeretném ha minden a legjobb lenne neki és nekem is. A könyvet olvastam, inkább a saját megélt tapasztalataid érdekelnének Kép

Margaréta
 


Szia Moncsúr!

Engem is érdekel, hol lehet "így" világra hozni a gyermeket, ahol ha valami gikszer van, akkor rögtön tudnak cselekedni és nem verik agyon a babát azzal, hogy felsirjon. Még szép hogy felsir, ha elfenekelik... Moncsúr, hol hoztad világra a babádat??? És léci a módszert is ird meg, nagyon érdekelneKép

Puszi
sasha

Kép
 
 

 
 

Kedves Margaréta és Sasha!
Az ünnepek alatt nem voltunk itthon ezért késlekedik a válaszom, remélem még Margarétáék egyben vannak és, akkor ott sincs még késõn az infó.Kép
Margaréta!
Saját tapasztalatom:MÛKÖDIK A DOLOG!!! amit a könyvben olvastál úgy igaz!. A szülésznõk és az orvos is mindvégig csendben voltak, csak akkor beszélt a doki és annyit amit tényleg kellet, de azt is csak csendben. A szülésznõ amikor vágott csak feltartott hüvelykujjal jelezte, hogy jól sikerült a vágás (3 varratom volt csak). Nekem és a férjemnek sem volt a szülés alatt egy szavunk sem.(semmi harsány bíztatás..minden szépen csendben, ugyanolyan jó tud lenni egy kedves kézmozdulat, egy símogatás,)A lámpákat lekapcsolták és csak egy kislámpa világított, ami kellett az orvosnak, de semmi fényár. Aztán amikor Anna megszületett rögtön a hasamra tették, közben csend.....a pici lány nem sírt NYITOTT SZEMMEL NÉZELÕDÖTT!, nyújtogatta a lábacskáit, kezeit. Amikor a köldökzsinór lüktetése leállt a férjem elvágta. Utána felöltöztették mosdatás nélkül és Apukája dédelgette a szopizás után mintegy két óráig.Mindvégig nézelõdött.
Nem tudom, hogy milyen lenne Anna, ha máshogy született volna meg, de egy biztos (mindenki, még az idegenek is rögtön azt mondják), hogy rendkívül kiegyensúlyozott baba.Egyáltalán nem sírós a rekord negyedóra volt az elmúlt bõ 7 hónapban. Nem ismerjük az álmatlan éjszakákat-mindenki mondja milyen szerencse, most még nem tudjuk mennyi a szerencse és mennyi az általunk megtett dolog eredménye.5 hetes kora óta átalussza az éjszakát, 4 hónapos korától kezdve én nem keltem este 11-kor, így leteszem aludni 1/2 8-8 között és reggel 1/2 9-kor kel. Mindig mosolygósan, jókedvûen. A testvérét is szeretném hasonlóan szülni, ha nála is az alapbeállítottságok ilyenek lesznek, akkor biztos vagyok benne, hogy nagyrészt a módszernek köszönhetõ.
Sasha!
Leírom a fent említett dolgok hátterét és miértjét. Én a MÁV Kórházban szültem 2001.10.11-én a Harsányi Lehelnél. (Anna 10/10-es Apgarral született, 3000gr 54cm)
A módszer lényege. A szülés nagyon nagy stresszel jár a babáknak és a cél ennek tompítása amennyire csak lehet. A pocaklakók 9 hónapig abszolult sötétségben élik napjaikat, s amikor áthaladnak a szûk szülõcsatornán, ami kicsit sem mondható kellemesnek, mi fogadja õket, vakító fény (ugye nekünk sem jó a napsütésbõl hirtelen a sötétbe menni és fordítva? Pedig nekünk mûködik a pupilla reflexünk. Az újszülötteknél 5 perc mire ez a reflex mûködésbe lép. ) Szóval ott tartunk, hogy vakít a fény.A hangunkat már jól ismeri, de kellõképpen tompítva, mert a hasunk jó kis szigetelés volt neki (ezért fontos, hogy a lelkes Apukák eufórikus jókedvükben ne üdvözöljék harsogva a frissen született bébit, már a hasfal sem tompít, eleve hangosabb nekik a normál hang. A fentiek miatt kell a szórt fény, és a csend. A baba hasra kerülésének az a jelentõsége, hogy a bõre ugyanolyan érzésû anyaggal találkozik, mint amit õ már nagyon jól ismer. Jó nekik, ha találnak biztos pontot, valami ismerõs jelenséget a sok ismeretlen között.Ugyanez a jelentõsége a hátuk símogatásának, ami a méh összehúzódására emlékeztetõ dolog, de ez lényegesen lágyabb, még is ismerõs érzés. A babákat, ha rögtön hanyatt fektetik a kzsinór elvágása miatt a majd kilenc hónapig összegörnyedt gerincüket drasztikusan kiegyenesítjük. Ez is fájdalmat jelent nekik. Gondolj bele, ha mondjuk huzamos ideig lehajolt állapotban vagy amikor kiegyenesedsz, még a jaj szó is elhangzik, pedig ez nem kilenc hónapi testtartás ! A másik lényeges dolog a köldökzsinór elvágása. Hagyományos esetben mindent hamar, gyorsan csinálnak, pedig nem lóverseny, hagyni kell a piciknek is idõt. A kzsinór funkciója ahogy azt te is tudod többek között az oxigén átvitel.Ha ezt azon nyomban, még a pulzálás elõtt elvágják, akkor a gyerek szervezete hirtelen nem kap oxigént-emiatt sírnak fel, egy fulladásos élményt szereznek, kapkodják a levegõt, vagy éppen nem sír fel, mert ájult állapotba kerül, aztán jön a fenekelés, hogy megszûnjön az oxigénhiányos állapot és mindenki örömére felsír a baba. Ha viszont nem vágják el a zsinórt, addig míg az pulzál oxigént szállít a baba szervezetébe, s közben kényelmesen a saját tempójában átáll a tüdõi légzésre. Amikor a vér már nem szállítja az oxigént szépen veszi a levegõt, és így nincs sírás, hiszen nem érte a fulladás élménye sem.
Összegezve normál szülésnél a picit fogadjuk nagy hanggal, ami bántja a fülét, vakító fénnyel, ami rossz a szemének,kiegyenesítjük a gerincét, elvesszük tõle drasztikusan az oxigént...Egyébként Isten hozott nálunk. A fürdést jó elkerülni a születéskor, mert marad idõ a magzatmáz felszívódására és megmenekül az érdes törölközõtõl, ami a lágy szövetek után, igen durva az õ kis bõrüknek. Persze õk sincsenek cukorból és mindenhez hozzászoknak, csak így adunk nekik idõt és ez a nem mindegy. Így nem sokkszerû a születés.
Azt mondta a dokim, hogy ha nincs semmi komplikáció (pl.kzsinór nyakra tekeredés..., akkor mehet ez a szülési forma, amennyiben S.O.S. cselekedni kell, ilyenekre nincs idõ.Szerencsénk volt. De, ha lett volna valami, akkor is lehet a fényre, hangra, fürdetésre figyelni.
Hát én ezektõl a dolgoktól akartam megmenteni az én kis drágámat, és nagyon jó volt így szülni,jó a lelkiismeretemnek, mert úgy érzem megtettünk mindent. Én nem akarom egyikõtöket sem rábeszélmi erre a módszerre, de annyit megér, hogy gondoljátok végig, beszéljétek meg a párotokkal és aztán döntsetek.
Remélem Margaréta még el tudja olvasni. Várom véleményeteket, kíváncsi vagyok mit szóltok a dologhoz!
További jó babavárást, jó készülõdést.Üdvözlet mindkettõtöknek:Moncsúr
moncsur
 


Moncsúr!

