Új privát üzeneted érkezett!

Kisfiam Jocó, 2003. március 12-én született 30. hétre, 2050 grammal és 47 centivel. Egy hónapos kórházi vendégeskedés után, itthon szépen gyarapodik. Már 7160 gramm és 60,5 centi. Sajnos szoptatni nem tudom, bár volt tejem, de aztán elapadt, viszont anyatejet és tápszert kap. Egészségileg nincs semmi baja. Egyesek szerint azonban ne úgy tekintsek rá, mint egy 4 hónapos babóra, hanem ő tulajdonképpen csak 2 hónapos. Bármi amit tesz, vagy tenni fog, a biológiai korához kell viszonyítsam. Amikor a Söfiben voltunk az első kontrollon, ott is úgy írták a papírra, hogy tényleges és biológiai kor. Szerintetek mennyiben kezeljem őt másként, mint a normálisbabókat? Habár én úgy érzem, csak szeretnem kell őt és oda kell figyelnem rá, ennél több nem kell.

Szilvi
Siska
 


Siska!

Én annyit tudok a témáról, hogy a férjem unokatesója születte 6 éve 30. hétre, ráadásul ő 1 kg alatt. Ő azért hosszabb ideig volt kórházban, a szemét is lézerezték, de nem marad maradandó baja. Őt is végig úgy vették, hogy annyi idős, ahánynak igazából lennie kéne, ha jókor születik. Pl a védőoltásokat is a biológiai kor alapján kapta, nem a tényleges kor alapján. Szerintem neked semmiben sem kell őt másképp kezelned mint a normális időben született babákat, hiszen ő közöttük is jelentős eltérések vannk. pl van amelyik 7 hónaposan feláll, az én lányom 7 hónaposan fordult hasra. Pedig ő rendes időben született. Szerintem csak és kizárólag a babád egyedi fejlődését figyeld, és ne eröltess semmit. Én a már említett kislánynál úgy emlékszem egyébként hogy egy idő után utolérte a biológiai kora a tényleges korát, de hogy mikorra azt nem tudom már pontosan, de semmi feltűnő elmaradása nem volt. És most szeptemberben iskolába megy már!

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Szilvi!
A kisfiad nagyon szép súlyú baba! Gondold el, hogy 30. hétre két kilóval születni...! Mennyivel született volna kilenc hónapra... Szerintem nem kell aggódnod, egy ilyen kis vasgyúró miatt.
Ezt egyáltalán nem sértésként ítrom, nehogy úgy vedd. Anno (33 éve lassan...) én is 30. hére születtem, 2300 grammal. És itt vagyok Kép. Szoptatni sajnos nem tudott anyukám, neki egyáltalán nem indult be a tejelválasztás. Kapott anyatejet, aztán meg tápszert kaptam.
Igen, van, amien úgy kell tekinteni a banbára, mintha két hónappal fiatalabb lenne. De állandóan ezt figyelni felesleges és talán káros is, hisz állandüóan összehasonlítgat az ember.
Szeritenm "csak" szeretgesd, és nevelgesd úgy, ahogyan akkor tennéd, ha időre született volna. Ezt szerintem abszolút jól érzed, hogy így kell Kép.
A súlya szerintem nagyon szép, látod, fáél éves korára nem is emgduplázza, hanem megnégyszerezi majd a szül. súlyát Kép.

Azt tudjátok, hogy miért bújt elő hamarabb?
üdv, jó egészséget nektek
Zsóka

Zsóka
 
 

 
 

Kedves Manó!
Gondolom, hogy lesznek olyan dolgok, amiket nem csinál meg a korához képest. Szerencsére eddigi produkciói azt mutatják, hogy a korához méltó dolgokat csinál. Gagyog, szopja az ujját, hatalmasakat nevet, a fejére húzza a pelenkát. Remek kis fickó! Hason feküdni nem nagyon szeret, de ha akarja, emeli a fejét. A doktornő beutalt minket a Svábhegyi Klinika Fejlődésneurológiai osztályára, mert szerinte nem emeli rendesen a fejét. Pedig igen, csak a rendelőben nem szereti csinálni. :o)

Kedves Zsóka!
Az intenzív koraszülött osztályon ő volt a legnagyobb baba az újszülöttek között és a dokik szerint ha kihordom rendesen, egy 4000 grammos, 58 centis babó lett volna. Úgy érzem vannak dolgok, amikre jobban oda kell figyelnem vele kapcsolatban, s idővel rájövök mik ezek.
A dokim szerint egy felszálló fertőzés-felfázás okozta a korai szülést. Megnyílt a méhszáj és a bacik bejutottak. Próbálták 4 napig visszatartani infúzióval és gyógyszerrel. A fájások el is múltak, aztán egy szerda hajnalban Jocó már nem bírta a gyűrődést.

Szilvi
Siska
 


Szilvi,
csak hogy megnyugtassalak: a fianm anno 9 hónapra született (ésd túl is lett hordva), 4220 gr-mal és 56 centivel. A fejét sehogysem akarta felemelni, hason utált feksdüni, későn fordult, későn állt fel, későn indult el. Ma máér öt éves, semmi jele semmi bajnak Kép. Egyszerűáen lusta volt (és tegyük hozzá: nagy súlyú).
És ahogy írod is, nálatok sincs semmi baj!
vigyázzatok magatokra,
Zsóka

Zsóka
 
 


Szilvi!
Egy ismerős anyuka akivel minden áldott nap sétálunk, levegőztetünk a 34. hétre született a babája. Fertőzés miatt. A kislány előbb agyhártya, később tüdőgyulladást kapott. Kétszer életsztették újra, a kislány nagyon stramm, erős. Már 8,5 hónapos 72 cm, és 9 kg. Elvileg őt is úgy kéne kezelni, mint aki 6 héttel le van maradva, de hajszálra ugyanazokat csinálja amiket a fiam abban az időben. 1 hónap van köztük napra pontosan és a kislány tényleg mindent ugyanazokban az időkben csinált. Hozzátenném az időre született kisfiam 8 hónapos koráig nem volt hajlandó hason feküdni, ezáltal se megfordulni, se felülni és még kúszni sem. Viszont 5 hónapos korától megült. Ez volt az egyetlen tudománya, de aznap amikor betölttte a 8. hónapot felült, elkezdett mászni, másnap felállt... A kislány 1 hónappal később ugyanezeket megcsinálta pár nap leforgása alatt hirtelen.
Te ismered a babádat, te tudod, hogy ő milyen, mennyire érett. A súlyát nézve elég fejlett baba, nem aggódnék érte, hisz látod a 41. hétre született sem biztos, hogy korán kezdi csinálni a dolgokat.
Szoptatni az ismerős anyuka sem tudott, de nem is csodálom. Az a merő ideg, stressz amit a kislánya elvesztésének közelsége okozott mindenkit megtörne. Ráadásul ők 8 évet vártak rá mire inszeminációval megfogant.
Tényleg nagyon jó súlyban van a pindurkádKép Az én fiam 3540 g született és 4 hónaposan 7500 g voltKép Nagyon behozta a lemaradását a kisfiad!!!KépKépKép

puszi
sasha

Kép
 
 


Köszönöm szépen a bíztató szavakat. A férjem szerint ne foglalkozzam azzal, hogy mikor kellett volna születnie. Az a lényeg, hogy megszületett, ha korábban is és egészséges, szépen fejlődik. Igenis 4,5 hónapos és nem 2,5 hónapos. Ezen ne törpöljek! Egy szónak is száz a vége. A fiunk egy csodálatos kis emberke és mi nagyon szeretjük és mindent megteszünk azért, hogy boldog és szeretetteljes, egészséges életet éljen.

Tsók,
Szilvi
Siska
 


SZilvi!
Szia!
A mi kisfiúnk a 28. héten született, 2 hónapig volt kórházban. 1045 grammos volt és 35.5cm, 2001. nov. 25-én született teljesen egészségesen, kompikáció mentesen, most egy tüneményes, édes, gyönyörű, értelmes 19 hónapos kisfiú, 11 kilós és 83 centis, senki nem akarja elhinni, hogy mekkora is volt valójában. A lényeg hogy teljesen behozta kb másfél éves korára a lemaradását, sőt a dokik szerint sok mindenben már előrébb is jár, nagyon értelmes.
Szóval csak nyugi.
Szerintem egy ideig feltétlenül úgy kell foglalkoznod vele, hogy ő igenis több mint 2 hónappal korábban jött. Nem csak a súly és a centi számít uis. Mozgásilag ő tényleg inkább a biológiai korához fog közelíteni egy ideig, kb másfél éves koráig lesz egy kis különbség. Inkább a biológiai és a ténylges kora között lesz egy darabig.
Persze magadban tudod, hogy ő 4.5 hónapos, de mégis hidd el a tapsztalt anyukák, mikor kérdezik, hogy mennyi idős és te ezt mondanád, meresztgetnék a szemüket. Sok kellemetlenségtől, magyarázkodástól mentheted meg magatokat, ha pl. mindig a biológiai korát mondod, csak pl. felfelé kerekítesz. Pl. Most én azt mondanám a helyedben, hogy 3 hónapos.
Nem csak a saját tapasztalatomat írtam le, az egyik barátnőm szintén a 28. hétre egy napon szült velem (ez hozott minket össze az életben) hasonlóan gondolkodik.

Sok puszi és kitartást az első évhez!
Puszi: NYuszimanó és Donátja (no és a nemsokára érkező pocaklakóKép)
 


Szia Nyuszimanó!
Gratula az újabb kis csimotához. :o) Ma voltunk Söfiben a második kontrollon. Csumikám 7600 gramm és 62 cm. Dokinéni szintén biológiai korához képest vizsgálta. Szerinte normálisan fejlődik és amit egy 3 hónapos babónak tennie kell, az tökéletesen csinálja. Hétfőn Svábhegyi fejlődésneurológia lesz és csípővizsgálat a Heimben, kíváncsi vagyok az eredményekre. Igen, néha kénytelen vagyok magyarázkodni, de a legtöbbször rögtön mondom, hogy 4,5 de tulképp 2,5 és ilyenkor elmesélem az egész születést. :o)
Igyexem megfelelően gondoskodni Csumikámról és remélem türelmem és erőm is lesz elég.

Pusza,
Szilvi
Siska
 


Nemrég azt hallottuk, hogy szerencsésebb, ha a baba 7 hónapra születik, mintha nyolcra... Van ebben valami igazság?

A másik kérdésem pedig az, hogy valószínűbb-e az, hogy a baba korábban megszületik, ha a szülők koraszülöttek voltak?
Zoli
 


Sziasztok!

Nekem a kisebbik fiam lett koraszülött. 33. hét végén született 2280g-mal és 48cm-vel. 12 napot töltöttünk kórházban. Most 6,5 hetes, most hétfőn kellett volna igazából megszületnie, és 3300g Kép
Engem az érdekelne, hogy mikorra hozzák be a társaikat.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Az én 1. lányom 36. hétre, tehát a 8. hónapban született. Szép formás volt, semmi műszerre nem volt szüksége ellentétben a 7. hónapban születettekenek, akik még nem táplálhatók csak szondával, és a tüdejük is éretlen, így jó eséllyel kerülnek gépre. Egy hónappal tovább bent lenni tiszta haszon. Ez szerintem valami minden tudományos alapot nélkülöző közhely.
Szerintem nincs összefüggés a szülők és a gyerek koraszülöttsége között, hiszen a koraszülést általában a terhesség valamiféle komplikációja(fertőzés, lepényelégtelenség...) okozza. Ez nem hinném, hogy öröklődik.
 
 


Juli,
ezt én is olvastam, és ha jól emlékszem a tüdő fejlődésével kapcsolatos a dolog. Amikor a lányomat szültem, együtt feküdtem egy anyukával, aki a 36. héten szülte szintén a babáját és lélegeztetni kellett. Az első gyermekével is így járt.
De pontosan nem emlékszem, sajnos.
 
 


Cory: én babám is olyan terhességi korban született, mint a tiéd. Akárki akármit is mondott, a biológiai korát vettem alapul (tehát a Tiéd most újszülött Kép)
Az agya nem fejlődik gyorsabban, nem alakulnak ki korábban a kapcsolatok odabenn attól hogy korábban kijött ....
Ha extrém koraszülött lett volna, vagy beteg lett volna az visszavetné a fejlődését, de mivel szerencsére jól vagytok, nem kell ilyesmire számítanod Kép

(Idegeneknek az utcán is ezt a kort mondtam, hogy nem legyen furcsálkodás az arcukon, ne kelljen magyarázkodni.)
Sok örömöt a ksfiadban, szia
Anyaorsi
Névtelen
 


Zoli: minden nap nyereség a babának amit még odabenn tölthet. Múltkor a rádióban egy szülészt kérdeztek meg erről, és nem is hallott erről a hitről, hogy 8 hónaposan születni rosszabb lenne mint 7 hónaposan.
Koraszülés annál aki koraszült: ha toxémiára való hajlamot örökölt a mama, ha fejletlen a méhe (ez is öröklődő hatások miatt is lehet), vagy pici termetű, akkor lehet hogy korábban jön a baba... de talán nem a súlyosan koraszülöttségre vonatkozik ez hanem a 34-35 -36 hetes szülésekre...
Anyaorsi
Névtelen
 


Zoli: minden nap nyereség a babának amit még odabenn tölthet. Múltkor a rádióban egy szülészt kérdeztek meg erről, és nem is hallott erről a hitről, hogy 8 hónaposan születni rosszabb lenne mint 7 hónaposan.
Koraszülés annál aki koraszült: ha toxémiára való hajlamot örökölt a mama, ha fejletlen a méhe (ez is öröklődő hatások miatt is lehet), vagy pici termetű, akkor lehet hogy korábban jön a baba... de talán nem a súlyosan koraszülöttségre vonatkozik ez hanem a 34-35 -36 hetes szülésekre...
Anyaorsi
Névtelen
 


34 35 HETES TERHES VAGYOK LENNE VALAMI BAJA A BABÁMNAK HA MOST SZÜLNÉK
 


NEM TUD NEKEM VALAKI OLYAN ORVOST AJÁNLANNI AKKI 35 HÉTEN ELINDITJA A SZÜLÉST KÖSZÖNÖM
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó