Új privát üzeneted érkezett!

Szisztok!

Három és fél hónapos kislányom gyönyörűen fejlődik, jókedvű, kiegyensúlyozott baba. A széklete amúgy - szerintem - teljesen rendben van. Kb. egy hónapja vettem észre a pelenkájában 2-3 gombostűfejnyi piros, nyákos vérdarabkát. Az elkövetkezendő napokban néhányszor megismétlődött, a baktériumtenyésztésre elküldött minta negatív lett. Ezzel egy időben a tünet is megszűnt, már épp kezdtem örülni, amikor most ismét találkoztam ezekkel a pöttyökkel. A gyerek továbbra is jól van, semmi egyéb panasza. Ja, és csak anyatejet eszik. A gyerekorvosnak láthatóan nincs ötlete, most "várakozunk". Amikor visszajött a negatív minta, azt mondta, vírus okozta, és arra nincs gyógyszer, magától gyógyul max. két hét alatt. De azóta legalább négy-öt hét eltelt! Az ösztöneim azt súgják, nincs komoly probléma, és a gyereket nem szeretném kitenni semmiféle durva orvosi beavatkozásnak, de mégis utána kellene járni... Van ötletetek, tapasztalatotok, hová, merre??
 


Sziszimama! Nálunk is volt épp ilyen, nekünk már a negatív tenyésztés előtt is azt mondta a doki, hogy szerinte csak hajszálerek repedése lehet, valószínűleg azért, mert nagy erővel nyomott a baba és hogy ez nem ritka - de persze biztonság kedvéért elvittük az ÁNTSZ-hez, de tényleg negatív lett. Nálunk kb. 3-szor fordult elő.

Márti
 
 


Sziasztok!

Sziszimama, nálunk pontosan ugyanez történt, mint nálatok. A doki azt mondta nincs semmi, én nem nyugodtam. Az interneten rákerestem, és azt találtam, hogy leggyakrabban tehéntejallergia az oka. Anyatejen keresztül is átmehet, még kevés tejfogyasztás esetén is. Elkezdtem diétázni, kőkeményen, mindent tejmentesen, de tökéletesen nem szűnt meg. Allergiával foglalkozó homeopátiás doki javaslatára elhagytam a tojást, dióféléket, szóját, halat, citrusféléket, de néha előfordult. Gasztroenterológushoz mentem, kiderült, hogy a tiszta sonka felvágott és a normál fehér kenyér tartalmazhat tejet, kiiktattam. Minden kaját itthon készítettem, de néha előfordult. 7 hónapos korától egy-egy kiütés is előfordult a lányomon, amikor a búzalisztet bevezettem az étrendjébe, akkor még ekcémás is lett picit, erre elhagytam, és két hónap múlva már simán be tudtam neki vezetni.
Most két éves a lányom. Joghurtot, sajtot, tojást már eszik. Minden új kaját nagyon lassan vezetek be neki. Kiütések olykor vannak rajta, néha pici ekcéma, de véres széklete 10 hónapos kora óta nem volt. Fogalmam sincs, egyáltalán van-e/volt-e értelme az egész cirkusznak. Közben vért is vettek tőle, de az allergiavizsgálatnak ebben a korban nagyon bizonytalan az eredménye, úgyhogy hiába negatív. Nagyon keserves, a diéta is (még szopik, én is diétázom vele), de a szorongás, hogy mivel ártok neki, még rosszabb. Ha ettem valamit, akkor ezért aggódtam, ha nem, akkor meg azért, nem szenved-e hiányt valamiben. És nem szeretnék betegségtudatot sem beleplántálni. Szerencsére egészséges, jól fejlődik, nem érdekli különösebben, hogy mások mit esznek, elégedett gyerek.
Gondolkodtam, hogy leírjam-e a történetet, mert nem tudom, én jól döntöttem-e, hogy elkezdtem diétázni. De hátha a babádnak erre lenne szüksége. Jogod van tudni erről, és dönteni, hogy mit csinálsz.
Ja igen, a Sabin-csepptől a lányomnak először (4 hós oltás) nagyon csúnya, véres hasmenése lett. 2006-tól már nem is adják be ebben a formában (kanállal kapják az élő vírust a babák), mert túlhaladott, nagyon agresszív oltás. Én azt hiszem, megpróbálnám kicseréltetni a szuris oltásra, amit 3 hósan is kapott.
Nem akartalak megijeszteni. Minden jót kívánok!
Habu

Kép

Kép
 
 

 
 

Még annyit, hogy én is kerestem annak idején a sorstársakat, de csak olyat találtam, akinél egyre véresebb volt a gyerek széklete, és tehéntejmentesen táplálva ez megszűnt. Akkor azt gondoltam, milyen jó, hogy ilyen súlyos tünetig nem jutottunk el. A gasztroenterológus természetesen egyetértett velem, hogy allergiáról van szó, és az ismételt vérzéseket diétahiba okozta. Merthogy a végbélnyílás berepedése látszana, és nem szokott visszatérő lenni. De lehet, hogy ha az ember orvoshoz megy, úgyis betegnek találják. Szóval lehet, hogy nem is allergiás, sose lett volna súlyosabb a tünet, és ha nem diétázunk, akkor is ugyanitt tartanánk, csak könnyebb lenne az életünk. Ezeket még szerettem volna leírni.

Kép

Kép
 
 


Lányok, köszönöm a válaszokat! Annak azért örülök, hogy a Ti csemetéitek már jól vannak, túl ezen a rejtélyes valamin... Merthogy a leveleitekből azt olvastam ki - illetve én is utánanéztem a neten, de semmi konkrét esetet, okot nem találtam -, hogy ez a tünet az orovostudomány egyik "fekete lyuka".

Habu! Nem ijesztettél meg, elismerésem a kitartásotok előtt! De ahogy Te is írtad, lehet, hogy enélkül a tortúra nélkül is ugyan itt tartanántok. Egyre inkább erősödik bennem a gondolat, hogy kivárok. Én is olvastam a tejallergiával kapcsolatos feltételezésekről, de nálam ez azért nem tűnik logikusnak, mert a két eset között eltelt kb. négy hét tünetmentesen, amíg ugyanúgy ettem sajtot, tojást, ittam tejet stb. Az étkezésemben nem történt semmi extra változás. Én úgy tudom, ha tényleg allergiás reakcióról van szó, azt már egy mg is kiválthatja. Az biztos, hogy amit a gyerekorvos ígért, vagyis hogy legközelebb hoz gumikesztyűt és megvizsgálja belül, azt kihagyom. Pont itt a babanet "orvos válaszol" rovatában volt olyan, akinek a pár hónapos csecsemőjét endoszkóppal, altatásban akarták megvizsgálni. Ez egy kissé túlzásnak tűnik...
Abban bízom, lesz olyan levélíró, akinek tényleg találtak valami konkrétumot.

Sziszimama
 


Lehet laikus kérdés, de mivel szoptatsz, nem elképzelhető, hogy a melled vérzik kivülről vagy belülről? Valami hajszálér stb? Ugyanis a vér egy az egyben kijön a gyereknél ahogy bemegy... láttam én már pl. berepedt mellbimbónál "vérhányást" (ami amúgy normál bukás lett volna...)
 


A lehetőségen én is elgondolkodtam, de nem hiszem. Kívülről látnám a berepedést, belül meg gondolom fájna vagy valami.
Hányásnál tényleg kijön, rögtön evés után (ilyen még nálunk soha nem fordult elő, ezért sem hiszem, hogy erről van szó). Ha viszont már bekerül a gyomorba és elkezd emésztődni, akkor nem is piros. Fekete lesz, ezért hívják szurok székletnek.
Ezek a pöttyök viszont élénk pirosak voltak, tehát tuti, hogy a bél alsó szakaszából, a végbél környékéből származnak. És nem olyan cseppek, mint amikor pl. megszúrod az ujjad, hanem nyákos, inkább darabkák.
 


Sziasztok!

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra! Mi ishasonló cipőben járunk és eddig nagyon egyedül éreztem magam a problémával.

