Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok Lányok!

A népszabadság tegnepi számában ezt a kis rövid cikket találtam:

Ingyenes képzés kismamáknak

Ingyenes továbbképzés lehetoségére hívja fel a Szociális és Csaláügyi Minisztérium (SZCSM) a gyermeküket otthon nevelo szülök, illetve a tartósan gondozásra szoruló hozzátartozójukat otthonukban ápolók figyekmét. A szaktárca szerint ugyanis a gyermekgondozás ideje alatt elavulhat a korábban megszerzett tudás, ezért az idoközbeni képzés nélkül visszatérok hátrányos helyzetbe kerülhetnek a munkaeropiacon. Ezért július elsejétol a gyermekgondozási segéllyel (GYES), a gyermekgondozási díjjal (GYED), a gyermekgondozási támogatással (GYET), valamint az ápolási díjjal otthon élok térítés nélkül részesülhetnek szakképzésben, átképzésben és továbbképzésben. A tárcca közleménye szerint az érintetteknek a képzési igényüket jelezniük kell a lakhelyük szerinti illetékes munkaügyi központban.

a forrás az MTI-ol származik
bigacsiga
 


Sziasztok!
Nekem szeptemberben indult a GYES-em (2 éves a fiam), és megörültem a lehetõségnek, elindultam hát a hadak útján. A munkaügyi központnál kezdtem az érdeklõdést, találtam is egy tanfolyamot, ami pont belefér az egy éves idõszakba (csak az olyan tanfolyamot támogatják, ami a GYES ideje alatt kezdõdik és a végéig le is vizsgázom). Mondták, hogy hozzak egy igazolást, hogy mettõl meddig kapom az ellátást. én a TB-tõl kapom a GYES-t így mentem tovább a hivatalok útvesztõjében. A GYES igényt még augusztus közepén beadtam, de igazolást csak 6 hét után tudnak elvileg adni. Vissza hát a MK-ba, bemutatva, hogy beadtam a kérelmet, de elbírálni csak azután bírálják el a TB-nél, hogy a kiszemelt tanfolyam már elkezdõdött. Mivel a GYES alanyi jogon jár, azt képzeltem elegendõ, igazolni, hogy fogok kapni. De nem elegendõ, így lemaradtam az ingyenes képzésrõl. Persze ha valakinek elegendõ egy pár hónapos tanfolyam az próbálkozzon, de vigyen magával hidegélelmet, gyereket pedig tartsa otthon, mert azt nem szeretik, ha nem bírja a többórás várakozást.
Névtelen
 


Ja!
Mellesleg kaptam egy Határozatot, hogy mivel azt nyilatkoztam, hogy GYES-en vagyok, a munkanélküli ellátásra nem vagyok jogosult. (Ez az ügymenetbõl adódó Határozat, de itt elismerték, hogy GYES-en vagyok)
Névtelen
 

 
 

Kép
bocsi, csak proba

Kép
Kép
Kép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Kölökidõ

Jegyzetfüzet: