Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
7 éves kislányom nyitott, érdeklődő, könnyen és jól kommunikáló gyerek, nagyon várja az iskolát. Körülbelül 2 hónapja azonban olyan irreális félelmei vannak, amelyek kezdenek túlnőni rajtunk, így segítséget keresünk.
A probléma egyik fele röviden abból áll, hogy elkezdett félni „a mérgezéstől”. Állandóan visszatérő félelme, hogy hozzáért valamihez, ami mérgező lehet. Máskor azt kéri, hallgassam meg a szíve dobogását, fél, hogy meg fog halni. Tudom, hogy a haláltól való félelem ebben a korban természetes, a fiammal annak idején egyszer már végigcsináltuk ezt, ez azonban más. Tegnap , amikor a nyárról tervezgettünk, kijelentette, "én akkor már úgysem fogok élni". :(
Mindehhez úgy 5-6 napja párosul egy olyan szokás is, hogy állandóan kezet akar mosni, úgy tűnik, ez kezd kényszeressé válni nála. A probléma másik fele a „bűntudat”. Apró vétségeket (az óvodában kihúzott egy pálcát a redőnyből; azt kívánta, hogy egyik társát bárcsak állítaná büntetésbe az óvó néni) felnagyít, és fél, hogy „az Isten megbünteti”és meghal. Nem vagyunk egy különösebben vallásos család, tévét/dvd-t „cenzúrázva” néz, tudjuk, milyen filmet látott, érthetetlen számunkra, honnan jön ez a gondolat.
Próbáltunk persze mi is rájönni a lehetséges kiváltó okokra. Február végén csúnyán eltörte a karját korcsolyázás közben, a csont elmozdult, helyre kellett tenni, ami nagyon fájdalmas beavatkozás volt. Ez – szerintünk – egyik lehetséges oka a mostani félelmeinek. Ráadásul utána sokáig nem mehetett oviba. Amikor én itthon dolgoztam (angolt tanítok), sokat volt gyakorlatilag egyedül. Néha az édesapja vitte be a munkahelyére, illetve a nagyszülőknél is töltött majdnem két hetet vidéken. A másik ok talán az lehet, hogy nagyon sokat dolgozom, főleg az utóbbi egy évben. Ilyenkor a férjem van vele és 13 éves bátyjával.
Most igyekszünk nem magára hagyni, játszani vele amennyit csak tudunk, programokat, kirándulásokat szervezünk hétvégére, stb. A mérgezéstől való félelem ellen is próbálunk tenni, szedtünk és ettünk akácvirágot, kértem, hogy hozza nekem oda a mosógéphez a mosóport (amitől szintén fél), együtt tettük be a gépbe, stb.
Ha van valakinek ötlete, illetve tudtok ajánlani egy olyan pszichológust, aki valóban jó (és lehetőleg nem 10000 forintot kér egy óráért, mert ilyet már ajánlottak) nagyon megköszönném.
Tünde
 


Kedves Tünde,

Írtam ide egy hozzászólást, de úgy tűnik kimoderálták. Pedig egy ötletem van a problémád, problémátok megoldására. Írok privit, hátha azt nem cenzúrázzák.

Üdvözlettel, Ilona

 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XBabázz lazán! - Teakiadó