Kislányom fél éves, és 1,5 hónapja van néha pici vér a székletében, kb.hetente egyszer. Először nálunk is baktériumra gyanakodott az orvos, de kétszer is negatív lett az eredmény.
Mivel nálunk is még csak szopi van, engem tejmentes diétára fogott. Sajnos a vér a diéta ellenére is előfordul.

Most szeretnék elmenni gasztroenterológushoz.

Habu!
Nem tudom Ti hogyan kerültetek el ilyen orvoshoz, esetleg tudnál ajánlani valakit, aki jó szakember és tud segíteni?

Amúgy Sziszimamához hasonlóan én is csak várok.

Nonka
 
 


Sziasztok!
Nonka,
Mi magunktól mentünk el gasztroenterológushoz, itt a közelünkben van egy magánrendelő. Meg is voltunk elégedve, de mikor a lányom 10 hónapos korában volt egy (mint később kiderült, az utolsó) vérzés, akkor azt mondta, válasszam el, mert a baba diétáját könnyebb figyelni mint anya+baba diétáját. A lányom viszont cicifüggő (a mai napig), ezért felhívtam a Kismama újságban tanácsadó gyerekorvost, mivel az újságban olvastam, hogy az ételallergiák a szakterülete, abból PhD-zik. Gondoltam, akkor naprakész a tudása. Õ azt mondta, nem kell elválasztanom a lányom, úgyhogy átmentünk hozzá. Az ő elérhetősége benne van az újságban, ha kell szívesen megadom itt. Õ a SOTE Klinikán rendel. Az első dokink a Madarász u. Kórházban, ami egy kicsit más vonalat képvisel, talán hagyományosabb, de az is köztiszteletnek örvend. Ha adsz emailcímet, megadom az ő elérhetőségét is.
Habu

Kép

Kép
 
 


Nonka, ha eljutottál a szakemberhez, beszámolsz róla, mit mondott? Nagyon kíváncsi vagyok...
Minket a gyerekorvos első körben sebészetre akar küldeni. Mivel más ügyben - hemangioma, éranyajegy - pont a Heim Pál sebészetére kell visszamennünk kontrollra, gondoltam ott rákérdezek. Csak beszélni szeretnék velük, vizsgálatot nem. Jövő hét végén, vagy a következő elején megyünk. Majd megírom, mire jutottunk.

Sziszimama
 


Sziasztok!
A Kismamában én is felfedeztem, hogy a Veres doktor gasztroenterológus, rá gondoltál, ugye? Gondoltam is, hogy felhívom, főleg, ha már Te is ajánlod Habu.
Viszont történt a héten más is, a férjem egy kollégája révén a SOTE Klinika sebészetére sikerült bejutnunk, ahol hétfőn reggel megvizsgálják a kislányomat. Nagyon félek a dologtól, de legalább ha ott nincs semmi baj, akkor nyugodtabban diétázom, kizárunk még egy okot. Beszámolok róla mindenképpen, szorítsatok, hogy ne viselje meg szegénykét nagyon a vizsgálat.

Ha tényleg nem találnak semmit, akkor felkeresem a Kismamás dokit. Mivel nagy híve vagyok a sokáig szoptatásnak, és eddig szerencsére nem volt vele gondunk, szimpatikusabb a megoldás, hogy odafigyelek a saját ételeimre is.

Nagyon jó, hogy írtatok, és beszámolok mindenről

Jó hétvégét!

Nonka
 
 


Nagyon szorítok a hétfői vizsgálat miatt, hajrá csajok!!

Sziszimama
 


Végre géphez jutottam, sűrű volt ez a két nap.

Túl vagyunk néhány vizsgálaton, gyorsan leírom.
Először egy sebész megnyomkodta a lányom pocakját, majd elküldött ultrahangra, ahol nagyon alaposan megnézték. Miután nem találtak semmi gyanúsat, a csecsemőosztályra kerültünk. Most három napon kerszetül mindig vinnem kell székletmintát, azokat vizsgálgatják, közben folytatnom kell a tejmentes diétát, de az orvos szerint kicsi az esélye, hogy az a baj.

Két hét múlva pedig sajnos belenéznek a popsijába endoszkóppal, altatásban. Ettől nagyon félek, de ugyanakkor úgy érzem, hogy jó kezekben vagyunk, nagyon kedves, segítőkész orvoshoz kerültünk. Hát ennyi történt.

nem is tudom, hogy mi lenne a jobb, ha találnának valamit, vagy ha maradna az allergia, azt hiszem az utóbbival az a baj, hogy éveken át elkísér, de nem tudom......

Hát itt tartunk most.

Sziszimama nálatok volt azóta valami?

Nonka
 
 


Nonka,
sajnos megerősíted az elméletemet, hogy bármilyen orvoshoz fordul az ember, az "kezelésbe veszi" Kép

Nekünk is volt uh annak idején, negatív. A gasztroentereológus pedig azt mondta, hogy ha sebészeti probléma állna fenn, akkor egyre jobban vérezne a lányom.

Szorítok nektek, hogy minden a lehető legjobban alakuljon!

Habu

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Az igazság az, hogy az orvosok sem tudják ezek szerint, hogy mit is kezdjenek ezzel a dologgal. Nekem is azt javasolta a doki, hogy azért diétázzak mindenképpen, mert lehet, hogy allergiás. Szerinte ha ezekben a székletmintákban is lesz vér, akkor szinte kizárható az allergia, mivel már három hete csinálom a tejmentes étkezést. De soha senki nem mondta el pl. hogy mit is egyek, vagy mit ne egyek, csak amiket az interneten olvastam, innen onnan hallottam, azokat a kajákat hagytam el.

Nem leszek nyugodt a véres kakimintáktól, mert lehet, hogy ettem olyat, amiben volt tej. Ki tudja?

Habu,
a gasztroenterológusnál mi történt? Õ adott pl. javaslatokat, hogy mit egyél? Vagy hogy hogyan vezesd be az ételeket? Megvizsgálta a babádat?

Nonka
 
 


Sziasztok!

Nonka, nagyon sajnálom, hogy mégis ilyen vizsgálatok várnak rátok! Tényleg nem tudni, mi a jobb, ha a sebész talál valamit, vagy az allergia. De az is benne van a pakliban, hogy se itt, se ott nem lesz semmi. Gondoljatok bele, nálunk felnőtteknél is hány olyan tünet, panasz van, amivel rohanunk - vagy nem - az orvoshoz, kivizsgálások és leletek, majd az égvilágon semmi eredmény. Hát még egy ilyen kis fejlődő szervezetnél! Szerintem náluk bármiféle szokatlan, másabb, erősebb stb. kaja válthat ki furcsa reakciót, pl. ilyen véres kakit. És én nem csak a tejre gondolok, bármi lehet, de ezt orvos szájából persze soha nem fogjuk hallani. Habunak teljesen igaza van, ha orvos kezei közé kerül az ember, akkor onnan vizsgálat nélkül nem szabadul. Egyszerűen nem tudják azt mondani, hogy "ez van és kész", a beteg megnyugtatására(??) vizsgálgatnak, ha kell, ha nem.

21 éves voltam, amikor majdnem pont olyan problémám volt, mint most a lányomnak. Klinikán, professzor betegeként ezzel a tünettel először tüdőröntgenre küldtek, hogy nincs-e áttétes tüdőrákom?????!!!! Mivel nem voltKép, az összes csövet le- és feldugták stb., nem részletezem, de én tudom, milyen ez a vizsgálat. A végeredmény: minden negatív. A zárójelentés szerint idegi alapon volt...

Nonka, nem elrémiszteni szerettelek volna a fenti tanmesével, hiszen a gyerekedet Te ismered a legjobban, és ha bízol az orvosban, az már félsiker. Nyilván átbeszéltétek, és a legjobb döntést hoztátok meg.
Én nem bízom bennük, ezért továbbra is kivárok. Mindezt erősíti az, hogy amióta elindítottam ezt a topikot, szóval kb. két hete ismét semmi tünet, a baba köszöni, kitűnően érzi magát, hízik, fejlődik, és egész napját kacarászással töltiKép

Kíváncsi vagyok, nálad milyen eredményt hoz a tejmentes diéta. Én mondjuk annyit tartok be, hogy két hete nem iszom tejet. De tejfölt, sajtot stb. eszem, ezt még a gyerekorvos javasolta.

Sziszimama
 


Sziasztok!

Nonka,
a gasztoenterológián adtak listákat, hogy mit ehetek, de részben elavultak voltak. A taplalekallergia.hu honlapon vannak fenn terméklisták olyan élelmiszerekről, amelyeknek a gyártó garantálja az allergénmentességét. Rendszeresen be kell nézni, mert bár év végéig szól a lista, előfordul, hogy év közben lekerül róla valami, ezt feltűnően szokták jelezni.

Én különben teljesen házikosztra tértem, főleg, mióta a lányom is kap mindenfélét. Szerintem ebben a kritikus időszakban te is próbálj csak otthon készült kajákat enni. A lányomnál előfordult, mikor már mászott, és mindent fölszedett, és a szájába vett, hogy egy leesett mini vajaskenyérmorzsától véreset kakilt (legalábbis arra fogtuk, más ötletünk nem volt). Akkor kitiltottam a lakásból minden morzsolódós tejterméket, szegény férjem sem ehette itthon.
Van kenyérsütő gépetek? Mi azzal sütünk kenyeret, mióta a fehérkenyérről is kiderült, hogy néhol tejporral csinálják. A sonkákat tejfehérjével "pirosítják", hiába szín husi, sajna van benne tej. Bár a listában vannak tejmentes felvágottak, nemigen vesszük. Egy bejáratott helyen bio füstölt sonkát szoktunk venni, azt megfőzöm. Vagy hideg sülthúst, májat eszem a kenyérrel. Margarinból a Ligát használom.

A szennyeződésekkel is nagyon vigyáztunk, amíg teljsesen tejmentesek voltunk, külön mosogatószivacs a férjem tejes cuccainak, külön polcon a tejes kaják a hűtőben, nehogy érintkezzenek. A tejmentes margarin csomagolása is lehet tejes, mert a boltban egymás mellé pakolják. És ha felvágottat veszel, egész rudat vegyél, mert sajna egy eszközzel darabolják a tejeset és a tejmenteset. Így legalább rajta van a címke, és nem aggódsz, hogy más gyártó "diákcsemegéjét" vetted, mint egyszer régebben mi.

Szóval én a helyedben most nagyon szigorúan csinálnám, nehogy hiba csússzon bele.

Habu

Kép

Kép
 
 


Ja igen, a többi kérdés.
Vérvétel volt, meg a szokásos orvosi vizsgálat, poci megtapintás, torok stb. Kaptam javaslatot, hogy mit hogyan vezessek be. Ilyen szempontból is jól jártam a váltással, mert az első helyen két éves koráig totális diéta lett volna, így viszont már 16 hós korától kap tojást, és 17 hós korától tejterméket (joghurtot, sajtot).

Nekem nem tűnik precíznek, hogy az orvosod kizárja az allergiát, ha tejmentesen táplálva is vérzik a babád, mert lehet másra is allergiás, pl. tojás, szója, diófélék, citrusfélék, aprómagvas gyümölcsök, hal (nekem ezt mind ki kellett iktatnom a visszatérő vérzések miatt). És persze bármi másra is lehet, ezek csak a leggyakoribbak.

Még valami. A marhahúst is hagyd ki, hasonló a fehérjéje a tejfehérjéhez. És semmilyen tejet, pl. kecsketejet sem szabad inni. A vegeta is tartalmaz tejet. Én csak sima fűszereket használok.

Habu

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Habu köszi a tanácsokat! Egyébként a mostani álláspont az, hogy ha a diétám mellett nem vérzik, akkor nem lesz endoszkópia, hanem vérvétel, bár tudom, hogy az nem megbízható, dehát ezt mondta a doki.

Kihagytam a színsonkákat is, mert látod ezekben nem voltam biztos, jó, hogy mondtad, hogy lehet bennük. És letöltöttem a tejmentes listát is az internetről. Neked voltak ilyen füzetkéid is? A zöldek, amit lehet rendelni?

Az lenne még a kérdésem, hogy szerinted a kész bébiételeket lehet neki adni, azokban nem lehet tej akkor ha nem írják rá? Pl. Hippes alma barackot vettem hétvégén, nincs rajta, de belekerülhet tej? Vagy azért ott betartják, hogy nem tesznek bele olyat ami nincs ráírva?

Arra gondoltam, hogy pl. sárgarépát csak bébiételeset adnék neki, mert nem merem a zöldségesnél vásároltat.

Köszi az eddigi segítséget!

Nonka
 
 


Szia Nonka!

Szerintem a bébiétel mehet, ha nincs benne tej. Ezt szerintem külön fel is tüntetik rajta.

Rendeltem zöld füzetkéket, de ugyanaz volt, mint amit le lehet tölteni. Legalábbis szerintem. Nem is értem, mire jó, hogy két fajta listáról beszélnek. Illetve nekünk kellett "mindentől mentes" lista is a többféle diéta miatt, és azt leválogatták nekem, én nem tudtam rendesen megcsinálni.

Örülök, hogy nem lesz endoszkópia. A vérvétel nem tudom miért kell, de a tejfehérje allergiát már azért sem tudná kimutatni, mert diétáztok, így lecsökkent az ellenanyag szintje a vérben (ha volt benne korábban).

A vérvétel előtti órákban jó sok vizet itass a babáddal! Nálunk egyszer nagyon lassan jött a vér, mert sűrű volt. Nagyon bántott a dolog, hogy nem itattam különösebben, de nem gondoltam rá. És ne hagyd, hogy elküldjenek a gyerek mellől, engem egyszer mindenáron ki akartak zavarni, de kitartottam.

Habu

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Pénteken megint kellett székletet vinnünk, negatív lett, nem volt benne vér. Ma beszéltem a dokival, és azt mondta, hogy egy hét múlva, ha addig nem látok vért, el kellene kezdenem pici tejet fogyasztani, de ezt még előtte alaposan megbeszélnénk, hogy milyen ütemben, és néznénk a babám reakcióit.

Nem tudom jó e ez így, akkor akar vérvételt is, ha megint eszem tejterméket.

Közben már teljesen bezavarodtam ettől a diétától, már félek mindent enni, de ugyanakkor tényleg sokat segít az, hogy Habu a Te lányod már 16 hósan ehetett tejterméket. Ez azért biztató.

Köszi a vérvételes tanácsokat!

Beszámolok majd a fejleményekről!

Nonka
 
 


Sziasztok!

Tegnap jutottam el a Heim Pál sebészetére, amint korábban írtam, hemangioma kontrollra. Szerencsére azzal minden OK, a vizsgálat végén megkérdeztem a dokit erről a véres széklet történetről. Hát, érdekes volt mindezt egy sebész szájából hallani...! "Anyuka, a sebész az operál. Utólag tudja megállapítani az okot, már ha van." Csak azt nem mondta ki, hogy ide ne hozzam a gyereket... Pedig nekem a gyerekorvos azt mondta, ha legközelebb jelentkezik a vér, sebészetre kell menni. Na mindegy, oda már biztos, hogy nem megyek. Amúgy ez a sebész is a gasztroenterologust javasolta a tenyésztés utáni második lépcsőnek.

Nonka, nálatok mik a fejlemények? Találtál azóta vért, hogy diétázol?

Nálunk hála istennek bő hónapja semmi, pedig én most már nem csak sajtot, tojást stb. eszem, hanem egy-egy pohár tejet is iszom.

Remélem, hamarosan Ti is és mi is elfelejthetjük ezt az egészet!

Sziszimama
 


Sziasztok!

Nonka, ismerős a helyzet, hogy nem mersz enni Kép Egyre könnyebb lesz, főleg, ha fokozatosan leálltok a diétával. Tetszik a dokid elgondolása, lehet, hogy nekünk is így kellett volna annak idején, ha nem több hónapos késéssel jutottunk volna el gasztroenterológushoz.

Sziszimama, lehet, hogy érdemes lenne néhány széklet-vér vizsgálatot csináltatni. Mert lehet esetleg nem látható vér is a székletben. Csak a biztonság kedvéért. Ezt is gasztroenterológián érdemes, legalábbis a mi házi gyerekorvosunk valami régi fajta, nem megbízható széklet-vér vizsgálatot csináltatott egyszer. Bocs az okoskodásért.

Mindenkinek minden jót, írjátok meg a fejleményeket,
Habu

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!
Habu!
Szeretném megköszönni az almatorta receptedet, rátaláltam a másik topikban, megmentette a tegnap estémet!

Annyira kívánom néha az édességeket, és a tejmentes diéta óta meg vagyok lőve, mert alig van valami süti amit lehet enni. Megsütöttem, nagyon finom volt, köszi mégegyszer!!!!!

Sziszimama örülök, hogy nálatok egyenlőre minden ok. Tényleg jó lenne már túllenni a dolgon!

Nonka
 
 


Nonka,
örülök, hogy ízlett! Van még egy nagyon finom süti:
Csokistallér
(leírom az eredeti receptet, ettől én eltértem, tojás nélkül csináltam, vizet raktam bele, hogy masszává álljon. A sütőpapírról viszont nehéz leszedni, lehet, hogy a tojás hiánya miatt, ezért én kikent, kilisztezett tepsiben sütöm. Lehet, hogy a sütési időt is csökkenteni kellett, már régen csináltam, nem emlékszem. A csokit is ki lehet hagyni, akkor több kakaópor kell bele.)

15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg Liga kocka margarin, 1 tojás, 10 dkg étcsoki, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál őrölt fahéj.

A margarint a cukorral és a tojással habosra keverem. A lisztet, a morzsányira aprított csokit, a kakaót, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverem. A két keveréket összekeverem. Diónyi golyókat formálok, félcenti vastagra lapítom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, jó távol, mert kb. duplájára nő. 200 fokra előmelegített sütőben 12-13 percet sütöm.

Gyorsabb édesség, hogy veszel rizstejet (DM-ben, natúr Bio Isola-t szoktam, házilag is lehet gyártani, én nem szoktam), és tejbegrízt főzöl. Fontos, hogy a végén tegyél bele Liga kockamargarint, mert attól lesz "tejes" íze (egy kis mesterséges tejaroma). Aztán kakaó, cukor stb. Vagy pudingot is lehet főzni rizstejből, abba is kell margarin. Legújabb fejlesztésem, leggyorsabb: picit megolvasztom a margarint (csak kocka jó, nem kell folyékonyra, ha túlolvadt, picit hűtőbe kell tenni), belekeverem a kakaóport, cukrot. Nagyon "ütős", én kenyérre szoktam kenni.

Jó próbálkozást!
Habu

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!!

Még meg sem köszöntem az újabb recepteket, meg nem is jelentkeztem mostanában.

A helyzet az, hogy Borka nagyon náthás volt, két hétig csak porszívóztunk. Amíg náthás volt nem akartam próbára tenni tejügyileg, úgyhogy holnap hívjuk az orvost, hogy hogyan kezdjek el újra tejtermékeket enni.

Nagyon kiváncsi vagyok és kicsit félek is, hogy mit fog reagálni a dologra.

Tehát nagyon köszönöm a recepteket, most fogom megsütni a csokis kekszet.

Holnap írok, hogy mit mondott a doki, remélem azért jártok még erre.

Jó vasárnapot

Nonka
 
 


Sziasztok,

csak amiatt írok, mert tán tegnap vagy tegnapelőtt elkaptam a MTV2-n egy előadást, ahol a csecsemők ill. pár hónaposok véres székletéről is szó volt. Sajnos nem tudom teljes terjedelmében visszaadni az előadást, de a lányeg a következő: ez egyfajta ételallergia. Első lépésként a szopós babáknál az anyáknak el kell hagyni minden tejterméket, második lépésben (miután a vér és székletvizsgálat negatív volt) béltükrözést csinálnak, és ha a bélben felfedezik azokat a göböket amik ezt az allergiát okozzák (illetve amik emiatt alakultak ki, és ezek véreznek állandóan) , akkor a továbbiakban a szoptatás is tilos, és egy ideig egy speciális tápszert kell enniük a gyerekeknek az anyatej ill. mindenféle más tápszer helyett. Ez a tápszer (nem mondták a nevét) elég drága és ritka, és emiatt ritkán is írják fel.
Nem tudom segítettem-e, de engem megfogott, hogy elég sok csecsemő ilyen...

(És eszembe jutott egy régi történet is - mikor a lányom kórházban volt, mert a kutya félig leharapta a fülét, volt a szobában egy magakorú 13 éves kislány is, akinek még akkor is állandóan véreztek a belei, és nagyon sokat szenvedett emiatt. állandóan vérszegény volt, rosszul volt, stb.. most hirtelen az jutott eszembe, hogy ha ezt a kislányt annak idején egy bizonyos ideig speciális diétára fogták volna, mennyi szenvedéstől kímélték volna meg...)
 


sziasztok!

9 hónapos kislányom elkapott egy vírusfertőzést. taknyos, lázas, köhög, hasmenése van. ma viszont kicsi pirosas széklet volt a pelusában. Lehet ez a vírustól?? kérlek válaszoljatok.. légyszíí. köszi : Rita

Kép
Kép
Kép


Szia Pattogobolha!

Szerintem lehet, mert nálunk is először erre gyanakodott az orvos, bár az én lányomnak nem voltak más tünetei, csak a véres kaki.

Nonka
 
 


hello
kuldtem gastroenterologiai problemaval az alabbi topikokra infokat:
- gastroenterologust keresek a heim palban
- gyermekbetegsegek
-beteg a baba
-korai fejleszto kp.
huu,nem is tudom,hogy hova irtam mar azt,amikor dokit ajanlottam,ha a pocakja beteg a babanak.Na mindegy,szoval heim pal gastroenterologia, dr.nagy aniko,beutalo kell es elozetes idopont egyeztetes szukseges.nagyon jo orvos,en 50 masikat oda adnek erte.hozza jarunk mar 4 honapja rendszeresen,mindig nagyon kedves volt, vegig hallgatott, segitett amiben csak tudott,es hala istennek tudott.Ugyhogy barmilyen gyomor-,belpanasszal tudom ot ajanlani.
 
 


Sziasztok!
A kislányom 7hónapos és véres a széklete,eleinte kicsit volt utánna picit több lett,a kisfiam viszont belecsempészet pár napja a szájába egy kis tojást.... ettől lehet?
Voltunk már emiatt korházban ott negatív lett minden de akkor még anyatejes volt,diétán voltam vele,viszont azóta tápszeres lett,a tojás mennyi idő még kimegy a szervezetéből?viszont jó a kedve,nyügös picit mert jön a foga.
Előre is köszönöm a válaszokat!
 


@anna2017:


Szia! Ha minden negatív, szerintem nem kell aggódnod. A véres széklet hátterében általában valami ferőzés állhat, de ahhoz más tünetek is társulnak. Ha ilyet nincs, én gyanakodnék helyedben a tejre. Az általad elfogyasztott tejre lehet érzékeny simán, ez okozhat véres székletet, ha még szopizik, vagy ha tejalapú a tápszer. Nálunk bőrtünetek jöttek ki az arcoskáján tőle. Meg talán hülye kérdés, de nem etettek céklát? Nálunk az egész pelus vörös volt tőle, de én sem tudom megemészteni a benne lévő színanyagot, még a pisim is olyan. Rettentően megijedtem.
A tojásra is lehet egyébként allergiás, de szerintem annak azonnal ki kell jönnie, szerintem egy nap alatt ki is ürül.
Mióta véres a széklete?

Az egyetlen dolog, ami - úgy tűnik - az anyaság természetes és állandó velejárója, az ingadozás ég és a pokol között.
clara3
Budapest XI. kerület
 
 
 
 


Szia!

Igen a céklával mi is jártunk így ahogy a spenóttal is csak akkor zöld lett de a paradicsomra is így reagált anno. Tojással nem volt élményünk, de amikor gond volt és a széklete nem volt rendben nekünk azt mondta a gyerekorvos hogy adjunk neki anyatejbe vagy gyümilébe protexin restore-t az egy probiotikum és renbde jön tőle a bélrendszere. Jól feloldódik és meg is issza.
klara11
Budapest XI. kerület
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

cron
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó