Miután megvolt a kötelező ébredés utáni bömbiadag, egy borogatás megint megnyugtatta. Eldumálgatott a plédjén. Aztán előadta, hogy tud ám ő egyedül is gurulni. Has-hát-has és a parkettán landolt. Jól meglepődött.
Csongria,
Vannak bébikomp hívők, őket nem akarom megbántani. De előbb vennék tizenhét járókát. Azért szokták használni, mert akkor hamarabb tanul járni. Elvben. A gond az, hogy nem a megfelelő módon. Nem tele talppal megy, hanem lábujjhegyen gurul. Nem egy természetes mozgásforma. Folyamatos ülésre kényszerül, nem tud lehajolni, egy játékot felvenni. A járni tanuló bébi a lábujjaival kapaszkodik, erősíti a talpát. Nem tartom jónak a járástanítást eleve, Natit soha nem vezetgettem és nem is hagytam, hogy más vezetgesse. Ez persze mind mellékes (na nem számomra), de emellett nagyon balesetveszélyes. Gyalog általában a popsijukra esnek, ezt nem csak a természet párnázta ki. A kompban tanult gyereknek nincs félelemérzete, nekiindul bárminek. Ráadásul rövid távon is nagyon fel tud gyorsulni, aztán elég egy küszöb, hogy boruljon az egész gyerekestől.
Babajel:
A kommunikációt erősíti, olyasmi, mint a jelbeszéd. Van mondjuk egy kézjel arra, hogy kutya, és amikor azt látja, mutatom és használom, vagy amikor inni adok neki. Könnyebb megtanulni a gyereknek, mint a beszédet. Ott fizikai korlátok akadályozzák, már rég mondaná, ha tudná. Már egészen apró korban nagyon erős a kommunikációs igény. A sikerélmény meg óriási előny, rájön, hogy ő is képes "mondani". Natival jól el lehet beszélgetni, de sokszor még mi sem értjük, pedig már kettő múlt és ő a jól beszél kategória. Az egy-két év közötti gyerekek hisztijét sokszor az okozza, hogy próbál mondani valamit, amit a felnőtt nem ért, pláne, hogy a második ismétlés után esetleg sír és kiabál. Nati a gyere ide jelzést használta, de az csak magától alakult ki. Sokkal értelmesebbnek tűnt attól, hogy nem csak ordít.
Vagy kicsit értelmesebben:
http://www.babakozelben.hu/cikkek/babajelek.htm
Ágiboldi,
Az nagyon jó, hogy van egy kis haladék! Addigra Boldi is belerázódik a melóba. Az egy napos határidő elég gyilkos. Én is csak olyan munkát vállaltam, amit le tudtam mondani. Nem volt gyakori, de néha még az a 1,5 óra is több volt, mint amit meg tudtam csinálni.
Bella,
Mi Agárdra megyünk, ott laknak szüleim. Most hétvégén mindketten lelécelnek, ki is használjuk.