Igazán nagyon szépen köszönömKép Tanulságos volt amit leirtál, és én igy képzelem el a szülést is, hiszen minaz amit leirtál nemcsak jó a babának, de teljes mértékben logikus is:9 Remélem Margaréta elolvasta, bár akkor irta volna. Ma voltak CTG-n és 1 újnyira kinyilt. A héten már babázik, de a mai nap volt utoljára netközelben!
Gondoltam, hogy az ünnepek alatt nem biztos hogy tudsz jelentkezni, ezért nem is "reklamáltam", pedig már nagyon vártam, hogy leird mindeztKép
Gratulálok Moncsur, hogy ilyen györnyörü szülésted volt!!!
Remélem én is hasonlóval számolhatok be majd ha eljön az idejeKép

puszi
sasha

Kép
 
 


Csak csatlakozni tudok MOncsurhoz.
Ugyanott, ugyanannál szültem, és az én fiam is tökéletesen kiegyensúlyozott.
Az elsõ gyermekem nagyon nehezen született, ég és föld a kettõvel foglalkozni.

Mia
mia
 
 


Moncsúr! Mia!

Nagyon érdekelne, a Ti meglátásotok, hogy mindenkivel ilyen kedves ez a doki, vagy szintén pénz beszél kutya ugat tipusról van szó? Természetesen némi pénzt tudok erre szánni, de százezret nem. Ezért sem megyek egy bizonyos orvoshoz akit kinéztem. De azt hiszem felkeresem ezt a Harsányi Lehelt!KépKépKép

Köszönöm Nektek!

sasha

Kép
 
 


Kedves Sasha!
Én a Lehelrõl csak jókat tudok mondani. A pénz kérdés elég hülye dolog, de azt gondolom azért a pénzért amit elkér teljesít is tökéletesen. Én azt kaptam, amit vártam.
A Lehel kedden és csütörtökön rendel a MÁV Rendelõben (Podmaniczky u. 109. 6.emelet) Be kell hozzá jelentkezni:1/475-2600-Juhászné Icát kell kérni õ az asszisztense, adja neked az idõpontot. No és a pénz:4.500.-/vizit és a szülés 50.000.-Ezek friss adatok, mert a barátnõm is most szült nála.Õ mindig év elején emel, így ezek az idei árai. Ezért a pénzért bármikor hívható éjjel-nappal. Soha nem rohan, mindig van ideje. Volt amikor azt mondtam, hogy már csak egy kérdésem van, és erre azt válaszolta kérdezzek amit csak akarok ezért van itt. Szerintem precíz orvos, mindig a baba állapotát nézi elsõdlegesen, nem rizikózik feleslegesen. Én akivel beszéltem és nála szült mindenki elégedett volt vele. Gondold át a pénz részét, ha van lehetõséged rá, akkor nyugodtan menjél hozzá, nem fogod megbánni. Meg szokta kérdezni kitõl kaptad a nevét mond nyugodtan a nevemet:MIHÁLYI MONIKA SZÉKESFEHÉRVÁRRÓL tudni fogja ki vagyok. A múlt héten az unokabátyám felesége is így kereste fel, neki is jók a kezdeti tapasztalatai.
Nagyon örültem, hogy tetszett ez a szülési forma, én szívem szerint ajánlanám mindenkinek. Annak különösen örültem, hogy Mia megerõsített ebben a tapasztalatban.
Sasha! Mikorra várod a pocaklakódat? Írjál egy kicsit magadról! Addig is puszi:Moncsúr
Ui.:remélem/bizom benne, hogy Margaréta még talán el tudta olvasniKép
moncsur
 


Kedves MoncsúrKép

Köszönöm szépen a bõséges információtKép
Október 4. napjára vagyok kiirva most éppen a 22. héten járok. Elsõ baba lesz. A pénz kérdés azért olyan kényes, mert éppen munkahelyet váltottam "volna", de kiderült, hogy 8 hetes kisamama vagyok, ezért ugrott a dolog! Igy most a párom az egyedüli kenyérkeresõ. Nem szenvedünk hiányt semmiben, de 2x is meg kell gondolni, hogy hova-kinek-mennyit-mire adunk.
Egyébként 23 éves vagyok és a baba (eddigi vizsgálatok alapján) tökéletes egészségnek örvend velem együttKép Szerencsére még kérni-kérdezni sem kellett, máris van kiságyunk, és pár hónapos ikerpártól babaruhácskákKép A szüléstõl baromira félek, jobban mondva az orvosoktól tartok és ez még rátesz egy lapáttal. Meg kell mondjam, foggalmam sincs mit szeretnél rólam tudni, ezért ez a sok mellébeszélésKépKépKép A dokit fel fogom hivniKép

puszi
sasha

Kép
 
 


Kedves Sasha!
Tudom én, hogy hogy van a pénzzel az ember. Mindig van neki 1001 helye...Egyébként milyen érdekes, én október 9-re voltam kiírva és 11-én született meg Anna. Nálunk is bejött egy munkahely váltás, csak éppen a férjem részérõl, átment vállalkozóba és minden kezdet nehéz, szóval értem én a pénzügyet(egyébként közgazdász vagyok-pü-rõl jut eszembe)Én meg 3 hónapos voltam, amikor elmentem táppénzre...
A szüléstõl ne félj, nagyon kellemetlen és fáj is rendesen, de nincs annál nagyobb öröm, mint amikor meglátod a drágádat!
Hidd el, ez egy akkora érzés amivel még biztos nem találkoztál és kárpótol mindenért. A vajúdás tényleg nagyon rossz, és fõleg amiatt, hogy nem lehet tudni meddig tart.A szülés az már jó, mert esemény van, aktív részese vagy a dolgoknak, csomó mindenre figyelni kell és azzal leszel elfoglalva, nem pedig azzal, hogy fáj.Én attól féltem, hogy majd nem fogom tudni, hogyan kell nyomni "lefele" ez olyan megfoghatatlan dolog volt nekem.Aztán mondta a Lehel, hogy a hátammal formáljak akkora "C" betût, amekkorát csak tudok.Ez segített és már indult is kifele Annácska. Tényleg figyelnek az emberre, próbálnak segíteni amiben csak lehet.Ha ki akarod próbálni a vajúdó kádat azt is lehet, csak szólni kell elõre. A szülõszobák nagyon jól felszereltek, minden extra és modern.Nekem az egyik szülésznõ azt mondta,gondoljak arra, hogy egy év múlva ilyenkor tortát fogok sütni...Ez olyan jól esett,Kép jó kis gondolat, nekem erõt adott.Olyan emberi volt ott minden...Nagyon remélem, hogy Neked sem lesznek más tapasztalataid.Ha bármikor van bármilyen kérdésed, nyugodtan írjál, szívesen válaszolok, ha tudok.Megírom a címemet is moncsur@freemail.hu
Írtam Neked egy mailt, amiben küldtem az Annáról fotot, azt megkaptad?
Puszi:Moncsúr
moncsur
 


Szia Moncsúr!

Nem kaptam meg a mailt! Köszönöm hogy leirtad, de nem is igazán a vajúdás-szüléstõl félek, hanem nem tudom!

sasha

Kép
 
 


Sasha! A profilodból vettem a mail címedet, az nem jó?
Megpróbálom még egyszer. Moncsúr
moncsúr
 


Szia!

Jó az emilcim! Ma kaptam több levelet is, igaz 17 óta nem néztem mert fõzõcskéztem és a párom is hazaért, úgyhogy most utánajárokKép

sasha

Kép
 
 


Moncsur!
Klassz lehetett, hogy neked igy sikerult szulnod, gondolom elore megbeszelted vele...En tulsagosan is naiv voltam es azt kepzeltem-kineztem belole-, hogy alapallasbo ilyen..hat nem.Mia tudja nekem milyen volt nala szulni, neki megirtam maganban..Regebben irtad, hogy barmikor lehet hivni- nekem ez se jott be - 2x is sikerult, rosszkor, amikor megkert, hogy kesobb...Nem rossz orvos, de ajanlani a "babanetes" felvilagosultsagommal mar nem mernem senkinek.Mindenesetre azert az nagyon pozitiv, hogy meg lehet vele beszelni dolgokat..Ja, es nekem a vizit 5.500.- amikor az oltozobol hallottam, hogy az elottem levonek 4500.-(pedig nem log rolam az arany..)
Tea
Tea
 


Kedves Tea!
Megdöbbenve olvastam soraidat,Kép leírod nekem is ide vagy magánban moncsur@freemail.hu ,hogy mi volt vele a tapasztalatod?(bár, talán jobb lenne itt, mert Sasha még végleges orvos választás elõtt áll, és azt szeretném, ha úgy dönthetne, késõbb ne kelljen megbánnia, pláne rossz érzés, hogy én ajánlottam neki és ezek szerint vannak azért negatív tapasztalatok is!)
Komolyan, most le vagyok döbbenve, hogy ez az ember sem "tökéletes". A pénzt azért tudom róla, hogy szereti, de én úgy tudtam, hogy szabott tarifája van és nem arcra megy a dolog!!! Az nagyon csúnya volt tõle, el tudom képzelni mit érezhettél, amikor vártál az öltözõben és hallod az ár különbséget.Nem jutok szóhoz...Annál is inkább, hogy amikor én egy napon mentem vizsgálatra és UH-ra, akkor kért 5.000.-et, tehát nem szorzott kettõvel!
A barátnõm mindkét gyerekét nála szülte, meg más ismerõs is és nekik is csupa jók voltak a tapasztalataik, meg ugye nekem is és ezért is ajánlottam oly lelkesen Sashanak is.De most csak nézek..
Telefon:nekem azt mondta, inkább telefonáljak egyel többször és hiába, mint hogy esetleg késõ legyen...(?)Nem értem mi volt ez nála Veled..
A szüléshez teljesen normálisan állt hozzá, vajúdás közben csomószor jött megnézni mi újság velem, megsímogatta az arcomat..Szóval emberileg is meg voltunk elégedve..Kérlek írd meg mik történtek Veled, mert tényleg nagyon érdekel!!
Köszönöm elõre is, Sasha nevében is, hiszen egyenlõre úgy volt/van, hogy õt választja!
Köszi Kép Moncsúr
moncsur
 


Kedves Moncsur!
Mint mondtam a szulessel kapcsolatban -igy utolag ugy latom- en voltam a hibas mert egy nagyon jo hiru korhaz hasonloan jo hiru orvosara biztam magam anelkul, hogy a reszleteket elore megbeszeltuk volna..Igy lett minden a burokrepesztestol kezdve a kezzel tagitasig es hasbakonyokleseig, gatmetszes stb. A ferjem szerint oxitocyn is szeintem inkabb csak glukoz az infuzioba, de a vegen meg oxigen is kellett..Osszesegeben nem ertem meg azert negativan- csak innen a babanetrol tunik mar ugy, hogy igen brutalis volt az egesz...Es vegul is legalabb o meg kerdezhette volna, ha en mar ilyen ostoba voltam, hogy hogy szeretnem..A szules kozben is akar...
Szoval nem akartam en tul negativ lenni-csak azert nekem nem jott be annyire tutira. (azert annyira meg nem rossz, hogy esetleg valtsak..Habar ha biztosra tudnam, hogy van jobb is, csakhat ugye ot is a nagy tobbseg dicseri, mint a Herczeghet..) Azert erdemes lenne elolvasnod a MAV-os topikban a Virag nem oly regi es Keke egy kicsit regebbi- archiv az oszi idoszakbol- hozzaszolasaid, ok nem ennyire visszafogottak mint en!
Tea
Tea
 


Sziasztok!

MoncsúrKép

Köszi, hogy gondoltál rámKép Közben beleolvastam a MÁV-os topikba és fele-fele arányban megoszlanak a vélemények Herczeg dokiról. Most még tanácstalanabb vagyok mint eddig voltamKép Azért köszönömKép
Megkaptam a mailt, tudsz róla, hogy neked tündéred vanKép

sasha

Kép
 
 


Kedves Tea!
Köszi a választ.Talán tényleg az lehetett a gond, hogy nem beszéltétek meg elõtte a dolgokat.Mindenképpen el fogom olvasni a többiek írását, mert én még szeretnék szülni, és azért nem árt tudni milyen dolgok történtek, talán azok tudatában sikerül alkalomadtán résen lenni, és elkerülni (elméletileg)az ilyen rossz élményeket.Oxytocin nekem is volt, de úgy vezette be, hogy ha a felesége lennék, akkor mindenképpen rákötne,egyébként van még két alternatíva, gondoljuk át és mondjuk meg melyiket akarjuk.(persze az oxytocin mellett döntöttünk)Hasba könyöklés nálam is volt, minden bevezetés nélkül, de úgy voltam vele, ha nem lenne rá szükség biztos nem csinálná.
Nagyon aranyos vagy, hogy megírtad, köszönöm még egyszer!Kép

Kedves Sasha!
Én már nem is tudom mit mondjak Neked, olvasd végig mindenki véleményét aztán próbáljál meg dönteni. Én azért bízom benne, hogy sikerül a legjobbat kiválasztani.(nekem egyenlõre a Lehel a legjobb, de cseppet sem örülök a fenti híreknek.)
Viszont örülök, hogy a mail megérkezett aranyos vagy, hogy Annácskánkról ezt írtad-hát igen tudjuk, hogy egy tündér KépimádjukKép is és tényleg a világot jelenti.Kép Te is így leszel a tieddel. Tudod mi az érdekes? Bent a kórházban azt beszéltük a lányokkal, hogy mindenki meg volt gyõzõdve mélyen legbelül, hogy az övé a LEG...természetesen mindenben, és ezért mindenki olyan hálás és szerencsés volt a sorsnak..Ez egy világi jó érzés, és ha az elfogultság ilyen szinten nem is marad meg (ami persze nem baj), de a boldogság igen. Nincs úgy nap, hogy ne említsük meg, milyen jó, hogy Õ van nekünk.
Visszatérve az orvos témára, szerintem bárhogy is döntesz, biztosan hajlandó a többi orvos is a csendes szülésre, gondolom, hogy ez nem egyedi a Lehelnél. Az egész kórház a természetes dolgokat részesíti elõnybe, így biztos mással is megy a dolog, csak beszéld meg elõre.Ha már sikerült meghozni a döntést azért írd ám majd meg! A Herczegrõl az archívban olvashatsz rengeteget mert hosszú-hosszú idõn át az õ nevétõl volt hangos a topic.
Puszi Nektek:Moncsúr
moncsur
 


Szia Moncsur, Vikus vagyok. Nekem minden vágyam úgy szülni, ahogy neked is sikerült, és az ilyen szülés számomra is felemelõ. Viszont nem írtál a vajúdásról. Érdekel, hogyan vajúdtál, fekve, vagy sétálhattál, van-e olyan szülésznõ aki védi a gátat, és ennek ürügyén a Lehel doktor úr elhagyja a gátmetszést?
Én 3 hónapja szültem pici lányomat, amit átéltem azt kimerem jelenteni, hogy szadizmus volt, és normális emberek nem tesznek ilyet a többivel. Na mindegy, mivel vidéki vagyok, nem volt itt túl sok lehetõségem, de a 3. gyermekemet megfontolom, hogy kinél, milyen körülmények között fogom megszülni. Egyébként a MÁV kórházról csupa jót hallani.
Kérlek válaszolj. Vikus
Névtelen
 


Vikus!
Magánban írom a választ!
Moncsúr
moncsur
 


Szia Vikus!
Írom ide a választ, csak most vettem észre, hogy nincs mail címed, de nem baj.
Én is vidéki vagyok és a fehérvári kórház szülészetét nagy ívben akartam kerülni...
A vajúdás nagy részét fekve töltöttem, nekem ha valami gondom van-rosszul vagyok, akkor rögtön ágynak dölök.Ez a vajúdás alatt sem volt másként-de ez szerintem egyedi, sokan el sem tudják képzelni, hogy feküdjenek...A lehetõség adott mindenre (fürdõkád,labda, kötél, fotel, kemény matrac-kórházi neve:sajt,)Bármit lehet használni, csak elõtte jelezni kell. A fürdõkád pedig addig használható amíg a magzatvíz nem folyik el (fertõzés veszély miatt)A szülõszobák egyszemélyesek, mindennel felszerelve, komoly a színvonal. (A gyerekágyas osztályra ez már így nem igaz, de szerintem legfontosabb a szülés, és ott nagyon jók a feltételek)Nekem nem volt fogadott szülésznõm, mert azt mondta a Lehel, hogy szerinte felesleges és én hallgattam rá. Nekem jók voltak a tapasztalataim. Hajnal 1/4 4-kor érkeztünk és 12.20-ra lett meg az Anna, így közben két gárda foglalkozott velem, de mindegyik nagyon rendes, kedves, figyelmes volt.Mi adtunk közvetlen a szülés után pénzt a szülésznõknek, nagyon örültek, az egyik még meg is látogatott a gyerekágyas osztályon, hogy mi újság, hogyan boldogulunk.-pedig nem fogadott volt... Úgy tudom mindegyik hajlandó gátvédelemre, nekem ez igazán eszembe sem jutott, így az elsõnél, gondoltam jó, ha valahogy túlélem a dolgot, de a másodiknál már én is érintett leszek. Három varratom volt és csak kettõt kellett kiszedni, így igazán nem panaszkodhatok-lehet, hogy a gátvédelem is összejött volna.. Én az orvosommal is meg voltam elégedve, amit megbeszéltünk azt be is tartotta. Alapvetõen nem egy nagy dumás ember (mondjuk ez nálam nem is szempont), de mindent meg lehet vele beszélni, és azonnal hajlik mindenre, ha kivitelezhetõ.
Írjál magánban, mik voltak a rossz tapasztalataid és hol?Ha van valami kérdésed, szívesen válaszolok rá, akár itt, akár a saját címedre.
ÜdvözletKép Moncsúr
moncsur
 


Szia Moncsúr!

Én idén februárban szültem a Herczeghnél. Elég gyorsan tágultam, de nagyon fájdalmas is volt. Ezért én az utolsó 2 órát végigüvöltöttem. Nagyon szimpatikus az a módszer, amirõl írsz és nagyon szeretném én is így szülni a kislányom testvéreit. Tudom: a Herczegh is hajlandó lenne rá. Csak attól félek, hogy a következõ sem lesz kevésbé fájdalmasabb és hát úgy tûnik én nagyon nem bírom a fájdalmat. Száz szónak is egy a vége: szerinted az én esetemben hogyan oldható meg a csöndes szülés?

Menta
 
 


Szia Moncsúr!

Én idén februárban szültem a Herczeghnél. Elég gyorsan tágultam, de nagyon fájdalmas is volt. Ezért én az utolsó 2 órát végigüvöltöttem. Nagyon szimpatikus az a módszer, amirõl írsz és nagyon szeretném én is így szülni a kislányom testvéreit. Tudom: a Herczegh is hajlandó lenne rá. Csak attól félek, hogy a következõ sem lesz kevésbé fájdalmasabb és hát úgy tûnik én nagyon nem bírom a fájdalmat. Száz szónak is egy a vége: szerinted az én esetemben hogyan oldható meg a csöndes szülés?

Menta
 
 


Bocsánat a duplázásért!
Menta
 
 


Szia Menta!
Nem is tudom mit írjak. Hidd el én is úgy éreztem, hogy a tûrõképességem maximumát súrolgatom, de tudtam, hogy a kiabálással nem tudok javítani a helyzeten, és attól is tartottam, hogy a hangoskodás esetleg még ki is vesz az erõmbõl. Félre ne érts, megértelek a kiabálásért, mert tudom, kemény az egész..
Szerintem kellene majd kérni EDA-t és akkor biztosan megy csendben is. A gyors vajúdás alatt mit értesz? Az EDA-t két ujjnyi tágulásnál adják be, hamarabb nem lehet.
Az is lehetséges, hogy az elõtted álló szüléseknél már tudni fogod mi elõtt állsz pontosan és jobban fel tudsz rá készülni. Ha esetleg úgy alakulna, mint az elsõnél, akkor se bánkódj, mert ha betartjátok az összes többi "szabályt", akkor is már tettél/tettetek annak érdekében, hogy a módszer szerint lássa meg a napot. Nem is keveset.
Meglátod menni fog majd a dolog.Kép
Örülök, hogy írtál, ha van kérdésed, (és ha tudok) szívesen válaszolok!
Üdvözlettel Kép Moncsúr Kép
moncsur
 


Moncsur! Köszi a választ! Én is abban reménykedem, hogy az ismerõs helyzet miatt talán egy kicsit jobb lesz, de abban már most is biztos vagyok, hogy nem fog kevésbé fájni! Így hát lehet, hogy marad a kiabálás, de a többire figyelni fogok és egy picit erõszakosabb leszek a babám érdekében.

Menta
 
 


Kedves Menta!
Biztos vagyok benne, hogy a második szülés olyan szempontból könyebb, hogy már nem olyan megfoghatatlan, ha arra gondol az ember, hogy nyomjon lefele, vagy ha arra gondolok, sokan érthetetlenül álltunk érezzük-e a tolófájást stb...ez már mind ismerõs lesz, és lehet, hogy a kiabálás is elmarad. A nagyim négy gyereket szült, az elsõnél (anyukámnál)azt mondta ordított, aztán a többi háromnál már egy hangja sem volt, pedig azok se mentek csettintésre...KépMeglátod menni fog majdKépJó tervezgetést, üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Szia Menta!
Én két gyerken vagyok túl, a második szülés katasztrófális volt, de én csak a dokit okolom. Mindenesetre az elsõ szülésemnél a vajúdás nagyon fájt, a másodiknál tudtam a fájások közt beszélgetni, nevetni. Egyébként a második babánál lehet, hogy észre sem fogod venni, hogy két ujjnyira nyitva vagy, én így voltam, és akkor már kaphatod is az EDA-t. Egyébként a második szülés általában gyorsabb, és mire észbe kapsz már megvan a baba. A kiabálásban igazat adok a Moncsúrnak, kiveszi az erõdet. Az is igaz, hogy nem egyforma a tûrõképességünk. Egyébként a harmadikánál én is gondolkodom, hogy kérek EDA-t, mégis csak jobb mosolyogva szülni. De az is lehet, hogy nem lesz rá idõm.Én mindkettõ babát gyorsan a világra hoztam. Kívánok neked minden jót, és kitartást.
Szia Vikus
 
 


Szia Vikus!
Mi történt a második szülésednél? Miért ill. mi volt benne szadi és katasztrófa?Kép
Az ember azt gondolná minél több a szülések száma, annál könnyebb-bár ez lehet, hogy így elég tudománytalan. Minden esetre ezt szokták mondani.
Szia Moncsúr Kép
moncsúr
 


Kedves gyengéd/csendes szülés iránt érdeklõdõ!

Ha elolvastad sorainkat, (még ha nincs is hozzáfûzni valód)kérlek írd be rovatomba nevedet, hogy ha ellátogatok erre megnézzem, van-e a téma iránt érdeklõdõ :-), vagy inkább érdektelenségbe fulladt a témám. :-(
Elõre is köszönöm, üdvözlettel: Moncsúr
moncsur
 


Szia Moncsur!
En mindig benezek ide,ha erre jarok es ha feljon az elmult napi temakkal!!
:-))))) Tea
Tea
 


Szia Moncsur!

Nekem is nagyon sizmpatikus a modszer amivel szultel. Mivel mi kulfoldon lakunk igy az egeszsegugyi rendszer egeszen mas, van ugyan sajat orvosod de szulni annal fogsz aki epp ugyeletben van. Igy lehetetlen elore megbeszelni hogyan is szeretnem.
Gondolod, ha a vajudas kozben szolok az is eleg?
Egyebkent megneztuk tegnap a szuloszobat es egeszen ember es bababaratnak tunt. A vajudas es a szules egy helyen, a baba tisztogatasa is a szoban beluli kis uvegfallal elkeritett helysegben.
Annyit mondott a "turavezeto" noverke, hogy a babat mindenkeppen megmutatjak rogton szules utan akkor is ha baj van es vinni kell, de egy pillanatra lathatod. A papanak kenyelmes fotel van bent. A szuloszobak pedig sugarban nyilnak az eloterbol igy a doki vagy noverek utan sem kell rohangalni.
Remelem a suzles utan is szimpatikusnak fogom talalni.
Edina
 
 


Szia Moncsur!
Vikus vagyok, már írtam neked, én voltam az akit márciusban igen rendesen megszadiztak. Még emilet is küldtél.
Szóval Dina babám 4 hónapos, és én várom a 3. babát. NE akadjatok ki, bár nem készültünk még a dologra, de valahol a szívem mélyén tudtam, hogy hamarosan újból összejön a dolog. Sajnos mindenki bolondnak néz, de mi belevágunk, amúgy is 4-re vagyunk beállítva.
Szóval nagy dillemmában vagyok, mennék én a Harsányihoz, de a többiek írásaiból azt hámoztam ki, hogy végül elbizonytalanodtam. ÉN csendes, gyengéd szüléssel szeretnék szülni, gátvédelemmel, lehetõleg ülve, és semmi könyökölés. Mert hidd el, hogy az nem muszály.
És itt írták,hogy volt akivel a pénzügyek sem egyformák voltak. Mi van ha nem vagyok neki szimpatikus?
Én a majdnem piros hajammal, kicsit dagadt is vagyok, írtó nagy a szám, és sok emberben nem keltek szimpátiát. Pedig nem szeretném, ha így érezne.
Szóval a könyöklés nála általános?
És a csecsemõosztályon tényleg tesznek az emberre?
Nálam lehet a baba folyamatosan? Mikor tudok hazaverõdni?
Ugye nekem ott lesz az 1 éves kis pici Dinám. Na meg az 5 éves is. És a km Pest és Tapolca között legalább 200. Nem panaszkodni akarok, félre ne érts, de tudnom kell, hogy a kívánságaimat 100 %-ban figyelembe veszi. A keszthelyi doki is mindenre azt mondta, hogy oké, meglátjuk, aztán mi lett a vége, egy sírós csemete, akit csodáltak, hogy már az anyjában bõgött, és a csecsemõs milyen büszke volt a picire, hogy ketten kellett, hogy lefogják ahhoz, hogy az orrszondát ledughassák. Egyébként fekve szültél, hogy a hasadba könyökölt az orvos?
Segíts rajtam, fontos tudnom, hogy biztosan, ez az én orvosom. Amit leírtál azt szeretném, de zavar a hasbakönyöklés, és a gátmetszés.
Szóval kérlek írj, és ti is többiek csajok.
Szia Moncsur.
Válaszod mielõbb várom.
Vikus
 
 


Kedves Edina!
Olyan furcsa volt olvasni soraidat, mennyire más kint a külföldi élet ezen a téren is. (melyik városban várjátok a picikét? Hanyadik baba lesz?)
Vajúdás közben elég szólni, mi is úgy tettünk, mert ugye közben már egyszer cserélõdtek is, meg aztán nem is tudtuk mikor lesz belõle szülés és úgy gondoltuk, ráérünk a kérést afelé intézni, aki tényleg ott lesz. Az a jó ebben a módszerben, hogy nem kell rá különösen készülni, elég, ha mindenki teszi a dolgát csendben. A köldökzsinór elvágást, meg az egyéb dolgokat szerintem kérdezd meg az orvosodtól, hogy általában hogy szokták. Ha nagyon mások a szokások, akkor azért jó elõre tisztázni mindent, de erre a párodnak úgy is lesz elég ideje, míg tevajúdsz. (persze kívánom, hogy a férjednek csak egy gyors ügyintézése legyen, aztán már jöjjön is a baba)
További jó babavárást, és gyengéd szülést!

Kedves Vikus!
Tapolcáról még kevésbé egyszerû az élet, azért Fehérvár jóval közelebb van. Az orvosválasztás kicsit sem egyszerû, és én is olvastam a negatív hozzászólásokat, tapasztalatokat. Azért sem könnyû, mert egy olyan doki sincs, akirõl valamilyen %-ban ne oszlanának meg a vélemények. Ami a pénzügyi különbözõséget illeti, azt a mai napig sem értem, nem tudom, hogy lehet, nem is tudok hozzászólni.
A könyöklés egyik orvosnál sem általános dolog, csak ha úgy érzik, hogy rá kell segíteni. Nálam is csak az utolsó sorozatnál könyökölt, de akkor is csak azért, mert az Anna szívhangja kicsit leesett. Az biztos (100%) nála, hogy elsõdlegesen a babát nézi és az egyik szeme, mindig a szívhangon volt. Erre nagyon ügyel, ha gond van, akkor sem vár ki a végtelenségig, hanem megcsászároz, mert a baba a lényeg.( A barátnõm mindkét gyerekét nála szülte, és megkérdezte, hogy lehetne-e rögtön császár-annyira félt a szüléstõl-amire orvosunk abszolult tiltakozott, mindig úgy indul mindenki, hogy természetesen szül.)
Visszatérve a könyöklésre, számomra az nem volt olyan drámai, inkább éreztem segítségnek, mint ami ellen tiltakoznom kellene. A babában ezzel kárt nem tesznek, mert a popsijuknál van az erõkifejtés. Ha viszont megy a dolog, akkor nem könyököl senki.
A csecsemõosztályról, ugyanúgy, mint az orvosi véleményeknél elég megoszlóak a tapasztalatok. Bár azért a negatívak vannak talán túlsúlyban. A másodiknál már biztosan nem lesz gondom, mert tudni fogok "mindent". Itt arra gondolok, nem érnek váratlanul a szoptatás buktatói, mert már tudom hogyan védjem ki. Melyik tünet milyen állapotot elõz meg. A negatív tapasztalatok inkább abból adódnak, hogy a segítségek nem kopognak be az ajtón, és ha kérsz is lehet, hogy meg kell ismételni, míg célt érsz. Fõleg az elõször szülõk csalódnak. (én is azok közé tartoztam) A másik ok, hogy meglehetõsen nagy a kontraszt a szülõszoba felszerelése és az emberi mentalitások és az osztály között. Én egyébként azt mondom, ha az osztály még sokkal rosszabb lenne, akkor is itt szülnék, mert a szülészet nekem úgymond mindent megér, ismervén a fehérvári viszonyokat/iszonyokat.
Én félig ülõ helyzetben szültem, mert úgy volt kényelmes. A gátvédelem nem volt a "kívánság listámon", ha nem kell nem vágnak nagyot-két külsõm volt csak. A másodiknál majd már nekirugaszkodunk egy gátvédelemnek is, ha lehet.
Nekem egyébként az orvosom azt mondta, minden kívánságot igyekeznek teljesíteni, ha a baba állapota lehetõvé teszi. Ez persze vonatkozik magára a csendes szülésre is. Ha nincs gond, van mindenre idõ, de ha komplikáció van, akkor természetesen az életmentésé a fõszerep, és mellékes kicsikénk lelkivilága..:-(
Szerintem a piros hajad és dundibb külsõd semmiféle hozzáállást nem eredményez, plána ha mondod, hogy Tapolcáig hallani a MÁV Kórház jóhírét, s így kerültél ide. Szerintem a kommunikáción sok múlik és nem a külsõ a lényeg egyik orvosnál sem.
Szerintem ha feljönnél, biztosan nem bánnád meg, mert megéri, jó kórház. Az orvos kiválasztásában nem tudok segíteni, én a pozitív tábort gyarapítom (nem azt mondom, hogy nem találok kivetni valót, ha keresek, de másodszor is hozzá fogok menni.
Jó latolgatást, és babavárást!
Üdvözlettel:Moncsúr
moncsúr
 


Kedves Moncsúr,

a téma érdekes, és fontos... jó lett a topic

tetszik ez a szülési fajta, de orvost még nekem sem sikerült választani....

Orsi

Orsi
KépKépKép
 
 


Moncsúr!

Már beleõrülök ebbe az orvosválasztásos dologba, és valójában a Harsányin és a Herczegen kívül senkirõl nem tudok kézzel fogható hírt, így valószínûleg marad a Lehel. Nagyon meginogtatam a néhány rossz hozzászólás miatt. De azt hiszem megpróbálom.
Kérdezném, hogy milyen idõközönként kell feljárni hozzá, ha minden rendben van? Hány napra mehetsz haza a kórházból, persze itt is ha minden rendben van? Minden szülésznõ jó fej? Fõleg a gátmetszést akarom megúszni?!
Szülhetek nála szülõszéken is?
Elsõ alkalommal kell neki elmondanom, hogy mit szeretnék, és miért is Õt választottam?
Én ugyanúgy szeretnék szülni mint Te, csak gátmetszés nélkül, és ülve. A szülés összegét rögtön megmondja?
Milyen idõs terhesen érdemes felmenni hozzá, és megfogadni?
Milyen emberre számoljak? Fiatal, középkorú, csendes, meghallgatja a gondjaimat? Nem vagyok nyafogós, de az elõzõ orvosom semmivel sem törõdött, és mindenre azt mondta, hogy az úgy van jól, én meg kuruzsolhattam magam egyedül, hogy bizonyos dolgokat kibírjak.
Ha még valami eszedbe jut, kérlek írd meg. Ja és kb. hogy hol van a MÁV kórház, ismerõs vagyok elég jól Pesten, de ennek nem néztem utána.
NAgyon köszönöm az eddigi segítségedet is, igazán rendes vagy. Várom válaszod.
Szia
Vikus
 
 


Kedves Vikus!
Nekem havonta kellett menni hozzá, és ha jól emlékszem a 36. héttõl kicsit sûrûbben. Amikor a 40. hetet betölti az ember és már napi szinten szükség van a CTG-re, akkor a vidékiek esetében elfogadja, ha a lakóhelyen csináltatja az ember és telefonon megbeszélik az eredményt. (õ a 41. hetet sok esetben meg se várja és inkább beindítja a szülést, így aztán az ilyen alkalomra nem sûrûn kerül sor.(-a barátnõm azt hiszem kétszer volt az itthoni kórházban CTG-n)
Minden szülésznõrõl jókat hallottam, eddig még panaszt nem olvastam és nem is hallottam.
Szülõszék: igazából nem tudom, hogy konkrétan milyenre gondolsz, de a szülõszobai ágyat fél pillanat alatt szétkapják-székké és azon megy a szülés. Nagyon kényelmes az ottani szülõágy/szék-nem igazán tudom melyik a legjobb szó rá, de abban szerintem nem lesz kifogásolni valód, mert nagyon kényelmes-gombokkal tudsz rajta dõlésszöget állítani, derékrésznél és a lábnál úgyszintén. (persze a lábrészt szüléskor kiveszik)
Szerintem jó, ha elsõ alkalommal elmondod mi az elképzelésed, ha esetleg nem egyeznétek (bár nem hinném)még mindig idõben tudsz váltani. (én a 4. hónapot még nem töltöttem be, amikor mentem hozzá)
A szülés összegét nekem rögtön megmondta, de olyat is hallottam, akinek nem. Ha nem mondja, max. megkérdezed.
A Lehel olyan 40-es lehet, barna haj, szemüveges kb 180-185 cm magas. Halkszavú (ennek én a csendes szülés szempontjából kifejezetten örültem) Nem az a bratyizós fajta (szerintem ez is jó), ha kérdezel mindenre válaszol, de ha nincs kérdés többnyire nem teremti meg a lehetõséget arra, hogy felmerüljön. Nem áll neki helyetted gondolkodni, hogy mit is szeretnél hallani. Mindig van egy-két kedves szava, szokott mosolyogni, elõfordult, hogy megsímogatta a karomat, arcomat-fõleg ha valami aggály merül fel az emberben. Mindig igyekszik megnyugtatni az embert, viszont, ha van valami akkor azt is mondja.. (tapasztalatom szerint)
A kórházat legkönnyebben úgy közelíted meg, hogy a Hõsök terénél elkanyarodsz balra, haladtok az állatkert irányába és a pálmaházzal szemben a toronyház épületében (D ép.) a 3. emeleten van a szülészet és a gyerekágyas osztály. De ahova elõször kell menned az a Rendelõ Intézet, ami már a Podmaniczky u-on van (Dózsa Gy-re merõleges-meg fogod látni a felüljáró/híd elõtt a lámpánál kell balra fordulni)Ha inn en mész, akkor a 109. balkézfelõl lesz (6. emelet)A rendelõ és a kórház között leggyorsabban pedig úgy tudsz menni (elõfordul, hogy egy napon mindkét helyre kell menni)hogy a Rippl Rónai u-ban a bejárattól balra lifttel fel a 3.-ra, át a belgyógyászaton, végén balra és ott vagy az ultrahangnál (annak folytatása a gyerekágyas osztály.)
Ha valami még felmerül, csak kérdezzél, hátha tudok rá válaszolni, üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Moncsúr!
Köszi válaszod!
Mindig merülnek fel kérdéseim. Szóval szülés után a babát a pocakodra tették, ott betakarták? Vagy anélkül sem fázott? Emlékszem, mikor az enyém megszületett, remegett keze lába, úgy fázott. Szóval már nem lüktetett a köldökzsinór, utána vitték el az Annát? Megmérik? Csöppentenek a szemébe, mert azt úgy tudom, hogy minden babának kell. És ezután öltöztetik? Ez mennyi ideig tartott? És ezután visszakaptad a picidet? Igazából azért akarom kivesézni így ezt a dolgot, mert gondolkodtam rajta, hogy Pest nagyon messze van. Félek, hogy a férjem nem érne fel a szülésre. Mégis csak 3 óra az út. Szóval úgy gondoltam, hogy van itt nálunk egy orvos, aki nagyon jó fej, és lehet, ha elmondanám neki, hogy mibõl áll a dolog, jó pénzért Õ is levezetné ezzel a módszerrel. Õ sohasem vág gátat, csak ha életveszélyrõl van szó, és próbálok majd vele beszélni, ehhez viszont tudnom kell minden apró részletet. Ha nem vállalja, akkor 100 %, hogy a Lehelhez megyek.
Jaj, újra olvastam a napokban ezt a topicot, és Sasha újra eszembe jutott. Elkezdtem gondolkodni, hogy honnan is tudhatnám meg, hogy ki lett az orvosa. Mivel friss kismama vagyok, beleolvastam a topicban, és ott rátaláltam. Annyira meg lett szegény keverve a dokikkal, meg a történetekkel, hogy végül az egészbe beleunt, és a körzetileg hozzátartozó kórházban fog szülni, és nem fogadott orvost. Neki sem lehetett egyszerû.
Bocs a kitérõért.
Köszi mindent.

Szia
Vikus
 
 


Kedves Vikus!
Megértelek a dilemmáddal, ha találsz közelebb jó orvost, az a célszerûbb neked.
Amikor megszületett rögtön a pocakomra tették és betakarták-semmi didergés, aztán amikor abbamaradt a köldökzsinór lüktetése apukája elvágta és ezután vitték mérni, majd öltöztetni és a szemcseppet is megkapta. Az öltöztetés gyorsan ment a gyakorlott kezeknek, aztán együtt voltunk két órán át. Amíg a Lehel végezte dolgát a "Futrinka utcában" (ahogy nevezni szokta) addig apuka dajkáló kezeibõl figyelgetett, amikor készen voltam megkaptam 10-10 perc szopira és utána hármasban maradtunk egészen addig, míg el nem vittek bennünket a gyerekágyas osztályra. (Annát babakocsival, engem görgõ hordágyon)
Majd azért írd ám meg mit döntöttél, mert érdekel.
Üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Szia Moncúr!

Eddig csak halvány sejtelmem volt arról, hogy mi is az a gyöngéd születés, de most, hogy elolvastam a könyvet, annyira, de annyira sajnálom, hogy nem a szülésem elõtt olvastam. Az tuti, hogy így fogok szülni legközelebb, ha nem lesz semmi komplikáció. A választott szülésznõmmel és a férjemmel is elolvastatom a könyvet.
Tudod én voltam, aki az utolsó két órában csak ordítottam. De most így visszaemlékezve szinte biztos vagyok benne, hogy magát a kitolást és az utána következõ részeket már bírnám teljes csöndben, a baba miatt is.

Valaki azt írta nekem, hogy ez csak scientológiai duma, de innen üzenem neki, hogy tõlem bármi lehet, én így fogok szülni és ajánlom neki is, hogy olvassa el a könyvet.

Menta
 
 


Szia Menta!
Örülök, hogy teljesen elnyerte a tetszésedet, én is azt gondolom, hogy aki kicsit elgondolkodik a témán az rosszat nem gondol róla. Teljesen logikus a felépítése. Tudom, hogy a scientologusok is szorgalmazzák ezt a módszert, de úgy gondolom, ha valami jó és mûködik teljesen mindegy, hogy az ember számára szimpatikus közösségek vagy a kevéssé szimpatikusak is a magukénak vallják. Minél többen, szerintem annál jobb, hiszen a legfontosabb, hogy a születendõ apróságokat minél kedvezõbb körülményekben fogadjuk:-)
Nagyon örültem soraidnak, biztos, hogy a következõnél nem lesz gond és menni fog!
Üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Sziasztok!

Már régóta gondolkozom, hogy írok ide, de csak most szántam rá magam.
Elõször is: a könyvet olvastam, és sokmindennel egyetértek.
Másodszor: én lényegében így szültem. Alternetív szülõszoba (olyan, mint egy hálószoba). Nappal volt, tehát csak természetes fény volt, csend volt, és nem azért, mert elõre megdumáltam volna a dokimmal (aki ráadásul le is késte a kitolást), hanem mert nem volt szükség a szavakra. Mindenki tudta a dolgát. Nem kiabáltam, nem nyögtem, pedig mondták, hogy ha úgy érzem úgy jobb, akkor csak nyugodtan, de nem akartam. És ezzel együtt nem tudták rögtön a hasamra tenni, mert nagyon rövid volt a köldökzsinór. Választhattak, hogy megvárják, míg lüktet, vagy rögtön a hasamra teszik. A hasamra tették. Annyit sírt, míg a lábaimnál volt, de akkor is, mikor hozzáért a combomhoz rúgkapálás közben, akkor halkított. És ettõl nem lett kevesebb. Egy tündéri, nyugis, kiegyensúlyozott gyerek.

Ezzel együtt azt gondolom, hogy amirõl itt beszéltek, az nem a gyöngéd születés. A gyöngéd születés nem a csendes szüléssel egyenlõ, mert ha az lenne, akkor úgy hívnák. Szerintem az oxitocin, a hasba könyöklés stb egyszerûen nem fér bele ebbe!

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Kedves Kismamik,

milyen könyvrõl beszélgettek? Kérem, valamelyikõtök írja meg nekem a címét.

köszönöm:

Orsi
kovacs.orsolya@balzer.hu

Orsi
KépKépKép
 
 


Orsi!
Frederick Leboyer: A gyöngéd születés

Menta
 
 


A Libriben 1800 Ft.
M.
 
 


köszönöm Menta, megyek és elolvasom...
Orsi

Orsi
KépKépKép
 
 


Kedves Cory!
Örülök, hogy nem tartottad magadban gondolataidat, most megosztom veled én is az enyéimet. A szülésemet azért mertem a gyengéd jelzõvel illetni, mert a Leboyer könyvben leírtak közül a dolgok javát valósítottuk meg(szûrt fény-a MÁV Kórháznak a szülõszobái természetes fénnyel nem rendelkeznek-így ezt is lényegesnek tartottam;csend,hasra tétel-úgy, hogy a baba is hason legyen,köldökzsinór pulzálásakori masszírozása a picinek, majd az öltöztetést követõen oldalra fordítva pihent)Ezek azok, amik megvalósultak. Ami elmaradt az a szülést követõ fürdés-erre a szülõszobán nincs lehetõség, csak a gyerekosztályon. Igaz a könyv a könyöklést és az oxytocint nem írja, ám ennek csak két olyan oka volt, ami orvosi javaslat/döntés következménye. Miután 9 órát vajúdtam 5 percesekkel és 1 órát kétpercesekkel és az eredmény ujjkúpnyi méhszáj volt, azt mondta az orvosom, hogy célszerû az oxitocin, mert ha 10 óra alatt nem tágultam, akkor az eddigi tapasztalatai alapján órák múlva sem lesz másként. A könyöklés pedig annak a következménye volt, hogy a kislányom szívhangja kicsit leesett, és rásegített, nem akarván megvárni, hogy nagyobb gond legyen. Ezzel csak azt akarom mondani, ha minden megy magától rendben, akkor a fürdetésen kívül semmi nem maradt volna el a "nagy könyv szerinti"-bõl. Amikor beszéltem a Harsányi doktorral az elképzelésemrõl, megmondta, hogy mindaddig támogat mindent, míg a baba állapota lehetõvé teszi. Azt is hangsúlyozta, ha a zsinór a nyakára lenne esetleg tekeredve, akkor rögtön elvágják. Ettõl függetlenül azt gondolom, hogy bármelyik a könyvben olvasott javaslatot sikerül betartani, azzal csak nem árt az ember, épp ha csak csendben sikerül maradni és a többi ugrik, az is valami akkor is tett valamit az ember.
Mindezek után lehet, hogy sokak szerint ez a szülés csupán csendes volt, nekem végül is mindegy ki hogy nevezi a végeredményt tudom, hogy Anna nem sírt, csak nyitott szemmel nézelõdött, nyújtogatta lábait, kezeit és egy nyugodt baba volt akkor a kezdetekkor és ez azóta sem változott.
Azt pedig nem hinném,hogy bármely baba kevesebb lenne amiatt, hogy a szülei milyen szülést választottak, én csak leírtam, hogy mi mit választottunk, hogyan történtek a dolgok és mi az eredmény.Üdvozlettel:Moncsúr
moncsur
 


Sziasztok!

Moncsúr: azt gondolom, hogy az adott helyzetben kellõ orvosi beavatkozások az egy más tészta. Azt nem lehet kétségbe vonni, és valszeg szükségesek voltak (nem vagyok orvos). A gyöngéd születés nagyon szép elmélet, de azt gondolom, hogy ez ma Magyarországon, csak otthonszülésnél valósítható meg tökéletesen. Igazából azzal volt problémám, hogy ennyire a csend és a félhomály az, amit kiemeltél az egészbõl. Nekem a könyvbõl az jött le, hogy legyen minden úgy, ahogy a baba szeretné, és ami a legközelebb van az anyaméhhez.
Meg nekem nagyon furcsa ez az "ezt választottuk" Ebben biztos benne van, hogy nekem jöttek ezek a dolgok maguktól, belülrõl.
Még egy dolgot szeretnék hozzátenni. Ha 100%-ban hinni lehetne abban, amit ma az ember a médiából hall, akkor a mi korosztályunk nagy része rángatózó idegbeteg lenne (na, jó, ez erõs túlzás, de remélem, értitek mire gondolok), mert a többségünk bizony reflektorfényre érkezett, és ha a saját anyukája nem is kiabált, jó eséllyel kiabált valaki más a zsúfolt szülõszobában, és hát nagyon kevesen kaptunk anyatejet is. Szóval azt gondolom, az elmélet nagyon szép, csak nem szabad annyira akarni, hogy úgy érezzük, egy világ dõlt össze, ha nem sikerült tökéletesen megvalósítani!

Mindenkinek jó pocakosodást, szülést!

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Kedves Cory!
Én úgy gondolom, hogy messze nem éreztem úgy, hogy összedõlt a világ, amiatt, hogy nem tökéletesen a könyv szerintit sikerült alkalmazni. Nem arra törekedtünk, hogy mindent, hanem, hogy minél többet sikerüljön megvalósítani. A csendet és félhomályt azért emeltem ki (talán nem kellett volna), mert ezeket biztosan meg lehet valósítani. A többi pedig az esetleges komplikációk függvénye.
Ezt választottam megfogalmazást nem igen tudom mással helyettesíteni, mert volt aki az Aida Bevonulási indulójára tolt ki (õ azt tartotta jónak), van aki kádban szül, van, aki otthon, ki ülve, guggolva, apásan-anélkül, hagyományosan-lábak fent kengyelben.....én/mi a gyengéd/csendes mellett döntöttünk, mert mi személy szerint azt találtuk a legjobbnak. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ez a legszimpatikusabb módszer, hiszen nem vagyunk egyformák, egy azon dolgot többféle képpen ítélünk meg.
Hogy ki mindenki lehetne rángatózó idegbeteg, persze ezt nem gondolom komolyan. Én úgy tudom elképzelni a szülések okozta lelki sérüléseket is, mint minden adandó problémát az életben. Van akinek apróbb dologba is beletörik a bicskája és van aki a nagy problémákat is könnyebben veszi. Gondolom így lehet a szüléseknél is, nem reagálunk mindannyian egyformán a stresszre.
Üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Sziasztok Kismamák! Én most vagyok 10 hetes, szintén székesfehérvári, és szintén nagy ívben kerülni szeretném a helyi kórházat, és a MÁV-ban szeretnék szülni. Egyrészt a bababarát mivolta miatt, másrészt Mészáros Zoltán doktort ajánlotta egy barátnõm, aki szintén csinál gyengéd születést. Róla a MÁV kórházas topicon is nagyon keveset lehet olvasni, Ti tudtok esetleg valamit mesélni róla? Elõre is köszi: Timi
Timi
 

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó