Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy 4 éves kislányom az elmúlt egy évben nagyon sokat hízott!
Igaz, 4 kilóval született, de utána teljesen normális ütemben fejlődött, 1 évesen alig volt több 10 kilónál, 2 évesen 14 kg volt, 3 évesen (tavaly novemberben) pedig 16 kg. Szerintem ez egy átlagos gyereknek felel meg, soha nem is mondta senki, hogy kövér, szerintünk is csinos volt.
Aztán idén januárban megszületett az öcsikéje, otthon maradt ő is (előtte egy évig bölcsis volt), és elkezdett hízogatni. Eddig ráfogtuk, hogy kevesebbet mozog, többet tévézik, meg esetleg több édességet is fogyasztott. De szeptemberben elkezdett oviba járni, és azóta is felugrott 2 kg. Jelenleg 25 (!!!!) kg-os.
A háziorvos (rábeszélésemre) beutalta vérvételre, ahol igazából a cukrot nézték, de az szerencsére normális lett. Én egyre jobban aggódom, hogy mi lesz ebből. Egyébként a Lánykám borzasztóan mozgékony!! Mindig lovacska :) és nyargal le-föl. Igaz, hogy szokott tévézni (melyik gyerek nem?), de még akkor is legtöbbször nyüzsög, ficánkol.
A történethez hozzátartozik, hogy én is igen duci vagyok, csakhogy én sosem voltam normál alkat, mint ő. Apukája kimondottan vékony alkat.
Szeretném, ha tanácsot adnátok, mitévő legyek, merre menjek tovább, vagy adjak még haladékot magunknak, és tavasszal kezdjük az utánajárást. Volt már valaki ilyen helyzetben???

Bocs, ha már volt szó erről a témáról, megköszönném, ha megírnátok, hogy hol, mert én nem találtam.
Köszi!
Mariann
 


Szia Mariann!

Én mindenképp elvinném egy hormonvizsgálatra (vérvétellel jár). És esetleg egy gasztroenterológushoz, akivel átvenném a gyerek étrendjét is.

Szerintem ne halogasd a dolgot, mert bár nem hiszem, hogy komoly a baj, de egyrészt téged is idegesít, másrészt nem biztos, hogy meg kellene várni, míg a gyereket a társai piszkálni kezdik...

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Szia Dia!

Én is a hormonvizsgálatot firtattam a dokinőnknek, de ő - úgy látszik- nem aggódik annyira mint én, mert azt mondta, hogy várjunk vele tavaszig. Csak azt nem értem, hogy a cukros vérvételhez miért nem lehetett oda írni a tsh mérést is??? Egy kalap alatt kiderült volna az is, hogy a hormonok (ill. a pajzsmirigy) hogy állnak?
Esetleg - szerinted- lehet-e hízni idegi/érzelmi probléma miatt? Mert Maja a kisöccse megszületése óta hízik!!!! Én már erre is gondoltam, de lehet, hogy hülyeség.
Azért köszi a segítséged!

Mariann
 

 
 

Dehogy hülyeség! Sőt!

Pl. az anorexia, azaz a kóros soványság sokszor lelki trauma után alakul ki, ilyenkor az ember megtagadja az evést, és irtózatos tempóban fogyni kezd. Ahogy ez előfordulhat, bizony előfordulhat a fordítottja is.

Amúgy aszerint, hogy ki hogyan reagál, megkülönböztetnek örömevőket és bánatevőket. Jó, nem ez a szakmai fogalom rá, de tökéletesen letakarja a jelenséget. Tehát, simán előfordulhat, hogy a kislányod az öccse születése miatt háttérbe szorítva érzi magát, vagy bizonytalan a mostani státuszában a családban, és emiatt eszik többet. Szerintem rászólni felesleges, a súlyával riogatni meg kifejezetten káros.

Ha van egy ilyen sejtésed, és amúgy az anyai ösztönre mindig érdemes hallgatni, vidd el egy gyermekpszichológushoz. És próbálj meg a napodból mindig fix időpontban fenntartani 1-2 olyan órát, amikor csak az övé vagy. Pl. miután letetted a kistesót, ő hadd maradjon még fenn egy órát, fürödjetek együtt (igen, egy kádban is akár, ha van kedvetek hozzá), játssz csak vele, mesélj csak neki, beszélgess csak vele.

De ettől függetlenül azért érdemes lenne a fizikai dolgokat is rendesen kivizsgáltatni.
dia
Budapest
 
 
 


Szia Mariann!

Szerintem se halogasd a dolgot! Mostanában olvastam egy cikket erről (http://ideal.hu/1/archivum/archivum/200 ... -veszelyek). Közvetett ismerősöm kisfia is nagyon túlsúlyos volt, de sikerült lefogynia. Ő egy shake-et ivott, ami egy súlykontroll program része. Már nagyon sok embernek segített lefogyni, mint láthatod, gyereknek is. Barátnőm videóját priviben küldöm át neked. Ha érdekel ez a program, írj nekem privátba!

Üdv. Ktc
ktc
 
 


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó