Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok lányok !

Először is nem szerettem volna " névtelen " maradni, Zsuzsa vagyok, de sajnos valamiért nem sikerül regisztrálni az azonosítómat. Addig is " névtelen " lesz a jeligém.
Ami miatt levelezőtársat keresek, az a sokak által már ismert krupp. Tudom hogy sok babát érint, sokan kapnak több-kevesebb rendszerességgel kisebb-nagyobb rohamokat, ez már alapban is szörnyű. de az, ami velünk történt, úgy gondolom, hogy majdnem ritkaság.
Eszter lányom 9 hónapos. Kedd reggel vitt be minket a mentő a körzeti rendelőből súlyos kruppos rohammal a László kórházba, ahol azonnal infúziót kötöttek be neki és nyugtatózni kezdték. Minket elküldtek, mondván, a gyereknek az lesz a legjobb, ha nem lát minket, mert kitépné az infúziót. Szerda reggelre már nem találtuk őt a szobájában, addigra átkerült az intenzívre, életveszélyes állapotban. ( !!! )Itt azonnal lélegeztetőgépre tették, altatják, és kapja számolatlanul az antibiotikumot és egyéb gyógyszereket. Ez már 5 napja van így, és ma előszőr közölték velünk, hogy talán elkezdett javulni. Közben a lélegeztető szövődményeként kapott egy tüdőgyulladást is.
Azóta próbálom megérteni, hogy miért történhetett ez meg velünk, de nem igazán tudok rájönni. Próbáltam olyan anyukákat felkutatni, akiknek hasonlóan súlyos állapotba került a babájuk, szeretném tőlük megtudni, hogy mennyi ideig voltak kórházban, milyen esetleges szövődményekkel kell számolni, mennyire gyengült le a gyerek, és még millió egyéb kérdésem lenne.
Ha tehát valaki hasonló cipőben jár(t), kérem, válaszoljon. Előre is köszi !
Zsuzsa
Névtelen
 


Ezt találtam EOL-en:

A croup betegség 2001.01.06 22:29

Egy szülo számára az egyik legriasztóbb betegség a croup. A levegoért kapkodó, ijedt, fulladó gyermek látványa valóban ijeszto, bár a betegség szerencsére ritkán veszélyes.

Számos légúti vírus eloidézheti: parainfluenza-, RSV-, influenza-, adeno-, entero-, rhino-, kanyaróvírus. Gyakori az oszi-téli hónapokban, de tavasszal is találkozunk vele.

A croup a légutak betegsége, amely belégzéskor légzési nehezítettséggel jár. Elsosorban a csecsemok és kisgyermekek betegszenek meg 6 hónapos és 3 éves kor között, utána a gyermekek általában "kinövik". Ritkán késobb is jelentkezhet (nekem kamaszkorú betegem is volt). A fertozés a levegobe került nyákcseppek útján, cseppfertozéssel terjed; a gége, légcso, a kis légutak, és a tüdo gyulladását okozza. A légutak nyálkahártyája megduzzad, fokozódik a váladék termelése. A légutak nyálkahártyájának duzzanata a legkifejezettebb a gégében, innen ered a jellegzetes és ijeszto fulladási hang.
A croupot általában felso légúti hurut elozi meg orrfolyással, torokfájással. Ezután - jellegzetesen éjszaka - rekedtség, ugató, gyakran görcsös köhögés lép fel fulladás kíséretében. A gyermek erre ébred fel, ijedt, sír. Láz csak az esetek felében alakul ki. A gyermek állapota spontán is javulni szokott, de a roham késobb visszatérhet. Ebben feltehetoleg a légutak fokozott reakciókészsége, valamint allergiás mechanizmus játszik szerepet. Mindig az adott betegtol függ, hogy melyik vírus fertozésére válaszol nyálkahártya duzzanattal (allergia?). A betegség ellen védooltás nincs, hiszen többféle vírus eloidézheti.

Kezelés

Legfontosabb a gyermek vizsgálatakor a légzés zavarának felmérése. Ennek korrekt megítélésére pontrendszerek használatosak, amelyek segítségével a gyermek állapota a tünetek, panaszok alapján felmérheto, és a késobbiekben a kezelés hatásossága megítélheto. A pontrendszer 5 különbözo kritérium alapján (belégzési hang, fulladás, köhögés, légzést segíto izmok muködése, borszín) 3 fokozatban határozza meg a gyermek állapotát. Enyhébb esetekben (szerencsére ez a gyakoribb) a gyermek otthon is kezelheto.

Otthon a szülonek gondoskodni kell a gyermek kényelmérol, nyugalmáról, ez az oxigénigényt csökkenti. Fontos a boséges folyadékbevitel. A gyermeket akár tíz percenként kínáljuk kedvenc italával. A hideg párásítás csökkenti a légutak szárazságát. Ez megoldható házi hideg párásító berendezéssel, porlasztóval, vagy egyszeruen a gyermek ágya mellé helyezett hideg vízbe mártott lepedovel. Roham esetén gyors hatású, és sokat segíthet a kinti hideg levego, késobb a fürdoszobában a megeresztett hideg zuhany párájának belélegzése.

Gyógyszeresen fontos a láz csillapítása, (szintén csökkenti az oxigénigényt), szükség lehet a légutak váladékát elfolyósító köptetore. Náthás tüneteken segít az orrcsepp használata. A vírusos fertozéshez ritkán társul másodlagosan bakteriális fertozés, ezért antibiotikum adása általában szükségtelen. Viszonylag gyakran kerül sor ún. szteroid tartalmú gyógyszerek adására egy-két napig, injekció vagy kúp formájában.

Súlyosabb esetekben kórházi kezelés válhat szükségessé, ekkor a fentieken kívül porlasztott sóoldat, higított adrenalin belélegzésére van lehetoség. Nagyon ritkán sor kerülhet mesterséges lélegeztetésre is.

Általában 2-3 nap alatt a gyógyszeres kezeléssel, nyugalommal gyógyulás érheto el. A legtöbb esetben a betegség nem ismétlodik, de néhány gyermek többször is átesik rajta. Ezért különösen fontos a szülok felvilágosítása.

Szerzo: Pesti László dr. Forrás: Elender Online
bigacsiga
 


Kedves Biga-csiga !

Köszönöm a küldött anyagot, hasznos infók vannak benne. A kislányom közben már javult, szinte láztalan, és ha minden jól megy, néhány napon belül leveszik a lélegeztető gépről.
Várom továbbra is olyan anyukák jelentkezését, akiknek van tapasztalatuk az intenzív osztályos krupp kezelésében, illetve utógondozásban.
Sziasztok !
Névtelen
 

 
 

Krupp-ügyelet

Szent László Kórház 1097 Budapest, Gyáli út 5-7., Tel.: 215-0219/165

SOTE I. számú Gyermekklinika 1083 Budapest, Bókay u. 53., Tel.: 314-2858
bigacsiga
 


Nekünk tegnap éjel volt az elsõ kruppos roham. Mint kiderült ez egy enyhe lefolyású roham volt. Az is kiderült, hogy a kúp amit tudnak adni hogy erõs/veszélyes roham esetén használjuk az mellékhatásként rendkívül gyengíti az immunrendszert. Többszöri (3-4 alkalom) használata nem ajánlott. Ezt a szert adják egyébként a krupp ügyeleten injekció formájában. A nevét nem tudom még mert a recept a férjem zsebében lapul.
Valójában szerencse, hogy kihívtuk az ügyeletet ugyanis csak roham idején beazonosítható a betegség. Valószínûleg ezért mondják, hogy már krupp gyanúja esetén is orvost kell hívni. Roham pedig csak éjszaka történik. Minnél késõbbi idõpontban, annál valószínûbb, hogy aznap éjjel már nem lesz következõ.
Szerencsére nekünk nem az intenzíven végzõdött de azért elég boldogtalan vagyok a történtektõl.

Üdv.
Malacka
 
 


Most találtam meg, hogy van másik kruppos topic is. Talán oda kellett volna írnom. Ott már ezt a sok okosat leírták mások. Így jár aki kialvatlan. Kép Kép
Üdv.
Malacka
 
 


Bébi-Légzésfigyelő-örző, (LÉGZÉS LEÁLLÁS ELŐTT, MÁR HIBÁS LÉGZÉSRE IS FIGYELMEZTETŐ) analízis programmal ellátott, feleslegesen NEM jelez!!!
33400 Ft HELYETT 8990 Ft-ért !!! Sürgősen Eladó.
Új, garanciális, gyári csomagolásban !
Érdeklődni lehet a 06-20-524-9033 ill. a 06-20-524-9026 -os telefonszámon.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó