Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok !

Szamomra ez a tema nagyon fontos es mar regota
foglalkoztat.
Ami megjobban idegesit ,hogy a kislanyom majdnem
5 honapos igy pont beleesik abba az ugynevezett
"kritikus" idoszakba amikor a bolcsohalal egeszseges
kisbabaknal bekovetkezik.
En mar tobb nem kozvetlen ismerosomtol hallottam
hogy igy vesztettek el a pici csecsemojuket.
A gyerekorvosom szerint keruljem a hasra fektetest,
igy Sophie egeszen szuletese ota, haton vagy
oldalt alszik.
Viszont par hete, kepes atfordulni a hasara is
( de vissza nem !), igy attol felve minden ejjel,
hogy majd igy alszik tovabb inkabb magam melle
vettem es igy velunk alszik.
Tudom , hogy sokak szerint( pl. Harasztine Timi szerint is)
nem lesz elkenyeztetve, de megis sokszor felmerul
bennem hogy nem-e lenne jobb az agyaba aludnia
ami ugyan kozvetlen mellettem van.
Viszont akkor az en ejjeleim lesznek almatlanok.
A ferjem szerint en mindent eltulzok.
Szerintetek is "lehetetlen" alak vagyok ?
Mit csinaljak, legyenek inkabb nekem rossz ejjeleim
vagy kenyeztesem tovabb a kicsit ?
Vagy netan vegyek egy mereg draga ( 30.000 Ft korul )
gepet ami meri a legzesenek utemet ?
Meg napkozbe is amikor alszik mindig elenorzom
hogy nincs -e valami "gond ".
Ti sosem feltetek ettol ?
Elore is koszonom valaszotokat,
sziasztok
Csilla
Csilla
 


Csilla

ilyen gépet lehet kölcsönözni is, ha ennyire félsz a problémától, bár úgy tudom a kórháznál azoknak kölcsönöznek akiknek a családjában már előfordult ilyesmi, de láttam már hirdetést a Kismamában ott van aki a sajátját kölcsönzi ki.
Zorkanya
 


Szia Zorkanya

Tenyleg van olyan aki kikolcsonozi a sajat gepet ?
Persze a korhazban csak indokollva tudnak kolcsonozni.
Azert koszi a segitseget !
Csilla
Csilla
 

 
 

Szia Csilla!

Én úgy tudom, hogy félnivalója azoknak a családoknak van, akiknek a felmenői között már valamikor előfordult ez a probléma. Nálatok volt már gond? Egyébként itt a babeneten olvastam, hogy van aki szerint a cumi segít (persze millióan ellenzik a cumi használatát más okokból). De ha nagyon aggaszt, szerintem mindenképp szerezz be egy készüléket. Abból baj nem lehet és legalább mindketten jól fogtok aludni. Bea
Bea
 


Szia Csilla,

Én még nem rendelkezem "baba" tapasztalattal, de én azt olvastam, inkább fiúcsecsmőknél gyakori ez bölcsőhalál.

Anna
Anna
 


Sziasztok!

Itt a neten olvastam valahol, hogy előfordulási arányához képest sokkal többen rettegnek tőle, mint mástól. Bízni kell egy kicsit a babában is, hisz már annyi mindenen átment, (megszületett pl.) és napról napra erősebb. Tulajdonképpen később is lenne mitől rettegni, rajtam pl néha átfut a félelem, mióta láttam az Olivér(?) olaja című filmet (a betegség nevére most nem emlékszem, de fiúkat érint, és 5-6 éves kor körül kezdődik, addig teljesen menthetetlen volt), hiszen nekem is ott vannak az egészségesnek tűnő fiaim, és egy-egy ilyen betegség derült égből jön elő. De nem élhetünk így, tisztáznunk kell magunkban a reális esélyeket, mert különben egész életünkben valamitől félnénk.
Ha másképp nem, akkor akár még fenti áron is megéri az a készülék, feltéve ha utána megbízol benne, és megnyugszol. Sziasztok:
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok,

Én úgy tudom,hogy a készülék használatához,el kell végezni egy tanfolyamot. Úgy biztonságos.
Mert úgy mit teszel,ha bejelez a készülék ?
Névtelen
 


Sziasztok!

Az én kisfiam 1 éves múlt, és ő az elejétől sőt még a mai napig is hason fekszik. Igaz én is hallottam erről a dologról, de én egyáltalán nem féltem, hogy esetleg ilyen bekövetkezhet.

Ha meg már ennyi idős a kislányod, szerintem már elég erős a szervezete és ilyen baj már nem érheti.

De ha te így nyugodtabb vagy, akkor én azt mondom, hogy inkább szerezd be azt a készüléket.
K-né Andi
 


Kedves Bea, Anna es Mindenki aki hozzaszolt !

Koszonom otleteiteket es biztatasotokat !
Remelem el fog mulni bennem is ez a felelem !
Vagy legrosszabb esetben beszerzem a gepet.
Egyebkent arrol nem hallottam, hogy a gephez
tanfolyamot kell vegezni, inkabb csak arrol hogy
az ujraeleszteshez kell valamifele gyakorlat, de
altalaban az alapveto dolgokat ( szajon keresztuli
legzes stb.) mindenki ismeri.
Nekem meg annak idejen az anyukam kikopirozott
valami konyvbol 4 fele fontos ujraelesztesi modszert
ami egy elofordulando bolcsohalalnal az elso 4 percben
eletmento lehet.
( De koszi, ha csak az 5.-ben veszem eszre mi a gond !)

Nem, nekunk meg a csaladunkban nem fordult elo
szerencsere de hat tudjatok mindig van egy elso eset.

Megegyszer mindenkinek koszi ,
Csilla
Csilla
 


Kedves Csilla!

Tökéletesen értem az aggodalmadat. Magam is ilyen állandóan félős vagyok és képes vagyok teljesen behergelni magam. Ez nem egy kifejezetten jó tulajdonság, de, ha az ember felismeri könnyíteni tud az életén. Én állandóan azt olvasgattam, hogy mennyire vagyunk veszélyeztetettek bölcsőhalál ügyben. Jelentem egyáltalán nem, de hát az ördög ugye nem alszik. Szóval én bizony magam mellé vettem Ubikát, annak ellenére, hogy az ágya a fejemnél van. Vettem bölcsőpárnát is és azzal kitámasztottam, hogy az oldalán aludjon. Persze ez nem sokáig volt jó megoldás, mert hamar pörgött-forgott és imád hason aludni. Nagyjából 1 éves koráig tartott ez a fajta aggódás (majd jött másik). Az, hogy mellettem aludt nagyon megnyugtatott, úgy éreztem, tudnám, ha valami baja van. (Anyai ösztönök). Meg persze egyész éjjel füleltem és fordítgattam őt. Szerencsére ezen már túl vagyunk, de ha beteg és lázas még mindig magam mellé veszem.(Volt, hogy jól jött.) Szóval száz szónak is egy a vége - vedd magad mellé, hogy megnyugodj. Ha ez sem segít eléggé, vedd meg azt a gépet vagy kölcsönözd ki.

Üdv: Garam,
aki néha rémesen félős
Garam
 


Szia Garam !

Nem is hiszed hogy mennyire megnyugtattal !
Marmint abban hogy akkor nemcsak en vagyok
ilyen "tůlzň " mint aminek a fčrjem is titolŕl.
Minden este elhatarozom,hogy Sophie-ka
a kisŕgyŕba alszik, de valahogy mindig
kikerul onnan čjjelre.
Es pont azert mert Te is irtad,hogy tudom
forgatni, es jobban figyelni ra ha felmerul
v.mi gond.
Nagyon koszi megegyszer .
Szia,
Csilla
Csilla
 


Sziasztok!
En csak annyit mondančk, hogy mŕr 3 hňnapos korŕtňl a sajŕt szobŕjŕban aludt a lŕnyom.En is hallottam čs tudok a bňlcsňhalŕlrňl, de ezen kivůl mčg annyi minden van nem szabad mindig rosszra gondolni bennem felse merůlt, hogy ez elňfordulhat hisz a csalŕdban nem volt čs a lŕnyom is egčszsčges. Persze, hogy van egy elsň eset,de nem hagytam hogy ez a gondolat ŕllandňan a fejemben legyen. Aki mčgis ettňl retteg olvasson hozzŕ a temŕhoz čs beszčljen egy orvossal.
Mindenkit ůdvňzlňk Kati
Kati
 


Kedves Kati!

Irigyellek a nyugodságodért, de nem vagyunk egyformák. Persze olvastam a témáról, ahol tudtam, beszéltem a gyermekorvossal és a védőnővel is. Megnyugtatni senki sem tudott, hisz senki sem tud biztosat, nem lehet egyetlen gyerekre sem azt mondani, hogy ezért, meg ezért nem léphet fel nála a bölcsőhalál. Persze vannak veszélyeztető tényezők, melyek egy része (kor, nem) adott, és van amin lehet változtatni (fektetés). A veszély mindenkit fenyeget, ha nem is egyformán, de engem az nyugtat meg, ha úgy érzem mindent megtettem, hogy elkerüljem a bajt. Nálam ebbe beletartozik, hogy bízva az anyai ösztöneimben, "éjszakai magfigyelés" alá helyeztem Ubikát. Attól féltem ha messzebb lenne, talán nem érezném meg a vészt.
Mivel ezek érzések és embertípus függő dolgok, nem mindenki ugyanúgy viszonyul hozzá. Ha valaki félős, meg kell tegyen mindent, hogy oldja a félelmét és ne terhelje rá a gyermekre is. Ha ebben az együttalvás segít, akkor azt kell tenni. Elnyomni nem lehet és nem is érdemes ezeket a belső félelmeket, inkább jól kell kezelni őket.

Üdv: Garam, aki tudja, hogy félős, de együtt kell élnie magával
Garam
 


Sziasztok!

Tökéletesen egyetértek Garammal. Szerintem minden anyában felmerül a gondolat, hogy hátha pont az enyém lesz.... Most éppen ez a téma (bölcsőhalál) lett nagyon felkapva, ezért ezzel a problémával többet foglalkozunk. És ez igy van rendjén. Ha az ember tud segiteni,hogy megelőzzön egy bajt, tegye. Én a magam részéről kölcsönkaptam egy olyan készüléket, ami egyfajta adó-vevő volt és amikor úgy éreztem, hogy nagyon messze van tőlem a baba, bekapcsoltam, és hallottam mit csinál, mikor kel fel, mikor gügyög és igy tovább. Ennyi nekem elég volt, igy például nyugodtabban tettem-vettem a konyhában, amikor aludt. Szóval szerintem mindenkinek azt kell tennie, ami megnyugtatja és biztonságban tudja a gyermekét! Aztán valahogy 3 hónapos kora körül elmúltak az ilyen irányú félelmeim és már nem kellett használnom ezt a készüléket, csak ha például kimentem gyomlálni (ez erre is milyen jó!). Szerintem Csilla is megnyugszik egy kis idő múlva, addig pedig igenis egy olyan megoldást kell találnia, ami megnyugtatja. Ez számomra teljesen normális dolog. Sőt. Sziasztok, Bea, aki szintén félt, fél és félni fog...
Bea
 


Szia Garam!
Igen a bňlcsňhalŕlnak mčg nem tudjŕk az igazi okŕt, nem tudjŕk megmagyarŕzni.Szerencsčre mčg a kňrnyezetemben (sem rokonok,sem barŕtok, sem tŕvoli ismerňsňk) nem fodult elň. Igazad van ha valaki mčgis fčl meg kell tennie mindent, hogy oldja a fčlelmeit. De mint mŕr irtam sajnos mčg rengeteg dolog van (betegsčg) ami kialakulhat elňfordulhat kevčsbč lčnyegtelenebb mint a bňlcsňhalŕl čs čvekig mčgsem lehet a gyermekkel aludni (szerintem). En ugy črzem, hogy mindent megteszek a lŕnyomčrt čs azčrt, mert mŕr 3 hňnapos korŕtňl egyedůl alszik nem vagyk felelňtlen.Elčg rugalmas, kňvetkezetes čs kiegyensulyozott vagyok. Egyčbkčnt ha magas lŕza van mi is magunk mellč tesszůk čjszakŕra.
Udvňzlettel KATI
Kati
 


Kedves Kati!

Természetesen nem vagy felelőtlen, csak másképp aggódsz.
Valóban sok mindentől lehet még félni és félek is.
A bölcsőhalál számomra inkább olyan, mint egy baleset, ami minden előzmény nélkül, hirtelen csap le. Mindenki próbálja kivédeni, meglőzni a baleseteket, de mást jelent a védelem mindenkinek.

Üdv: Garam

ui: off: megőrjít amikor a kisgyerekek bekötetlenül játszadoznak az autóban, ráadásul beállnak a két első ülés közé. BRRRR! (Na az ilyen anyát nevezen én felelőtlennek!)
Garam
 


Kedves Lányok! A bölcsőhaláltól való félelem, nem minden gyereknél egyfornán, de engem is a hatalmába kerített! Nagyon sokszor féltem tőle és jó, hogy perpillanat nem kell vele számolnom!
Garam! Engem biztosan felelőtlen anyának neveznél!Képzeld el a trabimat az öt gyerekkel! És képzeld el, ugyanezt a trabi nélkül! Az óvoda innen 2,2 km. Az iskola még több! Van busz is, minden 1, vagy 2 órában! De a Galantban sem tudjuk őket bekötni, menni viszont kell! Vásárolni, orvoshoz, nagyszülőkhöz... Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Kedves Csilla!
Visszatérve a bölcsőhalál témához a Kiamama hátsó oldalán mindig reklámozzák a MEGATOYS bababoltokat. Ott lehet kölcsönözni is azokat a készülékeket, amelyek 20 másodperc után jeleznek, ha a baba nem lélegzik. Én január elejére vagyok kiírva,de a férjemmel elhatároztuk, hogy ezt mindenképpen kölcsönözni fogjuk(megvenni nekünk is sok lenne). Remélem,ha kikölcsönzöd, Te is megnyugszol. Ha beszerzed, írj a tapasztalataidról.
Szia
Magdi
Gallainé Magdi
 


Sziasztok!

A Madarász utcai Kórházban is lehet légzésfigyelő készüléket kölcsönözni.
Névtelen
 


A Madarászban oktatáson is részt lehet venni. Kedden délutánonként másfél órán át 1500 forintért megtanítanak az újraélesztés mechanizmusát.
Névtelen
 


Sziasztok !
Mindenkinek részt kellene venni a megelőző programban . A nővérem 3 hete veszítette el 2 hónapos kisfiát . Nálunk semmilyen szinten nincs tájékoztatás , nem segítik a kismamákat . A légzésfigyelő valószínüleg megmenthetett volna minket ettől a tragédiától .
erika (erika)
 


Erika, NAGYON sajnálom. Gondoltam, hogy te voltál az, aki már fentebb is írtál, már akkor is veletek együtt sírtam. És ez a legszörnyûbb, hogy értelmetlen halál, és igenis felelõsek a kórházak, az orvosok, nõvérek, mert õk sem eléggé naprakészen tájékozottak, és az õ dolguk lenne a felkészítés. De ez nem vigasz nektek. Mi mást mondhatnék? Andi
andi
 


Nekünk 1 hónaposan jelentkezett az ernyedtség, most élénkítő kúpot kaptunk és persze vettünk egy légzésfigyelőt, egy Angelcare-t. Reméljük nem lesz semmi gondunk? Másnak is volt ilyen?
 


sziasztok!

igen, a férjem ikertestvére így hunyt el 3 hónaposan pedig amúgy tök egészséges volt.
a férjem unokahúgánál többször is jelzett a gép, egyszer tényleg gond volt, szegény anyósom rohant vele az ablakhoz. nem lett semmi baj, de mégegyszer át kellett élnie...

szoval aki teheti szerezzen be légzésfigyelőt a maga megnyugtatása végett...

Csilla


Sziasztok!

Eddig csak olvasgattalak benneteket. Cicamisk, nekünk Angelcare-ünk volt, nagyon jó volt, a kisfiunk egyéves koráig használtuk, szerencsére egyszer sem riasztott (de jól működött, mert amint kivettem szopizni a kiságyból, azonnal besípolt, mert elfelejtettem lekapcsolni). Szóval én bátran ajánlom. Téves riasztása nem volt. De az újraélesztő tanfolyam szerintem kell, mert a babákat kicsit másképp kelle újraéleszteni, mint az átlagembert, azonkívül nagyon kell vigyázni az újraélesztésnél, mert veszélyeket is hordoz magában. Egy átlag jó és gondos háziorvos is el tudja mondani, meg tudja mutatni.

A kisfiunk most 2 és fél éves, másfél éves koráig nagyon gyakran velünk aludt, mert éjjel-nappal óránként szopizozz. (Még most is.).
Másfél évesen kapott egy normál méretű heverőt, asz első éjszakától ott alszik, teljesen nyugodtan, jól, nem is kívánkozik hozzánk. (Azért reggelente odavesszük kicsit szeretgetni.)
Mi a párommal nem tapasztaltuk, hogy elkényeztetnénk, ártottunk neki ezzel (természetesen a házaséletünk nem a gyerek mellett zajlott), nyugodt, kiegyensúlyozott.
Szerintem mindenki úgy tegyen, ahogy a szíve diktálja. Ha azt tartja jónak, hogy vele egy ágyban aludjon a kicsi, akkor legyen ott, ha külön ágyban és vagy szobában, akkor úgy. A lényeg: a gyerek ne érezze a te bizonytalanságodat, mert ez az, ami aggasztani fogja, és nem a hely, hol aludjon. Csak határozottan! Egyébként előbb-utóbb minden együttalvó kicsi kikerül a szülői ágyból, mert ugye 14 évesről még senki nem hallott, aki egészséges és a szüleivel egy ágyban alszik?! Na, ebből induljatok ki. :D

Kép

Kép

Kép
 
 


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó