Új privát üzeneted érkezett!

Egy ismerõsünknek nemrég született kisfia, és örökölte a családban már több helyen felbukkant anaemia familiaris-t. Van valakinek ilyen ügyben tapasztalata? Lehet, hogy ez így túlságosan tág fogalom, annyit tudunk még, hogy a felmenõknél a lép eltávolításával oldották meg a problémát, ami nála 3 éves korban lenne esedékes.
Sára
Sára
 


Szia Sára!
Nem vagyok doki, ugyhogy csak konyhanyelven tudok beszélni erröl a dologrol, viszont már soxor voltunk kórházban hasonló probléma miatt.
A fiam tölem örökölte az un. haemolitikus anaemiát, ami nem tudom hogy ugyan az-e mint az anaemia familitaris, viszont ha bedurvul szintén a lép kioperálásával ohajtják megoldani.
Nálunk a vörös vértesteknek más formája van mint a szokásos, ezért sokkal sérülékenyebbek. Ha lázas beteg leszek, a vörös vértestek sorra pusztulnak el - föleg a lépben - és fennáll a sulyos vérszegénység veszélye. Ezért aztán, ha kiveszik a lépet, megszünik a veszély forrása.
A fiam elég soxor volt beteg születése óta, ezért aztán havonta megyünk kontrollálni a vérképét, illetve ha nagyon beteg lesz akkor is irány a haematologia. Korral csökkenhet a veszély mértéke, és egyáltalán nem biztos, hogy operálni kell.
Engem sem kellett.
Udv: Mikolt
Névtelen
 


Sziasztok!
Nekem familiaris spherosytosisom van, ami szintén deformált alakú vörösvértesteket jelent. Az én esetemben ki kellett venni a lépemet (27 évesen), és addigra már epeköveim is lettek (a sok szétesõ vörösvértesttõl). De egyébként nekem a lépeltávolítás elõtt sem okozott a betegség gondot. Jó átlagos kondiban voltam, nem voltam beteges. Kisfiam (4 éves)is örökölte - azt modják 50% esély van az öröklésre. Nála valószínûleg enyhe lehet, mert még semmilyen következménnyel nem járt. Viszont az öcsém szintén spherocytosisos (lép+epe eltávolítás) és az õ kisfia is örökölte, viszont õ újszülöttként nagyon besárgult és nehezen akart elmúlni, illetve 2 hónap alatt 2-szer kellett vért kapjon. Nála szintén kisgyerekkori lépeltávolítást tûntettek fel lehetõségként, ha az állapota nem javulna jelentõsen (szerencsére, úgy tûnik, most stabilizálódik az állapota).Én úgy tudom, hogy 6 éves kor alatt nem szokták eltávolítani a lépet, ha csak nem nagyon nagyon indokolt. Esetleg tud valaki egy jó gyermek haematologust?

Kati
 
 

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó