Új privát üzeneted érkezett!

Problémám:
7 hónapos kisfiamnak benőtt a kutacsa.
A házidoki szerint, nem kell vele foglalkozni.
Azért mi elvittük a Madarászba a sebészetre, ott tovább küldtek minket egy idegsebészhez.
Aztán megint elvittük egy másik dokihoz a Heim P-ba. Ő is azt mondta, hogy menjünk el az OITI-be(országos idegsebészet, mert valószinüleg egy műtétet kell csinálni.
Ha van valakinek hasonló problémája, kérem írjon Nekünk: varga_t_zsuzsi@freemail.hu
e-mail címre
köszönöm

Sapiens :)
sapiens
Pécel
 
 
 
 


Nekem van ismerősöm, akinek a babájának 4 hónaposan benőtt a kutacsa-volt némi oxigénhiányos előzmény- és akkor ők is jól megijedtek. A gyerekorvosuk utánanézett, és azt találta, hogy a 4 hónap az alsó határ. Így a 7 hó nem tűnik annyira gázosnak.
Mielőtt kés alá engednéd, mindenképp konzultálj másik sebésszel is sztem.
Nálatok volt valami komplikáció-fertőzés méhen belül, vagy születés után, vagy valami? Örökletes hajlam nem lehet? A te és a férjed fejkörfogata nem kicsi?
 
 


Sapiens!
Amikor a Szab.hegyen voltunk, megismerkedtem egy anyukával, akinek a kisfiának szintén ez volt a problémája. A kisfiú 6 hónapos volt, amikor az Amerikai úti idegsebészeten a Bognár doktor megműtötte. Állítólag ő Párizsban tanulta, és ő ennek a specialistája. A műtétnek persze vannak kockázatai, de a kisfiúnak nem lett semmi baja, és a műtét után csak pár napot kellett a kórházban maradnia. Utána pdig azért utalták a Szab.hegyre, mert a CT-n kiderült, hogy cisztákat találtak a fejecskéjében, ami valószínűleg azért alakult ki, mert a szülésnél rá volt tekeredve a köldökzsinór és a kitolásnál visszahúzta a babát. Remélem tudtam segíteni.
 
 

 
 

Rjuli,
és mi a felső korhatár?
 
 


Passzolom, de meg fogom kérdezni.
 
 


Juli!
Ez komoly, hogy köze lehet az oxigénhiányhoz? Gergőnek 3-4 hós kora óta fél kisujjkörömnyi mindössze a kutacsa, de nekünk azt mondták, hogy ameddig nő a fejkörfogat addig nincs gond. Gergő történetét ismered ezért kérdezem.

Kriszta


Sapiens,
Én a Pesterzsébeti topikban levelezek egy lánnyal, akinek a kislánya már benőtt kutaccsal született. Ők is az Amerikai útra jártak vele és nem volt szükség műtétre.
De meg fogom kérni, hogy nézzen be ide, hátha tud segíteni. Nem tudom, mikor tud jönni, de addig is nézelődhetsz a Pesterzsébeti topik archívjában, valamikor a nyáron elég részletesen leírta ott a történetüket Tünde28 néven.
Anna
 


Kriszta,
megtisztelő ez a bizalom, de én "csak" egy konduktor vagyok, egy csomó dolognak nem tudom a miértjét, csak magát a tényt. Ahogy előfordul hydrocephalus( "vízfejűség") sokszor, úgy a korai záródás-microcephalus, azaz kisfejűség- is gyakori kísérőtünet. Ezek nem egymás ellentétei, mert az 1. esetben víz van ott, ahol nem kéne és az tágítja az agykamrákat, a 2. esetben pedig a csontosodás gyorsul fel, és, ha túl gyors, akkor nem engedi fejlődni az agyat. Nem tudom, hogyan függ össze, de valamiért felgyorsul a záródási folyamat egy csomó sérült gyereknél. Ilyenkor lehet arányos, kerek feje a gyereknek, csak épp kisebb a kelleténél-ezt pl. a mellkörfogathoz szokták viszonyítani, de képes a koponya mindenféle deformitásra is attól függően, hoyg az agyállomány mely része pusztult el pl. a sérülés következtében. Ill. az is előfordul, hogy épp azért nem bír az agy fejlődni, mert a koponya nem engedi növekedni.
Ezek viszont pár hónaposan már jól látható dolgok. Tehát ez nem úgy néz ki, hogy a fél éves gyereknek szép kerek feje van, és mire megnő, deformált lesz. Az már a kezdetektől látható tendencia. A záródás üteme viszont menet közben változhat, azt figyelni kell.
Közben utánanéztem, és a könyv szerint bő másfél éves korra illik zárulnia a nagykutacsnak. Ez is olyan, mint a többi, hogy 1-2 hónapot még biztos rá lehet húzni gond nélkül, de gondolom, hogy egy 2 éves gyereknél már zárulnia kell.
És annak ellére, hogy zárul, azért még évekig nő a koponya térfogata és vele együtt az agy is. Tehét nálatok is gondolom, hogy erre gondolhattak, hogy, ha szépen, arányosan fejlődik a feje és mondjuk CT-vel ellenőrzik, hogy benne az agyállomány is rendben van, akkor megengedőek. Nem tudom, D-vitamin adásról volt-e szó nálatok ilyen szempontból, de mivel nagyobb kutacsnál szokták 2 cseppre emelni a napi adagot, lehet, hogy iylen esetben meg csökkentendő. De ezt nem tudom, mert lehet, hogy akkor a csontfejlődésbe zavar be a dolog.
Ahhoz minden esetben ragaszkodnék (akár nagy, akár kicsi a feje, kutacsa), hogy CT-vel (nem csupán rtg-nel) időről időre kövesség a dolgot.
remélem, nem dob hátast egy erre tévedő igazi szakember azoktól, amiket írtam.
 
 


Juli!
Igazából ezen én nem aggódom, mert Gergőnek nem záródott be teljesen, hanem a folyamat 4 hónaposan megállt ott, hogy félkisujjnyi lett, de addig rohamtempóban csökkent a kutacs mérete és írtad az oxigénhiányt és erre figyeltem fel. Gergőnek mindig mérik a fej és mellkörfogatát a neurológusnál és azt mondták, hogy ameddig folyamatosan növekszik addig nincs gond. Így ez azon kevés dolgok közé tartozik amin nem aggódom.


off
Rjuli,
nem a Petőben vagy véletlenül konduktor? Ha ott, ismered Papp Eleonórát?
on
Zsóka

Zsóka
 
 


Nem ott vagyok, nem nekem való az. Ott végeztem, minthogy máshol nem lehet, de nem ismerem.
Mert?
 
 


Rjuli!

Van egy új topik, Mozgásfejlődés a címe, kukkants be oda lsz.
Köszi: Kriszta
ps: nem akarok senkit félrevezetni


Rjuli,
ő a P-ben van. Amúgy oszttársam volt ált-ban.

Zsóka
 
 


Sziasztok!
A pesterzsébeti topikból szólt Tinalila, hogy nézzek be ide. A kislányomnak már születéskor sem volt kutacsa, mi is az Amerikai útra jártunk, Dr Gyorsok Zsuzsához. Őt bárkinek ajánlom, fantasztikusan elhivatott orvos. Szerencsére nálunk végül nem került műtétre sor, de a lehetőség fennállt. Ilyenkor a koponyába, a varratoknál behelyeznek egy lapocskát, hogy ne tudjon összeforrni, így elegendő teret biztosítson az agy növekedéséhez a tágulásnak. Havonta jártunk ellenőrzésre, és itthon hetente mértük a fej körfogatát. Havi 1 cm-t kell nőnie a körfogatnak, nálunk ez szerencsére mindig megvolt. Ezt a műtétet egyébként Mo-on 2 helyen végzik: Győrben és az Amerikai úton.
A kutacs záródása nem jelenti minden esetben a csontosodás megkezdődését is, előbb csak a lágy szövetek záródnak.A kutacs korai záródása azonban mindig olyan jel, amire oda kell figyelni.
Tünde

Tünde
 


Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat!
Nem is gondoltam volna, hogy lesz valaki, aki ír nekem!

Tehát! Azóta voltunk (2004.09.29.én) az Amerikai úton, Bognár doktor úrnál. Ő kapásból a műtétet javasolta, előjegyzésbe is vettek minket!
Mint, ahogy a doktor úr elmondta, nem csak a benőtt kutacs miatt kell a gyereket megoperálni, hanem mert a koponyacsontok kifejezetten rosszul nőttek össze. (tarajos, csónakszerű fejforma)Ez nála egy fejlődési rendellenesség. A terhesség és a szülés alatt nem volt semmi probléma. "Csupán" a génjei vacakolnak.
Amúgy a gyerek teljesen egészséges, már mindent csinál, ül,mászik,kúszik,feláll,totyog. Neurológiaiag teljesen rendben van.
A fejkörfogata is normális.
Már voltunk több dokinál is, mindegyik a műtétet javasolta!

Sapiens :)
sapiens
Pécel
 
 
 
 


Sapiens! Közvetve ismerek olyat, akinek hasonlót végeztek a gyereken, ha érdekel megpróbálhatom előásni, hátha tud tapasztalatokkal szolgálni számodra! Ha érdekel inkább mailt írj, mert ide csak véletlen néztem be! Claire
 
 


Sziasztok!

Kíváncsi lennék, hogy mi lett azóta a babáitokkal. Remélem minden oké velük!
Az én kislányom 2 hónapos, és elég pici a kutacsa, eddig csak a védőnővel beszéltem, mert a gyerekorvosunk épp elment szabira, úgyhogy két hét múlva tudom csak neki megmutatni a picit. Azt mondta a védőnő, hogy nem is baj , mert a koponyultrahangot 3 hónaposnál kisebb babáknak nem is szokták javasolni..
Hát majd meglátjuk... Azért kicsit izgulok...

Andi
szabó_andrea
Halásztelek
 
 


Na ekkora hülyeséget, már bocs!
3 napos újszülötteket megultrahangoznak a kórházban. Én két kül. kórházban szültem a két lányomat és mindkét helyen automatikusan nézték az összes babának rutinból.
Amúgy én nem várnék ezzel két hetet. A kelleténél gyorsabb záródásnál két hét sokat számíthat. Persze lehet, hogy semmi gond, én is ismerek babát, akinek féléves korára teljesen záródott és semmi gondja. Ugyanakkor ez térszűkítő folyamat, aminek a tempója nem fakultatív. Ha idő előtt záródik, nem engedi az agyat nőni, fejlődni. Amúgy minden orvosnak van helyettese, aki tud beutalót adni.
Semmiképp nem szándékom ijesztgetni, de én a helyedben akkor nyugodnék meg, ha mihamarabb egy orvos mondaná, hogy ez így rendjén van.
 
 


Jé, most olvastam vissza, hisz csak egy oldal az egész:)
4 hónapos volt az ismerős babája:)
 
 


sziasztok!

Sok minden történt mióta nem írtam ide. itt nem szeretném részletezni mert hosszú lenne :)
Már egyszer leírtam ide: http://web.t-online.hu/batyesz/ivy.08F4 ... 6FD95.html
ez egy hasznos oldal!!!
De vannak rajta ijesztő képek is :(
röviden csak annyit, hogy mi már jól vagyunk! Hála Dr. Bognár Lászlónak!
sapiens
Pécel
 
 
 
 


Szia!Nézegettem az oldalatokat és nagyon örülök,hogy ilyen jól végződött minden,teljesen összeszorult a szivem a képek láttán de nagyon örülök a happy and-nek.A kisfiad nagyon szép és sok-sok egészséget kivánok neki!Szija!
Vendég
 


Gratulálok a kitartásotokhoz és az eredményhez is!
 
 


Sziasztok!
Látom nem csak én írtam ide régen :S
Azóta sok minden történt velünk.
De a lényeg, hogy minden rendben van.
Most ovisok vagyunk. és Zsombor fiam imádja :)
és köszönöm a jókívánságokat :)
sapiens
Pécel
 
 
 
 


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!

A mi kisfiúnkat 2008. júliusában műtötte Bognár prof. Úr! Úgy látszott a műtét jól sikerült, most 2010. novemberében felülvizsgálatra mentünk és újra "szűk" koponyát diagnosztizáltak az amerikai úton.

a kérdésem az lenne, hogy volt valakinek hasonló tapasztalata amikor 2,5 évesen újra kellett műteni a gyermekét?

Ha valakit érdekel milyen volt az első műtétünk szívesen megosztom a tapasztalataimat bár Pestiek vagyunk, de mi Debrecenben végeztettük el a műtétet és most is oda tervezzük.

email címem:nagyne.m.alexandra@gmail.com
nagynealexandra
Budapest
 
 


sziasztok!
Nekem 9 éves volt a fiam mikor hallottam egy rádióműsort a shönt műtétről (kis lapocskát helyeznek a varratok közé, hogy ne forrhasson össze.). Akkor találtunk is egy dokit, a nevére nem emlékszem. Szégyen, mert ő volt az első, aki a fiam számára is érzékelhető módon szeretettel foglalkozott velünk.
De akkor már késő volt.
Azóta nagyok lettünk, iskolákon is túl vagyunk.
A gyerek viszonylag magas, de nagyon kis súlyú. Fiatal felnőttként derült ki anyagcsere zavara.
Nekünk nem nagyon jól alakult. Értelmileg elmaradott, nehezen kezelhető, csontproblémái (gerincferdülés, rossz fogsor, csontritkulás, stb.) vannak.

Azért elkeserítő, hogy a pár tíz év alatt nem volt szakorvos, aki komolyan utánanézett volna mitől is lehet olyan, amilyen.

A kisfejűség egy dolog. Ami érdekes, hogy mitől, mert az októl függhet a kezelés, bánásmód.

Nekünk jó tapasztalatunk volt a Szabadsághegyen Dr Katona József által előírt tornával. a Pető Intézet nem egy kellemes emlék
És remélem most már végre jó kezekben vagyunk.
nagybabuci
Szeged
 
 


sziasztok!

van egy kislányom és sajna neki is összecsontosotak a varratok és műtétre megyünk aug 6-án Debrecenbe!
Tudnátok adni infot a korházról, a műtét elötti vizsgálatokról és hogy mi lesz műtét után! nagyon meg köszöném! Dr Bognár László fogja műteni azt mondják h nagyon jó ebben hát remélem nem lesz semmi gon!
tothklaudia2
Szigethalom
 
 


Sziasztok! Prof.Bognár László tényleg profi szakember,na de a debreceni gyermekklinika......akinek itt tervezik a műtétét ,készüljön fel rá,hogy semmi jót nem fog tudni elmondani....sem a főorvosról ,aki a műtéteket hangolja össze,sem a többi "orvosról"A csecsemős nővérkék magyon kedvesek és tisztelet a munkájukért ,hálásak vagyunk nekik.A többit nem jellemezném ,mert nem célom egy lejárató kampány ,de mindenki kösse fel a gatyáját ,mert az orvosi oldalról ,sem a felkészültség,sem az ellátás nem megfelelő.
 


Sziasztok! Az én kisfiamnak 3 hónapos korban záródott a nagy kutacsa ami engem nagyon megviselt. De elvittük Dévény tornára és beindult a mozgásfejlődése. A neurológus is látta a fejlődését és a fejlörfogata is nőlt. Remélem a későbbiekben is minden rendben lesz! :) Lassan 2 éves lesz és már a beszéddel is próbálkozik. Kitartást kívánok mindenkinek hiszen nagyon nehéz ez a helyzet, de bízni kell abban, hogy minden rendben lesz és sokat imátkozni!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó