Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Fehér foltok jelentek meg másfél éves lányom fogain.
Megijedtem amikor megláttam.
11 hónapig szopott, pótlást és mindenféle folyadékot mindig pohárból kapott és kap is.
Naponta kétszer mosunk fogat, ez a fogmosás annyira hatékony amennyire lehetséges ez másfél évesen.(kevés gyerek Elmex fogkrémmel)
Egyedül a tápszert issza reggel-este cumisüvegből. Az üveget nem túl lelkesen fogadta, de kényszerből alkalmaztuk, mivel a tápszert nem volt hajlandó pohárból inni. Ez reggel-este kb.3 percet jelent. Miután megitta, leteszi az üveget. Nem üveggel a szájában alszik el.
A tejbe kezdetben cukrot tettem, később édesítőszert.
Háziorvosunk javaslatára adoma Zymafluor fogtablettát. (ivóvizünkben nagyon kevés a fluor)
Testvére 5 éves, 4 hónapos kora óta kapja a fogygyógyszert, soha semmi elszíneződést, foltosodást nem láttam a fogain.

Óvatosságunk ellenére lehet, hogy szuvasodik a foga?
Ami esetleg még lényeges lehet: lányom tejérzékeny. Nem fogyaszthat semmiféle tejterméket. A ca-ot szójával, mazsolával, dióval, mogyoróval, banánnal próbálom pótolni. Sokszor nem sok sikerrel. Lehet, hogy kevés a Ca a szervezetében és ez látható a fogain?
Tanácstalan vagyok. Segítsetek!
Sára
Sára
 


Sára,
az én fiamnak pont a fluor-tól lett olyan a foga, a fogorvosunk szerint. Ki érti ezt. Azóta nem adom neki, a kicsi se kap, és a doki se ad a sajátjainak. Most legyünk okosak. Még nem estek ki nekik ezek a fogak, nem tudom, milyen lesz az új.

de a fehár folt NEM szuvas, ne aggódj!
szilvi
 


Bizony, a túl fehér fog a fluortól van/lehet. Nekem azt mondta a doki, hogy csak addig adjam a tablettát, amíg nem mosunk fogat fluoridos fogkrémmel, a kettő együtt nem kell. Sokan még addig sem javasolják. Amúgy fogelszíneződést okozhat gyógyszer is. A nagyobbik lányomnak az egyik antibiotikumtól színeződött el a foga, de szerencsére pár hónap alatt visszafehéredett.
 
 

 
 

Sára!
Ha kevés lenne a kálcium a szervezetében, az a csontjain látszana. Bennünk is felmerült ez a kérdés mert foltosak lettek a fogai, de sárga foltok.
Megkérdeztem a gyerekdokit, hogy kálciumhiány és azt mondta lehetetlen, mert olyan stramm a csontozata.
MÁsik? MIlyen édesítôszert adsz neki? ÉN úgy tudom, hogy bár fogvédelmi szempontból jó, de egészségtelen minden fajtája.Szójon hozzá aki jobban tudja.V
Veronika
 


Lányok!
Köszönöm szépen a hozzászólásokat!
Megnyugtattatok és valószínűleg valóban, a Zymafluor a hibás a foltjainkban. Azóta beszéltem a védőnővel is, ő is megerősített abban, nagyon valószínű, hogy a foggyógyszer oka a problémának. Kértem időpontot gyerekfogásztól is. Ő azt mondta, hogy egyre nagyobb az ellenszenv ezekkel a készítményekkel szemben. Amennyit használnak, pont annyit rontanak is.
Mindenesetre mi leálltunk a szedésével.
Már csak azt nem értem miért ajánlanak olyan készítményeket az anyukáknak amikkel kapcsolatban kiderültek vagy nem egyértelműek a káros mellékhatások.
Lányomnak kevés répacukrot szabad kapnia, helyette szőlőcukrot használunk a gasztroeneterológus javaslatára. Illetve a tápszerbe Süssina édesítőt engedélyezett. Szőlőcukorral kissé furcsa íze miatt nem issza meg a tápszert. Így maradt napi 4 szem Süssina.

Sára
Sára
 


Sára,
bocs, én nagyon mesterséges édesítőszer-ellenes vagyok.
Nádcukrot (bio minőségűt), vagy gyümölcscukrot (fruktóz) nem kaphat? A gyümölcscukor hallatlan előnye, hogy kétszer olyan édes, mint a répa, így feleannyi is elég belőle. Nem mindegy!!!
Talán érdemes rákérdezned.
 


Sziasztok!

Akkor még valami.Én nem adtam a fiamnak fluórt és mégis fehér foltok vannak a fogán....Akkor most?

Anyapoc

 
 


Anyapoc, Sára

Én is azt hallottam, hogy a kalciumhiánytól LEHET fehér foltos a fog. Persze én nem vagyok szakember, és gondolom nem minden folt egyformán néz ki.

Itt Angliában nem adnak fluórt a gyerekeknek, még a gyerekfogkrém is kevesebbet tartalmaz (mert ők még lenyelik). Hogy van ez? (Miért kell, mi van ha hiány van?)

Kati
 
 


AP!
Millió ok közül az egyik lehet az, hogy sok a fluor a vízben felétek, vagy olyan ásványvizet adsz neki.
ki tudja
 


Egyezik a véleményem Szilvivel:most legyünk okosakKép

Fiam kizárólag vizet ivott, csokoládét, savas innivalót sem evett-iviott. Az orvos azt mondta, hogy nem kell tablettás pótlás fluorból. Folyamatosan sikálta a fogát, ennek ellenére az első két metszőfogán pici BARNA pöttyök jelentek meg. Engem levert a víz, mondanom sem kell. Akkor azt mondták, hogy valamilyen anyagot nem kellően épít be a fogzománcba a szervezete, mégis szedjen tablettát (most nem tudom a nevét). Sikálni kezdtük Elmex-el, a barna pöttyök el is múltak. Ekkor jöttek a FEHÉR pöttyökKép.
Ez kb. három éve volt, akkor még a HVG is foglalkozott vele, hogy állítólag a tablettás korosztály első generációja már felnőtt és a náluk a fluor más területen is gondot okoz, azaz a csontok "nem normális módon" törnek el, mert a szervezet nem egyenletesen építi be, hanem valahova többet, ott nagyon erős lesz a csont, azaz kis szigetek alakulnak ki. Arról is szó volt, hogy aki egyszer elkezdi, annak jó folyamatosan szedni a kiegészítő tablettát, mert a rendszertelen adagolás okozza a fehér pöttyöket.

Mi rendszeresen szedtük -- mégis pöttyös lett.
Abbahagytuk -- elmúltak, azaz jelentősen halványultak a pöttyök.
Ki érti ezt?Kép
Csi
 
 


Szia!

Írtad az egyik oldalon,hogy a nagyobbik lányod antibiotikumot szedett és elszíneződött a foga.Azt szeretném kérdezni,hogy milyen színű elszíneződés lett?Az én nagyobbik lányom is szedett sumamedet történetesen és egyik napról a másikra fehér folt jelent meg a fogzománcán,ami nem is szedhető le.Segítségedet előre is megköszönve!

Üdv.:Judit
judy12
2040 Budaörs Hold u.1
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó