Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Kislányomnak 12 hónapos korában hasmenése lett, és azóta nem jött rendbe. Szójatápszert kapott, és zsír nélkül kezdtem főzni neki, leálltunk a tejtermékekről, gyümölcsről és így átmenetileg javult az állapota. A kivizsgálások azt mutatták, hogy nem allergiás a tejfehérjére, szójára, tojásra lisztre, valamint a laktózra és a fruktózra sem. Az orvosok szerint az első hasmenés megzavarta a bélflóráját és ez okozza a problémát.Pontos diagnózist csak bélbiopsziával ígérnek,amire még nem szántuk rá magunkat. Sajnos a hétvégén megfázott vagy elkapott valamit, és újra ugyanúgy megy a hasa, mint 3 hónapja.

Kérlek Benneteket, hogy írjatok, ha már hasonlón átestetek. Ha esetleg tudtok ajánlani kórházat, orvost, természetgyógyászt, diétát, szívesen fogadom. (Budapesten élünk)
 


Kedves Kriszti!

Szerintem érdemes még várni a bélbiopsziával, mert nagyon kellemetlen eljárás. A nem folyós, csak "sima" hasmenés (gyakori lágy széklet) sokszor a fogzás velejárója, nálunk pl. így volt. Persze ha folyós, súlyos hasmenésről, súlyos fogyásról van szó, az más, de akkor se csak a bélbiopszia létezik. Ultrahangos vizsgálat vagy más kíméletesebb dolog volt már, vagy egyből azzal akarják kezdeni?

Milyen tipusú hasmenése van? Egyszerűen többször, lágyabbat? Vagy folyós, kóros?
Nálunk idén nyáron volt három hétig tartó vírusos hasmenés (elég csúnya), és pár héttel később egy újabb jött - az egy influenzaszerű betegség kísérője volt, és szerencsére azért nem tartott három hétig.
Ilyenről, hogy "az első megzavarta a gyerek bélflóráját" még sosem hallottam.
És még valami: ha a múltkori és a mostani közt volt három hónap szünet, az megint csak arra enged következtetni, hogy nem valami állandó betegsége van, inkább csak peche, hogy kétszer kapott ilyen vírust. Vagy hogy a belei az érzékeny része, és ott jönnek elő a betegségek nála.

Remélem, nem haragszol, hogy beleszóltam, habár nem kifejezetten a megszólítottak közé tartozom. De sokszor látom, hogy az orvosok csak a hivatalos vizsgálatokat ajánlgatják, legyen az bármilyen kellemetlen is. Számukra az a biztos, a fájdalom és a kellemetlenség meg úgysem az övéké lesz.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!

Nagyon örülök, hogy írtál a ti élményeitekről. A részletekhez még hozzátartozik, hogy az elmúlt 3 hónap alatt teljesen nem jött rendbe a kislány. Voltak napok, amikor akár kemény széklete is volt délelőtt, délután pedig lágyabb, néha fényes, de előfordult az is, hogy váratlanul újra híg és savanyúszagú lett a széklet, általában csak egy napra. Javulás csak akkor mutatkozott, amikor elhagytam minden gyümölcsöt és zsíradékot.
Az ultrahangra én is gondoltam, de még senki sem utalt be bennünket. Én nem is vagyok tisztában azzal, hogy mit lehet pontosan látni az ultrahangon? Egyébként allergiavizsgálatok közül volt már vérvétel, laktóz és fruktóz vizsgálat.

Most a megfázás következtében újra teljesen híg a széklete, minden kijön belőle már 3 napja.
Most adom neki a Klion nevezetű gombaölő gyógyszert. A doktornő szerint ezt tudja adni látatlanba. A konkrétumot pedig csak biopsziával tud mondani. Eddig nem adtam be a Kliont, mert javult az állapota, de most elkezdtem.
Én csak reménykedni tudok, hogy most már előbb utóbb vége ennek a megpróbáltatásnak!

Kriszti
 

 
 

Kriszti, szerintem érdemes volna másik doktornőt is megkérdezned. A miénk előre szólt, hogy ha enyhe hasmenés jellegű tüneteket észlelünk fogzás tájékán, nem kell megrémülni mindig, mert a fogzás sok gyereknél egész végig hasmenéssel jár. És igaza volt! Mikor épp nem jön fog (nem volt sok ilyen nap eddig...), akkor kemény a széklete. Ez azt jelenti, hogy mióta a fiam megvan, kemény széklettel összesen kb. öt-tíz alkalommal találkoztam nála. Többnyire meg lágy, gyakori, furcsa szagú. Alkat dolga is egyébként.

Gomba egy ekkora gyereknél... nem tudom. A gombaölés egyébként is érdekes dolog, nem hiszem, hogy ha komoly gombafertőzése lenne, az egy kis Kliontól megoldódik. De hát aligha lehet gombája még egy ekkorának... Az antibiotikumok ugyan okozhatják bizonyos gombák elszaporodását, mert a bélflóra az antibio hatására csökken, vagy mi, és teret kapnak a gombák. Emiatt szokták a gyerekorvosok javasolni a Protexin használatát, mialatt a gyerek antibiotikumot szed. A Protexin baromi drága, de megóvja a bélflórát az antibiotikumok mellékhatásaitól.
Hidd el, egy szeszélyes (vagyis nem állandó) hasmenés egy fogzó babánál még nem ok a biopsziára. Az borzasztó dolog, ne siess vele! És szerintem érdemes volna másik gyerekorvost is megkérdezni.
A fölösleges vizsgálatra a doki sokszor azért küldi el a szülőt, mert ő maga így biztosítva van. Ő szólt - mondhatja. A barátnőm a lányával egy alvásvizsgálatra ment el. Rettenetes volt, és teljesen fölöslegesnek bizonyult. Nagyon megbánta.

Hasmenés ellen van még egy jó szer, mi azt adtuk a hosszú, vírusos hasmenés idején neki, és valamennyire használt. A neve... Hú, nem jut eszembe. Majd utánanézek, és megírom. De a gyógyszertárban is fogják tudni. És azt mondják, nagyon hatásos. Utánanézek, mi a neve, ok? Valami por egyébként, kis papírzacskóban van, a 10 db papírzacskó meg dobozban. Recept nem kell hozzá.
Egyébként vannak emberek, akik majdnem minden betegségre hasmenéssel reagálnak.

A bélbiopszia egyébként a bélbolyhok állapotát vizsgálja. Az ultrahang viszont összetettebb. És nem fáj. Talán egy gasztroenterológus szakorvost is célszerű volna megkeresni a kérdéssel. Szerintem semmiképp ne kezdd azzal, hogy a dokitokra hallgatva beutalót kérsz egy bélbiopsziára. Kép

Egyébként milyen a doktornőtök? Mindig elégedett voltál vele, és csak ezzel a dologgal nem tud mit kezdeni?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!

Bocsi, hogy nem válaszoltam, de ha lehet, minden egyszerre történik. (éppen festettünk, és a jövő hét végén költözünk...)
A bélbiopsziáról az I.sz Gyermekklinikán a gasztroenterologus beszélt, nem a körzeti.

Azt hiszem igazad van. Így ahogy olvasom a tüneteket a te fiadnál, nálunk is nagyon hasonló. Gondolom a kezdetet azért valami vírus okozhatta, mert akkor nagyon kivörösödött a popsija, és ha visszatértem a rendes tápszerére, akkor újra kezdődött. Most megint volt egy ilyen időszak, amikor tiszta vörös lett az egész popsija és 3-4 napig nagyon ment a hasa.(szerintem megint vírusos, mert az orra is folyik) Ilyenkor a hasmenés elleni tápszer, és amiről írtál a Smecta tényleg be szokott jönni.
Most megint nagyjából rendben van, bár a széklet mindig nedves.

Elvittem végül az anyám unszolására egy természetgyógyászhoz kandida vizsgálatra. A vizsgálat nem fájdalmas, és mindössze 10 percig tartott. Kihozták, hogy szerintük mire allergiás, ezeket kerülni kell. És pl. élesztőmentes kenyeret kell ennie. Illetve egy darabig kerülni azokat az ételeket, amik a gombának táptalajt adhatnak. Pl cukor. És sok citromos vizet kell innia, mert az is öli elvileg a gombát (már ha az van neki) Túl sok lemondással nem jár a dolog, mert az elmúlt 3 hónapban csak szelektált dolgokat adtam neki. Sőt még változatosabb is lesz az étrend. Kapott kálciumot, hasznos bélflora baktériumot (mint a protexin) és zinket. Kapott még valami gyerekeknek való vitamint, de az nem nyerte el a tetszésemet. Egyelőre még adom neki a szójatápszert. Még azt kellene kitalálni, hogy az megmaradjon-e vagy elvegyem. A természetgyógyász szerint persze azt nem kellene kapnia. Ezek jó kis dillemák. Mindenesetre tegnap már adtam neki egy kis vajat, és nem lett tőle hasmenése... Lehet, hogy jó úton haladunk?

Hány hónapos a fiad? Hány foga van már? Én is pont erre gondoltam, hogy mikor van a fogzásban szünet? Natinak most jön egyszerre 4 rágófoga, (2 már kibújt, de még mindig iszonyú nyűgös és folyik az orra) és amint elnézem már a 3. fogak helyén is van duzzanat... Hát elleszünk 2 éves koráig is...

Köszi még egyszer a biztatást.

Kriszti
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó