Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Úgy néz ki Kaliforniába megyünk egy hosszabb időre a két gyerekkel. (Kb 2-3 évre, gyerekek 18 hó és 4 hó) Minden érdekelne. Óvodai rendszer, egészségügy, gyermekorvos, oltások, életszínvonal, időjárás, magyar közösségek, tényleg minden. Mert tőlem olyan távol áll az angol nyelv használata, hogy ihaj, és eddig itthon mindent én intéztem, a férjem nem szereti az ilyen dolgokat intézgetni.
Előre is köszönöm!

Huba-mami
Kép
Kép
 


Szia!
Én két éve élek kaliforniában, Los Angeles közelében. nem mindegy hogy melyik részre költöztök, észak kaliforniában télen hideg van és esik a hó is, tehát fel kell készülni az időjárás viszontagságaira. ezt csak azért mert én azt hittem itt örök nyár van. :) Hát nem , örök tavasz, de nyár is van, ami jó meleg. legalábbis ezen a részen.
Gyerekek és egyéb:
Gyerekkel csak legálisan szabad kijönni különben nagyon nehéz! Gondolom ti munka vizummal jöttök. Akkor az magában foglalja hogy gondolom férjednek munka helye lesz és ott vonjak az egészségügyi ellátást. Általában ilyenkor a munkáltató olyan biztositast köt ami az egész családra érvényes, de mindig kell önerő. Ez legtöbbször 20%. Bármikor mész orvoshoz, mindegy milyen okbol a költségek 20-a a tied- Ez mekkora tétel, ha csak sima háziorvos, nőgyógyász, nem sok a fizetéshez képest. Egy műtét vagy szülés dollár ezreket. 2-6000 dollár között van ilyenkor egy szülés. Itt az eü a legrizikosabb.
Oltások. A kiutazás előtt megkapjátok ami kötelező korosztály szerint. Itt csak akkor kap a gyerek ha te kéred, mert aktuális vagy mert közösségbe viszed. Akkor szigorúak és be adnak mindent a gyerekeknek. mivel itt teljesen más mint otthon ilyenkor a gyerek 5-6 injekciót kap egyszerre ha 4-8 éves. ha elmult 14 akkor már sok mindent meg kapott otthon itt 1-2 jár neki. Oltasi könyvet hozzátok és mivel ua a neve itt rögtön kiállitjak az államit. ezt legtöbb helyen ingyen megcsinálják, az oltás általában 15-40 dollár. orvosnál 15, gyógyszertár stb 40, szóval körül kell nézni. mikor mi kijöttünk a suli miatt gyorsan kellett (6éves) és találtam olyan klinikát ahol mindent ingyen csináltak meg olyan körülmények között hogy leesett az állam. Ilyenkor van kötelező fizikai vizsgálat is, erre az oktatási intézmény ad papirt. Itt csináltattam meg azt is ingyen mert fogászat,, szem ,hallás stb kellett és darabja lett volna 15-20 dolcsi.
A gyerek 5 éves korától van ingyen az iskola! 5 évesen megy a kindergarden be ahol már tanulnak. 6 évesen 1 osztály és igy tovább. Amennyiben kisebb a gyerek akkor minden u. ovóda fizetős. A legolcsobb is heti 70-100 dollár. Ez csak akkor éri meg ha anyuka jók keres. Amugy éppen ezért legtöbbször otthon vannak velük az anyukák. Van olyan is ha közösségbe szeretnéd vinni, hogy het 3 szor pár óra (3-4) beviszed, fizetsz valmennyit és válalsz még önkéntes munkát ott, akkor olcsóbb. Ilyenkor kötelező önkéntes munkát teljesíteni.
Időjárás: Itt csodálatos a klima! télen is meleg van, poloban jövünk megyünk, ritkán esik és mennydörgés villámlás nincsen. az eső is csak szemerkélni tud. estére azonban az óceán közelsége miatt lehül a levegő, ekkor már kell egy kardigán nyáron is, de ez olyan jól esik a döglesztő meleg után hogy csoda. ilyenkor lehet jókat aludni nyitott ablaknál.
de mint mondtam pl San Francisco már havas és hideg télen!
A gyönyörű növényzet, csodás pálma fák miatt it nem lehetsz depresziós, mindig süt a nap! :)
Az óceánt meg kell szokni, a balaton édes vize után és a magyar nyáron is fütött strandok után nagyon hideg. egy év aztán imádod. meg kell tanulni uszni is benne mert a hullámok miatt teljesen más.
imádom!
Életszinvonal:
Kalifornia és New York a két legdrágább állam, meg kell fizetni ezt a sok jót :) klima, táj, óceán, de megéri. itt drágább a rent de semmi pénzért nem mennénk el. Egy óra innen és a hegyekben télen hó van, tehát egy szál poloban felmegyünk és ott gyönyőrű hóeseés fogad, ott lehet havazni. az óceán is közel, mindig ingyen, gyönyörű kanyonok, erdők sok csoda.
Nincs kolbászból a kerités, meg kell érte dolgozni!de ha van egy jó munkád könnyen meg lehet élni. Kaja, benzin nagyon olcsó. Áfa 7%.
Angol nyelv tudás nélkül mindent a férjednek kell csinálni, nehéz lesz. Bank, orvos stb muszáj tanulnod addig is. Én is igy voltam amúgy. lassan ragad rád ha otthon vagy a gyerekekkel. sajnos ez az igazság.
én akkor tenultam sokat mikor terhes lettem. most szültem meg a harmadik fiam, csak ő született itt. Sokszor kellett egyedül járnom orvoshoz és meg kellett tanulnom, főleg hogy nagyon nehéz várandóságom volt.
Magyar közösség, az van! A legtöbben itt Los Angeles környékén, mindig beléjük lehet botlani. A mi sulinkba is jár 1 magyar gyerek. Az utcánkban még 3 magyar család él, a városunkban meg vagy 12. könnyen lehet velük ismerkedni és barátságot épitani. sokat számit és sokat tudnak segiteni!
Egyenlőre ennyi :)
Ha van kérdésed irj még.
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó