Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Mindenki!

Nagyon el vagyok keseredve, mert közel 15 hónapos kislányom elkezdte a fejét forgatni, de olyan tikkelõs formában. Nagyon szeretnék információkat gyüjteni ebben a témában, és nagyon örülnék, ha megírnátok esetleges tapasztalataitokat!
Arra lennék kiváncsi természetesen, hogy lehet-e segíteni a dolgon, vagy ez visszafordíthatatlan valami? Elmúlik? hogy lehet megszokni, hogy a ember ne reagáljon rá, ha látja?

Minden infót köszi, xedikErzsi
 


Kedves Erzsi!
A válaszlevelek majd hol megnyugtatnak, hol kétségbeejtenek. Beszélj a gyerekorvossal vagy a védõnõvel, (amelyikben megbízol) és tõlük kérj tanácsot mert látom nagyon meg vagy ijedve. Ha nincs ilyen akkor a babanetes gyerekorvosnak írj. Persze remélem a többiek megnyugtató válaszokat írnak Kép). A kisfiam csapkodja a fejét jobbra-balra (5 hónapos) és rángatózik a karjával. Egész rémisztõ látvány de arra jöttem ré, hogy ilyenkor cicit illetve támasztékot keres. A lányom állandóan egyfelé tartotta a fejét (olyan 6 hónapos kora körül) Bizonyos fogyatékos gyerekekre emlékeztetett a látvány. A szakorvos megvizsgálta és kijelentette, hogy csak rossz szokás. Majd kinövi. És tényleg.
Üdv.
Malacka
 
 


Szia Erzsike!


Ez érdekes,az én lányom is tizenöt hónapos,és most kezdte ugyanezt csinálni.Nálunk általában csak úgy magától jön,semmi elõzménye nincs a dolognak.Például evés közben.Vagy játszik,sétálgat,és olyankor.Én azt hittem,ez csak amolyan hülyéskedés,és eddig eszembe sem jutott aggódni.Most akkor kellene???Azt gondoltam,bohóckodik.
Most már azt sem tudom,rászóljak-e,vagy sem.

van még valaki,aki tudna errõl esetleg írni?

Sziasztok.
Kriszti.
Kriszti
 

 
 

Kedves Erzsi és Kriszti!

Ha a fenti tüneten kívül semmi de semmi aggasztót nem találtok a gyereketek viselkedésében, akkor valószínûleg csupán rossz szokás lehet.
Ha viszont van esetleg más is, érdemes védõnõvel, gyerekorvossal, esetleg gyógypedagógussal konzultálni.
Ajánlom a korai fejlesztõ központokat is, ahol sok pici gyereket látnak, van tapasztalatuk.

Minden jót
Edóka
 
 


Kérdezem: ez tudatos mozgásnak is tûnhet? mert az én fiam a kezével veregeti az ágyat alvás elõtt (helyett). De nem látom, hogy a dolognak akaratlan "rángás" jellege lenne. De mégis feltûnt, mert szerintem nem általános. Egyébként hét hónapos lesz.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Én a megijedõs/megijesztõs(bocsánat érte) típusú szülõ vagyok, valószínû, hogy neurológushoz kérnék beutalót, mert a háziorvosok, védõnõk nagyjából semmihez nem értenek a megfázáson kívûl.
 
 


Sziasztok, az én lányom meg a vállát huzogatja (15 hónapos szintén) úgy mint amikor nekem fáj a nyakam és jól esik megmozgatni a vállammal nyakammal.
Nem gykarn csinálja, de pont annyiszor hogy elgondolkodjak rajta normális-e.
Bébé
 


[url=http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1998/9829/tudvil/tamadas/tamadas.html" TARGET="_top]http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1998/9829/tudvil/tamadas/tamadas.html[/url]

babanet
"Kérdés:
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan lehet a Gilles de la Tourette szindróma okait felfedni, valamint a tüneteit enyhíteni.
Válasz:
A Tourette syndroma ismétlõdõ, akaratlan, stereotip mozgásokkal, illetve ahhoz táruló hangjelenségekkel, sokszor nem a legválasztékosabb kifejezések ismételgetésével jellemezhetõ, örökletes betegség.
Ugyan a betegség okát molekuláris biológiai, biokémiai szinten próbálják keresni, az még – ismereteim szerint – nem tisztázott. A kezelése meglehetõsen speciális és egyénre szabott. Magam nem érzem illetékesnek kérdésének megválaszolására, és megvallom, ilyen szinten nem is ismerem a betegség minden jellegzetességét. Amennyiben az érintetteknek kérdése van, javaslom, forduljanak a beteget ellátó, gondozó szakorvoshoz.
Dr. Péter György "
Névtelen
 


Sziasztok!

Köszi a válaszokat!
Azt hiszem mi is elmegyünk szakorvoshoz, jobb félni, mint.. Bár nem hiszem, hogy nagy a baj, a környezetemben, csak engem idegesít a dolog. Ez a "Tourett szindróma" nagyon vészesen hangzik, remélem ilyenrõl nincs szó!
Kriszti! Ne szólj rá! Állítólag azt nem szabad, hisz nem direkt csinálja (már ha nem a játékról van szó, -Te tudod!).
Edóka! Remélem tényleg csak rossz szokás! A korai fejlesztõ csoport nagyon nem nekünk való, azt hiszem csak egy kicsit fejlettebb az átlagnál picúr, meg túl szófogadó is, már azon is gondolkodtam, hogy épp ez az ok, márhogy nem tud lazítani. Mindig mindenre figyel, teljesíteni, tudni akar, és ez rettentõ sok frusztrációt okozhat. Azon is töröm a fejem, hogy hogyan lehetne megtanítani rosszcsontkodni (nincs ötletetek? Kép ). Hintát is kap, hátha ott tud pihizni majd egy kicsit!
Érdekes, hogy három 15 hónapos is produkál hasonlókat, lehet, hogy kortünet? Vagy netán õk is ilyen "jó" gyerekek, és ez olyan "jó" gyerek tünet?
Adrienn! Itt a Babanet orvos válaszoljában azt írják, hogy ez elõfordul fáradtság esetén.
Malacka! Mikorra nõtte ki?!

Sziasztok, xedikErzsi
 


Ja, mielõtt úgy hatna, hogy Bütyök a mintagyerek, az is hozzátartozik, hogy nagyon-nagyon nyüszis.

Erzsi
 


Elmúlt!!!

Lehet, hogy a foga zavarta, vagy így igyekezett mondani, hogy nem, csak még nem ment neki? Vagy nem múlt el csak szünetel? Nem t'om, de örülök neki!

Erzsi
 


Az én fiam hathetes, és születése ota nagyon gyakran összerezzen. Tudom, valamennyire normális jelenség a fejletlen idegrendszer miatt, és engem egyelőre nem is zavarna, mert nem látványos remegésről van szó, de a gyermekorvos minden alkalommal megkérdezi, még mindig így remeg-e. Először nekem kellett calciumot szedni, de egy hét alatt nem változott, ezért most őneki kell calcimuscot adnom. Érdemes továbbmenni szakorvoshoz ezzel a probléámával, vagy még korai? GYakorlatilag a kezét és néha a lábát remegteti,bár a lábával inkább rugdalózik, mint minden más hasonlú korú baba.
Móni
Moncsi
 


Moncsi,
Az en kisfiam a szo szoros ertelmeben rangatozott, eleg sokaig. Nem tudom pontosan mikor mult el, most negy es fel honapos, es mar jo reg ota nem lattam igy remegni. Nem tudtam osszefuggest felfedezni, hogy inkabb szopi elott, vagy utan csinalja, mert ez valamilyen vercukor-problemara is utalhatna. Szerintem elettani a dolog, es nem koros, de ha te aggodsz, vagy a dokid azt javasolja, inkabb vidd szakorvoshoz!
Nehez igy latatlanban barmit is megitelni, de en nem "nyuzatnam" a pici babat az orvoshoz jarassal- mert meg a vegen tenyleg lesz valami baja! Keszits jegyzeteket az elofordulasukrol, ha van kameratok esetleg vedd fel, es azt mutasd meg egy dokinak, mivel valoszinuleg a doki elott ugysem tudnatok prezentalni az osszerezzeneseket!

Zsuzsi
 


Moncsi,

Az en Kristofom is rangatozott,ha lehet igy nevezni, de talan inkabb remegesnek mondanam. Nagyon sokszor hozta ram a fraszt. Foleg a keze remegett, ha valamiert bizonytalan volt a helyzete. A legrosszabb (ami nem volt igazan veszes) allapot ot honapos koraban volt, akkor elvittem neurologushoz. Latta o is a remegest. Azt mondta, hogy sok gyereknel elofordul minden ok nelkul, es el is szokott mulni. Aztan van olyan, akinel nem mulik el, de nem rosszabodik. Varni kell, hogy lassuk mi ez. Mivel nekunk volt mar mas okbol CT-nk ami normalis volt, igy csak egy vervetelre kuldott el, ahol kulonbozo felszivodasi problemakat, immunanyagokat neztek. Allitolag azok hianya/zavara okozhat remegest. Szerencsere normalis volt. Aztan elkezdett jobban alundi Kristof. O mindig orokmozgo, alig alvo baba volt. Hirtelen olyan ...hogy is mondjam, normalis lett :-)). Amint tobbet aludt, ugy lett egyre ritkabb a remeges. Most mar csak akkor remeg a keze, ha nagyon nagyon ehes vagy ha nagyon nagyon nyugos. Szoval szerintem gyengebb idegrendszerrol van szo. Ma voltunk kontrolon, a neurologus szerint minden ok. Most het es fel honapos. Ha nagyon ideges vagy, menj el szakorvoshoz, de amugy meg probalj meg nem izgulni. Biztos minden rendben lesz.
 
 


Sziasztok!
Az én kisfiam (2 és fél éves) szintén rángatózik. Õ kezdetben a kezét lábat rángatta és hozzá búgó hangot adott, ez módosult, most már "csak" repdes a kezével hang nélkül. Azt mondják kinövi... Remélem, mindenesetre nagyon aggódom én is érte. A pszichológusokban nem bízunk. Már elvittük őt emiatt és a frászt hozták ránk. Szerintük kisegítő oviba, később kisegítő suliba kell majd járnia. Mások szerint autista, megint mások szerint szó sincs róla, egyszerűen csak rossz beidegződés. Tanácstalan vagyok, nem tudom kinek higgyek?!!

Kriszti
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
kriszti77
Mogyoród
 
 
 
 
 
 


Szia Kriszti !
Nekem 6 éves a kisfiam, vele most kezdődtek a gondok. Nekünk is azt mondta a gyerekorvos, hogy kinövi, de én nem nyugodtam bele. A vérvétel eredménye jó volt. Felkerestem egy másik orvost, aki kiviszgálásokat kezdeményezett nála. Voltunk megvonásos EEG-n, az kimutatta hogy nem epilepsziás, most vagyunk az MR vizsgálat előtt. A Doki szerint ha ez is rendben lesz, akkor nagy baj nem lehet.Kérdeztem, hogy vigyük-e pszichológushoz, azt mondta, amíg a szervi bajt ki nem zártuk, addig ne.
A rossz beidegződésben nem hiszek, szerintem próbálj megkeresni egy másik orvost. Remélem megtalálod a megfelelő dokit, és ne keseredj el.
 
 


Sztem olyan nincs, hogy "rossz beidegződés".
Ha egy gyerek első perctől kezdve "fura" dolgokat művel, akkor az "belülről" kell, hogy jöjjön, úgy értem, hogy nem valami mintát követ, hanem "magától" utasítja az agya a végtagokat inadekvát mozgásokra. Annak pedig kell, hogy oka legyen. Leginkább idegrendszeri.
Ha pedig egy egészséges gyerek egyszer csak elkezdi ezeket a mozgásokat, akkor kellett, hogy történjen valami. Nem ébred senki sem úgy, hogy na akkor mától ezt fogom csinálni. Ha akaratlanul jönnek mozgások, vagyis a gyerek tudatosan nem ura a testének, akkor ott bizony kell, hogy legyen valami. És, ha nem szervi, akkor esélyes, hogy pszichés. Vagy mentális eredetű. Akár hisz az ember benne, akár nem.
Nem tudom, mi Kriszti fiának a baja, de nem biztos, hogy abban kell keresni a hibát, aki a rossz hírt közli. Annak, hogy fogyatékos, vagy autista vagy mindkettő egy gyerek, számtalan egyéb jele van az akaratlan mozgásokon kívűl. Ezek egy része tesztekkel objektíven mérhető, nem a pszichológus, gyógypedagógus szubjektív véleménye dönt. Persze több száz gyerekkel való találkozás után azért a megérzések is segítenek.
Talán a Korai Fejlesztőben tudnának segíteni. Vagy a Nevelési Tanácsadóban.
 
 


Látom rég nem járt erre senki...

Fiam négy éves. Egy éves volt, amikor először észrevettem, hogy felkelés után remeg a keze. Kb fél órával az ébredés után elmúlt. Kb. 3 éves koráig ez az állapot állandó volt, nagy ritkán észleltem nála a kézremegést, kizárólag ébredés után.
Tavaly szeptemberben ment oviba (előtte egy évig bölcsődés volt), és kb. szeptember vége - október eleje óta állandósult a probléma. Minden ébredés után remeg keze, néha lába is, annyira, hogy nem tud lábra állni, vagy pl. a fogmosáshoz a sámlira állni. Néha ezt a remegést nem is remegésnek, hanem rángatózásnak mondanám. Kb három hónappal ezelőttig a jelenség napközbenre teljesen megszűnt. Azóta azonban kb. két-három-hetente napközbenre is megmarad a remegés, nehézséget okozva a rajzolásban, legózásban, és persze nem kis aggódalmat keltve a szülőkben... Fiam egyébként egy nagyon értelmes gyermek, átlagon felüli empátiával és "jósággal" megáldva. Növekedése egy-két centivel elmarad az átlagtól.

Neurológusnál jártunk- járunk. Sem ébrenléti, sem alvási EEG-jében eltérés nincsen. Vérképe, hasi Uh-ja rendben. Neurológus, gyerekorvos nyugtat: majd kinövi. Persze én nagyon aggódom, félek, hogy valami igen ritka betegsége van....

Kérlek Titeket, ha ismeritek ajelenséget, vagy környezetetekben találkoztatok már ilyennel, jelentkezzetek, mielőtt halálra aggódnám magam!!!!! Hogy tudjam, merre induljak...
 
 


Sziasztok!

Én egy Tourette szindrómás lány vagyok, enyhe kategóriába "soroltak", tehát nem szedek gyógyszert, és az életvezetében nem nagyon akadályoz a betegségem.
Elhangzottak itt "butaságok" ezzel kapcsolatban, így akit érdekel, a www.vadaskertalapitvany.hu oldalon megfelelő tájékoztatást kaphat erről a betegségről.

Megjegyzem, de ez csak személyes véleményem, a fent leírt tikkek nagy valószínűséggel átmeneti jellegűek, hiszen a kémiai anyagok a fejlődés során néha túlsúlyban vannak, de rendszerint beállnak a megfelelő szintre.
 


Neni, ha nagyon aggódsz, inkább több orvoshoz vidd el a kisfiadat, és ha mindegyik megnyugtat hogy ez átmeneti és kinövi, nyugodj meg! üdvözlettel: Cintia
 


Drága Névtelen, nem tudom mi célból tetted be ezt a hozzászólást máshonnan, talán halálra akarod ijeszteni az anyukákat??? Bár több éve tetted ezt, remélem olvasod amit írok most. Kicsit gondolkozz el, és ha valaki remeg vagy rángatózik, aZ NEM FELTÉTLENÜL TOURETTE SZINDRÓMA! Sőt, annyira ritka ez a betegség, hogy ennek van a legkisebb valószínűsége. Nem beszélve arról, hogy 6 éves kor körül kezdődik, és itt a fórumon ezt az életkort meg sem közelítik a babák. Ajánlom neked is, főleg neked a www.vadaskertalapitvany.hu oldalt, majd ha ott tájékozódtál, talán elég intelligens leszel, hogy nyilatkozz ebben a témában.

Cintia
 


Sziasztok!Észrevettük,hogy 7 hónapos kislányom rángatja a fejét és a karját álltalába ezt ülö helyzetbe teszi,vagy a bébi hordozóba de nagyon ilyesztö látvány.Mondta az orvos ne ültessük a babát míg maga egyedül fel nem tud ülni,és a bébi hordozoba se legyen.Kérdem én akkor mit csináljak ha már fel is áll,nem kötözhetem le.Csináltunk róla felvételt és megmutattam a gyermek orvosnak.Azt mondta ez nem természetes és kivizsgáltatja,és elküldött EEg-re.Ki tudná megirni nekem mi történik ezen a vizsgálaton,és hogy mennyire biztos lesz az eredménye?Nagyon félek !
 
 


Szia Reni77

Az EEG semmi megterhelőt nem jelent a baba számára. Talán akkor tiltakozik majd egy picit, amikor az elektródákat a fejére rakják (kb. 25 db), utána feküdnie kell, vagy talán ülhet is, messzire nyilván nem mászkálhat el, hiszen millió zsinór lóg a fejéről, amik hozzá vannak kötve egy műszerhez. A vizsgálat maga kb 20 perc, utána leszedik az elektródákat és már kész is vagytok. ERedmény később lesz, amikor az így nyert adatokat értékelik: ez lehet néhány óra, de nálunk volt, hogy akár másfél hét is eltelt, míg megkaptuk.

Remélem, sikerült megnyugtatni Téged. Kitartás, ha már biztosan tudsz valamit a furcsa mozgásokról, már fél siker.
 
 


Kedves Szülők!

Én egy 24 éves, frissen végzett konduktor vagyok, nagy örömmel vállalnám csemetéjük fejlesztését minden nap, a reggel, illetve a délutáni órákban.
A fősikola alatt tapasztalatot szereztem minden korosztályban a központi idegrendszeri sérült gyermekekkről. ( Ataxia, Athetosis, Hemiplegia, Diplegia, Monoparesis, Tetraplegia/paresis...)
Korábban is dolgoztam már két családnál, ahonnan földrajzi okokból kifolyólag maradtam el, lévén, hogy külföldiek.

Érdeklődni a fodorlinda@gmail.com-on, illetve a 20-320-8484-es telefonszámon tudnak.

Tisztelettel:
Fodor Linda

Fodor Linda
konduktor


Sziasztok!!
berni1980
Dunakeszi
 
 


Sziasztok! Én lányom 6 éves és 10 hónappal ezelőtt elkezdett furcsán,erőltetve köhögni,elmentem vele orvoshoz,ahol közölték felém,hogy ez ticcelés és kinövi majd,így is lett,de másfél hónapja elkezdte a fejét jobbra-balra biccengetni,azt gondoltam meghúzta a nyakát vagy elaludta,de nem akart múlni neki,elvittem neurológushoz és közölte,hogy ticcelés,nem nyugodtam meg,így tovább mentem vérvételre ahol magasak lettek a májenzim étékek,amitől mégjobban elkezdtem aggódni. Elmentünk reumatológushoz aki alapos vizsgálat után közölte felém,hogy ez nem ticcelés és elküldött MRI vizsgálatra minket. Majd elmentem a lányommal hasi ultrahangra ahol azt mondták látnak valamit mindkét vesében....gondoljátok mit éreztem. Nem mondtak semmit konkrétan csak hogy további vizsgálat kell,elmetünk vizelet vizsgálatra ott minden rendben volt. Nem tudtam megnyugodni elmentünk egy másik dokihoz ultrahanra,ott közölték nem látnak semmit a vesékben,de egy hónap múlva menjünk vissza kontrollra saját megnyugatatásunk véget. Akkor miért magas a májenzim értéke? Mi a biccengetés ha nem ticcelés?
berni1980
Dunakeszi
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó