Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
A kérdés, ami miatt ezt a topikot indítom: mikor érdemes elkezdeni a fogszabályzást? Kisfiam szeptemberben lesz 9 éves, az alsó metszőfogai már maradandóak, de a szemfogak kibújásához már nincs hely a fogsorában. A felső fogsorban az egyik több mint fél évvel ezelőtt kiesett (3-mas vagy 4-es) metszőfog helyén már kibújt a maradandó, de a másik oldalon még nem. A felső fogsora túlharap az alsón, és kissé csálén is állnak a fogai. Édesapjának van hasonlóképpen rendezetlen fogsora, az ő szülei sajnos nem fordítottak elég figyelmet a fogszabályzásra.
Azért vagyunk teljesen tanácstalanok, mert egy héten belül két fogorvos két gyökeresen ellentétes véleményt mondott. A maszek fogorvos szerint lehet, hogy még a nyáron fel kellene tenni egy kivehető fogszabályzót (miután egy panoráma-röntgen alapján majd kiderül, hogy van-e csírája egyáltalán a szemfogaknak), az SZTK-ban a gyermekfogászaton kategorikusan kijelentették, hogy amíg van még tejfoga, nem szabad ezt elkezdeni.
Mit tegyünk? Most még teljesen egészségesek a fogai, a fogászati vizsgálat annyiból áll, hogy megdicsérik, nincs egy lyukas vagy tömött foga sem. Nem szeretném, ha az egymásra torlódott fogai miatt ez megváltozna, nem beszélve a kusza fogsor okozta esztétikai problémáról.
Ha valakinek van már gyakorlati tapasztalata ezen a téren, kérem, írja meg, mert egyelőre nem tudjuk, kinek higgyünk! Köszi!
Tünde

Tünde
 


Szia Tünde!

Az én fiam a jövő héten lesz 9. Egy éve járok vele fogszabályzásra. Alul látványosan torlódnak a fogai. Felülre kapott tágitó csavart azzal, hogy majd kb fél évvel később fog kapni alulra is. Ezekután éppen ma voltunk és közölték (azóta más dokinéni), hogy egyelőre teljesen felesleges alulra, mert ahogy tágul fölül, attól tud alul is, és még sokat nő a feje, meg a 4-5 ha majd kiesik, nagyobb hely lesz, merthogy maradóból a 5 kisebb, mint tejből (! ez nekem totál új volt).... SZóval hogy most marad neki fölül és kéthavonta nézik és ahogy majd jönnek a maradók, úgy lépnek.
Szóval ezekután a véleményem az, hogy érdemes keresni egy szimpatikus fogszabályzással foglalkozó szakdokit (mi Pesten a fogszabályzóklikikára Zoltán u-ba járunk), és kikérni a konkrét esetre a véleményét! Szerintem vannak esetek, amikor tejfogak mellett is be kell avatkozni, de ezt csak szakember tudja megítélni.

Ildi

Ildi
 
 


Szia Pildi!
Már másodszor írsz nekem igen hasznos választ, köszi! Kép Hol, melyik kerületben van pontosan ez a klinika? Ti meg vagytok vele elégedve ezek szerint? Mi is budapestiek vagyunk, elvinném a fiamat. Még egy kérdés: ez magánklinika, vagy támogatja a TB? A magánfogorvos, ahol jártunk ugyanis horribilis összegekért vállalná el, amit kifizet az ember, ha nagyon muszáj, de csak akkor. (A férjem közalkalmazott, én GYES-en vagyok a picivel...)
Tünde

Tünde
 

 
 

Tünde, ez a Zoltán utca a Kossuth tér közelében van (vagy inkább a TVszékházas Szabadság(?) tér mellett), ha jól tévedek, V. kerület. Ez teljesen TB hely, mondjuk a készüléket ill a gipszmintákhoz kell fizetni, de magáért a kezelésért nem, meg talán ezek is olcsóbbak (legalábbis amit másoktól hallok, bár lehet, hogy nekünk nem ugyanolyan készülékünk van). Fogdokitól vittünk elsőre beutalót, azt hiszem az azért kell.

Ildi

Ildi
 
 


Köszi, akkor keresünk egy olyan fogdokit, aki nem hülyéz le a szerinte túl korai fogszabályzás miatt, ui. a kerületi gyerekfogász kis híján ezt tette...
Tünde

Tünde
 


Nna, felhívtuk a Zoltán u-i klinikát. Igen, kell beutaló, de lehet a háziorvostól is Kép! Aztán már csak ki kell várni a sorunkat, mert bejelentkezni sajna nem lehet. Vagy ez csak az első alkalomra érvényes?
Tünde

Tünde
 


Nekünk az első időpont úgy ment, hogy júniusban kértem időpontot, kaptunk augusztusra. Bebumliztam, kiderült, hogy nincs a dokinéni (tán beteg volt), új időpont, mázlival találtak egy lukat szeptember elejére.... Általában másfél - két hónapos átfutás van. De később úgyis kb kéthavonta kell járni, ott már mindig adják automatikusan a köv. időpontot (illetve olyan is volt, hogy egy hétre kaptunk (pl gipszmintához mintavételre)
Ildi

Ildi
 
 


Érdekes, ezt az időpontkérést (első alkalomra)nekem nem említették, amikor felhívtam őket. Lehet, hogy még egyszer rájukcsörgök, miután kértem beutalót a doki bácsitól, nehogy feleslegesen ücsörögjünk ott egy fél napot.
Mindenesetre biztató, hogy a későbbiekben lehet majd időre menni (remélem).
Tünde

Tünde
 


Halihó!
Voltunk a Zoltán utcában, gondoltam, beszámolok. Nagyon pozitív tapasztalataim voltakKép. Arra számítottam, hogy a fél napot ott töltjük, mert első alkalommal nem adnak még időpontot, csak a későbbiek során. Ehhez képest kb. 10 percet vártunk mindössze! Az orvost, akihez kerültünk, Dr Gidófalvi Miklósnak hívják, nagyon rendes volt. Szerinte is érdemes volt elmennünk, az alsó szemfogak valóban nem nőttek ki, de szerinte valószínűleg van csíra alatta, ennél a fognál ritka a csírahiány. Ráadásul van egy kis túlharapása is a fiamnak. Mindezeket mi is láttuk, csak az SZTK-s "gyerekfogász" nem!!!
Október 1-jén megyünk röntgenre meg lenyomatvételre.
Ildi! Ciki megkérdezni, de egy ilyen helyen mennyi hálapénzt illik adni? És mikor?
Tünde

Tünde
 


Tünde!
Bevallom őszintén én ezügyben nem vagyok etalon, mert egyelőre (lassan egy éve járunk) én nem adtam senkinek semennyit! Az első dokink a tavasszal elment máshova, ennél az újnál eddig kétszer voltunk...
Ildi

Ildi
 
 


Ildi!
Köszi, az az igazság, hogy ezeket a dolgokat elég bénán tudom kezelni, és nem tudom, hol "várják el", és hol nem. Sajnos vannak rossz tapasztalataim...(Pl. én "nem szoktam" annál az orvosnál szülni, akihez 9 hónapig jártam, legalábbis eddig még nem sikerült. Ki tudja, mi lehet az oka.)
Tünde

Tünde
 


Kedves Mamák!
Hadd szólnék hozzá ezúttal a szakmából. Mivel nem egyforma a gyermekek eltérése, ezért nem egyforma a kezelés sem. Bizonyos eltéréseket már 6-7 éves kortól kell kezelni, ezek a kezelések kivétel nélkül kivehető készülékkel történnek.
Beragasztott szabályzót valóban csak akkor raknak fel, amikor minden fog előbújt.
A kezelsé végezhető állami ill. magánszférában, de mindenképp referencia kell előtte. Sajnos, sok a "bűvész".
Alapvető, hogy teleröntgen értékelést végezzen a doktor, és az alapján konkrét kezelési tervet készítsen.E nélkül -főleg fix szabályzásba_nem szabad belefogni, több kár lehet, mint haszon. A röntgenértékelés lényege, hogy az állcsontok bizonyos pontjainak egymáshoz való viszonyát vizsgálja, meghatározza, hogy a talált fogazati rendellenesség az állcsont fejlődési irány ellenében vagy azzal egy irányba hat.Előfordulhat, hogy a fogak állása "viszonylag normális", látható viszont, hogy a koponyfejlődés folyamán előbb-utóbb baj lesz.
 


Sziasztok!
Elég régi az utolsó hozzászólás, de írnék pár sort, hátha segít valakinek. 12 éves lányomnak a fent írtaknak megfelelően teleröntgen értékelés után éjszakai szabályzót írtak fel, majd kis idő múlva minden oldalról kihúzták a 4. fogát. Erre azért volt szükség, mert a fogai nem fértek el, ezért össze-, és előretorlódtak. Jelenleg továbbra is hordja az éjszakai készüléket, és hétről-hétre látható a javulás. Szeptemberben kap majd nappalit, de így az már nem lesz olyan hosszú idő. Reméljük!
 


Bár nem pont a topik címére rímel, de szintén fogszabályzós kérdés:
akinek saját magának vagy a gyerekének volt/van fix, beragasztott fogszabályzója, meg tudja-e mondani, hogy mit és hogyan ehet a gyerek a szerkezet viselése alatt? A doktornő állítólag óvta minden kemény eledeltől. De mit jelent ez pontosan? Ehet pl. húst vagy kenyérhéjat? Ha igen, darabolni kell? Vagy haraphatja maga?
Mit tudtok erről?
 


Jó rég nem használták ezt a topicot. Én csak annyit tennék az előbbiekhez, hogy az én lányomnak 5 évesen javasolta a fogrvos az éjszakai fogszabályzót mélyharapás miatt, pedig csak tejfogai vannak. Az RTL kismamaműsorában is azt mondta a fogdoki, hogy jobb még a tejfogaknál elkezdeni. Tudják ezt az anyukák?
Sokan el sem viszik fogdokihoz, mi bár cicizett és azóta is vizet iszik, semmi lónyál, tök egészségesek a fogai, 2 éves kora óta járunk liftezni a fogorvosi rendelőbe, igy a fogszabályzó is élmény és érdekesség inkább neki, mint probéma. Sőt igy a maradandó fogakkal már nem is lesz gondunk.

benianya

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó