Sziasztok!
Böcsületesen elolvastam mindent ami elmaradt, lehet egy két dolog már régebbi amiről írtam, de hátha valaki még hasznát veszi.
Mi nagyon jól vagyunk, eszik, alszik, nő a kiscsaj, elkezdett kúszni, és egyszer-egyszer ülésbe nyomja föl magát. Nem tudom mivel érdemeltem ki hogy ennyire tündéri jó kislányunk legyen, nem lehet rá panaszom semmi. Rakok fel képet is majd róla, de először azt amit írtam.
Minden Zitának boldog névnapot!
A szülinaposoknak utólag is sok-sok örömöt és jó egészséget!
Macseknek nagy-nagy gratula a kislányához és gyógyuljon meg minél gyorsabban!
A betegeknek meg nagyon gyors gyógyulást, itt a jó idő, most már tényleg tűnjön el minden betegség!
Akkor a régebbi dolgok, bocsi ha olyan neve alá került esetleg aki nem is írt a témáról semmit

:
Karmen:
Kicsit utána bogarásztam a nem kötelező védőoltások és hozzá kapcsolódó térítési díjak rendjéről. Írok rendeletszámokat is hátha utána szeretnél nézni is.
1997. évi 83-as törvény 18. § 6.(t) pontja kimondja hogy nem az egészségbiztosítási alap terhére vehető igénybe a nem kötelező védőoltás, vagyis a MEP felé az orvos nem számolhatja el a védőoltás során keletkező munkadíját, adminisztrációs díjat stb.
284/1997 Kormányrendelet tartalmazza azt hogy ezek a fent meghatározott nem az egészségbiztosítási alapból finanszírozott ellátások mennyiért vehetők igénybe. Ennek a melléklete nevesít néhány dolgot, amik közt a védőoltás nem szerepel, vagyis annak térítési díját a szolgáltató, önkormányzati rendelő esetén az önkormányzat határozza meg. Mivel nem szerepel a számszerűsített összeggel ellátott szolgáltatások között ezért erre a rendelet 1. §-a vonatkozik.
A lényeg itt hogy az árképzésnél irányadó, a MEP általa kötelező védőoltásért fizetett összege és a szabály, hogy ennek 30%-át legfeljebb 100.000 Ft-ot lehet elkérni.
A 6. pontban viszont a következő van:
(6) Az egészségügyi
szolgáltató hatáskörében megállapítható térítési díjak megállapításának, nyilvánosságra hozatalának és befizetésének rendjét, valamint a szolgáltató által megállapított
térítési díj mérséklésére, illetve elengedésére vonatkozó rendelkezéseket a szolgáltató - a fenntartó által jóváhagyott -
szabályzatban állapítja meg.
Vagyis ez alapján az orvosnak joga van nem kérni semmit a védőoltás beadásáért, éppen ezért véleményem szerint lesz olyan gyerekorvos aki kér, lesz olyan aki nem. Receptírásért olvasatomban nem kérhet egy árva vasat sem, max. akkor amikor már a gyerekeddel bent vagy a rendelőben és a védőoltással a kezedben kéred hogy adja azt be nektek. Erre vonatkozó dolgok is a 284-es kormányrendeletben vannak. Ezek persze az én értelmezéseim, nem vagyok jogász, csak olyan aki rendszeresen használ jogszabályokat a munkája során.
A Rotarix vakcináról (mert csak ez kapható ma nálunk, a másiknak visszavonták az engedélyét ha jól tudom) egy vírustörzset tartalmaz, ami még úgy néz ki másik öt ellen is ad részleges védettséget (legalábbis a gyártó ezt állítja). És sajnos van még másik 30 változata is. Az, hogy mennyire lesz súlyos a betegség, nem az határozza meg hogy melyik vírus kerül a szervezetbe hanem az, hogy milyen az adott szervezet immunvédekezési képessége, valamint hogy mennyire kicsi a csecsemő. A legtöbben tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel esnek át rajta. Szerintem túl drága ilyen bizonytalan védőhatáshoz, főleg hogy nálunk azért sokkal jobbak a higiénés körülmények mint pl Dél-Amerikában vagy Afrikában (eredendően oda találták ki ezeket a vakcinákat).
És ha már enterális fertőzésekről írtam. Anyatejbe nem jut át hányós-fosós vírus vagy baktérium, mivel azok a bélrendszerben vannak, és ha bejutnak a vérbe, akkor már szepszisről beszélünk ami életveszélyes állapot, de anyatejbe így sem kerülhetne mert túl nagy a mérete, nem jut át a sejtfalon.
Enikő írta a macskaeledelt. Az állati eledelek, amik a konzervekben vannak ugyanolyan tartósítási eljárással készülnek mint az emberi konzervek (vagyis hővel elölnek benne mindent), máskülönben nem lehetne romlás nélkül eltartani, szóval onnan senki nem fog fertőzést kapni. A száraz tápok pedig előbb főzésen, majd szárításon mennek át, hacsak nem keveredik össze valahogy fertőzött nyers husival, (ami nagyobb cégeknél már csak technológiai sor miatt sem lehetséges) az sem fertőző.
Az enterális megbetegedések esetén (kivéve egy két vírus ami levegőn át is terjed, ezek a hányós vírusok) leggyakrabban a piszkos kéz az ami megfertőzi a szopós csecsemőt. Pl. anyuka csirkét pucolt, üres tányér ott marad mosatlanul az asztalon. Kézmosás megtörténik, de mielőtt nekiáll fejni, még elpakol az asztalról, megfeledkezve hogy a tányér mosatlan. Majd ezek után lefeji a tejet kézmosás nélkül, és a következő szoptatás előtt nem fertőtleníti a mellét. És kész a campylofertőzés. Ez egy megtörtént eset volt, amikor még dolgoztam találkoztam ilyen esettel.
Nyúlanyó:
Teljesen jól és tökéletesen csináltad hogy beteg gyerek mellett kézfertőtlenítést csináltál. Ha esetleg javasolhatok legközelebbre valamit. Vegyél folyékony fertőtlenítő szappant a gyógyszertárban, azok nem teszik tönkre a kezet, illetve ha maradsz a hipós víznél, akkor minden kézmosás után kend be a kezed gyógyszertári glicerines kézkrémmel. A fertőtlenítés hatékonyságát nem csökkenti és nem megy tönkre a kezed. És nem tudom mit használtál, de ilyenkor én mindig papírtörlőt adok kéztörlésre, mert a törülköző az egyik legpiszkosabb dolog a szappan után. (Mondjuk nekünk nincs is csak folyékony adagolóval). Amit én még megcsinálok ilyenkor, az az hogy minden egyes WC használat után fertőtlenítem a wc-t és annak környékét, úm. lehúzó, kilincs, wc deszka villanykapcsoló. Illetve ha szobában hányt a gyerkőc abban a pillanatban nyitom is ki az ablakot, no nem a szag miatt, hanem hogy csökkenjen a vírusmennyiség a levegőben. Ezekkel jó esetben meg lehet előzni hogy a család összes tagján végigmenjen egy fertőzés.
Sarian:
Egyszerre két oltást be lehet adni, két különböző helyre, a gamma-globulin és az élővírus vakcinák között kell 4 hetes szünetet tartani, mivel a gamma csökkenti a szervezet immunválaszát az élővírus oltásra. Minek termeljen a szervezet ellenanyagot ha ott van készen, vagyis nem alakul ki védettség. Ilyen oltás pl a bárányhimlő, vagy volt régen az orális poliovakcina, amit a teával adtak be régebben. Felnőtteknél lehet akár hetente két oltást is adni, egy hetes időközzel.
Szintén vagy egyszerre vagy 4 hét időközzel kell adni két élővírus vakcinát pl MMR és sárgaláz. És még egy van az élővírus vakcina és a BCG között kell 4 hetet tartani.
Egyszóval bárányhimlő MMR-el vagy infanrix-al mehet egyidőben.
Akit érdekelnek a védőoltások, meg az ehhez kapcsolódó dolgok az töltse le az OEK honlapjáról az idei évre érvényes védőoltási módszertani levelet. Az az irányadó minden családorvosnak. Ha valami nem világos vagy van kérdés, szívesen segítek.
Anett:
Én egyszer egy honlapon láttam, hogy sztreccs anyagból csináltak a nadrág színével megegyező, kb 30 centi széles „övet” és azt a nadrág fölé vették föl. Ha jól tudom bandázsnak hívják, talán. Így nem látszott ha csak félig lehetett felhúzni a nadrágot, vagy egy két gomb nyitva maradt, de mégsem csúszott le a nadrág. Ez nem kerül túl sok pénzbe és addig áthidaló megoldásnak jó lehet, amíg nem kell olyan igazi kismama nadrágot venned .
Niki:
Mint minden műtéti heg a császár helye is érezteti magát időnként. Nekem pl minden hidegfront előtt érezhető . Teljesen normális dolog.
Gerika:
Szülészeti rehabilitációt takar pl az amikor császár után visszakerülsz a gyerekágyas osztályra és „csak” gyógyulgatsz, már nincs infúzió stb., de ide tartozik a szövődményes szülés utáni lábadozás, vagy a spotán abortusz utáni megfigyelés. Ilyesmik, csak a finanszírozás változik, szóval nem lesz érdeke tovább benntartani a kórházaknak a betegeket, mert kevesebbet kapnak értük. Pl. császármetszés után szövődménymentes esetben fizetnek 3 napot rendes pénzben az összes többit csak rehab öszeggel.
A tartózkodási hely felülírja az állandó lakcímet, vagyis azt veszik figyelembe, az oep honlapján a kórházreformhoz kapcsolódó gyakori kérdésekben van egy ilyen. És a törvényben van olyan kitétel, hogy mehetsz máshova is ha ott már előzetesen kezeltek és van kapacitása hogy ellássanak.
A fiam is szeretett falra rajzolni, én csomagolópapírt ragasztottam föl olyan kék gyurmaszerű ragasztóval és nem volt gond többé a fal. Meg egy idő után érdekes sem volt ha egyszer szabad.
Cseppek:
Nekünk no name etetőszékünk van, annyit tud hogy levehető a tálcája, így asztalhoz lehet tolni ha már egyedül eszik. A fiamé volt, eddig Szandra a 4. gyerek aki koptatja de még mindig tökéletesen jó. Én sajnálom ilyesmik esetén a márkanevet megfizetni, és ebben csak eszünk, ahhoz meg nem kell mindenféle extra dolgot tudnia. De ez csak az én véleményem.
Eszter:
Azért mert valakinek gyereke születik, attól még önmaga kell maradjon, és kell néha időt szakítani magára. Az anyaság nem arról szól, hogy feladjuk önmagunkat és az egész életünket. Nálunk is vannak olyan délutánok, esték, amikor más vigyáz a gyerekekre én meg azt csinálom amihez kedvem van. És bizony nálunk vannak olyan fél, háromnegyed órák, amikor Szandra a járókában egyedül foglalatoskodik, mert főzni kell, mosni kell, és porszívózni sem lehet éjszaka.
Zsozi:
A varicella a pöttyök megjelenése előtt 1-2 nappal, a rubeola 7 nappal a skarlát 2-5 nappal előbb fertőz. A legfontosabb lenne kizárni az első kettőt a testvérednél, mert azok főleg az első, második trimeszterben veszélyesek a kismamikra. A skarlát azért a kisebbik baj, mert ha el is kapnád esetleg, akkor penicillinnel kezelik amit minden további nélkül szedhetnek terhesek. Kezelni kell, mert nem maga a kórokozó, hanem a betegség szövődményei okozhatnak galibát a maminál (pl szívbelhártya gyulladás) ami kihat a terhességre. A legkönnyebb a bárányhimlőt elkapni (már ha eddig nem lettél volna), cseppfertőzéssel terjed lappangási időben. A legnehezebb a sakrlátot összeszedni, mivel ott elsősorban a testi kontaktus, a tárgyak közvetítő szerepe a jelentős (a betegséget streptococcus baci okozza, a kiütések tulajdonképpen bőrgyulladások). Anyukádtól nem kaphatod el, hacsak maga is nem lesz beteg.
Rubeola ellenanyagot úgy tudom néznek akkor amikor hepatitisre is leszűrnek ott meg tudod nézni, hogy mekkora volt a szintje. Ha 1: valamennyihez akkor védett vagy, a bárányhimlőről meg anyukád tud nyilatkozni. Azért az öcséd háziorvosa már csak a diagnózis miatt is, és mert mindhárom betegség kötelezően bejelentendő kérhetne egy ellenanyagszint meghatározást bárányhimlőre meg rubeolára, azzal kizárható vagy megerősíthető a diagnózis.
Ha pedig mind bárányhimlőre, mind rubeolára védett vagy a szervezeted ellenanyagot termel és elpusztítja a kórokozót, ami esetleg bekerül, ami onnantól már nem csinálhat semmi bajt. Szóval nyugi. De mire ezt olvasod a háziorvosod is megnyugtatott már.
És a kicsit újabbak:
Zsanett:
Szülési támogatás adható csak, önkormányzata válogatja ad e. Én úgy tudom ilyen Szegeden nincs.
Timika:
A Kis-Fekete doktornő szerintem az egyik – ha nem a legjobb – gyerek fül-orr-gégész Szegeden, mi is csak hozzá visszük a gyerekeket. Kristóf nagyon jó kezekben lesz. És emlékezni sem fog sokra, én 6 éves voltam amikor kivették, mégis csak egy kacsás mesekönyvre, a rengeteg fagyira, meg a kórház kertjében az aranyhalakra emlékszem.
Exi:
A bárányhimlő egészen odáig fertőzőképes, amíg az utolsó pörk le nem esett. A hólyagocskákban vannak a vírusok és beszáradva is képesek fertőzni. Ha már mind leesett és csak a hólyagok piros helye van akkor már nem fertőz. Hogy azok mennyi idő alatt tűnnek el, egyéntől függ. Egy érzékeny bőrű babán tovább látszódnak.
Nekünk járványtan órán meséltek egy érdekes esetet. Egy régi kórházat átalakítottak és egy olyan osztályt, ahol előtte évekkel bárányhimlős betegeket kezeltek, átalakítottak balesetes kisgyerekeknek. És a kicsik sorra bárányhimlősek lettek. Nagyon-nagyon sokára jöttek csak rá, hogy a parketta repedéseiben ott maradtak a lehullott pörkök és a takarítás során előkerültek. Persze ez nem mostanában volt, hanem réges-régen, még valamikor az 50-60-as években, de tanulságos volt.
Niki:
Mint mondtam már neked, az éhes gyerek megeszi a tápit, és az éhes gyerek nem alszik békésen, nem nevetgél, hanem üvölt, de minimum nyűglődik. Ha attól megnyugszol, kínáld meg szoptatás után tápszerrel, de ha jól gyarapszik, van elég pisis pelenkája, akkor biztosan nem éhezik.
Na eldugultam
Ági
Ági